fbpx
Connect with us

Oprema

Preizkušamo Razer DeathAdder Chroma

Samo Zavašnik

Published

on

Razer je za svojo najnovejšo različico miške DeathAdder izbral zelo udaren slogan najboljše miške na svetu. Je to res najboljša miška na svetu? V tem članku vam podali kratek pregled vseh funkcij, ki jih ponuja “flagship” miška Razer-ja in ali stavek “The World’s Best Gaming Mouse”  drži.

Tehnične specifikacije

Razer nam na svoji miški ponuja optični senzor, ki ga lahko nastavimo na poljubni DPI do vključno 10.000, kar je več kot dovolj za vse uporabnike mišk, tudi če uporabljamo 3 zaslone. Senzor lahko, po besedah Razer-ja, sledi do pospeška 50g, kar je veliko več, kot bi kadarkoli potrebovali. Polling rate oz. hitrost osveževanje je, tako kot pri vseh novejših gaming miškah, nastavljena na 1000 hz.

Miška je kar velika in zlasti zelo visoka (mere 127mm x 70mm x 44mm), presenetljivo pa je teža manjša od pričakovanega, prijetnih 105 g. Zraven dobimo pleten kabel, kar omogoča daljšo življensko dobo miške, s pozlačenim USB priklopom. Miška je sestavljena, kot pričakovano, večinoma iz plastike, z izjemo standardnega gumijastega koleščka in gume on strani, ki preprečuje zdrs palca med napetimi trenutki. Skupaj ima miška 5 gumbov.

Seveda pa, kot je značilno za vse Razerjeve izdelke “chroma”, dobimo tudi chroma lighting, le ta s nahaja na koleščku in logotipu.

Podroben pregled

Specifikacije miške prvotno izgledajo zelo zanimive, hiter in natančen senzor, značilna DeathAdder oblika, ki je postala zelo priljubljena met “gamerji”, kvaliteten kabel in dodano LED osvetljevanje. Vendar ali je miška res tako dobra, kot izgleda na papirju?

Senzor je, tako kot obljublja razer, natančen. Brez težav sledi vsem premikom, ne glede na hitrost premikanje miške in DPI. Lift-off distance je enostavno  previsok napram najkvalitetnejšim senzorjem, vendar ga lahko nastavimo preko Razerjevega programa Synapse in celo skalibriramo na podlago. Žal pa kljub kalibraciji ostajo kar visok, približno pol centimetra. Brez večjih težav lahko miško uporabljamo za katero koli igro želimo in smo zadovoljni z obnašanjem kurzorja, merilca ipd. Polling rate je tudi zanesljiv in ne pade pod 1000hz, kot pri nekaterih bolj cenenih miškah.

Polling rate je tudi zanesljiv in ne pade pod 1000hz, kot pri nekaterih bolj cenenih miškah.

Senzor je kvaliteten in, čeprav ne najboljši na trgu, zanesljiv in svoje delo opravi z odliko, kaj pa preostanek miške? Tu se začnejo pojavljati prvi problemi. Oblika je zelo dobra in omogoča različne vrste oprijemov, ter se prilega tako manjšim kot večjim rokam. Majhna teža omogoča daljše igranje, brez premorov zaradi utrujenosti zapestja, tudi če miško premikamo le z zapestjem. Kvalitetne teflonske noge omogočajo gladko drsenje brez zatikanja. Problem lahko predstavlja center mase, ki je bližje zadnjem delu miške, in, če na to nismo privajeni povzroči “pobeg” sprednjega dela, vendar je to odvisno od posameznika. Kabel deluje tako, kot je oglaševan. Majhen premer omogoča da se kabel nikjer ne zatika, niti trga, pleteno blago okoli njega pa da se kabel ne trga. Pozlačen USB priklop je bolj kot ne le marketinška poteza, vendar ne škodi če ga imamo. Miška se brez težav priklopi na katerikoli USB priklop in dela, tudi če ne uporabimo Razer Synapse, kar je zelo dobrodošlo, saj hrani nastavitve v notranjem spominu.

