fbpx
Connect with us

Oprema

Preizkušamo Logitech G303 Daedalus Apex

Samo Zavašnik

Published

on

Doba LED osvetljave

Skoraj zagotovo lahko rečemo, da smo danes, vsaj kar se tiče računalniških periferij, namenjenim gamerjem, v dobi “ledic”. Razer je nekako začel to barvno revolucijo s svojo linijo “chroma” opreme. Temu pa so sledile tudi druge firme in sedaj imamo na izbiro široko paleto različnih mišk, tipkovnic in celo podlag za miško z LED osvetljavo. Čeprav rahlo kasneje pa se je LED navalu pridružil logitech z svojo miško G 303

Pakiranje in zunanjost miške.

Miško dobimo v preprosti embalaži, ki ni ravno dih jemajoča. V njej najdemo miško in vse potrebne “papirje”. Miška ima v Sloveniji kar triletno garancijo, napram dvoletni, ki jo ponuja logitech sam. Sama miška je sestavljena iz kakovostnih materialov in glede na velikost je kar težka pri 127g s kablom. Če smo pri temu lahko omenimo absurdno debel kabel, katerega je verjetno skoraj nemogoče prerezati z navadnimi škarjami in je težek kar 40g. Miška sama ima standardnih 5* gumbov s kvalitetnimi stikali, z dodatnim gumbom, ki omogoča menjavo DPI nastavitev miške, kot jih nastavimo sami. Opozorili bi le na to, da je miškin kolešček trši od standardnih, ima pa v zameno več zarez. Material je plastičen in LED osvetljava se nahaja ob zadku miške na straneh in na logotipu. LED osvetljava je zelo kvalitetna, nastavitev le te pa lahko nastavimo v Logitech Gaming Software.

Tu pa je glavna “specifika” te miške in sicer njena oblike. Čeprav je oblika na prvi pogled standardna ima miška ob straneh, nad LED osvetljavo izbočen rob, ki sledi v hrapavo plastiko na kateri imamo palec. To je za uporabnika lahko zelo moteče, zlasti če imate večje roke. Za ti. “palm grip” pa miška sploh ni udobna. Center mase je na sprednjem delu miške, kar pomeni da zadek rahlo drsi, vendar to ni moteče. Logitech, kot na vseh drugih gaming miškah, na svoji G303 uporabi standarne teflonske nogice, ki omogočajo gladko drsenje na različnih podlagah.

Senzor

Poleg LED osvetljave je pri miški zagotovo glavna točka njen senzor. Logitech je pri nadgradnji G302 poleg LED osvetljave spremenil mišku tudi senzor in sedaj vsebuje PMW3366. Ta optični senzor je pogosto omenjen med najboljšimi, če ne kot najboljši senzor, ki ga lahko najdemo na miškah. V praksi to pomeni DPI, ki ga lahko poljubno nastavimo med 200 in 12,000 DPI. Seveda je DPI tako visok naravnost absurden in hitrost kurzorja se bo nevarno približala svetlobni hitrosti, je pa senzor ne glede na DPI izjemno natančen in brez zaznavnih napak. Osveževanje je nastavljeno pri standardnih 1000hz.

Pohvaliti je potrebno tudi ti. lift-off distance, ki je absurdno nizek. Miška neha slediti skoraj nemudoma, ko jo dvignemo s podloge. To višino lahko še nadaljno znižamo s kalibracijo, bodisi obstoječimi za Logitech podloge ali tako, da miško premikamo v figuri 8 dokler nam jo LGS ne skalibrira. Takrat postane lift-off distance tako majhen, da je miško kdaj potrebno znova skalibrirati zaradi obrabe nogic in zlasti na podlagah blaga zaradi iregularnosti, ki so pojavijo z redno uporabo. Skratka, fenomenalen senzor, ki zadovolji še najbolj občutljive igralce.

