fbpx
Connect with us

Oprema

Sony prvi dan izida prodal več kot 2 milijona PS5 konzol

Published

on

Sonyu je pretekle tedne uspel izjemen uspeh pri izdaji svoje pete generacije igralnih konzol. Prodal je več kot 2 milijona PlayStation 5.

Po nekaterih ocenah je izid nove generacije konzol bil zelo uspešen. Celo tako zelo uspešen, da je veliko kupcev ostalo brez svoje konzole, saj so že sama prednaročila bila hitro razprodana. Še vedno sicer čakamo na obnovitev zalog, a Sony vmes zagotavlja, da bo nova pošilja konzol prišla še pred prazniki.

Spletna stran VGChartz pa v tem času ocenjuje, da je Sony v svojih prvih dveh dneh izida (prve države so ga dobile 12. novembra, preostale 19. novembra) prodal med 2.1 in 2.5 milijona enot po vsem svetu. Podatki tudi kažejo, da imajo igralci veliko raje dražjo različico konzole, kot pa digitalno. Kar 75 odstotkov prodanih konzol je bilo modelov z bralnikom za Blu-Ray diske.

Za primerjavo lahko pogledamo tudi konkurenco. Ocene pravijo, da je Xbox na svoj dan izida prodal skupno 1.1 do 1.4 milijona Xbox Series X in S enot, kar je skoraj dvakrat manj kot Sony. Prodajne številke so zagotovo impresivne, a obenem pojasnijo zakaj je čakalna vrsta za novo generacijo gaminga trenutno tako dolga.


Vroča ponudba za gamerje

PLAYSTATION PS5 igralna konzola

499,99 €

Continue Reading

Oprema

JBL Quantum 100 vs Razer Kraken X – Primerjava tvojih prvih gaming slušalk

Published

on

V kategoriji gaming slušalk po dostopni ceni je več kot preveč izdelkov, a nekateri proizvajalci se od drugih ločijo po svojem znanju in dolgoletnih izkušnjah na področju audio tehnologije. Za pičlih 40 evrov je mogoče dobiti izdelke s konkretno dobrim razmerjem med ceno in kvaliteto – tu sta dva modela ki prednjačita pred vsemi drugimi – JBL Quantum 100 in Razer Kraken X.

Barva, materiali in dodatki

Tako JBL Quantum 100 kot Razer Kraken X slušalke je mogoče dobiti v treh barvah: črni, beli in modri. Oba modela sta narejena iz nekoliko manj fleksibilne plastike, ki ju posledično naredi izjemno lahka – pravzaprav med najlažjimi slušalkami na trgu – JBL Quantum 100 z le 220 g, Razer Kraken X pa s skupnimi 250 g.

Pri obeh znamkah slušalk je mogoče raztegniti in nastaviti obloženi naglavni trak, kakor tudi ušesni del, a le JBL Quantum 100 ponuja poleg nagibanja ušesnega dela tudi rotiranje. Tako je slušalke mogoče pospraviti v nahrbtnik ali jih poravnane odložiti na mizo.

Za razliko od drugih Razer modelov, mikrofona na Kraken X slušalkah ni mogoče pospraviti. Nasprotno je mikrofon na JBL Quantum 100 mogoče popolnoma sneti, z izdelkom pa dobimo še gumico za mikrofon, ki preprečuje šume.

Gumbi, povezljivost in mikrofon

Tako Kraken X kot Quantum 100 upravljamo z gumbi na levi slušalki. Tam lahko najdemo kolešček za uravnavanje glasnosti ter gumb za utišanje mikrofona. Prav tako imata oba para slušalk 3,5 mm priključek, kar vam omogoča, da se povežete na vse platforme, od konzol do prenosnih računalnikov. Kraken X slušalke vključujejo tudi razdelilec, s katerim je mogoče ločiti izhod za mikrofon od tistega za slušalke.

Mikrofon je na obeh tipih slušalk usmerjen, kar znižuje šume iz okolja. Občutljivost mikrofona je –42 dB pri Quantumu, pri Krakenu pa –45 dB. Pri tem se pozna, kdo so pravi specialisti zvoka, saj je kvaliteta mikrofona pri JBL slušalkah občutno boljša od Razerjevih, a oba sta daleč od namenskih namiznih mikrofonov tipa JBL Quantum Stream in podobno.