Do sedaj odlično, končno pa smo pri zadnji točki in največji težavi miške in to je sama kvaliteta plastike in sestave miške. Miška je iz plastike, vendar je ta zelo cenena in krhka. Gumbi na miški so nefleksibilni in se lahko hitro zlomijo. To se zlasti pojavi na levem miškinem gumbu, ki se lahko hitro odkruši pri navadni uporabi. Glede na dejstvo, da Razer ponuja boljšo plastiko na njihovi “entry level” miški Abyssuss, je dejstvo da DeathAdder uporablja takšno krhko plastiko nesprejemljivo. Na srečo so sama stikala pod gumbi kvalitetna in ponujajo prijeten občutek, ko miško uporabljamo.

Kolešček je sestavljen iz gume z zarezami, ki nam povejo kdaj smo kolešček premaknili za eno stopnjo. Je prijetno lahek, morda celo prelahek, za uporabo, a kljub lahkoti premikanja koleščka, nikoli ne dobimo občutka, da nam je kolešček pobegnil nadzoru. Klik koleščka je tudi kvaliteten, a vzmeti delujejo rahle prenapete.  Stranski gumba sta rahlo čudna, Mouse 4 oz. sprednji stranski gumb, deluje kot bi lahko pričakovali, žal pa Mouse 5 oz. zadnji ne. Gumb je rahlo spužvast in globina klika je odvisna od tega, kje ga stisnemo. Morda je to problem na le tej miški, vendar je zagotovo zelo čudno da se gumba, ki se nahajata zraven drug drugega, obnašata drugače.

Tudi preostanek miške je sestavljen iz tanke plastike. Miška je na trk votla, kar pomeni da je plastika zelo tanka. Guma ob strani je še hujša. Primerna je izključno za osebe, ki imajo zelo suhe roke, saj ob kakeršnemkoli stiku z vlago postane drseča in sluzasta. Za redno uporabo pri osebah z mokrimi rokami predlagamo, da imate zraven brisačo, saj bo treba, zlasti pri “claw gripu” gumo redno sušiti. Tekstura tudi ni groba in je predgladka, kar je čudno, saj na pogled zgleda izjemno groba. Guma je enostavni prepoceni in ni dovolj kvalitetna za miško v tem cenovnem rangu

Zadnja zadeva na miški je Chroma Lighting, ki obljublja 16,8 milijonov različnih barv in je nastavljiva preko Razer Synapse. Posebaj lahko nastavimo svetlobo na koleščku in logotipu. Več možnosto je vedno dobrodošlo. Lahko izbiramo med “spectrum cycling” – premik skozi barvni krog, eno barvo z ali brez učinka dihanja in izklopom osvetljave. Velik nabor možnosti, vednar je osvetljava enostavno preslaba. Močnost svetlobe je zelo zelo majhna napram drugim ponudbam LED osvetljav na miškah in drugim chroma lightning opremljeni periferijam kot npr. tipkovnica Black Widow. Tudi kvaliteta barve je slaba, zlasti pri modri barvi ki zgleda sprana in ne ponuja nobene “temno modre” barve.

Cena

Seveda, ko rečemo ugodni, je to absolutna previsoka cena glede na kvaliteto miške. Miška ima impresivne specifikacijo in do neke mere dobro tehnologijo. Razer Synapse je spodoben program, ki ponuja veliko funkcij in shranjuje nastavitve na miško samo, kar omogoča da jo uporabljamo kjerkoli. Stikala na gumbih so tudi kvalitetna, kot je kolešček. Žal pa je sestava miške oz. plastika in guma na njej enostavno preslaba, da bi lahko opravičila ceno, ki je celo višja od drugih high-end mišk, ki redko presežejo mejo 70€. Če bi miška bila v cenovnem rangu 50€, bi bila zelo dober nakup, žal, pa za tako ceno nakup enostavno ne moramo predlagati.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oprema

PlayStation si je premislil

Alja Šavle

Published

on

PlayStation igralci bodo vendarle lahko še naprej kupovali igre na PS3 in PS Vita.

