Poveži se z nami

Oprema

Preizkušamo Logitech G410 Atlas Spectrum

Samo Zavašnik

Objavljeno

v

Pred nekaj leti je za dosego naziva “gamerska tipkovnica” bilo potrebno le dodati osvetlitev tipk membranski tipkovnici, a danes je situacija bistveno drugačna. Zdaj gamerji pričakujejo mehanične tipke in RGB osvetlitev s 16,8 milijona barvami – te želje pa ostajajo konsistentne tudi na najmanjših modelih.

Prav to pa je Logitechova G410, je tenkeyless RGB osvetljena tipkovnica, ki v notranjosti nosi Romer-G mehanične tipke. Pa je boljša od večjega brata, modela G910, ki je bil bolj kot ne ponesrečen?

Zaradi tenkeyless designa, torej manka celotne desne številčnice, zavzame na mizi s svojo dolžino 39 in širino 18,5 centimetrov bistveno manj prostora kot konkurenti s 104 tipkami. Vseeno pa bi lahko tega okleščili za dodatnih nekaj centimetrov, če bi ne vključili levega svetlečega se nosilca, branika, ali karkoli pač ta zadeva že je. Podobno je po eni strani potrebno pohvaliti vključitev naslona za roke, vendar je ta namenjen le za levo roko in tako bo leva roka bistveno bolj sproščena od desne. Sicer je celotna tipkovnica mat črne barve, z enimi deli konsistentno s celotno Logitech G linijo teksturiranimi s trikotniki. Če bi lahko izdelek sam oblikoval bi ne postavil napisa modela v vdolbino, v katero se nato lovijo smeti, a to je čisto preveč pikolovsko gledanje na izdelek. Izpostaviti je potrebno še v samo obliko vključeno ARX stojalo za telefon, na katerem lahko z uporabo namenske Logitechove aplikacije menjavamo med profili, spremljamo temperaturo računalnika in imamo skratka pregled nad dogajanjem izven igre, tudi ko smo najbolj zatopljeni v njo. Lepše bi bilo videti le, da bi ne bila mišljena kot popolonma ločen del tipkovnice, marveč fiksno pritrjena v notranjost tako kot je to na G910.

Hvala bogu, da pa pri G410 niso posnemali večjega brata pri obliki tipk, te so standardne za razliko od futurističnih in neudobnih ostrorobnih na G910, in izkušnja tipkanja je po zaslugi Logitechu ekskluzivnih na japonskem razvitih Romer-G mehaničnih switchev izjemna.  Same specifikacije pravijo, da Romer-G zaznajo klik pri 1,5 milimetra hoda ob pritisku 45 gramov, vendar je upornost tipk subjektivno nižja kot pri Cherry MX stikalih, tudi hod je nižji, celotno gibanje je pa bolj mehko. Ne mehko kot so mehki in mushy membranske tipkovnice, ampak mišljeno v dobrem smislu besede. Najbližje Romer-G stikalom pridemo, če bi na Cherry MX Browne dali O-ringe, s katerimi bi zmanjšali hod. Seveda bo krajši hod in mehkoba enim povšeči, drugim bo šla konkretno na živce – nam osebno ustreza, prav tako pa gre vsem drugim stanovalcem gospodinjstva manj na živce, saj je tudi delovanje tišje. 

Glede na tenkeyless design tipkovnice bi bilo čudno pričakovati velik nabor makrojev in podobnih funkcij, vendar so na zgornjo desno stran vseeno uspeli uvrstitii Game Mode tipko, s katero ugasnemo Windows tipke da ne minimiramo igre med najbolj napetim clutchom. Poleg nje najdemo le še tipko s katero nastavljamo svetlost osvetlitve tipkovnice. In če smo že pri osvetlitvi, naj povem, da je le ta fenomenalna.

Kontrast barv je izjemen, prehodi so brezhibni, svetlost je konsistentna tako po posameznih tipkah kot po celotni tipkovnici, lučke ne utripajo, so dovolj svetle – skratka, ne najdem nobene slabe besede o osvetlitvi. Poleg tega je mogoče zaradi programabilnosti posameznih tipk integrirati svetlobne efekte v igrah ki jih igramo – tako npr. ko nas v CS:GO flashajo, bo celotna tipkovnica bele barve dokler smo flashani, ko imamo vedno manj metkov se bodo številke v zgornji vrstici barvale vedno bolj rdeče in še. Več o tem preberite in si preglejte navodila v spodnjem opisu dodanem vodiču.

