fbpx
Poveži se z nami

Oprema

Izšla AMD Ryzen 5000 serija procesorjev

Rok Gumzej

Objavljeno

v

Prejšnji teden je na prodajne police prišla naslednja generacija Ryzen procesorjev, ki odprejo novo poglavje v bitki Intel vs. AMD.

Ryzen 5000 serija s sabo prinaša 4 nove procesorje, osnovane na sodobni Zen 3 (7nm) arhitekturi, ki za razliko od prejšnje Zen 2 ponuja kar 19-odstotno povečanje zmožnosti obdelave na cikel. Pri vseh primerljivih procesorjih iz prejšnjega leta je AMD izboljšal tudi svoj Precision Boost “pospešek”, ki najdražjemu med njimi, modelu 5950X, frekvenco zviša na kar 4.9 GHz.

Specifikacije Ryzen procesorjev serije 5000

Procesorji Zen 3 Ryzen 5000 serijaNaznanjena cenaŠtevilo jederŠtevilo nitiOsnovni takt procesorjaBoost takt procesorjaL3 predpomnilnik
Ryzen 9 5950X$79916323.4 GHz4.9 GHz64 MB (2×32)
Ryzen 9 5900X$54912243.7 GHz4.8 GHz64 MB (2×32)
Ryzen 7 5800X$4498163.8 GHz4.7 GHz32 MB (1×32)
Ryzen 5 5600X$2996123.7 GHz4.6 GHz32 MB (1×32)

Njihov flagship – glavni model 5000 serije je Ryzen 9 5900X. Cenovno primerljiv z Intelovimi najdražjimi procesorji, se lahko z njimi tudi brez skrbi kosa. Ima namreč večje število niti (24 proti Intelovim 20) in jeder (12 proti Intelovim 10) ter doseže primerljivih 4.8 GHz. Omogoča tudi PCIe 4.0 povezavo, katero pa bodo Intel procesorji podpirali šele v naslednji generaciji.

Za največje navdušence pa je tukaj procesor 5950X, ki s pospešenim delovanjem doseže tik pod magično mejo 5.0 GHz. Intel torej s svojim i9-10900K, ki dosega kar 5.3 GHz, zaenkrat še brani naziv najhitrejši gaming procesor na svetu, a bitka med podjetja vseeno sedaj ni več tako enostranska.

AMD se počasi spreminja iz znamke, ki ponuja cenejše komponente za manj denarja, v premium znamko, ki poskuša prevzeti trg. Letošnja serija procesorjev je tudi malce dražja, cene pa se bodo v naslednjih tednih verjetno še zvišale. AMD je svojo zalogo procesorjev namreč razprodal že prvi dan izdaje.

Mnogi so hitro razprodajo pripisali tako-imenovani “Paper launch” izdaji, ki poskrbi za veliko marketinške pozornosti, ne uspe pa zadovoljiti potreb trga. V tovrstnih primerih veliko kupcev ostane brez možnosti nakupa. AMD pravi, da tovrstnega odziva res niso pričakovali in delajo na tem, da bodo zaloge čim prej ponovno na voljo.


Vroča ponudba za gamerje

https://www.bigbang.si/upload/catalog/product/611522/730143309202-1_5f573b69a031f.jpg

AMD Ryzen 7 2700X procesor s hladilnikom Wraith Prism

310,99 €

Oprema

Sony prvi dan izida prodal več kot 2 milijona PS5 konzol

Rok Gumzej

Objavljeno

v

Avtor

Sonyu je pretekle tedne uspel izjemen uspeh pri izdaji svoje pete generacije igralnih konzol. Prodal je več kot 2 milijona PlayStation 5.

Po nekaterih ocenah je izid nove generacije konzol bil zelo uspešen. Celo tako zelo uspešen, da je veliko kupcev ostalo brez svoje konzole, saj so že sama prednaročila bila hitro razprodana. Še vedno sicer čakamo na obnovitev zalog, a Sony vmes zagotavlja, da bo nova pošilja konzol prišla še pred prazniki.

Spletna stran VGChartz pa v tem času ocenjuje, da je Sony v svojih prvih dveh dneh izida (prve države so ga dobile 12. novembra, preostale 19. novembra) prodal med 2.1 in 2.5 milijona enot po vsem svetu. Podatki tudi kažejo, da imajo igralci veliko raje dražjo različico konzole, kot pa digitalno. Kar 75 odstotkov prodanih konzol je bilo modelov z bralnikom za Blu-Ray diske.

Za primerjavo lahko pogledamo tudi konkurenco. Ocene pravijo, da je Xbox na svoj dan izida prodal skupno 1.1 do 1.4 milijona Xbox Series X in S enot, kar je skoraj dvakrat manj kot Sony. Prodajne številke so zagotovo impresivne, a obenem pojasnijo zakaj je čakalna vrsta za novo generacijo gaminga trenutno tako dolga.


