fbpx
Connect with us

Oprema

Preizkušamo konzolo PlayStation 5

Samo Zavašnik

Published

on

Končno smo dodobra preizkusili novo generacijo PlayStation konzol – ter pripravljeni smo, da vam pokažemo, kaj bo prinesla peta serija, kje so slabosti in kakšna je naša splošna ocena v primerjavi z aktualno izdajo.

Izgled izdelka in slot za optične diske

O tem smo že govorili v unboxingu, a tudi sam bi rad podal moje mnenje glede dizajna. Tisto o čemur vsi govorijo je velikost konzole. V primerjavi s prejšnjimi PlayStationi je ta res dosti večji, a po nekaj dnevih uporabe sem se na dodatno velikost navadil brez problema. Sprva se mi je tudi dizajn zdel zgrešen. Navajen sem strnjene, črne barve konzole, ki ne izstopa ne glede na to, kje jo imamo postavljeno. A po parih dneh uporabe sem se na nov dizajn ne samo navadil, ampak celo všeč mi je.

Playstation 4 je štirioglaten, preprost in nevpadljiv, Playstation 3 je imel zaokrožen dizajn z gloss barvo. Playstation 5 pa združuje to dvoje. Center konzole je črn gloss, se pravi, se sveti in je okrogle oblike. Okoli te sta dve beli mat štirikotni plošči, ki konzoli dasta tisti drugačen izgled. Mi imamo standard verzijo s prostorom za CD-je. Tukaj je edini del dizajna, ki mi ni všeč. Ta izboklina zaradi vmesnika za CD-je pokvari linijo, ki jo želita te dve beli plošči izpeljati in zato mi je digital verzija dosti bolj všeč.

Nato pridemo do kontrolerja. Ta je v slogu same konzole večji od svojega predhodnika. Za razliko od PS4 kontrolerja so tukaj tipke tudi bele. Ko sem primerjal kontrolerje sem opazil tudi, da so pri PS5 tipke malce bolj mehke in niso tako trdno pritrjene. Pri PS5 so pustili več prostora za prosto gibanje tipk, če se bo to izkazalo za slabo bo pokazala samo dolga uporaba konzole.

Pomanjkanje prostora bo večen problem

Preden zaženemo PS5 bi malce govoril še o hardwaru. Ne bom vas dolgočasil s specifikacijami, omeniti želim samo, da PS5 najbolje pokaže svojo vrednost, če je vaš TV ali zaslon temu tudi kos. 4K resolucija in hitro osveževanje sta nujni, če želimo imeti prikazano pravo moč te nove konzole. Velik plus novega PlayStationa je seveda izjemno hiter SSD, ki loading čase naredi neopazne in pri igranju nimam niti časa, da si preberem tiste “nasvete”, ki se drugače vedno izpisujejo, kadar smo v t.i loading screenu. Težava je omejena shramba. Za igre ter aplikacije je na voljo samo 667 GB, ki nam omogoča samo slabih ducat iger. Problem je pri meni takoj nastal, ko sem naložil nov Call of Duty, ki je velik več kot 200 GB. 

Popolnoma nov uporabniški vmesnik

No, dovolj sedaj o tem. Pojdimo na trenutek resnice. PS5 smo predhodno nastavili v način spanja. Naprava se prižge iz spanja v parih sekundah. Takoj opazimo, da je že izbira profila dosti bolj elegantna kot pri PS4. Sprva bomo zagnali igro Call of Duty Black Ops, recenzijo katere lahko pričakujete v naslednjih dneh in si pogledali eno izmed večjih novosti novega uporabniškega vmesnika. Ko smo v igri, se nam ob pritisku PS gumba sedaj odpre spodaj na zaslonu orodna vrstica, ki so jo pri Sonyu poimenovali Control center. Tukaj lahko nadziramo koliko baterije ima naš kontroler, downloade, kateri prijatelji so online, jakost zvoka, mikrofon in obvestila. V Control centru tudi ugasnemo konzolo.

Nad orodno vrstico boste videli velike kartice. To je novost, ki so jo Sony omogočili, da razivaljci lahko igralcem prikazujejo določene informacije. Na primer koliko še imamo do konca misije, katere trofeje smo že osvojili in stvar ponuja celo opcijo, vstaviti tukaj videe v pomoč igralcem. Razvijalec Bluepoint je na primer za igro Demon’s Souls pripravil več kot 100 videov, ki jih najdemo v Control centru za pomoč pri igranju. Prej nas je iz igre vrglo direktno na začetni zaslon, sedaj moramo pritisniti na “Home” in smo že pri izboru iger.

