fbpx
Connect with us

Oprema

Preizkušamo konzolo PlayStation 5

Published

on

Končno smo dodobra preizkusili novo generacijo PlayStation konzol – ter pripravljeni smo, da vam pokažemo, kaj bo prinesla peta serija, kje so slabosti in kakšna je naša splošna ocena v primerjavi z aktualno izdajo.

Izgled izdelka in slot za optične diske

O tem smo že govorili v unboxingu, a tudi sam bi rad podal moje mnenje glede dizajna. Tisto o čemur vsi govorijo je velikost konzole. V primerjavi s prejšnjimi PlayStationi je ta res dosti večji, a po nekaj dnevih uporabe sem se na dodatno velikost navadil brez problema. Sprva se mi je tudi dizajn zdel zgrešen. Navajen sem strnjene, črne barve konzole, ki ne izstopa ne glede na to, kje jo imamo postavljeno. A po parih dneh uporabe sem se na nov dizajn ne samo navadil, ampak celo všeč mi je.

Playstation 4 je štirioglaten, preprost in nevpadljiv, Playstation 3 je imel zaokrožen dizajn z gloss barvo. Playstation 5 pa združuje to dvoje. Center konzole je črn gloss, se pravi, se sveti in je okrogle oblike. Okoli te sta dve beli mat štirikotni plošči, ki konzoli dasta tisti drugačen izgled. Mi imamo standard verzijo s prostorom za CD-je. Tukaj je edini del dizajna, ki mi ni všeč. Ta izboklina zaradi vmesnika za CD-je pokvari linijo, ki jo želita te dve beli plošči izpeljati in zato mi je digital verzija dosti bolj všeč.

Nato pridemo do kontrolerja. Ta je v slogu same konzole večji od svojega predhodnika. Za razliko od PS4 kontrolerja so tukaj tipke tudi bele. Ko sem primerjal kontrolerje sem opazil tudi, da so pri PS5 tipke malce bolj mehke in niso tako trdno pritrjene. Pri PS5 so pustili več prostora za prosto gibanje tipk, če se bo to izkazalo za slabo bo pokazala samo dolga uporaba konzole.

Pomanjkanje prostora bo večen problem

Preden zaženemo PS5 bi malce govoril še o hardwaru. Ne bom vas dolgočasil s specifikacijami, omeniti želim samo, da PS5 najbolje pokaže svojo vrednost, če je vaš TV ali zaslon temu tudi kos. 4K resolucija in hitro osveževanje sta nujni, če želimo imeti prikazano pravo moč te nove konzole. Velik plus novega PlayStationa je seveda izjemno hiter SSD, ki loading čase naredi neopazne in pri igranju nimam niti časa, da si preberem tiste “nasvete”, ki se drugače vedno izpisujejo, kadar smo v t.i loading screenu. Težava je omejena shramba. Za igre ter aplikacije je na voljo samo 667 GB, ki nam omogoča samo slabih ducat iger. Problem je pri meni takoj nastal, ko sem naložil nov Call of Duty, ki je velik več kot 200 GB. 

Popolnoma nov uporabniški vmesnik

No, dovolj sedaj o tem. Pojdimo na trenutek resnice. PS5 smo predhodno nastavili v način spanja. Naprava se prižge iz spanja v parih sekundah. Takoj opazimo, da je že izbira profila dosti bolj elegantna kot pri PS4. Sprva bomo zagnali igro Call of Duty Black Ops, recenzijo katere lahko pričakujete v naslednjih dneh in si pogledali eno izmed večjih novosti novega uporabniškega vmesnika. Ko smo v igri, se nam ob pritisku PS gumba sedaj odpre spodaj na zaslonu orodna vrstica, ki so jo pri Sonyu poimenovali Control center. Tukaj lahko nadziramo koliko baterije ima naš kontroler, downloade, kateri prijatelji so online, jakost zvoka, mikrofon in obvestila. V Control centru tudi ugasnemo konzolo.

Nad orodno vrstico boste videli velike kartice. To je novost, ki so jo Sony omogočili, da razivaljci lahko igralcem prikazujejo določene informacije. Na primer koliko še imamo do konca misije, katere trofeje smo že osvojili in stvar ponuja celo opcijo, vstaviti tukaj videe v pomoč igralcem. Razvijalec Bluepoint je na primer za igro Demon’s Souls pripravil več kot 100 videov, ki jih najdemo v Control centru za pomoč pri igranju. Prej nas je iz igre vrglo direktno na začetni zaslon, sedaj moramo pritisniti na “Home” in smo že pri izboru iger.