Vroča ponudba za gamerje

PLAYSTATION PS5 igralna konzola

499,99 €

Nadaljuj z branjem

Odpakirano

Odpakirali smo kontroler Thrustmaster eSwap PRO

Rok Gumzej

Objavljeno

v

Avtor

Tokrat smo odpakirali Thrustmaster eSwap PRO kontroler in podelili prve vtise. Kontroler za platformi PC in PlayStation že na prvi pogled pritegne pozornost zaradi svojega modularnega sistema gumbov, ki omogoča, da pozicijo tipk in kontrolnih palčkov poljubno izmenjamo in prilagodimo.

Pozicijo tipk lahko enostavno in hitro zamenjamo na znane konfiguracije, kot jih na najdemo na primer na Xbox in PlayStation kontrolerjih, ali pa tipke prilagodimo svojemu okusu na unikaten način. Modularen sistem omogoča, da kontroler tudi barvno prilagodimo svojim željam. eSwap PRO deluje robusten in vzdržljiv ter pride s pletenim kablom, ki prepričuje nezaželene odklope.

Naše celotno odpakiranje si lahko pogledate zgoraj. V naslednjih dneh pa bomo tudi preizkusili, kako se Thrustmaster eSwap PRO odnese med igranjem.

Platforma PC, PlayStation 4
USB PriključekDa
Brezžična povezavaNe
Možnost menjave gumbovDa
Modularni sistem Da

Vroča ponudba za gamerje

https://www.bigbang.si/upload/catalog/product/662256/thrustmaster-eswap-pro-controller-for-ps4-1-_5dc2eef4cddc1.jpg

THRUSTMASTER eSwap PRO (PC, PS4) kontroler

169,99 €

Nadaljuj z branjem

Oprema

Prvi vtisi o novem DualSense PlayStation 5 kontrolerju

Rok Gumzej

Objavljeno

v

Avtor

PlayStation 5 je ta mesec prišel na prodajne police in s sabo prinesel tudi novi DualSense PlayStation 5 kontoler, ki prinaša kar nekaj novosti.

Najbolj izpostavljena razlika od PS4 kontrolerja sta zagotovo trigger gumba, ki imata sedaj vgrajen haptični odziv. To pomeni, da se gumba upirata našemu pritisku in pri tem simulirata upor, ki bi ga čutili, če bi na primer napeli pravi lok ali pritisnili pravi sprožilec. Nov DualSense s tem prinaša izkušnjo, ki jo lahko resnično občutite šele, ko kontroler sami preizkusite.

Veliki plus novega PS5 kontrolerja je tudi hitro polnjenje, ki sedaj poteka preko USB-C priključka. Torej manj napak pri priklapljanju in manj čakanja, da se zadeva napolni.

Opažamo, da je kontroler tudi težji, kar nam je všeč, saj daje bolj konkreten občutek. Vizualno se prilega konzoli, a nas skrbi, da bo bela barva po več mesecih uporabe nase pritegnila umazanijo. Ikonični PlayStation gumbi X, O, trikotnik in štirikotnik pa so na novem kontrolerju enobarvni, kar jih mogoče naredi malce bolj dolgočasne od pretekle raznobarvne različice.

Za celoten prvi vtis si poglejte zgornji video.


Vroča ponudba za gamerje

PLAYSTATION PS5 igralna konzola

499,99 €

Nadaljuj z branjem

Odpakirano

Odpakirali smo konzolo PlayStation 5

Samo Zavašnik

Objavljeno

v

Po sedmih letih in več kot 110 milijonih prodanih naprav četrte izdaje, Sony z današnjim dnem na police najbližjega Big Banga postavlja novo, 5. generacijo gaming konzol PlayStation.

Prva stvar, o kateri je na spletu moč prebrati nemalo polemik, je velikost. Peta verzija je bolj kot igralni konzoli po velikosti blizu namiznemu računalniku. A je razlog za tem je edini pomemben – proizvajalcu je v ohišje uspelo stisniti več zmogljive opreme, ki se ne bo pregrevala, kot kadarkoli prej.

Igrali boste lahko ne samo v resoluciji 4K pri hitrosti osveževanja zaslona do 120-krat na sekundo, marveč celo v 8K z vklopljeno tehnologijo širšega dinamičnega razpona barv HDR. Za to skrbi AMD Ryzen Zen 2 8-jederni procesor, ki tiktaka pri hitrostih do 3.5 GHz, ki dela v tandemu z grafično kartico AMD Radeon RDNA 2. Vse to dopolnjuje 825 GB trdega diska (sicer v praksi uporabnih 670 GB), ki prenaša z neverjetno hitrostjo 448 GB/s ter v standardni izdaji še Ultra HD Blu-ray optični modul, ki lahko predvaja najnovejše 4K filme, velikosti do 100 GB na medij.

Vso to tehniko boste upravljali s popolnoma na novo ustvarjenim kontrolerjem Sony DualSense, ki poleg pretežno bele barve in futurističnega videza navduši tudi z ergonomijo, ki je boljša, kot kadarkoli prej.

