Poveži se z nami

Oprema

Preizkušamo Logitech G303 Daedalus Apex

Samo Zavašnik

Objavljeno

v

Doba LED osvetljave

Skoraj zagotovo lahko rečemo, da smo danes, vsaj kar se tiče računalniških periferij, namenjenim gamerjem, v dobi “ledic”. Razer je nekako začel to barvno revolucijo s svojo linijo “chroma” opreme. Temu pa so sledile tudi druge firme in sedaj imamo na izbiro široko paleto različnih mišk, tipkovnic in celo podlag za miško z LED osvetljavo. Čeprav rahlo kasneje pa se je LED navalu pridružil logitech z svojo miško G 303

Pakiranje in zunanjost miške.

Miško dobimo v preprosti embalaži, ki ni ravno dih jemajoča. V njej najdemo miško in vse potrebne “papirje”. Miška ima v Sloveniji kar triletno garancijo, napram dvoletni, ki jo ponuja logitech sam. Sama miška je sestavljena iz kakovostnih materialov in glede na velikost je kar težka pri 127g s kablom. Če smo pri temu lahko omenimo absurdno debel kabel, katerega je verjetno skoraj nemogoče prerezati z navadnimi škarjami in je težek kar 40g. Miška sama ima standardnih 5* gumbov s kvalitetnimi stikali, z dodatnim gumbom, ki omogoča menjavo DPI nastavitev miške, kot jih nastavimo sami. Opozorili bi le na to, da je miškin kolešček trši od standardnih, ima pa v zameno več zarez. Material je plastičen in LED osvetljava se nahaja ob zadku miške na straneh in na logotipu. LED osvetljava je zelo kvalitetna, nastavitev le te pa lahko nastavimo v Logitech Gaming Software.

Tu pa je glavna “specifika” te miške in sicer njena oblike. Čeprav je oblika na prvi pogled standardna ima miška ob straneh, nad LED osvetljavo izbočen rob, ki sledi v hrapavo plastiko na kateri imamo palec. To je za uporabnika lahko zelo moteče, zlasti če imate večje roke. Za ti. “palm grip” pa miška sploh ni udobna. Center mase je na sprednjem delu miške, kar pomeni da zadek rahlo drsi, vendar to ni moteče. Logitech, kot na vseh drugih gaming miškah, na svoji G303 uporabi standarne teflonske nogice, ki omogočajo gladko drsenje na različnih podlagah.

Senzor

Poleg LED osvetljave je pri miški zagotovo glavna točka njen senzor. Logitech je pri nadgradnji G302 poleg LED osvetljave spremenil mišku tudi senzor in sedaj vsebuje PMW3366. Ta optični senzor je pogosto omenjen med najboljšimi, če ne kot najboljši senzor, ki ga lahko najdemo na miškah. V praksi to pomeni DPI, ki ga lahko poljubno nastavimo med 200 in 12,000 DPI. Seveda je DPI tako visok naravnost absurden in hitrost kurzorja se bo nevarno približala svetlobni hitrosti, je pa senzor ne glede na DPI izjemno natančen in brez zaznavnih napak. Osveževanje je nastavljeno pri standardnih 1000hz.

Pohvaliti je potrebno tudi ti. lift-off distance, ki je absurdno nizek. Miška neha slediti skoraj nemudoma, ko jo dvignemo s podloge. To višino lahko še nadaljno znižamo s kalibracijo, bodisi obstoječimi za Logitech podloge ali tako, da miško premikamo v figuri 8 dokler nam jo LGS ne skalibrira. Takrat postane lift-off distance tako majhen, da je miško kdaj potrebno znova skalibrirati zaradi obrabe nogic in zlasti na podlagah blaga zaradi iregularnosti, ki so pojavijo z redno uporabo. Skratka, fenomenalen senzor, ki zadovolji še najbolj občutljive igralce.