Vidimo, da so ločili Games in Media, kjer se nahajajo aplikacije kot so YouTube, Netflix, Twitch in druge. Prva opcija za izbiro ostaja PlayStation Store, ki je dosti lepše izdelan kot je bil pri PlayStation 4, ter dosti lažje najdem igre ali aplikacije, ki me zanimajo. Posebno omembo si zasluži tako imenovani PS Plus Collection. Vsi imetniki PS plus naročnine boste ob nakupu PlayStation 5ke prejeli 20 iger prejšnje generacije zastonj. Vključuje hite kot so na primer God of War, Monster Hunter World, Uncharted, The Last of Us Remastered in še druge. Na koncu menija imamo tudi svoj Game Library z vsemi igrami, ki smo jih imeli za PS4. Dizajn uporabniškega vmesnika je zelo moderniziram in dosti bolj eleganten kot je bil pri PlayStation 4. Je pa veliko stvari ostalo istih.

Na primer meni za nastavitve. Veliko časa boste preživeli v podmeniju Storage, kjer boste pregledovali koliko imate še prostega diska. Če želimo igro izbrisati iz naprave pritisnemo gumb Options na kontrolerju in odpre se nam meni. Tukaj imamo potem opcijo Delete, ki bo igro izbrisala iz sistema. Igra vam seveda ostane v vaši knjižnici, kjer jo lahko po želji ponovno namestite. Če želimo nameščati nove igre moramo iti v game library, klikniti na želeno igro in stisniti “download”. Pri uporabniškem vmesniku sem po nekaj dnevih uporabe prišel do spoznanja, da so pri Sonyu ohranili zelo enostaven način navigacije, ampak so nadgradili dizajn ter prehode med določenimi segmenti. Zaradi novega Control centra se pomikamo med meniji dosti bolj nemoteno. Imamo tudi funkcijo Switcher, ki nam omogoča, da hitro prehajamo med najbolj igranimi igrami ter uporabljenimi aplikacijami.

Večji in težji, a bolj tehnike poln kontroler

Toliko o uporabniškem vmesniku, čas, da se posvetimo kontrolerju. Zato bomo vstopili v Astro’s Playroom, kjer boste lahko tudi vi preizkusili, kaj zmore nov kontroler. Izbrali bomo kontroler demo. Prvo nam bo prikazalo, kako lahko vibrira vsak posamezen del kontrolerja. Začutim, da se vibracije premikajo od spodaj navzgor. Drugo in to, kar je najbolje, so adaptivni sprožilci – adaptive triggers. To lahko najbolje prikažem v videu. Vidite, da mi do neke točke tipka R2 gre, nato se ustavi in začutim upor. Ko pritisnem z malce več moči, lahko pritisnem do konca. To je res izjemno. Samo predstavljam si, kako bo to igrati nov Horizon, kjer bomo napenjali lok, gumb se bo pa vse bolj upiral, da bo enačil napetost loka. Res neverjetna tehnologija, ki igranje dvigne na čisto drugo raven. Touch pad je ostal isti. Tukaj ni veliko govoriti. GG. Naslednja funkcija je Motion sensor oz. sensor gibanja. Ta omogoča, da če nagnem kontroler levo, vibrira samo leva stran kontrolerja. Res imam občutek, da tresem nekaj znotraj kontrolerja in se premika skladno z mojimi gibi. In nazadnje še mikrofon.  V praksi vam iz prve roke povem, da je kontroler izjemen. Je malce težji, ampak nič ne de. 

Nov prestolonaslednik preživi kronanje

PlayStation 5 čeprav je večji in bolj opazen kot njegovi predhodniki, ampak to uravnoteži z novejšim, elegantnejšim dizajnom, hitrostjo, ki je večina osebnih računalnikov ne premore in dokazuje, da je več kot vreden prestolonaslednik PlayStation 4ke.


Vroča ponudba za gamerje

PLAYSTATION PS5 igralna konzola

499,99 €

Oprema

Preizkusili smo gaming prenosnik Acer Predator Helios 300

Žiga Kmetec

Published

on

Acer je za nas pripravil izboljšano verzijo lanskega modela Predator Helios 300. Testirali smo njihov model z velikostjo ekrana 15,6 palcev, katerega cena se giblje okrog 1.800 € v Big Bangu. Ker pa obstajajo različni Helios modeli, se cena lahko glede na komponente, ki jih želeni model v sebi nosi, za par sto evrov razlikuje. S tem si lahko izberete Heliosa po svoji izbiri.

