fbpx
Poveži se z nami

Oprema

AMD razkril novo serijo grafičnih kartic

Rok Gumzej

Objavljeno

v

AMD je uradno razkril tri nove grafične kartice, ki vse podpirajo 4K resolucijo in sodobno tehnologijo Ray Tracinga. Prihajajo Radeon RX 6800, RX 6800 XT in RX 6900 XT, znana tudi kot AMD Big Navi.

Podobno kot Nvidia je tudi AMD izdal 3 nove kartice. Eno nižjega cenovnega razreda (RX 6800) za 579$, eno srednjega razreda (RX 6800 TX) za 649$ in eno dražjo za absolutne navdušence (RX 6900 XT) za 999$.

Prvi dve sta cenovno zelo blizu Nvidia seriji, tretja AMD Big Navi pa je kar 500$ cenejša od Nvidiine RTX 3090. Treba pa se je seveda zavedati, da so to cene njihovih AMD originalnih različic kartice, različice drugih proizvajalcev, ki bodo prišle na prodajne police, bodo verjetno dražje. Specifikacije posamezne kartice najdete spodaj.

AMD Radeon RX 6800AMD Radeon RX 6800 TXAMD Radeon RX 6900 XT
Procesne enote (CU)607280
Grafični pomnilnik16GB16GB16GB
Pomnilniško vodilo256 bit256 bit256 bit
Cena579$649$999$

Po dosedanjih podatkih se kartice tudi na področju zmogljivost brez težav kosajo z letošnjo RTX serijo Nvidie. Njihova najmočnejša kartica obljublja igranje Doom Eternal igre celo s 169 sličicami na sekundo, četudi igra teče v 4K resoluciji.

V svoji predstavitvi je AMD prikazal primerjavo testiranja s konkurenco (primerjave zgoraj). Po njihovih besedah se AMD-jeva serija 6000 z lahkoto kosa s serijo Nvidia 3000. Spodnji grafi prikazujejo njihove primerjave konkurenčnih kartic pri ločljivost 1440p in 4K. Pomembno je izpostaviti, da je AMD svojo 6800 kartico primerjal z lansko RTX 2080 Ti, ne z letošnjo RTX 3070.

AMD je letošnjo bitko grafičnih kartic očitno vzel resno, saj lahko po njihovih podatkih vidimo, da kartice v večini primerov omogočajo par sličic na sekundo več kot Nvidia. Kako se bodo nove kartice odrezale v rokah igralcev pa bomo izvedeli 18. novembra, ko na prodajne police prihajata RX 6800 in RX 6800 TX. Nekoliko kasneje, 8. decembra, pa se jim pridruži še RX 6900 TX.


Vroča ponudba za gamerje

https://www.bigbang.si/upload/catalog/product/611268/thumb/611268-611268-1_5da864926cc50_640x640r.jpeg

AMD Ryzen 5 2600 procesor z Wraith Stealth hladilnikom

188,99 €

Odpakirano

Odpakirali smo konzolo PlayStation 5

Samo Zavašnik

Objavljeno

v

Po sedmih letih in več kot 110 milijonih prodanih naprav četrte izdaje, Sony z današnjim dnem na police najbližjega Big Banga postavlja novo, 5. generacijo gaming konzol PlayStation.

Prva stvar, o kateri je na spletu moč prebrati nemalo polemik, je velikost. Peta verzija je bolj kot igralni konzoli po velikosti blizu namiznemu računalniku. A je razlog za tem je edini pomemben – proizvajalcu je v ohišje uspelo stisniti več zmogljive opreme, ki se ne bo pregrevala, kot kadarkoli prej.

Igrali boste lahko ne samo v resoluciji 4K pri hitrosti osveževanja zaslona do 120-krat na sekundo, marveč celo v 8K z vklopljeno tehnologijo širšega dinamičnega razpona barv HDR. Za to skrbi AMD Ryzen Zen 2 8-jederni procesor, ki tiktaka pri hitrostih do 3.5 GHz, ki dela v tandemu z grafično kartico AMD Radeon RDNA 2. Vse to dopolnjuje 825 GB trdega diska (sicer v praksi uporabnih 670 GB), ki prenaša z neverjetno hitrostjo 448 GB/s ter v standardni izdaji še Ultra HD Blu-ray optični modul, ki lahko predvaja najnovejše 4K filme, velikosti do 100 GB na medij.