Logitech Gaming Software

Uporaba raznih programov je dan danes pri miškah neizbežno, logitech, tako kot druge firme ponuja “all-in one” program Logitech Gaming Software (LGS), v katerem lahko upravljamo z našo miško. Na osnovni strani lahko nastavimo, kam miška shranjuje nastavitve (bodisi na miško ali na PC. Bolj zanimive so sledeče strani, na drugi lahko nastavimo kakšno funkcijo bo imel posamezen gumb na miški glede na izbran profil (največ 3), DPI miške, koliko različnih DPI nastavitev lahko uporabimo z uporabo DPI gumba in hitrost osveževanja miške. Vsem gumbom lahko pripišemo različne funkcije od osnove “nazaj”, do kopiraj in celo makrov. Software tudi samodejno zazna katero igro igramo in samodejno izbere “primeren” profil, vendar ne naredi ničesar, kar v večini primerov ne moramo sami preko nastavitev v igri sami in predlagamo da se tega ne poslužujete.

Na tretji strani se nahajajo nastavitve za LED osvetljavo. Izberemo lahko kateri deli miške naj so osvetljeni z dvema načinoma: “color cycle”, ki menja barve na barvnem krogu in “breathing”, ki nastavljeno barvo postopoma premika iz temne proti svetli, kot da bi ta dihala. Nastavimo lahko tudi svetlost (ki pa tudi na najvišji nastavitvi ni najbolj svetla) in hitrost učinka (ta ponuja dosti bolj širok spekter nastavitev od zelo počasno do izjemno hitro). Če imamo drugo Logitech periferjo z LED osvetljavo (npr. G633 Artemis Spectrum in G810), lahko osvetljavo sinhroniziramo med njimi.

Četrta stran vsebuje že prej omenjeno kalibracijo senzorja. Zadnja stran pa nam omogoča da sledimo svojim klikom na miški. Ne ravno najbolj uporabna funkcija a ne povzroči nobene škode.

Splošni vtisi in končno mnenje

Med uporabo v igrah je miška natančna in zanesljiva. Zagotovo ne najbolj primerno za tiste, ki nujno potrebujete izgovore zakaj strel ni zadel, saj ne boste morali več kriviti svoje miške. Primerna je tako za streljačine, kot MOBA igre, (MMO)RPG-je, brskanje po internetu, karkoli vam srce poželi. Teža same miške je na srečo tako nizka (saj je ⅓ teže v kablu), da ne povzroča nobene utrujenosti tudi po izjemno dolgi uporabi. LED osvetljava je pokrita med uporabo miške, kar povzroči da se kdaj vprašamo zakaj je pravzaprav res potrebna, a to je problematika pri vseh miškah, ki jo imajo. Skupaj s primerno podlago je to ena najboljših, če ne najboljša miška trenutno na trgu in huda konkurenca miškam drugih proizvajalcev.

A problem je, da miška enostavno ni primerna za vse. Je primer miške katero je NUJNO treba preizkusiti pred nakupom, saj izjemno specifična oblika lahko predstavi nepremostljivo oviro za uporabo. Če bo Logitech morda izbral bolj primerno obliko, ali dal prednost funkciji in ne estetiki bi lahko govorili o eni najboljših mišk ne le trenutno na trgu, ampak vsega časa gaming mišk. Žal pa ta problem pomeni da miško enostavno ni mogoče predlagati za vse. Cena je 70€, cenejše od Logitechove najdražje gaming miške, G502, ki pa ni ravno primerljiva z G303, ki je Mini Cooper napram Mercedes-Benzu G502. Je pa cenovno konkurenčna drugim miškam ponudnikov kot so Steelseries in cenejša od npr. Razer Deathadderja. Ni miška, ki je za vsakogar, vendar za tiste, katerim oblika sede, je ena najboljših izbir in za ceno, ki je za takšno kvaliteto tako izgradnje kot same tehnologije, razumljiva.

Nadaljuj z branjem
Klikni za komentiranje

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oprema

Posebne PS5 stranice že na voljo

Žan Zupančič

Objavljeno

v

PlayStation 5 bo omogočal menjavo stranic, da boste izgled konzole lahko prilagodili svojim okusom. Do izida konzole je še vedno slab mesec, a neuradni proizvajalci stranice že ponujajo za prednaročanje.