Pred kratkim je Sony obvestil igralce, da naj bi PlayStation Store za naprave PS3 in PS Vita zaprli letos poleti. Jim Ryan, Predsednik in izvršni direktor za Sony Interactive Entertainment, je v PlayStation blogu obvestil, da do tega ne bo prišlo.

“Jasno je, da smo se tu napačno odločili,” pravi Ryan. “Z veseljem povem, da bo PlayStation Store še naprej deloval za naprave PS3 in PS Vita.”

Do odločitve, da Sony ne bo več podpiral PS3 in PS Vita trgovin, naj bi prišlo zaradi številnih dejavnikov, vključno z izzivi podpore pri poslovanju za starejše naprave in zmožnostjo osredotočanja naših virov na novejše naprave, na katerih igra večina naših igralcev. 

“Zdaj vidimo, da ste mnogi izredno navdušeni nad tem, da bi lahko v bližnji prihodnosti še naprej kupovali klasične igre na PS3 in PS Vita, zato sem vesel, da smo lahko našli rešitev za nadaljnje delovanje,” je dodal Ryan.

Ali je bila grožnja za zaprtje trgovine načrtovana marketinška poteza ali le zelo nespametna odločitev je vseeno. Prodaja PS3 in PS Vita iger je od napovedi zrasla, saj so (tako kot mi) igralci v zadnjem trenutku panično skušali zgrabiti digitalne kopije kultnih iger, ki jih je fizično veliko težje dobiti.


GIOTECK THUMB GRIPS MEGA PACK ZA PS4

14,99 €

Continue Reading

Oprema

Pomanjkanje komponent ostaja vsaj do sredine leta 2022

Alja Šavle

Published

on

Foxconn, tajvanski proizvajalec elektronike, pravi, da bodo elektronske komponente primanjkovale vse do drugega četrtletja leta 2022.

Appleov dobavitelj Foxconn se je pridružil drugim tehnološkim gigantom, ki opozarjajo na temno obdobje svetovnega pomanjkanja čipov, pri čemer je Foxconn največji svetovni proizvajalec elektronike. Foxconn ni le glavni dobavitelj Appla, ampak izdeluje tudi komponente za tisoče podjetij in nekatere največje blagovne znamke v igričarski industriji.

Young Liu, predsednik podjetja, je na tiskovni konferenci v torek, dejal: “V prvih dveh mesecih tega četrtletja je bila ponudba še vedno v redu. Vendar imamo težave s proizvodnjo. Zmanjkuje nam polprevodnikov. Kot mnogim proizvajalcem po vsem svetu nam tudi zmanjkuje komponent.”

Liu je tudi dejal, da Foxconn ne bo mogel izpolniti okoli 10% svojih naročil.

Continue Reading

Oprema

V PlayStation trgovini na voljo le še PS4, PS5 in PS VR naslovi

Alja Šavle

Published

on

Sony uradno zapira trgovino PlayStation Store na sistemu PlayStation 3 2. julija 2021, na napravah PlayStation Vita pa 27. avgusta 2021. Funkcija preostalih nakupov za PSP prav tako ne bo več na voljo od 2. julija 2021.

V sporočilu naročnikom je Sony napisal, da so se za spremembe odločili po tehtnem premisleku, ker želijo svojo pozornost in vire usmeriti v trgovino za PlayStation 4 in PlayStation 5, kar naj bi jim omogočilo dodatno izboljšanje izkušnje za stranke.

Kaj to pomeni za uporabnike?

Digitalne vsebine za sisteme PS3, PS Vita in PSP, kar vključuje igre in videovsebino, po zgoraj navedenih datumih ne bo več mogoče kupiti. V sistemih PS3, PS Vita in PSP prav tudi ne bo več mogoče opravljati nakupov v igrah.