Vidimo, da so ločili Games in Media, kjer se nahajajo aplikacije kot so YouTube, Netflix, Twitch in druge. Prva opcija za izbiro ostaja PlayStation Store, ki je dosti lepše izdelan kot je bil pri PlayStation 4, ter dosti lažje najdem igre ali aplikacije, ki me zanimajo. Posebno omembo si zasluži tako imenovani PS Plus Collection. Vsi imetniki PS plus naročnine boste ob nakupu PlayStation 5ke prejeli 20 iger prejšnje generacije zastonj. Vključuje hite kot so na primer God of War, Monster Hunter World, Uncharted, The Last of Us Remastered in še druge. Na koncu menija imamo tudi svoj Game Library z vsemi igrami, ki smo jih imeli za PS4. Dizajn uporabniškega vmesnika je zelo moderniziram in dosti bolj eleganten kot je bil pri PlayStation 4. Je pa veliko stvari ostalo istih.

Na primer meni za nastavitve. Veliko časa boste preživeli v podmeniju Storage, kjer boste pregledovali koliko imate še prostega diska. Če želimo igro izbrisati iz naprave pritisnemo gumb Options na kontrolerju in odpre se nam meni. Tukaj imamo potem opcijo Delete, ki bo igro izbrisala iz sistema. Igra vam seveda ostane v vaši knjižnici, kjer jo lahko po želji ponovno namestite. Če želimo nameščati nove igre moramo iti v game library, klikniti na želeno igro in stisniti “download”. Pri uporabniškem vmesniku sem po nekaj dnevih uporabe prišel do spoznanja, da so pri Sonyu ohranili zelo enostaven način navigacije, ampak so nadgradili dizajn ter prehode med določenimi segmenti. Zaradi novega Control centra se pomikamo med meniji dosti bolj nemoteno. Imamo tudi funkcijo Switcher, ki nam omogoča, da hitro prehajamo med najbolj igranimi igrami ter uporabljenimi aplikacijami.

Večji in težji, a bolj tehnike poln kontroler

Toliko o uporabniškem vmesniku, čas, da se posvetimo kontrolerju. Zato bomo vstopili v Astro’s Playroom, kjer boste lahko tudi vi preizkusili, kaj zmore nov kontroler. Izbrali bomo kontroler demo. Prvo nam bo prikazalo, kako lahko vibrira vsak posamezen del kontrolerja. Začutim, da se vibracije premikajo od spodaj navzgor. Drugo in to, kar je najbolje, so adaptivni sprožilci – adaptive triggers. To lahko najbolje prikažem v videu. Vidite, da mi do neke točke tipka R2 gre, nato se ustavi in začutim upor. Ko pritisnem z malce več moči, lahko pritisnem do konca. To je res izjemno. Samo predstavljam si, kako bo to igrati nov Horizon, kjer bomo napenjali lok, gumb se bo pa vse bolj upiral, da bo enačil napetost loka. Res neverjetna tehnologija, ki igranje dvigne na čisto drugo raven. Touch pad je ostal isti. Tukaj ni veliko govoriti. GG. Naslednja funkcija je Motion sensor oz. sensor gibanja. Ta omogoča, da če nagnem kontroler levo, vibrira samo leva stran kontrolerja. Res imam občutek, da tresem nekaj znotraj kontrolerja in se premika skladno z mojimi gibi. In nazadnje še mikrofon.  V praksi vam iz prve roke povem, da je kontroler izjemen. Je malce težji, ampak nič ne de. 

Nov prestolonaslednik preživi kronanje

PlayStation 5 čeprav je večji in bolj opazen kot njegovi predhodniki, ampak to uravnoteži z novejšim, elegantnejšim dizajnom, hitrostjo, ki je večina osebnih računalnikov ne premore in dokazuje, da je več kot vreden prestolonaslednik PlayStation 4ke.


Vroča ponudba za gamerje

PLAYSTATION PS5 igralna konzola

499,99 €

Oprema

Lenovo Legion še naprej krepi svoj igričarski ekosistem

Published

on

Včeraj se je zaključil CES 2022 – najvplivnejši tehnološki dogodek na svetu, ki nedvomno predstavlja najpomembnejši in seveda tudi najbolj stresni del leta za razstavljalce, za vse navdušence elektronike pa je to podaljšek zimskih praznikov.