PlateStation5.com tako v svoji ponudbi za sedaj ponuja pet različnih barvnih kombinacij:

  • Limited Edition V1 Matte Black
  • Chromatic
  • Cherry Red
  • Jungle Camo
  • Indigo Blue

Kreativno poimenovan PlateStation5 je sprva želel izdati stranice le v črni mat barvi, a zaradi velika povpraševanja skupnosti so sedaj razkrili še 4 dodatne barve. Komplet stranskih plošč za PS5, ki bo vseboval hrbtno in sprednjo stranico bo uporabnika stal 39.99$. Na voljo so tako plošče za digitalno verzijo nove konzole, kakor tudi standardno edicijo.

Pri PlateStation5 opozarjajo, da gre za neuradne izdelke, ki nikakor niso povezani z znamko Sony, PlayStation ali PlayStation 5. Zdi se, da so vse slike za zdaj 3D upodobitve modelov brez dejanskih slik izdelka, ki še ne prikažejo dejanskega izgleda konzole. Dokler PS5 ne izide novembra, še ne moremo vedeti ali se bodo plošče prilegale ali ne. Na srečo PlateStation5 ponuja 10-dnevno vračilo, če z izdelkom niste zadovoljni.


Vroča ponudba za gamerje

PLAYSEAT TV STAND PRO 3S

199,99 

Nadaljuj z branjem

Oprema

Pričel se je zgodnji dostop za Amazon Luna

Žan Zupančič

Objavljeno

v

Amazon Luna, popolnoma nova storitev pretočnega igranja video iger, je uradno pričela s svojim zgodnjim dostopom. Podobno kot Google Stadia, tudi Luna ponuja dostop do video iger preko mesečne naročnine.

Za 5,99$ na mesec uporabniki z zgodnjim dostopom dobijo igralni kanal Luna+, ki vsebuje 50 iger. Luna bo dostopna na Fire TV, PC, Apple napravah in Androidu, čeprav slednji še ni na voljo. Za 49.99$ pa lahko naročniki kupijo igralni plošček, ki je zelo podoben Nintendovemu Pro kontrolerju. Brez skrbi, deloval bo tudi kateri koli drugi bluetooth kontroler.

Zanimivo bo videti, kako se bo Amazon Luna primerjala z drugimi storitvami za pretakanje iger. Lani je na primer izšla Google Stadia, ki je želela na gaming sceno naredili velik vtis, a ji to ni najbolje uspelo. Njena igralska knjižnica namreč ni imela pomembnih ekskluzivnih iger in je posledično težko našla občinstvo. Stadia je zato začela vlagati več truda v razvoj ekskluzivnih iger za svojo platformo, vendar se pozitivni rezultati tega ukrepa še niso pokazali. Tako kot Google ima tudi Amazon za sabo veliko denarja za razvoj te ponudbe, kaj bo pa z njim naredil, pa bomo videli v bodočih mesecih.

Kaj potem lahko pričakujemo od Lune? Očitno so se od Googlovega primera nekaj naučili, saj bo kanal Luna + vseboval kar nekaj močnih naslovov, med njimi Control, Sonic Mania in Yooka-Laylee ter Impossible Lair. Po navedbah Amazona bo storitev videla stalen tok novih vsebin vključno z igrami, kot sta Resident Evil: Biohazard in Assassin’s Creed: Valhalla. Zanimivo bo videti ali bo Luna lahko uspela tam, kjer se je Stadia zataknila.


Vroča ponudba za gamerje

XBOX ONE KONTROLER (črn)

69,99 

Nadaljuj z branjem

Oprema

PS5 bo samostojno optimiziral porabo ventilatorja

Žan Zupančič

Objavljeno

v

Ko je Sony razstavil nov PlayStation 5 in svetu pokazal kako nova generacija zgleda od znotraj, je prikazal tudi nov hladilni sistem, ki je en izmed glavnih razlogov za ogromno velikost konzole.