Kaj pa vsebina, ki jo imate že v lasti?

• Še vedno boste lahko prenesli vsebino za PS3, PS Vita in PSP, ki jo imate v lasti, kar vključuje igre in videovsebino.

• Vsebino, ki jo imate v lasti na PS3, PS Vita ali PSP, lahko prenesete prek seznama prenosov v ustrezni napravi.

• Če ste kupili medplatformni paket PS3/PS Vita in ste prenesli samo različico za PS3 ali različico za PS Vita, boste drugo različico morali prenesti v ustrezno napravo še pred zaprtjem trgovine PlayStation™Store.

• Še vedno boste lahko znova prenesli in igrali igre, ki ste jih prevzeli prek storitve PlayStation®Plus, če ostanete član storitve.

Za več informacij preberite pogosta vprašanja: https://www.playstation.com/support/important-notice/
Dostop do PS3 in PS Vita trgovin je trenutno mogoč le preko konzole, saj vas bo brskalnik na drugih napravah pripeljal izključno do najnovejše verzije trgovine.

Continue Reading

Oprema

Digitalne PS3, Vita in PSP trgovine se zapirajo

Alja Šavle

Published

on

Spletni portal TheGamer poroča, da naj bi letos poleti PlayStation vendarle ukinil prodajo digitalnih kopij za PS3, Vita in PSP. Uradno obvestilo naj bi prišlo konec tega meseca.

Trgovine PSP in PS3 bodo zaprle 2. julija, trgovina za PS Vita pa bo odprta še do 27. avgusta. Po teh datumih ne bo več mogoče kupiti digitalnih kopij iger ali DLC za nobeno izmed zgoraj omenjenih Sony konzol.

Čas je za slovo. PS3 je bil izdan novembra 2006, skupno pa je bilo prodanih 87 milijonov enot. Po 11 uspešnih letih na trgu in treh predelavah modelov je bila konzola umaknjena iz prodaje. Podoben uspeh je imel tudi PSP, ki je od izdaje marca 2005 prodal okoli 81 milijonov enot.

Druga Sonyjeva prenosna konzola PS Vita je sicer kljub bistveno slabši prodaji, danes med bolj priljubljenimi PlayStation izdelki. Od decembra 2011, je bilo prodanih le med 10-15 milijoni enot, a se Vita kljub temu lahko pohvali z majhno, a predano skupino podpornikov.

Če ste lastniki katere koli izmed treh konzol in ste si vedno želeli prenesti določeno igro, je zdaj čas. Brez dvoma bodo cene fizičnih iger poskočile, ko digitalne trgovine ne bodo več obstajale.

Continue Reading

Oprema

Preizkusili smo gaming headset JBL Quantum 100

Samo Zavašnik

Published

on

Preizkusili smo najcenejši gaming headset iz ponudbe JBL Quantum, model 100. Ta je po specifikacijah zagotovo boljši od vse konkurence v tem cenovnem razredu, saj se ponaša z velikimi 50 mm zvočniki v notranjosti vsake slušalke, ki ima frekvenčni odziv med 20 Hz in 20 kHz ter z relativno nizko impedanco 32 ohmov in visoko vhodno močjo 20 milivatov zagotavlja, da boste lahko dovolj glasno slišali vsebine tudi na napravi, ki oddaja relativno tih signal, kot so to telefoni ali slabše zvočne kartice na prenosnikih.

Mikrofon je relativno občutljiv, s frekvenčnim odzivom od 100 Hz do 10 kHz. Pri boljši izkušnji, kjer se bo manj slišalo dretje vaše okolice, bo pomagal usmerjen vzorec zajemanja zvoka (directional sound). Če boste želeli slušalke uporabljati, brez da govorite, lahko mikrofon fizično odstranite oz. iztaknete iz slušalke. Pri preizkušanju teh nižjecenovnih izdelkov, je pri presoji kvalitete vedno potrebno upoštevati tudi ceno. Tako Quantum 100 nima lepega okna s katerim bi si lahko izdelek pogledali v najbližjem Big Bangu pred nakupom. Niti nima 101 kabla in adapterja, ali celo vrečke, ker jih konec koncev povprečni potrošnik ne rabi.