Vso to tehniko boste upravljali s popolnoma na novo ustvarjenim kontrolerjem Sony DualSense, ki poleg pretežno bele barve in futurističnega videza navduši tudi z ergonomijo, ki je boljša, kot kadarkoli prej.

V embalaži se nahaja sledeče:

  • PlayStation 5 bele barve
  • Sony DualSense bel brezžični kontroler
  • Sony DualSense USB kabel
  • Sony 825 GB SSD trdi disk (v praksi 670 GB uporabnega prostora)
  • PS5 pokončno stojalo
  • Sony HDMI 2.1 kabel
  • Sony C8 kabel za elektriko
  • slovenska navodila za uporabo igralne konzole

Nova konzola bo prvim kupcem na voljo na dan izida, ker so pa zaloge verjetno najbolj pričakovane igralne konzole na svetu pošle, boste vsi, ki bi želeli nadgraditi iz četrte na peto generacijo, ali pa le vstopili v svet igralnih konzol z novim PlayStation 5, morali še nekoliko počakati.


Vroča ponudba za gamerje

PLAYSTATION PS5 igralna konzola

499,99 €

Nadaljuj z branjem

Oprema

Na PS5 boste za varnostno shranjevanje rabili PS Plus

Rok Gumzej

Objavljeno

v

Avtor

PlayStation 5 lastniki te dni odkrivajo, da jim konzola ne dopušča kopiranja shranjenih iger preko USB izhoda, temveč samo preko servisa PS Plus.

PlayStation 4 je igralcem dovoljeval, da so svoje shranjene igre lahko varnostno kopirali preko zunanjega USB diska. Vstavili ste ključek, shranjene igre kopirali in vaši napredki v igrah so bili varni. Tudi če bi vaš PS4 na primer zgorel, bi vaši spomini in dosežki ostali shranjeni na ključku.

TweakTown Enlarged Image

Novopečeni PlayStation 5 lastniki pa opažajo, da ta funkcija na njihovi novi konzoli ni na voljo. Trenutno je edina možnost, da svoje shranjene igre zavarujejo ta, da jih naložijo na spletni servis PS Plus, ki pa ni brezplačen. Igralci so že izpostavili, da s tem Sony določene funkcije zapira za plačilnim zidom.

Vseeno je treba izpostavit, da je ta funkcija zaklenjena izključno za PS5 igre. PS4 igre boste lahko brez skrbi vnesli in prenesli iz nove konzole, a igre za PS5 te funkcije nimajo. Sony bo zadevo najverjetneje naslovil v bodoči posodobitvi.


Vroča ponudba za gamerje

https://www.bigbang.si/upload/catalog/product/680541/dualsense-charging-station-image-block-01-en-02jul_5f6582c1061e8.jpg

PLAYSTATION PS5 DualSense polnilna postaja

29,99 €

Nadaljuj z branjem

Oprema

Nova generacija konzol je tukaj! – Series X in PS5 imata že prve kupce

Rok Gumzej

Objavljeno

v

Avtor

Z današnjim dnem smo po sedmih letih uradni vstopili v novo generacijo konzol. Xbox Series X in S ter PlayStation 5 že razveseljujejo prve kupce.

10. novembra sta izšli Xbox Series S in X, sedaj pa se jim je pridružil še PlayStation 5. Zaenkrat žal le na ameriškem, avstralskem, japonskem in korejskem trgu, evropski trg dobi konzole čez en teden 19. novembra. S tem se lahko konzolaška vojna naslednje generacije tudi uradno prične.

Microsoft je v tvitu že napovedal, da je to bil njihov največji izid nove konzole do sedaj. Glede na trenutno stanje pandemije, kjer smo več časa doma in je proizvodnja produktov močno ovirana, je bilo pričakovati, da bo nova generacija hitro razprodana.

To se je tudi zgodilo, težko najdete spletno trgovino, ki ob novem Series X ali S nima zapisanega rdečega “Out of stock”, ki jasno sporoča, da zaloge trenutno niso na voljo. Microsoftov pravi, da bo drugi val konzol prišel na voljo čim prej, njihov cilj je še pred 27. novembrom. 27. november je v Ameriki namreč znan kot Črni petek, dan velikih razprodaj in množičnih nakupov.