Logitech Gaming Software

Uporaba raznih programov je dan danes pri miškah neizbežno, logitech, tako kot druge firme ponuja “all-in one” program Logitech Gaming Software (LGS), v katerem lahko upravljamo z našo miško. Na osnovni strani lahko nastavimo, kam miška shranjuje nastavitve (bodisi na miško ali na PC. Bolj zanimive so sledeče strani, na drugi lahko nastavimo kakšno funkcijo bo imel posamezen gumb na miški glede na izbran profil (največ 3), DPI miške, koliko različnih DPI nastavitev lahko uporabimo z uporabo DPI gumba in hitrost osveževanja miške. Vsem gumbom lahko pripišemo različne funkcije od osnove “nazaj”, do kopiraj in celo makrov. Software tudi samodejno zazna katero igro igramo in samodejno izbere “primeren” profil, vendar ne naredi ničesar, kar v večini primerov ne moramo sami preko nastavitev v igri sami in predlagamo da se tega ne poslužujete.

Na tretji strani se nahajajo nastavitve za LED osvetljavo. Izberemo lahko kateri deli miške naj so osvetljeni z dvema načinoma: “color cycle”, ki menja barve na barvnem krogu in “breathing”, ki nastavljeno barvo postopoma premika iz temne proti svetli, kot da bi ta dihala. Nastavimo lahko tudi svetlost (ki pa tudi na najvišji nastavitvi ni najbolj svetla) in hitrost učinka (ta ponuja dosti bolj širok spekter nastavitev od zelo počasno do izjemno hitro). Če imamo drugo Logitech periferjo z LED osvetljavo (npr. G633 Artemis Spectrum in G810), lahko osvetljavo sinhroniziramo med njimi.

Četrta stran vsebuje že prej omenjeno kalibracijo senzorja. Zadnja stran pa nam omogoča da sledimo svojim klikom na miški. Ne ravno najbolj uporabna funkcija a ne povzroči nobene škode.

Splošni vtisi in končno mnenje

Med uporabo v igrah je miška natančna in zanesljiva. Zagotovo ne najbolj primerno za tiste, ki nujno potrebujete izgovore zakaj strel ni zadel, saj ne boste morali več kriviti svoje miške. Primerna je tako za streljačine, kot MOBA igre, (MMO)RPG-je, brskanje po internetu, karkoli vam srce poželi. Teža same miške je na srečo tako nizka (saj je ⅓ teže v kablu), da ne povzroča nobene utrujenosti tudi po izjemno dolgi uporabi. LED osvetljava je pokrita med uporabo miške, kar povzroči da se kdaj vprašamo zakaj je pravzaprav res potrebna, a to je problematika pri vseh miškah, ki jo imajo. Skupaj s primerno podlago je to ena najboljših, če ne najboljša miška trenutno na trgu in huda konkurenca miškam drugih proizvajalcev.

A problem je, da miška enostavno ni primerna za vse. Je primer miške katero je NUJNO treba preizkusiti pred nakupom, saj izjemno specifična oblika lahko predstavi nepremostljivo oviro za uporabo. Če bo Logitech morda izbral bolj primerno obliko, ali dal prednost funkciji in ne estetiki bi lahko govorili o eni najboljših mišk ne le trenutno na trgu, ampak vsega časa gaming mišk. Žal pa ta problem pomeni da miško enostavno ni mogoče predlagati za vse. Cena je 70€, cenejše od Logitechove najdražje gaming miške, G502, ki pa ni ravno primerljiva z G303, ki je Mini Cooper napram Mercedes-Benzu G502. Je pa cenovno konkurenčna drugim miškam ponudnikov kot so Steelseries in cenejša od npr. Razer Deathadderja. Ni miška, ki je za vsakogar, vendar za tiste, katerim oblika sede, je ena najboljših izbir in za ceno, ki je za takšno kvaliteto tako izgradnje kot same tehnologije, razumljiva.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oprema

Preizkusili smo gaming prenosnik Acer Predator Helios 300

Žiga Kmetec

Published

on

Acer je za nas pripravil izboljšano verzijo lanskega modela Predator Helios 300. Testirali smo njihov model z velikostjo ekrana 15,6 palcev, katerega cena se giblje okrog 1.800 € v Big Bangu. Ker pa obstajajo različni Helios modeli, se cena lahko glede na komponente, ki jih želeni model v sebi nosi, za par sto evrov razlikuje. S tem si lahko izberete Heliosa po svoji izbiri.