Kvaliteta zvoka in mikrofona

Tukaj moramo najprej ponovno poudariti, da primerjamo igričarske slušalke, ki niso optimalne za poslušanje glasbe. Kljub temu obe znamki vesta kaj delata, saj sta poskrbeli, da vas v igri nihče ne more presenetiti. Visoki toni so pri obeh modelih zelo jasni, kar pomeni, da boste z lahkoto prepoznali nasprotnikove korake. Prav tako bodo glasovi vaše ekipe veliko bolj izstopali.

K jasnosti zvoka močno prispeva programska oprema tako ene kot druge znamke. Razer ponuja možnost emulacije 7,1 prostorskega zvoka, ki v večini primerov ni vredna vašega časa, a z Razer Kraken X presenetljivo dobro deluje.

Kakor se pričakuje od zvočnih strokonjakov, uspejo JBL Quantum 100 slušalke konkretno dobro izolirati zunanje šume. JBL QuantumSOUND Signature, 40 mm neodimski gonilniki in visokotonski zvočniki zagotavljajo čistost zvoka pri visokih frekvencah. 

Potrebno je priznati, da se zvočne karakteristike obeh izdelkov ne morejo primerjati z višjecenovnimi različicami tipa JBL Quantum 800 pri enem in Razerjeve Barracude pri drugem. Ti so kar nekajkrat dražji in v tem razredu za le nekaj evrskih desetakov, zvočne perfekcije ni za pričakovati. Tako so basi pri Razerju pogosto ropotajoči in zamašijo vse druge zvoke, pri stotki bi pa radi videli nekoliko več moči.

Komu jih priporočamo?

Tako slušalke JBL Quantum 100 kot Razer Kraken X so namenjene igralcem spletnih tekmovalnih iger, ki so svoje prihranke porabili za novo grafično ali tistim, ki šele resno vstopajo v gaming svet. In tu bosta oba izdelka več kot kos svoji nalogi.

Ključna razlikovalna prednost Quantum 100 je zagotovo kvalitetnejši zvok in nekaj več prilagodljivosti z odstranljivim mikrofonom, medtem pa je Razer za vse die-hard navdušence nad znamko pač edina možna izbira.


JBL Quantum 100 Black žične gaming slušalke

39,99

Continue Reading

Oprema

PS5 Beta uvaja podporo za 1440p, sezname iger in še več

Published

on

Sony uvaja beta test za novo sistemsko programsko opremo PS5, ki vključuje podporo za 1440p, sezname iger in dodatne posodobitve za izboljšanje igralne izkušnje in olajšanje povezovanja s prijatelji preko konzole.

Dostop do beta testa je omejen na povabljene udeležence v izbranih državah in Slovenija žal ni med njimi.

Oglejte si nekaj novih funkcij:

  • Podpora za video izhod HDMI 1440p, ki igralcem omogoča izbiro dodatne vizualne nastavitve na združljivih računalniških monitorjih in televizorjih.
  • Zakupljene igre je sedaj mogoče združiti v sezname, ki vam olajšajo organiziranje iger. Imate lahko do 15 seznamov iger in 100 iger na seznam. 
  • Mogoče je poslušati in primerjati razliko med 3D in stereo zvokom na istem zaslonu in šele nato izbrati želeno nastavitev.
  • Po prekinitvi igre bodo ob vrnitvi dejavnosti v teku prikazane na vidnem mestu na vrhu igralnega središča.
  • Na voljo je skupna raba zaslona, ki omogoča članom vaše skupine, da zaženejo Share Screen in spremljajo vaše igranje.
  • Če si z igralcem v skupini lastita isto večigralsko igro, se mu lahko pridružite pri igranju neposredno preko obvestila.
  • Ko sprejmete prošnjo za prijateljstvo na seznamu [Prejeto], si lahko zdaj ogledate profil svojega novega prijatelja v [Sprejete zahteve].
  • Na kartici Game Base lahko zdaj pošiljate nalepke in glasovna sporočila svojim skupinam.

Ni še znano, kdaj bodo novosti na voljo vsem playstation uporabnikom.


FIFA 23 igra za PS5

80,99 €

Continue Reading

Oprema

Preizkusili smo budget mehanično tipkovnico Marvo KG901

Avtor: Žan Fridau

Published

on

By

Kdo mora biti pozoren, ko govorimo o mehanični tipkovnici Marvo KG901?