Letos so nas med proizvajalci računalnikov in računalniške opreme prav posebno presenetili Lenovo in njihova serija namenjena igričarjem Legion, s katero želijo igralcem vseh generacij in ustvarjalcem vsebin prinesti dostopne računalnike, da lahko uživajo v vrhunski zabavi in ​​igranju praktično kjerkoli.

Njihovi najnovejši gaming prenosniki imajo novo podobo in RGB-osvetlitev ter izboljšano tipkovnico Legion TrueStrike in napredni sistem Legion Coldfront 4.0. Tekoče igranje brez kompromisov zagotavljajo komponente Intel Core, AMD Ryzen in NVIDIA GeForce RTX. Preprost dostop do iger pa omogoča nova aplikacija Legion Arena.

Med predstavljenim izdelki so zmogljiva 16-palčna prenosnika Lenovo Legion 5i Pro in Lenovo Legion 5 Pro ter stilska 15-palčna modela Lenovo Legion 5i in Lenovo Legion 5. Prenosnike odlikuje t. i. čarobni minimalizem, ki je preskok v sodobno “sleek” estetiko z izpostavljenimi podrobnostmi, kot so prečiščene oznake, poudarjeni zračniki in impresivna osvetlitev.

Lenovo Legion 5i Pro in Lenovo Legion 5 Pro sta prva 16-palčna prenosnika na svetu z igričarskim zaslonom ločljivosti WQHD+ in osveževanjem slike do 240 Hz. Tudi 15-palčni prenosni računalnik Lenovo Legion 5i ni od muh, saj se lahko pohvali s procesorjem Intel Core i7-12700H 12. generacije in je zasnovan za praktično vse igralce, ki želijo vsestranski računalnik, s katerim ostanejo družabni, povezani in se zabavajo brez žrtvovanja zmogljivosti. Sovrstnik Lenovo Legion 5 s procesorji AMD Ryzen nove generacije, predstavlja eleganten in uravnotežen prenosnik, ki poleg iger odlično obvladuje večopravilnost, produktivnost in potrebe glede digitalne zabave.

Predstavljeni so bili tudi trije monitorji. Lenovo Legion Y25-30 z izjemno odzivnostjo za hardcore igričarje ter Lenovo G27qe-20 in Lenovo G24qe-20, ki sta namenjena igralcem začetnikom. Vse monitorje odlikujeta zaščita pred modro svetlobo in izjemna vsestranskost. Nazadnje je bila predstavljena še aplikacija Legion Arena, ki igralcem omogoča enostaven način za združitev iger (ki jih imajo v lasti) z več platform na eno lokacijo. Tako jih lahko hitreje poiščejo, zaženejo in igrajo.


LENOVO Legion 5 R7 5800H/16GB/1TB/RTX3050 W11 Home prenosni računalnik

1.479,99 €

Continue Reading

Oprema

Preizkusili smo gaming prenosnik Asus ROG Zephyrus G14 AW SE

Published

on

Asus in njihove serije Republic of Gamers ni potrebno posebej predstavljati – z razlogom so v zadnjih letih postali ponudnik skorajda vsake vrste produkta, povezanega z igranjem videoiger, pa najsi je to brezžični ruter, pametni telefon ali RGB napajalnik za PC. Ponujajo kvalitetne izdelke, ki so jih nadgradili še z brandom in njihovo “vojsko” sledilcev, ki fanatično kupuje vse, na kar dajo svoj logotip. 

Pred nekaj tedni smo tako v studio prejeli škatlo, na kateri je pisalo Asus ROG Zephyrus G14 AW SE – in znotraj le-te je poleg promocijskih štumfov, kape in šmekerske torbice, bilo najti majhen, divje znamčen prenosnik in nek pleksi z gumbi.

Ob podrobnejšem pogledu je to posebna izdaja prenosnika, ki so jo ustvarili skupaj z Alanom Walkerjem – če ne veste, kdo je to, je to DJ, ki je pred nekaj leti imel par popularnih komadov, med njimi Faded in Alone, ki ste ju zagotovo slišali po radiu. Mogoče bo kakšnemu die-hard fanu to pomenilo veliko ter se bo lahko poistovetil z izdajo laptopa, a zame osebno ni nič posebnega.