Prenosnik vsebuje procesor desete generacije i7-10750H in grafično kartico Nvidia RTX 2060 6GB s katero boste lahko uživali v lepem izgledu iger z učinki ray-tracinga. Seveda pa vam bo 16GB DDR4 RAM pomagal pri programih kot je Photoshop in s trdim diskom 1TB velikosti boste imeli dovolj prostora za vse vaše najljubše igre. Če vam še to ne zadošča, ima 256GB NVMe SSD disk, kateremu lahko dodate še enega. Tako je primeren za službo, kot tudi igranje v prostem času.

Kljub izvrstnim specifikacijam, seveda ne smemo pozabiti na kvalitetno izdelavo ohišja, ki ima futurističen izgled, katerega pa po mojem mnenju pokvari svetla aluminijasta barvna reža za ventilatorje. Ohišje je izdelano iz močnega aluminija in se ne upogiba kot pri večini gaming laptopih, kateri so skopi pri kakovosti izdelave. Ima ojačane zaklope, ki vam bodo držale dolgo časa in se ne boste bali, da vam bo med odpiranjem laptop začel pokati po šivih.

Najpomembnejša stvar pri prenosnikih je njihovo hlajenje. Njihova nova tehnologija četrte generacije Aeroblade omogoča, da med igranjem zmanjša glasnost ventilatorjev in izboljša pretok zraka. Pri Acerju so se tokrat zelo potrudili in tudi pri polni uporabi sistema, se ta ni pregreval. Ni bilo čutiti toplote samega ohišja med igranjem, kot tudi glasnost je bila zmerna in pričakovana, še posebej pod večjim naporom.

Trackpad je nekoliko večja kot pri predhodniku, tipkovnica pa ima enako postavitev, katere osvetlitev je razdeljena na štiri cone. Nad tipkovnico so dodali manjše zareze, za večji vnos zraka. Njena posebnost je tudi ta, da ima posebne WASD in smerne tipke, ki so odzivnejše od ostalih.

Full HD ekran z frekvenco osveževanja 144Hz je vse kar lahko za takšno ceno pričakujemo in po pravici tudi potrebujemo. Seveda, ne smemo pozabiti na lep Predator logo na hrbtni strani ekrana, ki s svojo modro osvetlitev vsem v okolici sporoča, da imate top gaming laptop. Dobro je, da se Helios s svojimi modrimi lučmi razlikuje od konkurence in uničuje stereotip, da je vse povezano z gamingom rdeče barve.

Moram pa vas razočarati, saj ima kot vsaka stvar tudi Helios 300 slabe lastnosti. Ena izmed teh stvareh je 59W baterija, ki bi naj zdržala 3 ure in 12 minut. Pri našem testiranju nas je baterija pustila na cedilu pri nekje treh urah igranja normalnih iger kot so League of Legends in Genshin Impact. Medtem ko sta Cyberpunk in Doom po 2 urah in pol uporabe že izpraznila baterijo. Še čakamo na laptop, ki bo imel dobro kvalitetno baterijo.

Večina gaming laptopov ima slabe zvočnike in Helios 300 je eden izmed njih. Res je, da med igranjem uporabljamo večinoma slušalke, ampak, če bi želeli poslušati glasbo ali gledati kak film brez uporabe slušalk, pa vam to ne priporočam. Zvočniki se nahajajo pod računalnikom, kar pomeni, da se jih lahko velikokrat prekrijete in tako zamašite zvok.

Ena izmed zanimivih lastnosti se najde tudi pri vklopu prenosnika. Acer s ponosom predstavi svoj logo in napis, ki ga spremlja unikaten zvok. VEDNO! Sprva mi je bilo to zelo všeč, ampak pri nadaljnjem vklapljanju sem komaj čakal, da mine, saj je bilo prvič več kot dovolj. Ne samo, da traja nekje deset sekund, hkrati je tudi blizu maksimalne glasnosti, tako da slišijo res vsi. Zvok lahko izklopite v BIOSih, tako da se temu izognete.