Pravzaprav vsi, predvsem pa tisti, ki želite svojo gaming postajo nadgraditi, na cenovno ugoden način. To osvetljeno žično mehansko tipkovnico lahko namreč pri nas najdete že za okoli 30 €. Ne dovolite, da vas cena zavede, tipkovnica Marvo KG901 nas je prijetno presenetila s kvalitetno izdelanim ohišjem, 5-barvno osvetlitvijo tipk z mnogimi svetlobnimi efekti ter glasnimi in ostrimi Jixian Blue mehanskimi switchi.

Kvaliteta izdelave

Kvaliteta izdelave je glede na cenovni razred toplo presenečenje. Ohišje je v celoti izdelano iz plastike, podnožje za stikala pa iz kovine, kar Marvo KG901 postavlja višje kot večino mehanskih tipkovnic v svojem cenovnem razredu. Ohišje tipkovnice je zelo minimalistično zato ni straha, da se vam dlani pri pisanju zatikajo. Glede na svojo velikost je s 750 g tipkovnica težka, kar pripomore k “premium” občutku. Na dnu tipkovnice najdete 4 gumijaste noge, s pomočjo katerih lahko izbirate med ležečo in nekoliko bolj pokončno postavitijo. Kot zadnje, ampak vsekakor pomembno, vam kanali za ureditev kabla dovolijo, da kabel speljete iz ohišja tipkovnice na obeh koncih ali na sredini.

Oblika

Tipkovnica Marvo KG901 ima 87 tipk, ter spada pod tako imenovane “Tenkeyless” tipkovnice, kar pomeni, da za razliko od standardne tipkovnice nima številčnice. Tipke na tipkovnici so profila OEM, zto so v vsaki vrsti ukrivljene drugače, da se prilegajo prstom, medtem ko je spodnja vrsta tipk ukrivljena navzdol za doseganje bolj ergonomičnega položaja. Postavitev tipk je ANSI, kar je standardna postavitev za večino tipkovnic, torej se nanjo ni problem navaditi. Stikala uporabljajo standardne Cherry MX pokrovčke za tipke kar pomeni, da lahko izgled tipkovnice z lahkoto prilagodite v skladu s svojimi željami.

Pisanje

Tipkovnico sestavljajo Jixian Blue stikala, ki imajo zelo “clicky” občutek pri pisanju. Stikala so Cherry MX Blue klon, po občutku je sila potrebna za aktivacijo od le-teh rahlo nižja, nismo pa zaznali večjih inkonsistenc. Na typeracer testih smo dosegali povprečno hitrost tipkanja v okolici 80 besed na minuto. Za referenco, generalno povprečje ki ga dosegamo s tipkovnico Royal Kludge RK61, je 90 besed na minuto, kar pomeni da nas tipkovnica ni znatno upočasnila pri pisanju, pričakujemo lahko, da bo po nekaj dneh rezultat popolnoma enak prejšnjemu.

Z izjemo večjih tipk, kjer stabilizacija tipk ni najboljše izvedena, je tipkovnica precej stabilna in je tipkanje na njej zelo prijetno. Pri večjih tipkah (space, enter, shift, …) se opazi tresenje, kar je lahko moteče, ampak nekdo, ki kupuje svojo prvo mehansko tipkovnico tega sploh ne bo opazil. S podporo za “N-key rollower” vam je zagotovljeno, da kljub pritisku večih tipk hkrati signal nemoteno steče do vaše naprave. 

Osvetljava in dodatne funkcionalnosti

Marvo KG901 se ponaša z 21 svetlobnimi učinki, katerim je svetlost možno spreminjati v štirih nivojih, najsvetlejši izmed njih je brez težav viden tudi v dobro osvetljeni sobi. Zraven spreminjanja svetlobnih učinkov se lahko funkcijska tipka “FN” uporablja tudi za uravnavanje glasnosti računalnika, nadzor nad multimediji ter mnogimi drugimi funkcijami, ki jih najdete natisnjene na vrstici “F” tipk.

Kdo naj torej kupi tipkovnico Marvo KG901?

Gamerji, ki mehanske tipkovnice še nimajo in želijo cenovno ugoden vstop v svet visoko zmogljivih tipkovnic, ali pa tisti, ki za premium periferije niso pripravljeni plačati vrtoglavih cen, ki jih ponavadi spremljajo.