Na koncu je potrebno zagotoviti zadovoljivo igralno izkušnjo, kvalitetno izkušnjo nošenja in seveda vzdržljivost. Celotna izdelava Quantum 100 je precej plastična, celo nekoliko preveč lahke so na moji glavi, kar je za tiste, ki jim težki headseti povzročajo preglavice, super novica. A po drugi strani nekoliko dvomim, da bi Quantum 100 zdržale, ki bo jih enkrat brutalno zabrisal v steno, ko izgubim v 1v1 fightu. No, verjetno je to bolj moj problem, kot problem JBL Quantum 100.

Celoten izgled slušalk je odličen. Mat črna plastika, ki jo dopolnjuje črn PU leather, torej imitacija usnja, na ušesnikih in naglavnem traku. Sicer brez svetlobnih efektov, kot na Quantumovih dražjih headsetih, a za navdušenca nad video igrami, ki šele vstopa v svet gaminga, več kot dober začetek. Quantum 100 podpira vse platforme, na naprave pa se povezuje s priloženim, neodstranljivim, 3,5 mm TRRS konektorjem.

Tu je potrebno izpostaviti, da v tem cenovno ugodnem rangu raje vidimo, da proizvajalec omejena sredstva nameni dobremu zvoku, kot pa flashy RGB osvetlitvi in zanič izkušnji. In JBL Quantum 100 je direkten dokaz te filozofije, saj je JBL-u, z žrtvovanjem lučk, v notranjost slušalk uspelo spraviti resnično velike 50 mm driverje, ki so prilagojeni prav za gamerje, z JBL QuantumSOUND Signature. Ta je verjetno v praksi le nekoliko prilagojen equalizer, ki pa zagotovi močnejše base in zelo dobro slišne višje srednje tone, kjer slišimo korake in pogovarjanje naših teammatov. Celotna izkušnja je pokropljena z Dolby Digitalom, ki skupno ustvarja resnično kvalitetno zvočno sceno.

Skratka, če iščete cenovno ugoden gaming headset, ki vas bo navkljub nizki ceni navdušil tudi z zvokom, so JBL Quantum 100 resnično prava izbira.


Vroča ponudba za gamerje

JBL Quantum 100 Black žične gaming slušalke

39,99 €

Continue Reading

Oprema

Monster Hunter Rise Split Pad Pro tudi na zahodu

Alja Šavle

Published

on

Pred nekaj tedni je HORI, ki proizvaja uradno licencirane ploščke za Nintendo Switch, razglasil nov plošček Split Pad Pro za Switch, zasnovan na igri Monster Hunter Rise. Takrat so prišle le novice o japonski izdaji, zdaj pa je potrjena tudi verzija za zahod.

Na Amazonu se je že pojavil seznam prodajalcev Monster Hunter Rise Split Pad Pro. Po navedbah trgovca naj bi izšel 26. aprila.

Lovci se lahko pripravijo za iskanje in premagovanje pošasti s posebno izdajo Nintendo Switch Split Pad Pro Monster Hunter. Izkusite plošček polne velikosti v ročnem načinu, natančen d-pad in velike obstranske gumbe. Zasnovan za udobje in natančnost tudi med maratonskimi lovskimi sejami. Napredne funkcije vključujejo dodatne zadnje sprožilce, turbo funkcionalnost in še več za zapletene napade in ukaze. Odličen za hitre tematske RPG naslove, kot je Monster Hunter Rise.

Plošček ni brezžičen. Ne vključuje krmilnikov gibanja, HD Rumble, NFC ali IR kamere.

Continue Reading

Pro nasveti by Mastercard

Oglas

Priljubljeno