Tako je z reflektivnim trakom opremljena torba, na tipkovnici sta tipki A in W (namesto standardnih WASD, če že – ali pa najbolje – sploh ne) drugačne barve, kot tudi je na zunanji strani školjke je nameščen tekstilni trak, ki zagotovi, da bodo tudi v temi vsi videli, da imate Alan Walker edicijo prenosnika. Da ne pozabim, ROG Remix, tj. plastična škatla z 18 gumbi sproži nekaj efektov iz nove Walkerjeve pesmi ob dotiku. Skratka, kul party trick, ampak nič, kar bi uporabljal kadarkoli po prvem unboxingu.

Same specifikacije so vrhunske in sem začuden, kako je proizvajalcu uspelo stlačiti toliko tehnike v tako majhno ohišje.

Podobno bi lahko rekli tudi za še eno ključno prodajno lastnost izdelka, AniMe Matrix. To je panel 1215 mini modrih LED lučk, ki so vgrajene v zadnjo stran ohišja, na katere lahko nalagamo custom tekste, slike, animacije ure, procentov baterije ter obremenitve računalnika in podobno. Celotna izkušnja je realno super, z dobrim uporabniškim vmesnikom, lepimi animacijami in tudi vidi se jih lepo – a sem prepričan, da bo vsak uporabnik po prvih nekaj dnevih navdušenja popolnoma pozabil na funkcijo, oz. jo kvečjemu izključil z željo po daljši avtonomiji baterije.

Tu pa se moje kritike tudi končajo in lahko pričnem s superlativi. Same specifikacije so vrhunske in sem začuden, kako je proizvajalcu uspelo stlačiti toliko tehnike v tako majhno ohišje. Znotraj je tako 16-nitni Ryzen 8 procesor, RTX 3050 Ti, 16GB DDR4 delovnega pomnilnika, 1-terabajtni NVME PCIE 3.0 SSD, 14-inčni 120-herčni ekran z resolucijo 2560×1440 pikslov in premazom proti bleščanju, polno podporo WiFi 6, 76 Watturno baterijo in vse to v paketu, ki tehta manj kot dva kilograma.

V 3D Mark Time Spyju doseže 6234 točk.

Vse to so specifikacije, ki zagotovijo res super igralno izkušnjo in prenosnik bo renderiral več kot spremljivo število sličic na sekundo, in to čisto vsake igre, ki jo boste pognali – pa naj je to nostalgičen Call of Duty 2 ali najnovejši Assassin’s Creed: Valhalla. Je res, da med preigravanjem slednjih prenosni računalnik postane kar glasen, a nič kritičnega, istočasno pa ne prihaja do t.i. Thermal throttlinga in sličice na sekundo ostanejo stabilne ter nikoli ne padejo zaradi pregrevanja.

Tu je pa potrebno izpostaviti, da je za polno igralno izkušnjo treba igrati s priklopljeno elektriko, saj sicer računalnik omeji število sličic na sekundo in performanso na splošno tako, da vsaj napol vzdržuje avtonomijo baterije. Ta je pri normalni pisarniški rabi skoraj deset ur, ko se igra, je pa potrebno priklopiti laptop v zid že samo zaradi igralne izkušnje in je vsaka statistika runtajma v igri na bateriji le to, statistika.

Bulletproof kvaliteta izdelave

Je pa nedvomno na mestu kvaliteta izdelave. Aluminij na vsaki otipljivi površini, tak industrial-malce cyber styling paše v nek hekerski film in prav predstavljam si, kako Rami Malek v Mr. Robotu uporabi Zephyrusa za body armor ter prestreže kakšen strel ali dva. Hitremu hekerskemu tipkanju bo kos tudi tipkovnica, ki ima dobro taktilno izkušnjo za prenosnik, medtem ko je trackpad odziven in natančen, čeprav zame vertikalno malce prenizek.

Osebno menim, da je 14” velikost prenosnega računalnika idealna – dovolj diagonale, da se vidi elemente na ekranu ter je mogoče kaj pametnega postoriti, istočasno pa dovolj majhen, da ne rabiš 100-litrskega nahrbtnika, če ga želiš vzeti s sabo na pot. Dodatno je z visoko resolucijo ekrana in dobro performanso zelo primeren tudi za kreativne industrije – tako ga z razlogom priporočajo vsi YouTuberji.