V embalaži se nahaja sledeče:

  • PlayStation 5 bele barve
  • Sony DualSense bel brezžični kontroler
  • Sony DualSense USB kabel
  • Sony 825 GB SSD trdi disk (v praksi 670 GB uporabnega prostora)
  • PS5 pokončno stojalo
  • Sony HDMI 2.1 kabel
  • Sony C8 kabel za elektriko
  • slovenska navodila za uporabo igralne konzole

Nova konzola bo prvim kupcem na voljo na dan izida, ker so pa zaloge verjetno najbolj pričakovane igralne konzole na svetu pošle, boste vsi, ki bi želeli nadgraditi iz četrte na peto generacijo, ali pa le vstopili v svet igralnih konzol z novim PlayStation 5, morali še nekoliko počakati.


Vroča ponudba za gamerje

PLAYSTATION PS5 igralna konzola

499,99 €

Nadaljuj z branjem

Oprema

Na PS5 boste za varnostno shranjevanje rabili PS Plus

Rok Gumzej

Objavljeno

v

Avtor

PlayStation 5 lastniki te dni odkrivajo, da jim konzola ne dopušča kopiranja shranjenih iger preko USB izhoda, temveč samo preko servisa PS Plus.

PlayStation 4 je igralcem dovoljeval, da so svoje shranjene igre lahko varnostno kopirali preko zunanjega USB diska. Vstavili ste ključek, shranjene igre kopirali in vaši napredki v igrah so bili varni. Tudi če bi vaš PS4 na primer zgorel, bi vaši spomini in dosežki ostali shranjeni na ključku.

TweakTown Enlarged Image

Novopečeni PlayStation 5 lastniki pa opažajo, da ta funkcija na njihovi novi konzoli ni na voljo. Trenutno je edina možnost, da svoje shranjene igre zavarujejo ta, da jih naložijo na spletni servis PS Plus, ki pa ni brezplačen. Igralci so že izpostavili, da s tem Sony določene funkcije zapira za plačilnim zidom.

Vseeno je treba izpostavit, da je ta funkcija zaklenjena izključno za PS5 igre. PS4 igre boste lahko brez skrbi vnesli in prenesli iz nove konzole, a igre za PS5 te funkcije nimajo. Sony bo zadevo najverjetneje naslovil v bodoči posodobitvi.


Vroča ponudba za gamerje

https://www.bigbang.si/upload/catalog/product/680541/dualsense-charging-station-image-block-01-en-02jul_5f6582c1061e8.jpg

PLAYSTATION PS5 DualSense polnilna postaja

29,99 €

Nadaljuj z branjem

Oprema

Nova generacija konzol je tukaj! – Series X in PS5 imata že prve kupce

Rok Gumzej

Objavljeno

v

Avtor

Z današnjim dnem smo po sedmih letih uradni vstopili v novo generacijo konzol. Xbox Series X in S ter PlayStation 5 že razveseljujejo prve kupce.

10. novembra sta izšli Xbox Series S in X, sedaj pa se jim je pridružil še PlayStation 5. Zaenkrat žal le na ameriškem, avstralskem, japonskem in korejskem trgu, evropski trg dobi konzole čez en teden 19. novembra. S tem se lahko konzolaška vojna naslednje generacije tudi uradno prične.

Microsoft je v tvitu že napovedal, da je to bil njihov največji izid nove konzole do sedaj. Glede na trenutno stanje pandemije, kjer smo več časa doma in je proizvodnja produktov močno ovirana, je bilo pričakovati, da bo nova generacija hitro razprodana.

To se je tudi zgodilo, težko najdete spletno trgovino, ki ob novem Series X ali S nima zapisanega rdečega “Out of stock”, ki jasno sporoča, da zaloge trenutno niso na voljo. Microsoftov pravi, da bo drugi val konzol prišel na voljo čim prej, njihov cilj je še pred 27. novembrom. 27. november je v Ameriki namreč znan kot Črni petek, dan velikih razprodaj in množičnih nakupov.

Podobna zgodbo se odvija pri Sonyiju. Spletna prednaročila niso več na voljo in sedaj željni igralci čakajo, da se odprejo možnosti direktnega spletnega nakupa. Zaradi COVID-19 epidemije bodo večje trgovske verige dopuščale le nakupovanje preko spleta, da se izognejo potencialnim kampiranjem in zbiranjem množice pred trgovinami.

Nekateri pa so konzolo dobili že prej, ali zaradi napake poštnega servisa ali pa kot posebno Sony darilo. En izmed njih je bil Joey Chiu, ki je znan po tem, da je leta nazaj bil prvi kupec novega PS4 in potem kasneje tudi prvi kupec PS4 Pro različice. Sony mu je za njegovo vztrajnost poslal nepričakovano darilo – posebno PS5 konzolo dan pred izidom.

Trenutno kaže, da bo naročanje PS5 v Sloveniji potekalo na enak način kot v Ameriki. Na dan izida, 19. novembra, bodo spletne trgovine odklenile možnost naročanja in šle po sistemu kdor prvi pride prvi melje. Če si nove konzole torej res želite, se pripravite na polnočno osveževanje spletnih strani. Vso srečo!


Vroča ponudba za gamerje

https://www.bigbang.si/upload/catalog/product/680530/ps5-br_5f6b3a29e8d8e.png

PLAYSTATION PS5 igralna konzola

499,99 €

Nadaljuj z branjem

Pro nasveti by Mastercard

Oglas

Priljubljeno