Če povzamem, laptop je za to ceno kvaliteten, hiter, zmogljiv in zame je njegova najboljša lastnost ekran. Ima dobre kot slabe lastnosti in menim, da dobre pretehtajo slabe. Tako, da če bi sam iskal gaming prenosnik v tem cenovnem razredu, bi se verjetno odločil kar zanj. Če bi ga ocenjeval, bi mu dal osebno oceno 8.5/10.


Vroča ponudba za gamerje

https://www.bigbang.si/upload/catalog/product/683311/154365_5fc8716015d96.jpg

Acer Predator Helios 300 PH315-53-7473 i7-10750H/16GB/256GB+1TB/15.6” FHD IPS/RTX2060/No OS prenosni gaming računalnik

1.829,99 €

Continue Reading

Oprema

Lenovo Legion z umetno inteligenco izboljša igralsko izkušnjo

Alja Šavle

Published

on

CES napoveduje leto polno gaming poslastic. Kakor se za velikana industrije spodobi je tudi podjetje Lenovo pretekli teden predstavilo nove stilske in izredno zmogljive igričarske računalnike iz družine Lenovo Legion.

Nova serija računalnikov Lenovo Legion uporablja umetno inteligenco za še bolj tekoče igranje. Ta naj bi sam poiskala najbolj primerne grafične nastavitve za posamično igro na novih prenosnikih: Lenovo Legion 7 s 16-palčnim zaslonom, 16-palčnim Lenovo Legion 5 Pro, 15-palčnim Lenovo Legion Slim 7 ali Lenovo Legion 5, ki ponuja izbiro dveh velikosti zaslonov.

Novi prenosniki Lenovo Legion so opremljeni s hladilno rešitvijo Lenovo Legion Coldfront 3.0, visokoločljivimi zasloni, ki so odzivni in hkrati barvno natančni ter Lenovo Legion TrueStrike – namensko igričarska tipkovnico z RGB-osvetlitvijo.

S pomočjo umetne inteligence in programske opreme Lenovo Vantage Legion Edge, lahko uporabniki Lenovo Legion svoje računalnike tudi navijejo – z enim klikom. Z vklopljenim inteligentnim načinom program samodejno zazna igre, ki jih igrate, jih preveri in nato aktivira idealne nastavitve, potrebne za kar najbolj tekoče igranje.

Novi Legion prenosniki bodo uporabljali tudi procesorje, ki sta jih NVIDIA in AMD predstavila na CES. Z izjemnimi grafičnimi učinki nove tehnologije Ray Tracing 2.0 z novimi grafičnimi procesorji NVIDIA GeForce RTX za prenosnike dvignete realizem slike v nove dimenzije. Letošnji Lenovo Legion prenosniki so med prvimi, ki imajo vgrajeno novo generacijo AMD Ryzen mobilnih procesorjev za izjemne zmogljivosti.


Vroča ponudba za gamerje

LENOVO ThinkPad L15 I5-10210/8GB/256GB SSD/Intel UHD/W10P prenosni računalnik

1.399,99 €

Continue Reading

Oprema

CES 2021: AMD in Nvidia napovedi

Alja Šavle

Published

on

CES 2021 je v polnem teku, z vsakim novim dnem pa se tehnološki velikani vedno bolj potegujejo za našo pozornost. Tukaj so napovedi o najnovejših AMD in Nvidia procesorjih, ki bodo razveselile predvsem privržence gaming prenosnikov.

AMD je predstavil Ryzen 5000 serijo, po njihovih besedah, najboljših mobilnih procesorjev na svetu za igralce video iger in ustvarjalce vsebin.

Trije najnovejši modeli se ponašajo z zadnjo 7nm arhitekturo Zen 3. Vodilni model je Ryzen 9 5980HX – osemjedrni, 16-nitni CPU s frekvenco 4,8 GHz.

V torek je Nvidia razkrila GeForce RTX 3060 grafični procesor za 330 dolarjev. RTX 3060 naj bi imel dvakrat večjo rastrsko zmogljivost in desetkrat večjo zmogljivost sledenja žarkom kot priljubljen, a že pet let star GTX 1060 procesor.

RTX 3060 prihaja z 12 GB DDR6 pomnilnika, 192-bitnim pomnilniškim vmesnikom, 13 senčilnimi teraflopi, 25 RT teraflopi za sledenje žarkom in 101 Tensor teraflopi za super vzorčenje z globokim učenjem v podprtih igrah.

GeForce RTX 3060 izide 2. feburarja, medtem ko datum za Ryzen 9 5980HX že ni znan.