Omenil sem programabilnost tipk – tem je skozi Logitech G program mogoče nastavljati vse funkcije, ki bi si jih želeli – nastavljanja funkcij določenih tipk, prilagajanja efektov in barve osvetlitev in software je uporabniku prijazen ter efektiven – le nekoliko manj nadležen bi lahko bil takrat ko niso vse naprave posodobljene na najnovejšo različico, pa tudi bi nekaterim uporabnikom bile povšeči možnosti nastavljanja makrojev, vendar na tako majhni tipkovnici težko najdemo odvečne tipke, ki bi jih lahko namenili ekskluzivno tej rabi, tako da ti ni bistvena skrb.

Pod črto je Logitech G410 Atlas Spectrum odlična kompaktna mehanična tipkovnica z izjemno RGB osvetlitvijo in kakovostnimi Romer-G switchi, ki naj bi po navedbah proizvajalca zdržali več kot 50 milijonov klikov. Če bi pa ceno spustili do 120 evrov, bi pa bila resnično bila must buy tenkeyless gamerska tipkovnica.

Nadaljuj z branjem
Klikni za komentiranje

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oprema

Posebne PS5 stranice že na voljo

Žan Zupančič

Objavljeno

v

PlayStation 5 bo omogočal menjavo stranic, da boste izgled konzole lahko prilagodili svojim okusom. Do izida konzole je še vedno slab mesec, a neuradni proizvajalci stranice že ponujajo za prednaročanje.

PlateStation5.com tako v svoji ponudbi za sedaj ponuja pet različnih barvnih kombinacij:

  • Limited Edition V1 Matte Black
  • Chromatic
  • Cherry Red
  • Jungle Camo
  • Indigo Blue

Kreativno poimenovan PlateStation5 je sprva želel izdati stranice le v črni mat barvi, a zaradi velika povpraševanja skupnosti so sedaj razkrili še 4 dodatne barve. Komplet stranskih plošč za PS5, ki bo vseboval hrbtno in sprednjo stranico bo uporabnika stal 39.99$. Na voljo so tako plošče za digitalno verzijo nove konzole, kakor tudi standardno edicijo.

Pri PlateStation5 opozarjajo, da gre za neuradne izdelke, ki nikakor niso povezani z znamko Sony, PlayStation ali PlayStation 5. Zdi se, da so vse slike za zdaj 3D upodobitve modelov brez dejanskih slik izdelka, ki še ne prikažejo dejanskega izgleda konzole. Dokler PS5 ne izide novembra, še ne moremo vedeti ali se bodo plošče prilegale ali ne. Na srečo PlateStation5 ponuja 10-dnevno vračilo, če z izdelkom niste zadovoljni.


Vroča ponudba za gamerje

PLAYSEAT TV STAND PRO 3S

199,99 

Nadaljuj z branjem

Oprema

Pričel se je zgodnji dostop za Amazon Luna

Žan Zupančič

Objavljeno

v

Amazon Luna, popolnoma nova storitev pretočnega igranja video iger, je uradno pričela s svojim zgodnjim dostopom. Podobno kot Google Stadia, tudi Luna ponuja dostop do video iger preko mesečne naročnine.

Za 5,99$ na mesec uporabniki z zgodnjim dostopom dobijo igralni kanal Luna+, ki vsebuje 50 iger. Luna bo dostopna na Fire TV, PC, Apple napravah in Androidu, čeprav slednji še ni na voljo. Za 49.99$ pa lahko naročniki kupijo igralni plošček, ki je zelo podoben Nintendovemu Pro kontrolerju. Brez skrbi, deloval bo tudi kateri koli drugi bluetooth kontroler.

Zanimivo bo videti, kako se bo Amazon Luna primerjala z drugimi storitvami za pretakanje iger. Lani je na primer izšla Google Stadia, ki je želela na gaming sceno naredili velik vtis, a ji to ni najbolje uspelo. Njena igralska knjižnica namreč ni imela pomembnih ekskluzivnih iger in je posledično težko našla občinstvo. Stadia je zato začela vlagati več truda v razvoj ekskluzivnih iger za svojo platformo, vendar se pozitivni rezultati tega ukrepa še niso pokazali. Tako kot Google ima tudi Amazon za sabo veliko denarja za razvoj te ponudbe, kaj bo pa z njim naredil, pa bomo videli v bodočih mesecih.