Podobna zgodbo se odvija pri Sonyiju. Spletna prednaročila niso več na voljo in sedaj željni igralci čakajo, da se odprejo možnosti direktnega spletnega nakupa. Zaradi COVID-19 epidemije bodo večje trgovske verige dopuščale le nakupovanje preko spleta, da se izognejo potencialnim kampiranjem in zbiranjem množice pred trgovinami.

Nekateri pa so konzolo dobili že prej, ali zaradi napake poštnega servisa ali pa kot posebno Sony darilo. En izmed njih je bil Joey Chiu, ki je znan po tem, da je leta nazaj bil prvi kupec novega PS4 in potem kasneje tudi prvi kupec PS4 Pro različice. Sony mu je za njegovo vztrajnost poslal nepričakovano darilo – posebno PS5 konzolo dan pred izidom.

Trenutno kaže, da bo naročanje PS5 v Sloveniji potekalo na enak način kot v Ameriki. Na dan izida, 19. novembra, bodo spletne trgovine odklenile možnost naročanja in šle po sistemu kdor prvi pride prvi melje. Če si nove konzole torej res želite, se pripravite na polnočno osveževanje spletnih strani. Vso srečo!


Vroča ponudba za gamerje

https://www.bigbang.si/upload/catalog/product/680530/ps5-br_5f6b3a29e8d8e.png

PLAYSTATION PS5 igralna konzola

499,99 €

Nadaljuj z branjem

Oprema

PlayStation 5 ne podpira 1440p

Rok Gumzej

Objavljeno

v

Avtor

Sony je izjavil, da njihov PlayStation 5 zaenkrat ne bo zmožen ločljivosti 1440p. Njihova trenutna prioriteta so namreč TV zasloni.

V nedavnem intervjuju z vodjo PlayStationovega strojnega oddelka Masayasom Ido in vodjo oddelka za PS platformo Hideaki Nishino sta dejala, da PlayStation 5 trenutno ne podpira 1440p, saj želijo za začetek zagotoviti ustrezno podporo za TV zaslone. V primeru, da se pokaže dovolj velika potreba po tej specifični resoluciji, so pripravljeni to opcijo dodati v kasnejših posodobitvah.

Novica je razočarala mnoge igralce, ki so novo konzolo želeli igrati na monitorjih s 1440p. To so predvsem PC igralci, ki so pogosto lastniki monitorjev s to ločljivostjo. Večina TV zaslonov je namreč 1080p ali 4K. Če bodo za igranje vseeno uporabili monitor ločljivosti 1440p, se bo ta avtomatsko zmanjšala na 1080p.

Za primerjavo, konkurenčna konzola Xbox Series X že takoj ob izidu omogoča igranje na tej vmesni resoluciji.


Vroča ponudba za gamerje

https://www.bigbang.si/upload/catalog/product/680776/thumb/152354_5f7554ba47ea9_640x640r.jpg

LG 34WN650-W 34″/IPS/UWFHD 2560×1080 monitor

379,99 €

Nadaljuj z branjem

Oprema

Xbox Series S in X igre niso enakih velikost

Rok Gumzej

Objavljeno

v

Avtor

Xbox bo to generacijo izdal kar dve novi konzoli Series X in S, ki se ne bosta razlikovali samo po specifikacijah, ampak tudi po velikost njunih iger.

Nova Xbox Series X konzola bo za inštalacijo iger imela na voljo 802GB prostora, medtem ko bo cenejši Series S na razpolago ponujal 364GB. Razlika med konzola pa ni samo v prostoru, ampak tudi v zmogljivosti. Na Series X boste lahko brez težav igrali z ločljivostjo 4K, medtem ko bo Series S zmogla “le” 1440p.

Sedaj pa so prišle tudi informacije glede prostorskih zahtev Xbox iger. Namreč, igre za Series S bodo za inštalacijo potrebovale precej manj prostora kot verzije za Series X. Xbox News je v svojem tvitu podal par primerjav za prihajajoče igre.

Kot lahko vidimo pri igrah Sea of Thieves, Dirt 5 in Gears 5, bodo Series S različice zahtevale približno 20-30GB manj prostora. Razlika v velikost prihaja predvsem zaradi tekstur, ki pri 4K ločljivosti zagotovo vzamejo svoj delež.