Vroča ponudba za gamerje

SHARKOON SKILLER SGS4 Black – Red gaming stol

413,99 €

Continue Reading

Oprema

Prihaja rdeče-moder Switch

Alja Šavle

Published

on

Nintendo je napovedal novo izdajo konzole Switch, tokrat v tradicionalnih Super Mario barvah.

Nova izdaja Nintendo Switcha v Mario barvah bo izšla 12. februarja, skupaj s prihajajočo igro Super Mario 3D World + Bowser’s Fury.

Najnovejša konzola in ploščki so živo rdeče barve, oprijem za joy-con je enak barvi Mariovega kombinezona, jermeni za plošček pa kombinirajo rdečo z rumeno barvo Mariovih gumbov. Ansambel lepo zaključita še rdeč etui z Mario simboli in moder nastavek za ploščke.

Kompletu sicer ni priložena igra Super Mario 3D World + Bowser’s Fury, a jo bo mogoče še isti dan prevzeti, saj izide sočasno z novo konzolo.

Oglejte si napovednik za Super Mario 3D World + Bowser’s Fury.


Vroča ponudba za gamerje

SWITCH NINTENDO LABO VARIETY KIT

79,99 €

Continue Reading

Oprema

PS5 spet na zalogi

Alja Šavle

Published

on

Po podatkih PS5 Stock Central Twitter računa naj bi se na Irskem in v Veliki Britaniji v trgovine ponovno vračale zaloge PS5.

Twitter profil, ki sledi prodaji PS5 konzol, je včeraj objavil novico o novih pošiljkah. Zaloge za obstoječa naročila naj prispele 7. januarja. Če jih do takrat ne bo, bo najverjetneje treba počakati do 12. in 14. januarja. Zaradi brexita bodo britanski igralci morda čakali še dlje.

Spletna stran TechStomper še namiguje, da naj bi pošiljke prispele tudi v Evropo, vendar podatkov, ki bi to potrdili ne moremo zaslediti.

Do danes je bilo po vsem svetu skupno prodanih več kot 4 milijone PS5 konzol. Do konca leta 2021 pa naj bi jih Sony nameraval prodati vsaj še 14 milijonov. Koliko sistemov bo dejansko prišlo v roke igralcev je težko oceniti, predvsem ker naj bi na tisoče konzol prišlo v roke špekulantom.


Vroča ponudba za gamerje

PLAYSTATION PS5 DualSense brezžični kontroler

69,99 €

Continue Reading

Oprema

Asus nenamerno potrdil, da prihajata GeForce RTX 3080 Ti 20GB in RTX 3060 12GB

Alja Šavle

Published

on

Asus nenamerno potrdil, da prihajata GeForce RTX 3080 Ti 20GB in RTX 3060 12GB

Na spletni strani Asus podpore uporabnikom sta v spustnem meniju za razdelek grafičnih kartic našteti dve neobjavljeni in nenapovedani grafični kartici – GeForce RTX 3080 Ti in običajna GeForce RTX 3060. 

Čeprav smo slišali že več govoric o novih grafičnih karticah, je Asus prvi partner Nvidie, ki je potrdil njihov obstoj. Vnosa na spletni strani sicer ne vodita nikamor, sta pa pognala kri po žilah marsikaterega PC gamerja.

Odkritje je na Twitterju prvi delel uporabnik HXL.

Do sedaj je bilo znano, da naj bi GeForce RTX 3060 modeli vključevali 6 GB in 12 GB pomnilnika. Z vpisom ROG Strix GeForce RTX 3060 12 GB je Asus namignil na obstoj 12 GB različice.

Pri tem se nam poraja vprašanje ali GeForce RTX 3060 res potrebuje 12 GB pomnilnika? Odločitev zveni precej pretirana, predvsem ker se modeli kot sta GeForce RTX 3070 in GeForce RTX 3080 odlično obnesejo tudi s svojimi 8 GB oziroma 10 GB konfiguracijami.

Ni še jasno, kdaj bodo te kartice prišle v prodajo in po kakšnih cenah. Kljub temu sta tako HP in ASUS že namignila na dva nova modela, zato pričakujemo novo izdajo relativno hitro.


Vroča ponudba za gamerje

PNY Quadro P2200 5GBGDDR5X,/PCIe 3.0 x16/4x DP grafična kartica

471,99 €

Continue Reading

Pro nasveti by Mastercard

Oglas

Priljubljeno