Sony namreč načrtuje v realnem času spremljati rabo hladilnega sistema pri posamezni igre in s pomočjo teh povratnih informacij optimizirati hlajenje in nadzor ventilatorja. “V prihodnosti bodo izšle različne igre, pri katerih se bodo zbirali podatki o vedenju APU [Accelerated processing unit],” pojasnjuje Ootori. “Na podlagi teh podatkov načrtujemo optimizacijo nadzora ventilatorja.

PS5 fan

Upravljanje toplote je ključni del vsake video igralske konzole. Sony je že ponudil video, ki razkrije velik ventilator s 120 mm premera in 45 mm debelosti. Slednji bo lahko usmerjal zrak na obe strani matične plošče. Nismo pa vedeli, da Sony načrtuje optimizacijo komponente na podlagi njene učinkovitosti med posameznimi igrami.

Ootori je poudaril, da je bil eden ključnih ciljev oblikovanja za PlayStation 5 zmanjšanje hrupa, ki ga konzola ustvarja. Hrup v konzolah pa ne prihaja samo od hladilnega sistema, ampak tudi od optičnega pogona strukturiranega v šasiji konzole. Po njegovih besedah so se ekipe pri razvoju PS5 s tema problemoma ukvarjale več let in na koncu prišli do oblike sedanje konzole, ki obe težavi naslovi.

Igralci bodo novo generacijo konzol lahko preizkusili že naslednji mesec.


Vroča ponudba za gamerje

Bigben PS4 Headset gaming slušalke

19,99 

Nadaljuj z branjem

Igre

Sony pokazal uporabniški vmesnik za PS5 – Prihaja nov Killzone?

Žan Zupančič

Objavljeno

v

Do izdaje PlayStation 5 nas čaka še en mesec. Izgled konzole je Sony že predstavil, a pri predstavitvi ni bilo govora o uporabniškem vmesniku. Sedaj pa je podjetje končno odstranilo zavese in v najnovejšem posnetku pokazalo kako bo izgledal vmesnik nove generacije.

Takoj, ko vklopite PlayStation 5, vas bo pozdravil spodnji zaslon. Tu boste izbrali profil v katerega se želite prijaviti. V primerjavi z zaslonom za prijavo pri PS4 je novi vmesnik manj okoren in minimalističen. Prav tako je sedaj spodaj na zaslonu možnost izklopa PS5.

Ljubitelji igre Killzone so hitro opazili, da jih je na prikazni ikoni pričakal Killzone motiv. Ravno tako je uporabniško ime na posnetku Scotty Kenzo, kar je lahko referenca na lik iz Killzone: Shadow Fall, ki se je imenoval Kenzo Hakan. Kenzo je v igri bil narednik Helghasta, a v njej nikoli ni bil zares prikazan, je pa bil omenjen v zvočnih posnetkih. Mislite, da s tem Sony namiguje na kakšno novo igro?

Posodobitve celotnega UI sistema tudi prinaša novosti v tem segmentu. Lepši pregled nad meniji, kakor tudi bolj čisti dizajn, se bodo lepo podali novi konzoli, ki cilja na futuristični izgled.


Vroča ponudba za gamerje

PlayStation 5 Digital

399,99 

Nadaljuj z branjem

Oprema

Apple predstavil novega paradnega konja

Žan Zupančič

Objavljeno

v

Apple je končno uradno potrdil iPhone 12. Glavna nit predstavitve je bilo 5G omrežje, ki bo prineslo veliko hitrejšo podatkovno povezavo kot katerikoli iPhone do sedaj.

iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max Launched: Price  in India, Specifications | Technology News

Ne gre le za en iPhone 12, saj letos lahko izbiramo med štirimi različnimi modeli. Tu so iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro in iPhone 12 Pro Max. Glavna sprememba, ki jo Apple letos prinaša, je celotno prenovljena zasnova strojne opreme, potem ko je iPhone bil tri generacije zaznamovan skozi dizajn iPhone X. Zasnova spominja na iPhone 5 in je v skladu z najnovejšima iPad Pro in iPad Air.