Je pa res, da pa za 8-urno sedenje pred njim na pisalni mizi tudi ni primeren in toplo priporočam priklop dodatne periferije ter zunanjega monitorja za izboljšanje ergonomije ter uporabnosti setupa. 

Detajlov, ki povedo, da je to Alan Walker izdaja prenosnika, je res vrh glave.

Tu pa pridemo do vhodno-izhodnih naprav. Na splošno me moti dejstvo, da iz prenosnikov odstranjujejo ethernet porte – a po drugi strani, če imate prenosnik za več kot 2 tisočaka, se nekako razume, da naj bi doma imeli tudi brezžični ruter iz 21. Stoletja. Isto tako je število portov za povezovanje na splošno premajhno, s 3.5mm TRRS audio jackom, HDMI 2.0b konektorjem, dvema USB 3.2 Gen2 Type-C in dvema USB 3.2 Type A konektorjema – a, če boste računalnik uporabljali tudi kot workstation ali za wannabe profesionalno igranje ter nanj priklopili zunanji monitor, miško, tipkovnico in slušalke, bo razširitven dock ali USB hub skorajda nuja.

Pod črto: Zamujena priložnost

Asus Republic of Gamers Zephyrus G14 Alan Walker Special Edition je po mojem mnenju produkt, ki je namenjen za to, da ga proizvajalec pošlje vplivnežem in novinarskim hišam, ki se vse osredotočijo na gimmicke ter party trike, ki jih prenosnik zmore – a je to v primeru Zephyrus G14 škoda, saj menim, da bo večina ljudi spregledala, kaj se skriva za to sicer lepo srebrno aluminijasto fasado. Nedvoumno je to izjemno zmogljiv, praktičen in uporaben prenosnik, ki bi vam bo služil dolga leta ter bi zdržal vsak izziv, ki bi mu ga postavili – žal pa zaradi zvezdniškega sodelovanja to dvigne ceno in to nikakor ne upravičeno z boljšo kvaliteto izdelave/relevantnimi dodatki ali kaj podobnega.


ASUS Rog Zephyrus G14 AW SE R9/16GB/1TB/RTX3050Ti/W10Pro prenosni računalnik

1.889,00 €

Continue Reading

Oprema

5 lastnosti, ki naredijo JBL Quantum One najboljši gaming headset na trgu

Published

on

JBL Quantum ONE je izdelek visokega razreda, ki navduši s kvaliteto izdelave, naprednim izenačevanjem šumov, svetlobnimi efekti in seveda, kot se za JBL spodobi, vrhunskim zvokom. Je nedvoumno eden najboljših gaming headsetov na voljo.

Danes vam predstavljamo pet ključnih lastnosti, ki naredijo JBL Quantum ONE boljše od vseh konkurentov na trgu.

#1: Audio

Proizvajalca JBL pozna vsak in je sinonim za kvalitetno zvočno izkušnjo. V notranjosti vsakega ušesnika najdemo zvočnik premera 50 milimetrov, ki je zmožen vibrirati na celotnem frekvenčnem razponu od 20 Hertzev do 40 kilohertzev. A specifikacije ne povedo celotne zgodbe in QuantumSound Signature zvočni profil je plod več kot 70-letnih izkušenj na področju audia in optimiziran za potrebe vrhunskega igranja videoiger.

#2: ANC

Za poglobljeno izkušnjo je poleg kvalitetnega zvoka ključna tudi tehnologija izenačevanja zunanjih šumov. To je tehnologija, ki s pomočjo mikrofonov na zunanji strani slušalke analizira, kaj se dogaja v vaši okolici ter v vaše uho predvaja nasprotne ter jih s tem izniči. To vas v povezavi s pasivno izolacijo popolnoma izolira od zunanjih šumov – pa naj je to redna avtobusna linija, ki pelje mimo vašega stanovanja ali glasni sosedje.

#3: Materiali

Tehnologijo je v JBL Quantum ONE vgrajena že na nivoju materialov, pa naj je to mehkost s spominsko peno napolnjenih ušesnikov, ki jo morate resnično doživeti, da ji lahko verjamete. Izjemen pleten USB C kabel z vgrajenim kontrolerjem zvoka. Nastavljanje dolžine naglavnega pasu z zanesljivimi kliki in brez vsakega škripanja ali pokanja. Nastavljiv mikrofon z vgrajeno lučko v robu vidnega kota ob izklopu zajemanja in še in še.