Avtor: Žan Fridau


MARVO KG901 RGB mehanska tipkovnica

31,99 €

Continue Reading

Oprema

Sony bo nagrajeval kupce z novim programom zvestobe PlayStation Stars

Published

on

PlayStation je napovedal nov program zvestobe, ki bo igralcem omogočil, da si prislužijo nagrade s sodelovanjem v dejavnostih in izpolnjevanjem izzivov.

Program z naslovom PlayStation Stars je trenutno v začetnih testiranjih in bo predstavljen pozneje letos, začenši s postopnimi regionalnimi uvajanji. Pridružitev bo brezplačna, čeprav bodo člani PlayStation Plus imeli nekaj dodatnih ugodnosti.

Točke zvestobe se bodo pridobivale na različne načine. Najbolj enostaven med njimi je Mesečna prijava, kjer moramo katero koli igro igrati vsaj enkrat v mesecu. Druge dejavnosti bodo od igralcev zahtevale, da odklenejo določene PlayStation pokale, zmagajo na turnirjih ali da kot prvi v svojem časovnem pasu odklenejo platinast pokal v novi igri.

Člani PlayStation Plus bodo prejeli točke ob vsakem nakupu, ki ga opravijo v trgovini PlayStation Store. Te točke lahko nato unovčijo za nagrade v katalogu, ki so lahko razni digitalni izdelki PlayStation ali sredstva v denarnici PSN.

Druge nagrade vključujejo digitalne zbirateljske predmete, na primer digitalne spominke, kot so figurice likov ali prejšnje konzole Sony.

Obvestilo prihaja po prenovi PlayStation Plus naročnine, ki je združila storitve Plus in storitve pretakanja PlayStation Now v eno večstopenjsko naročnino.


NACON CH-350 PLAYSTATION (BELA/ČRNA) gaming stol

249,99 €

Continue Reading

Odpakirano

Odpakirali smo JBL Quantum Stream – Je to tvoj naslednji namizni mikrofon?

Published

on

Danes si ogledujemo prav poseben izdelek iz ponudbe JBL. Ameriško podjetje je poznano po avdio opremi, v zadnjih letih pa predvsem po Bluetooth prenosnih zvočnikih, s katerimi so osvojili svet in si zares utrdili svoje mesto v vsakem domu.

Toda danes ne iščemo Bluetooth izdelka, pravzaprav daleč od tega. Sploh ne gledamo izhodne naprave, ravno nasprotno. Gledamo mikrofon JBL Quantum Stream.

Povedati je treba, da to ni prvi mikrofon, ki ga ima JBL na trgu. Veliko njihovih naglavnih slušalk vključuje tudi mikrofon, vključno z novo linijo JBL Quantum. Toda to je njihov prvi samostojni namizni mikrofon, katerega cena se vrti okoli 100 €.

V škatli

V škatli boste našli pleten napajalni USB kabel, ki ima na enem koncu priključek USB C in na drugem priključek USB A. Papirologija vključuje garancijske nalepke, opozorila, vodnike za hiter začetek in varnostne liste, kot je danes običajno, med njimi pa se skriva sam izdelek, ki je lepo zapakiran v reciklirano, papirnato embalažo. Lepo je videti nekaj okoljske ozaveščenosti od JBL.

Miktofon JBL Quantum Stream je precej majhen v primerjavi z drugimi izdelki na trgu, na primer HyperXov Cloudcast je dvakrat večji. Toda ali to nujno pomeni, da je mikrofon slabši, zlasti glede na JBL-jevo zvočno zgodovino?

Tehnične podrobnosti

Povedati je treba, da je JBL Quantum Stream izjemno dobro izdelan in izgleda zelo elegantno. Cevasta zasnova z odličnim vzorcem skriva v sebi dve mikrofonski kapsuli – ena je omnidirectional, ki enakomerno zajema zvoke iz vseh smeri okoli mikrofona, in druga kardioidna, ki zajema samo zvoke v sprednji del mikrofona in je tako idealna za hrupno okolje. 

Ta prilagodljivost je odlična, saj lahko mikrofon uporabljate v kardoidnem načinu, ko ste sami, če imate na primer gosta, lahko preklopite na vsesmerno zajemanje. Frekvenčni razpon na mikrofonskih kapsulah ni preveč impresiven, vendar je dovolj dober za povprečnega domačega uporabnika in ceno.