Prenosnik vsebuje procesor desete generacije i7-10750H in grafično kartico Nvidia RTX 2060 6GB s katero boste lahko uživali v lepem izgledu iger z učinki ray-tracinga. Seveda pa vam bo 16GB DDR4 RAM pomagal pri programih kot je Photoshop in s trdim diskom 1TB velikosti boste imeli dovolj prostora za vse vaše najljubše igre. Če vam še to ne zadošča, ima 256GB NVMe SSD disk, kateremu lahko dodate še enega. Tako je primeren za službo, kot tudi igranje v prostem času.

Kljub izvrstnim specifikacijam, seveda ne smemo pozabiti na kvalitetno izdelavo ohišja, ki ima futurističen izgled, katerega pa po mojem mnenju pokvari svetla aluminijasta barvna reža za ventilatorje. Ohišje je izdelano iz močnega aluminija in se ne upogiba kot pri večini gaming laptopih, kateri so skopi pri kakovosti izdelave. Ima ojačane zaklope, ki vam bodo držale dolgo časa in se ne boste bali, da vam bo med odpiranjem laptop začel pokati po šivih.

Najpomembnejša stvar pri prenosnikih je njihovo hlajenje. Njihova nova tehnologija četrte generacije Aeroblade omogoča, da med igranjem zmanjša glasnost ventilatorjev in izboljša pretok zraka. Pri Acerju so se tokrat zelo potrudili in tudi pri polni uporabi sistema, se ta ni pregreval. Ni bilo čutiti toplote samega ohišja med igranjem, kot tudi glasnost je bila zmerna in pričakovana, še posebej pod večjim naporom.

Trackpad je nekoliko večja kot pri predhodniku, tipkovnica pa ima enako postavitev, katere osvetlitev je razdeljena na štiri cone. Nad tipkovnico so dodali manjše zareze, za večji vnos zraka. Njena posebnost je tudi ta, da ima posebne WASD in smerne tipke, ki so odzivnejše od ostalih.

Full HD ekran z frekvenco osveževanja 144Hz je vse kar lahko za takšno ceno pričakujemo in po pravici tudi potrebujemo. Seveda, ne smemo pozabiti na lep Predator logo na hrbtni strani ekrana, ki s svojo modro osvetlitev vsem v okolici sporoča, da imate top gaming laptop. Dobro je, da se Helios s svojimi modrimi lučmi razlikuje od konkurence in uničuje stereotip, da je vse povezano z gamingom rdeče barve.

Moram pa vas razočarati, saj ima kot vsaka stvar tudi Helios 300 slabe lastnosti. Ena izmed teh stvareh je 59W baterija, ki bi naj zdržala 3 ure in 12 minut. Pri našem testiranju nas je baterija pustila na cedilu pri nekje treh urah igranja normalnih iger kot so League of Legends in Genshin Impact. Medtem ko sta Cyberpunk in Doom po 2 urah in pol uporabe že izpraznila baterijo. Še čakamo na laptop, ki bo imel dobro kvalitetno baterijo.

Večina gaming laptopov ima slabe zvočnike in Helios 300 je eden izmed njih. Res je, da med igranjem uporabljamo večinoma slušalke, ampak, če bi želeli poslušati glasbo ali gledati kak film brez uporabe slušalk, pa vam to ne priporočam. Zvočniki se nahajajo pod računalnikom, kar pomeni, da se jih lahko velikokrat prekrijete in tako zamašite zvok.

Ena izmed zanimivih lastnosti se najde tudi pri vklopu prenosnika. Acer s ponosom predstavi svoj logo in napis, ki ga spremlja unikaten zvok. VEDNO! Sprva mi je bilo to zelo všeč, ampak pri nadaljnjem vklapljanju sem komaj čakal, da mine, saj je bilo prvič več kot dovolj. Ne samo, da traja nekje deset sekund, hkrati je tudi blizu maksimalne glasnosti, tako da slišijo res vsi. Zvok lahko izklopite v BIOSih, tako da se temu izognete.

Če povzamem, laptop je za to ceno kvaliteten, hiter, zmogljiv in zame je njegova najboljša lastnost ekran. Ima dobre kot slabe lastnosti in menim, da dobre pretehtajo slabe. Tako, da če bi sam iskal gaming prenosnik v tem cenovnem razredu, bi se verjetno odločil kar zanj. Če bi ga ocenjeval, bi mu dal osebno oceno 8.5/10.