Kaj potem lahko pričakujemo od Lune? Očitno so se od Googlovega primera nekaj naučili, saj bo kanal Luna + vseboval kar nekaj močnih naslovov, med njimi Control, Sonic Mania in Yooka-Laylee ter Impossible Lair. Po navedbah Amazona bo storitev videla stalen tok novih vsebin vključno z igrami, kot sta Resident Evil: Biohazard in Assassin’s Creed: Valhalla. Zanimivo bo videti ali bo Luna lahko uspela tam, kjer se je Stadia zataknila.


Vroča ponudba za gamerje

XBOX ONE KONTROLER (črn)

69,99 

Nadaljuj z branjem

Oprema

PS5 bo samostojno optimiziral porabo ventilatorja

Žan Zupančič

Objavljeno

v

Ko je Sony razstavil nov PlayStation 5 in svetu pokazal kako nova generacija zgleda od znotraj, je prikazal tudi nov hladilni sistem, ki je en izmed glavnih razlogov za ogromno velikost konzole.

Sony namreč načrtuje v realnem času spremljati rabo hladilnega sistema pri posamezni igre in s pomočjo teh povratnih informacij optimizirati hlajenje in nadzor ventilatorja. “V prihodnosti bodo izšle različne igre, pri katerih se bodo zbirali podatki o vedenju APU [Accelerated processing unit],” pojasnjuje Ootori. “Na podlagi teh podatkov načrtujemo optimizacijo nadzora ventilatorja.

PS5 fan

Upravljanje toplote je ključni del vsake video igralske konzole. Sony je že ponudil video, ki razkrije velik ventilator s 120 mm premera in 45 mm debelosti. Slednji bo lahko usmerjal zrak na obe strani matične plošče. Nismo pa vedeli, da Sony načrtuje optimizacijo komponente na podlagi njene učinkovitosti med posameznimi igrami.

Ootori je poudaril, da je bil eden ključnih ciljev oblikovanja za PlayStation 5 zmanjšanje hrupa, ki ga konzola ustvarja. Hrup v konzolah pa ne prihaja samo od hladilnega sistema, ampak tudi od optičnega pogona strukturiranega v šasiji konzole. Po njegovih besedah so se ekipe pri razvoju PS5 s tema problemoma ukvarjale več let in na koncu prišli do oblike sedanje konzole, ki obe težavi naslovi.

Igralci bodo novo generacijo konzol lahko preizkusili že naslednji mesec.


Vroča ponudba za gamerje

Bigben PS4 Headset gaming slušalke

19,99 

Nadaljuj z branjem

Igre

Sony pokazal uporabniški vmesnik za PS5 – Prihaja nov Killzone?

Žan Zupančič

Objavljeno

v

Do izdaje PlayStation 5 nas čaka še en mesec. Izgled konzole je Sony že predstavil, a pri predstavitvi ni bilo govora o uporabniškem vmesniku. Sedaj pa je podjetje končno odstranilo zavese in v najnovejšem posnetku pokazalo kako bo izgledal vmesnik nove generacije.

Takoj, ko vklopite PlayStation 5, vas bo pozdravil spodnji zaslon. Tu boste izbrali profil v katerega se želite prijaviti. V primerjavi z zaslonom za prijavo pri PS4 je novi vmesnik manj okoren in minimalističen. Prav tako je sedaj spodaj na zaslonu možnost izklopa PS5.

Ljubitelji igre Killzone so hitro opazili, da jih je na prikazni ikoni pričakal Killzone motiv. Ravno tako je uporabniško ime na posnetku Scotty Kenzo, kar je lahko referenca na lik iz Killzone: Shadow Fall, ki se je imenoval Kenzo Hakan. Kenzo je v igri bil narednik Helghasta, a v njej nikoli ni bil zares prikazan, je pa bil omenjen v zvočnih posnetkih. Mislite, da s tem Sony namiguje na kakšno novo igro?

Posodobitve celotnega UI sistema tudi prinaša novosti v tem segmentu. Lepši pregled nad meniji, kakor tudi bolj čisti dizajn, se bodo lepo podali novi konzoli, ki cilja na futuristični izgled.


Vroča ponudba za gamerje

PlayStation 5 Digital

399,99 

Nadaljuj z branjem

Oprema

Apple predstavil novega paradnega konja

Žan Zupančič

Objavljeno

v

Apple je končno uradno potrdil iPhone 12. Glavna nit predstavitve je bilo 5G omrežje, ki bo prineslo veliko hitrejšo podatkovno povezavo kot katerikoli iPhone do sedaj.

iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max Launched: Price  in India, Specifications | Technology News

Ne gre le za en iPhone 12, saj letos lahko izbiramo med štirimi različnimi modeli. Tu so iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro in iPhone 12 Pro Max. Glavna sprememba, ki jo Apple letos prinaša, je celotno prenovljena zasnova strojne opreme, potem ko je iPhone bil tri generacije zaznamovan skozi dizajn iPhone X. Zasnova spominja na iPhone 5 in je v skladu z najnovejšima iPad Pro in iPad Air.