Uporabnikom prijazen

Priročna lastnost naprave je ta, da na zgornji strani mikrofona samo enkrat rahlo tapnete in kapsula se izklopi – utiša, kar lepo sporoča LED obroč okoli spodnjega roba mikrofona Stream. Obroč postane rdeč in povsem očitno je, da je mikrofon utišan. Spodnji rob z LED lučjo je v celoti nastavljiv v RGB barvah in vzorcih, ki popolnoma dopolnjujejo vaš sistem.

Na spodnji strani boste našli tudi 3,5 mm avdio priključek za starejše naprave. Če želite poslušati zvok vašega namizja, lahko omogočite tudi sidetone. Glasnost je enostavno nastavljiva na sprednjem gumbu, svetlost LED diod pa pove, kako glasen je zvok slušalk. Želeli bi tudi poudariti, da je mikrofon zelo prijeten na dotik.

JBL Quantum Stream je nameščen na precej majhnem, a dovolj čvrst okrogel podstavek, ki ne bo zavzel toliko prostora na vaši mizi, kot ga bodo nekateri drugi konkurenčni izdelki in če imate mikrofonsko roko, ga boste zlahka privili nanjo.

Končna ocena

Seveda moramo omeniti, da gre za USB izdelek, ki je združljiv z glavnimi konzolami, osebnimi računalniki in operacijski sistemi ter je nemudoma pripravljen za uporabo s funkcijo plug and play, še bolje pa s programsko opremo JBL QuantumEngine.


JBL Quantum Stream MIKROFON JBL

89,99 €

Continue Reading

Oprema

Prihajata novi Asus ROG Phone 6 in ROG Phone 6 Pro

Published

on

ROG Phone 6 in ROG Phone 6 Pro sta nova modela ASUS za leto 2022 s Snapdragonom 8+ Gen 1.

Tako kot pri prejšnjih generacijah telefonov ROG Phone so razlike med navadnim in Pro modelom omejene na zmogljivost RAM-a in videz, pri čemer Pro verzija dobi do 18 GB RAM-a in programabilni barvni zaslon AMOLED na zadnji strani naprave.

Oba modela ROG Phone 6 sta opremljena s 6,78-palčnimi zasloni AMOLED z ločljivostjo 1080 x 2448 slikovnih pik in hitrostjo osveževanja 165 Hz. Poleg načina 165 Hz lahko zaslon nastavite na 60 Hz, 90 Hz, 120 Hz ali 144 Hz, odvisno od vaših želja.

Oba telefona uporabljata Qualcommov najnovejši nabor čipov Snapdragon 8+ Gen 1 z 12/16 GB LPDDR5 RAM-a pri verziji ROG Phone 6 in 18 GB RAM-a pri modelu ROG Phone 6 Pro. Pomnilnik ni razširljiv, izbirate pa lahko med velikostmi 256 GB ali 512 GB.

Novi hladilni sistem naj bi domnevno znižal temperaturo procesorja do 10°C. Asus vrača tudi svoje programabilne ultrazvočne gumbe AirTrigger na desni in zadnji strani telefona, ki vam omogočajo nastavitev kontrol znotraj podprtih iger.

Tudi kamere so prejele posodobitev z glavno kamero Sony IMX766 s 50 MP poleg ultraširokega modula s 13 MP in makro kamero s 5 MP. Selfije bo zdaj mogoče slikati s Sony IMX663 z 12 MP.

Asus prinaša tudi novo različico svojega značilnega hladilnega sistema AeroActive in igralnega ploščka ROG Kunai za serijo ROG Phone 6 ter nove ušesne slušalke ROG Cetra True Wireless in Cetra True Wireless Pro.

ROG Phone 6 z 12 GB RAM-a in 256 GB pomnilnika bo v Evropi naprodaj za 999 €, medtem ko bo vrhunski ROG Phone 6 Pro z 18 GB RAM-a in 512 GB pomnilnika naprodaj za 1.299 €.


ASUS Rog Zephyrus G14 AW SE R9/16GB/1TB/RTX3050Ti/W10Pro prenosni računalnik

2.099,99 €

Continue Reading

Pro nasveti by Mastercard

Oglas

Priljubljeno