Dve različici Xbox iger mogoče pomenita, da bodo Series X igralci lahko celo izbirali katero verzijo igre bodo naložili. V kolikor bodo namreč tako ali tako igrali v 1440p (ali manj), bi jim opcija omogočala, da lahko na svoji konzoli prihranijo dodaten prostor.

Xbox Series S in X prihaja na prodajne police 10. novembra.


Vroča ponudba za gamerje

https://www.bigbang.si/upload/catalog/product/681912/override-2-super-mech-league-ultraman-deluxe-editi_5fa0e63193464.jpg

OVERRIDE 2: ULTRAMAN DELUXE EDITION XBOX ONE & XBOX SERIES X

39,99 €

Nadaljuj z branjem

Oprema

Izšla AMD Ryzen 5000 serija procesorjev

Rok Gumzej

Objavljeno

v

Avtor

Prejšnji teden je na prodajne police prišla naslednja generacija Ryzen procesorjev, ki odprejo novo poglavje v bitki Intel vs. AMD.

Ryzen 5000 serija s sabo prinaša 4 nove procesorje, osnovane na sodobni Zen 3 (7nm) arhitekturi, ki za razliko od prejšnje Zen 2 ponuja kar 19-odstotno povečanje zmožnosti obdelave na cikel. Pri vseh primerljivih procesorjih iz prejšnjega leta je AMD izboljšal tudi svoj Precision Boost “pospešek”, ki najdražjemu med njimi, modelu 5950X, frekvenco zviša na kar 4.9 GHz.

Specifikacije Ryzen procesorjev serije 5000

Procesorji Zen 3 Ryzen 5000 serijaNaznanjena cenaŠtevilo jederŠtevilo nitiOsnovni takt procesorjaBoost takt procesorjaL3 predpomnilnik
Ryzen 9 5950X$79916323.4 GHz4.9 GHz64 MB (2×32)
Ryzen 9 5900X$54912243.7 GHz4.8 GHz64 MB (2×32)
Ryzen 7 5800X$4498163.8 GHz4.7 GHz32 MB (1×32)
Ryzen 5 5600X$2996123.7 GHz4.6 GHz32 MB (1×32)

Njihov flagship – glavni model 5000 serije je Ryzen 9 5900X. Cenovno primerljiv z Intelovimi najdražjimi procesorji, se lahko z njimi tudi brez skrbi kosa. Ima namreč večje število niti (24 proti Intelovim 20) in jeder (12 proti Intelovim 10) ter doseže primerljivih 4.8 GHz. Omogoča tudi PCIe 4.0 povezavo, katero pa bodo Intel procesorji podpirali šele v naslednji generaciji.

Za največje navdušence pa je tukaj procesor 5950X, ki s pospešenim delovanjem doseže tik pod magično mejo 5.0 GHz. Intel torej s svojim i9-10900K, ki dosega kar 5.3 GHz, zaenkrat še brani naziv najhitrejši gaming procesor na svetu, a bitka med podjetja vseeno sedaj ni več tako enostranska.

AMD se počasi spreminja iz znamke, ki ponuja cenejše komponente za manj denarja, v premium znamko, ki poskuša prevzeti trg. Letošnja serija procesorjev je tudi malce dražja, cene pa se bodo v naslednjih tednih verjetno še zvišale. AMD je svojo zalogo procesorjev namreč razprodal že prvi dan izdaje.

Mnogi so hitro razprodajo pripisali tako-imenovani “Paper launch” izdaji, ki poskrbi za veliko marketinške pozornosti, ne uspe pa zadovoljiti potreb trga. V tovrstnih primerih veliko kupcev ostane brez možnosti nakupa. AMD pravi, da tovrstnega odziva res niso pričakovali in delajo na tem, da bodo zaloge čim prej ponovno na voljo.


Vroča ponudba za gamerje

https://www.bigbang.si/upload/catalog/product/611522/730143309202-1_5f573b69a031f.jpg

AMD Ryzen 7 2700X procesor s hladilnikom Wraith Prism

310,99 €

Nadaljuj z branjem

Pro nasveti by Mastercard

Oglas

Priljubljeno