Strani so zadaj ravne, z mat površino in imajo ostrejše robove, ki prehajajo na steklo spredaj in zadaj. Videz je zaključen z manjšimi okvirji po celotnem zaslonu in na vrhu je še vedno sprednja kamera ter tehnologija Face ID. Dizajn dopolnjuje vrsta novih barv, med katerimi predvsem izstopa temno modra različica.

Druga najbolj vidna sprememba je velikost zaslona, ki jo ponuja novi iPhone 12. IPhone 12 in iPhone 12 Pro zdaj ponujata 6.1 palčni zaslon. Novo na ponudbi je iPhone 12 Mini s 5.4 palčnim zaslonom, ki ga postavi tik nad iPhone SE. Za tiste, ki pa potrebujejo ogromen zaslon je pa tukaj iPhone 12 Pro Max, ki ponuja kar 6.7 palčni zaslon.

Vsi štirje modeli ponujajo 5G povezljivost, ki je sicer prva za Apple, a že v večini Android telefonov. Apple se je odločil, da bo v svoje telefone vključil razširjene radijske postaje Sub-6 5G in manj uporabljene radijske postaje mmWave 5G, kar zagotavlja širšo združljivost. Več o novostih si lahko pogledate na posnetku Apple Eventa tukaj.

Za konec po moramo poudariti lastnost, ki je uporabniki najbrž ne bodo veseli. Apple pri nakupu iPhone 12 ne bo vključil polnilnika ali slušalk. Apple je dejal, da bo lahko tako znatno zmanjšal emisije ogljika, ker jim ne bo potrebno izdelovati dodatne opreme, poleg tega pa bo zmanjšal velikost pošiljke vsakega prodanega iPhona.

Cene iPhone 12:

  • iPhone 12 Mini od 699€ naprej
  • iPhone 12 od 799€ naprej
  • iPhone 12 Pro od 999€ naprej
  • iPhone 12 Pro Max od 1099€ naprej


Vroča ponudba za gamerje

APPLE IPHONE 11 PRO 256GB SILVER

1.339,99 

Nadaljuj z branjem

Oprema

Razer vstopa v svet gaming stolov

Žan Zupančič

Objavljeno

v

RazerCon 2020 je postregel s kar nekaj novimi produkti iz strani Razerja. Med njimi so bili Razer Seiren Mini, Razer Tomahawk, Razer Sneki Snek in seveda Razer Iskur, nova pridobitev v njihovi ponudbi.

Kot njihov prvi gaming stol, se je Razer odločil za neko vrsto kopije zelo popularnih Secretlab Omega in Titan, katerega cena bo visokih 499.99€. Na prvi pogled izgleda Razer Iskur kakor vsak drugi gaming stol, ki smo ga videli do sedaj.

Ima 4D naslonjala za roke, blazine iz pene in večplastno umetno usnje, poudarjeno z Razerjevimi zelenimi šivi, ki mu dodajo njegovo identiteto. Spredaj lahko vidimo vsem znan slogan “For Gamers. By Gamers”, katerega pri Razerju zelo radi uporabljajo.

Če se še vedno sprašujete kje Razer Iskur izstopa od ostalih gaming stolov, morate svojo pozornost usmeriti le na njegovo ergonomijo. Blazine za ledveni del niso povsem neuporabne, vendar se s časom stisnejo s telesno težo, zaradi česar so nekoliko neučinkovite. Razer je v celoti odpravil to težavo in se odločil za edinstven sistem zunanje ledvene podpore s 26 stopinjami prilagoditve za izboljšave vaše drže.

Prav tako so naslonjala za roke bila zasnovana z mislijo na igralce, ki radi podivjajo med igrami, saj jih po poročanju lahko brez skrbi frustrirano udarite, da jih boste zlomili. Vendar si prav vsak verjetno ne bo mogel privoščiti razbijanja po naslonjalih za roke, saj bo za nov Razer Iskur potrebno odšteti 499,99€, kjer se bo pa marsikateri gamer odločil za cenejšo različico.


Vroča ponudba za gamerje

RAZER SEIREN ELITE GAMING MIKROFON

215,99 

Nadaljuj z branjem

Priljubljeno