#4: Osvetlitev

Lastnost, ki jo boste s ponosom kazali na vsakem gaming dogodku, turnirju ali skupinskem igranju s prijatelji – spektakularna LED osvetlitev s 16.7 milijoni barv, neomejeno nastavljivostjo barvnih prelivov, hitrosti, efektov in več. Za razliko od konkurence, le-ta ni vidna le v temi, marveč je izjemno svetla ter pritegne prizornost na vsakem koraku.

#5: QuantumSphere360

Vodilna tehnologija prostorskega zvoka, ki kalibrira zvok glede na obliko vaše glave in ušesnega kanala. Tako je prostorski zvok perfektno prilagojen lastnostim uporabnika ter ob vsakem premiku glave bo tudi prostorski zvok prilagojen spremembi ter tako naš položaj v virtualnem svetu do popolnosti realističen. Koraki nasprotnikov nad nami se bodo slišali fizično višje ter jih boste lahko bistveno bolje prostorsko opredelili že samo z zvokom – kar bo vsakemu tekmovalnemu igralcu pred nasprotniki dalo ključno prednost pri igranju.

Plačana objava.


JBL Quantum ONE Black žične gaming slušalke

249,99 €

Continue Reading

Oprema

AMD napovedal novo grafično

Published

on

AMD je napovedal novo grafično kartico AMD Radeon RX 6500 XT, ki vsebuje prebojno arhitekturo AMD RDNA2 in je zasnovana tako, da zagotavlja odlično igralno zmogljivost in izjemno učinkovitost. 

Novi grafični procesor Radeon RX 6500 XT naj bi ponudil boljšo izkušnjo za manjšo ceno. Za njega bodo v Severni Ameriki odšteli samo 199 USD, kar je kar 179 USD manj od prejšnjega najcenejšega RX 6600 XT, ki se je prodajal za 379 USD.

.https://twitter.com/Radeon/status/1478388909096714251

RX 6500 XT ponuja 16 računskih enot, 4 GB GDDR6 RAM-a, 2.610 MHz gaming frekvence procesorja in 2.815 MHz povečane frekvence ter 107 W moči. Kartica vključuje tudi upscaling ytehnologijo AMD FidelityFX Super Resolution za visoko zmogljivo igranje iger v izbranih igrah. Seznam iger, ki podpirajo AMD FidelityFX Super Resolution vključuje Deathloop, Far Cry 6, Resident Evil Village, BACK 4 BLOOD, Baldur’s Gate 3 in druge. 

AMD je poleg tega preveril tudi povprečno število FPS, ki jih je z ustreznimi grafičnimi nastavitvami v igri mogoče doseči z RX 6500 XT: do 108 FPS v Resident Evil Village, 95 FPS v Age of Empires IV, 78 FPS v Halo Infinite Up, 104 FPS v Fortnite, 105 FPS v Back 4 Blood, 61 FPS v Call of Duty: Vanguard, 115 FPS v Farming Simulator 22 in do 91 FPS v Apex Legends.

RX 6500 XT bo naprodaj 19. januarja po priporočeni maloprodajni ceni 199 dolarjev. Tako kot pri RX 6600 XT, AMD ne prodaja lastne različice RX 6500 XT, kar pomeni, da jo bo potrebno naročiti pri AMD partnerju. Zaradi tega so lahko cene izdelka nekoliko višje od priporočene.


HALO INFINITE XBOX ONE & XBOX SERIES X

79,99 €

Continue Reading

Oprema

Pogoji za uporabo odprtokodne programske opreme izvršljivi

Published

on

V prvi sodbi italijanskih sodišč o licenciranju odprte kode je prodajalec programske opreme izgubil civilno tožbo, ker ni izpolnjeval zahtev za licenco za odprto kodo. 

13. decembra je sodišče v Benetkah v Italiji tiho potrdilo pravno izvršljivost licenc odprtokodne programske opreme v zadevi, ki je vključevala Splošno javno licenco GNU, morda najbolj znano odprtokodno licenco, v nekaj prvem takem primeru znotraj države. 

Odprtokodna programska oprema je pomembna, ker ponuja način za prosto in brezplačno distribucijo programske opreme, hkrati pa uporabnikom omogoča, da programsko opremo prilagodijo svojim potrebam in jo distribuirajo drugim. 