Vroča ponudba za gamerje

https://www.bigbang.si/upload/catalog/product/683311/154365_5fc8716015d96.jpg

Acer Predator Helios 300 PH315-53-7473 i7-10750H/16GB/256GB+1TB/15.6” FHD IPS/RTX2060/No OS prenosni gaming računalnik

1.829,99 €

Continue Reading

Oprema

Lenovo Legion z umetno inteligenco izboljša igralsko izkušnjo

Alja Šavle

Published

on

CES napoveduje leto polno gaming poslastic. Kakor se za velikana industrije spodobi je tudi podjetje Lenovo pretekli teden predstavilo nove stilske in izredno zmogljive igričarske računalnike iz družine Lenovo Legion.

Nova serija računalnikov Lenovo Legion uporablja umetno inteligenco za še bolj tekoče igranje. Ta naj bi sam poiskala najbolj primerne grafične nastavitve za posamično igro na novih prenosnikih: Lenovo Legion 7 s 16-palčnim zaslonom, 16-palčnim Lenovo Legion 5 Pro, 15-palčnim Lenovo Legion Slim 7 ali Lenovo Legion 5, ki ponuja izbiro dveh velikosti zaslonov.

Novi prenosniki Lenovo Legion so opremljeni s hladilno rešitvijo Lenovo Legion Coldfront 3.0, visokoločljivimi zasloni, ki so odzivni in hkrati barvno natančni ter Lenovo Legion TrueStrike – namensko igričarska tipkovnico z RGB-osvetlitvijo.

S pomočjo umetne inteligence in programske opreme Lenovo Vantage Legion Edge, lahko uporabniki Lenovo Legion svoje računalnike tudi navijejo – z enim klikom. Z vklopljenim inteligentnim načinom program samodejno zazna igre, ki jih igrate, jih preveri in nato aktivira idealne nastavitve, potrebne za kar najbolj tekoče igranje.

Novi Legion prenosniki bodo uporabljali tudi procesorje, ki sta jih NVIDIA in AMD predstavila na CES. Z izjemnimi grafičnimi učinki nove tehnologije Ray Tracing 2.0 z novimi grafičnimi procesorji NVIDIA GeForce RTX za prenosnike dvignete realizem slike v nove dimenzije. Letošnji Lenovo Legion prenosniki so med prvimi, ki imajo vgrajeno novo generacijo AMD Ryzen mobilnih procesorjev za izjemne zmogljivosti.


Vroča ponudba za gamerje

LENOVO ThinkPad L15 I5-10210/8GB/256GB SSD/Intel UHD/W10P prenosni računalnik

1.399,99 €

Continue Reading

Oprema

CES 2021: AMD in Nvidia napovedi

Alja Šavle

Published

on

CES 2021 je v polnem teku, z vsakim novim dnem pa se tehnološki velikani vedno bolj potegujejo za našo pozornost. Tukaj so napovedi o najnovejših AMD in Nvidia procesorjih, ki bodo razveselile predvsem privržence gaming prenosnikov.

AMD je predstavil Ryzen 5000 serijo, po njihovih besedah, najboljših mobilnih procesorjev na svetu za igralce video iger in ustvarjalce vsebin.

Trije najnovejši modeli se ponašajo z zadnjo 7nm arhitekturo Zen 3. Vodilni model je Ryzen 9 5980HX – osemjedrni, 16-nitni CPU s frekvenco 4,8 GHz.

V torek je Nvidia razkrila GeForce RTX 3060 grafični procesor za 330 dolarjev. RTX 3060 naj bi imel dvakrat večjo rastrsko zmogljivost in desetkrat večjo zmogljivost sledenja žarkom kot priljubljen, a že pet let star GTX 1060 procesor.

RTX 3060 prihaja z 12 GB DDR6 pomnilnika, 192-bitnim pomnilniškim vmesnikom, 13 senčilnimi teraflopi, 25 RT teraflopi za sledenje žarkom in 101 Tensor teraflopi za super vzorčenje z globokim učenjem v podprtih igrah.

GeForce RTX 3060 izide 2. feburarja, medtem ko datum za Ryzen 9 5980HX že ni znan.