Strani so zadaj ravne, z mat površino in imajo ostrejše robove, ki prehajajo na steklo spredaj in zadaj. Videz je zaključen z manjšimi okvirji po celotnem zaslonu in na vrhu je še vedno sprednja kamera ter tehnologija Face ID. Dizajn dopolnjuje vrsta novih barv, med katerimi predvsem izstopa temno modra različica.

Druga najbolj vidna sprememba je velikost zaslona, ki jo ponuja novi iPhone 12. IPhone 12 in iPhone 12 Pro zdaj ponujata 6.1 palčni zaslon. Novo na ponudbi je iPhone 12 Mini s 5.4 palčnim zaslonom, ki ga postavi tik nad iPhone SE. Za tiste, ki pa potrebujejo ogromen zaslon je pa tukaj iPhone 12 Pro Max, ki ponuja kar 6.7 palčni zaslon.

Vsi štirje modeli ponujajo 5G povezljivost, ki je sicer prva za Apple, a že v večini Android telefonov. Apple se je odločil, da bo v svoje telefone vključil razširjene radijske postaje Sub-6 5G in manj uporabljene radijske postaje mmWave 5G, kar zagotavlja širšo združljivost. Več o novostih si lahko pogledate na posnetku Apple Eventa tukaj.

Za konec po moramo poudariti lastnost, ki je uporabniki najbrž ne bodo veseli. Apple pri nakupu iPhone 12 ne bo vključil polnilnika ali slušalk. Apple je dejal, da bo lahko tako znatno zmanjšal emisije ogljika, ker jim ne bo potrebno izdelovati dodatne opreme, poleg tega pa bo zmanjšal velikost pošiljke vsakega prodanega iPhona.

Cene iPhone 12:

  • iPhone 12 Mini od 699€ naprej
  • iPhone 12 od 799€ naprej
  • iPhone 12 Pro od 999€ naprej
  • iPhone 12 Pro Max od 1099€ naprej


Vroča ponudba za gamerje

APPLE IPHONE 11 PRO 256GB SILVER

1.339,99 

Nadaljuj z branjem

Oprema

Razer vstopa v svet gaming stolov

Žan Zupančič

Objavljeno

v

RazerCon 2020 je postregel s kar nekaj novimi produkti iz strani Razerja. Med njimi so bili Razer Seiren Mini, Razer Tomahawk, Razer Sneki Snek in seveda Razer Iskur, nova pridobitev v njihovi ponudbi.

Kot njihov prvi gaming stol, se je Razer odločil za neko vrsto kopije zelo popularnih Secretlab Omega in Titan, katerega cena bo visokih 499.99€. Na prvi pogled izgleda Razer Iskur kakor vsak drugi gaming stol, ki smo ga videli do sedaj.

Ima 4D naslonjala za roke, blazine iz pene in večplastno umetno usnje, poudarjeno z Razerjevimi zelenimi šivi, ki mu dodajo njegovo identiteto. Spredaj lahko vidimo vsem znan slogan “For Gamers. By Gamers”, katerega pri Razerju zelo radi uporabljajo.

Če se še vedno sprašujete kje Razer Iskur izstopa od ostalih gaming stolov, morate svojo pozornost usmeriti le na njegovo ergonomijo. Blazine za ledveni del niso povsem neuporabne, vendar se s časom stisnejo s telesno težo, zaradi česar so nekoliko neučinkovite. Razer je v celoti odpravil to težavo in se odločil za edinstven sistem zunanje ledvene podpore s 26 stopinjami prilagoditve za izboljšave vaše drže.

Prav tako so naslonjala za roke bila zasnovana z mislijo na igralce, ki radi podivjajo med igrami, saj jih po poročanju lahko brez skrbi frustrirano udarite, da jih boste zlomili. Vendar si prav vsak verjetno ne bo mogel privoščiti razbijanja po naslonjalih za roke, saj bo za nov Razer Iskur potrebno odšteti 499,99€, kjer se bo pa marsikateri gamer odločil za cenejšo različico.


Vroča ponudba za gamerje

RAZER SEIREN ELITE GAMING MIKROFON

215,99 

Nadaljuj z branjem

Priljubljeno