Primer je vključeval programsko opremo Dynamic.ooo z licenco Ovation GPL, ki je vtičnik za odprtokodno platformo Elementor za gradnjo spletnih mest

V prvi sodbi italijanskih sodišč o licenciranju odprte kode je prodajalec programske opreme izgubil civilno tožbo, ker ni izpolnjeval zahtev za licenco za odprto kodo. 

13. decembra je sodišče v Benetkah v Italiji tiho potrdilo pravno izvršljivost licenc odprtokodne programske opreme v zadevi, ki je vključevala Splošno javno licenco GNU, morda najbolj znano odprtokodno licenco, v nekaj prvem takem primeru znotraj države. 

Odprtokodna programska oprema je pomembna, ker ponuja način za prosto in brezplačno distribucijo programske opreme, hkrati pa uporabnikom omogoča, da programsko opremo prilagodijo svojim potrebam in jo distribuirajo drugim. 

Primer je vključeval programsko opremo Dynamic.ooo z licenco Ovation GPL, ki je vtičnik za odprtokodno platformo Elementor za gradnjo spletnih mest WordPress. Po navedbah podjetja sta dva nekdanja uslužbenca prerazporedila programsko opremo, kar je dovoljeno po GPL.

Težava je bila v tem, da je bila programska oprema ponovno distribuirana, ne da bi vključevala navedbo izvirnega dela, vključno z informacijami o spremembah v programski opremi in brez omembe imetnikov avtorskih pravic za programsko opremo.
Z gaming svet je novica pomembna zaradi kopice odprtokodnih iger, predvsem pa zaradi odprtokodnih pogonov, kot so Godot, Spring Engine, Panda 3, Cocos2d-x in id Tech 4, predvsem pa za OpenGL – programski vmesnik za upodabljanje 2D in 3D vektorske grafike. API se običajno uporablja za interakcijo z grafično procesno enoto, da se doseže strojno pospešeno upodabljanje.

Po navedbah podjetja sta dva nekdanja uslužbenca prerazporedila programsko opremo, kar je dovoljeno po GPL.

Težava je bila v tem, da je bila programska oprema ponovno distribuirana, ne da bi vključevala navedbo izvirnega dela, vključno z informacijami o spremembah v programski opremi in brez omembe imetnikov avtorskih pravic za programsko opremo.

Z gaming svet je novica pomembna zaradi kopice odprtokodnih iger, predvsem pa zaradi odprtokodnih pogonov, kot so Godot, Spring Engine, Panda 3, Cocos2d-x in id Tech 4, predvsem pa za OpenGL – programski vmesnik za upodabljanje 2D in 3D vektorske grafike. API se običajno uporablja za interakcijo z grafično procesno enoto, da se doseže strojno pospešeno upodabljanje.


LIFE IS STRANGE: TRUE COLORS igra za PS5

51,99 €

Continue Reading

Oprema

Napovedan je bil prvi plošček za PS5 drugega proizvajalca

Published

on

Izdelovalec ploščkov Scuf je predstavil svoje nove kontrolerje Reflex, Reflex Pro in Reflex FPS, zasnovane posebej za PS5.

Scuf Reflex je na videz praktično identičen tradicionalnemu DualSensu, a ponuja nekaj manjših izboljšav. Reflex se loči po odstranljivem kompletu loput na hrbtišču ploščka. Ta delujejo podobno kot pri Xbox Elite Series 2, vendar jih je mogoče sprogramirati ali onemogočite sproti z majhnim gumijastim gumbom na zadnji strani ploščka.

Reflex in Reflex Pro še vedno vključujeta Sonyjeve prilagodljive sprožilce, vendar jih Reflex FPS zamenja za takojšnje sprožilce, ki se aktivirajo z enim dotikom, podobno kot pri gumbih na miški.

PS5 Reflex plošček dodaja še zamenljive paličice, ki so lahko dolge, kratke, kupolaste ali konkavne. Obroba prednje plošče okoli palic je prav tako odstranljiva, a bo ob izidu ploščka na voljo le v črni barvi, kasneje pa še v beli, sivi, oranžni, mornarsko modri in rdeči.


BYTEZONE ELITE Sit-Stand gaming dvižna miza

359,99 €

Continue Reading

Pro nasveti by Mastercard

Oglas

Priljubljeno