Vroča ponudba za gamerje

SHARKOON SKILLER SGS4 Black – Red gaming stol

413,99 €

Continue Reading

Oprema

Prihaja rdeče-moder Switch

Alja Šavle

Published

on

Nintendo je napovedal novo izdajo konzole Switch, tokrat v tradicionalnih Super Mario barvah.

Nova izdaja Nintendo Switcha v Mario barvah bo izšla 12. februarja, skupaj s prihajajočo igro Super Mario 3D World + Bowser’s Fury.

Najnovejša konzola in ploščki so živo rdeče barve, oprijem za joy-con je enak barvi Mariovega kombinezona, jermeni za plošček pa kombinirajo rdečo z rumeno barvo Mariovih gumbov. Ansambel lepo zaključita še rdeč etui z Mario simboli in moder nastavek za ploščke.

Kompletu sicer ni priložena igra Super Mario 3D World + Bowser’s Fury, a jo bo mogoče še isti dan prevzeti, saj izide sočasno z novo konzolo.

Oglejte si napovednik za Super Mario 3D World + Bowser’s Fury.


Vroča ponudba za gamerje

SWITCH NINTENDO LABO VARIETY KIT

79,99 €

Continue Reading

Oprema

PS5 spet na zalogi

Alja Šavle

Published

on

Po podatkih PS5 Stock Central Twitter računa naj bi se na Irskem in v Veliki Britaniji v trgovine ponovno vračale zaloge PS5.

Twitter profil, ki sledi prodaji PS5 konzol, je včeraj objavil novico o novih pošiljkah. Zaloge za obstoječa naročila naj prispele 7. januarja. Če jih do takrat ne bo, bo najverjetneje treba počakati do 12. in 14. januarja. Zaradi brexita bodo britanski igralci morda čakali še dlje.

Spletna stran TechStomper še namiguje, da naj bi pošiljke prispele tudi v Evropo, vendar podatkov, ki bi to potrdili ne moremo zaslediti.

Do danes je bilo po vsem svetu skupno prodanih več kot 4 milijone PS5 konzol. Do konca leta 2021 pa naj bi jih Sony nameraval prodati vsaj še 14 milijonov. Koliko sistemov bo dejansko prišlo v roke igralcev je težko oceniti, predvsem ker naj bi na tisoče konzol prišlo v roke špekulantom.


Vroča ponudba za gamerje

PLAYSTATION PS5 DualSense brezžični kontroler

69,99 €

Continue Reading

Oprema

Asus nenamerno potrdil, da prihajata GeForce RTX 3080 Ti 20GB in RTX 3060 12GB

Alja Šavle

Published

on

Asus nenamerno potrdil, da prihajata GeForce RTX 3080 Ti 20GB in RTX 3060 12GB

Na spletni strani Asus podpore uporabnikom sta v spustnem meniju za razdelek grafičnih kartic našteti dve neobjavljeni in nenapovedani grafični kartici – GeForce RTX 3080 Ti in običajna GeForce RTX 3060. 

Čeprav smo slišali že več govoric o novih grafičnih karticah, je Asus prvi partner Nvidie, ki je potrdil njihov obstoj. Vnosa na spletni strani sicer ne vodita nikamor, sta pa pognala kri po žilah marsikaterega PC gamerja.

Odkritje je na Twitterju prvi delel uporabnik HXL.

Do sedaj je bilo znano, da naj bi GeForce RTX 3060 modeli vključevali 6 GB in 12 GB pomnilnika. Z vpisom ROG Strix GeForce RTX 3060 12 GB je Asus namignil na obstoj 12 GB različice.

Pri tem se nam poraja vprašanje ali GeForce RTX 3060 res potrebuje 12 GB pomnilnika? Odločitev zveni precej pretirana, predvsem ker se modeli kot sta GeForce RTX 3070 in GeForce RTX 3080 odlično obnesejo tudi s svojimi 8 GB oziroma 10 GB konfiguracijami.

Ni še jasno, kdaj bodo te kartice prišle v prodajo in po kakšnih cenah. Kljub temu sta tako HP in ASUS že namignila na dva nova modela, zato pričakujemo novo izdajo relativno hitro.


Vroča ponudba za gamerje

PNY Quadro P2200 5GBGDDR5X,/PCIe 3.0 x16/4x DP grafična kartica

471,99 €

Continue Reading

Pro nasveti by Mastercard

Oglas

Priljubljeno