fbpx
Connect with us

Oprema

Preizkušamo Razer DeathAdder Chroma

Samo Zavašnik

Published

on

Razer je za svojo najnovejšo različico miške DeathAdder izbral zelo udaren slogan najboljše miške na svetu. Je to res najboljša miška na svetu? V tem članku vam podali kratek pregled vseh funkcij, ki jih ponuja “flagship” miška Razer-ja in ali stavek “The World’s Best Gaming Mouse”  drži.

Tehnične specifikacije

Razer nam na svoji miški ponuja optični senzor, ki ga lahko nastavimo na poljubni DPI do vključno 10.000, kar je več kot dovolj za vse uporabnike mišk, tudi če uporabljamo 3 zaslone. Senzor lahko, po besedah Razer-ja, sledi do pospeška 50g, kar je veliko več, kot bi kadarkoli potrebovali. Polling rate oz. hitrost osveževanje je, tako kot pri vseh novejših gaming miškah, nastavljena na 1000 hz.

Miška je kar velika in zlasti zelo visoka (mere 127mm x 70mm x 44mm), presenetljivo pa je teža manjša od pričakovanega, prijetnih 105 g. Zraven dobimo pleten kabel, kar omogoča daljšo življensko dobo miške, s pozlačenim USB priklopom. Miška je sestavljena, kot pričakovano, večinoma iz plastike, z izjemo standardnega gumijastega koleščka in gume on strani, ki preprečuje zdrs palca med napetimi trenutki. Skupaj ima miška 5 gumbov.

Seveda pa, kot je značilno za vse Razerjeve izdelke “chroma”, dobimo tudi chroma lighting, le ta s nahaja na koleščku in logotipu.

Podroben pregled

Specifikacije miške prvotno izgledajo zelo zanimive, hiter in natančen senzor, značilna DeathAdder oblika, ki je postala zelo priljubljena met “gamerji”, kvaliteten kabel in dodano LED osvetljevanje. Vendar ali je miška res tako dobra, kot izgleda na papirju?

Senzor je, tako kot obljublja razer, natančen. Brez težav sledi vsem premikom, ne glede na hitrost premikanje miške in DPI. Lift-off distance je enostavno  previsok napram najkvalitetnejšim senzorjem, vendar ga lahko nastavimo preko Razerjevega programa Synapse in celo skalibriramo na podlago. Žal pa kljub kalibraciji ostajo kar visok, približno pol centimetra. Brez večjih težav lahko miško uporabljamo za katero koli igro želimo in smo zadovoljni z obnašanjem kurzorja, merilca ipd. Polling rate je tudi zanesljiv in ne pade pod 1000hz, kot pri nekaterih bolj cenenih miškah.

Polling rate je tudi zanesljiv in ne pade pod 1000hz, kot pri nekaterih bolj cenenih miškah.

Senzor je kvaliteten in, čeprav ne najboljši na trgu, zanesljiv in svoje delo opravi z odliko, kaj pa preostanek miške? Tu se začnejo pojavljati prvi problemi. Oblika je zelo dobra in omogoča različne vrste oprijemov, ter se prilega tako manjšim kot večjim rokam. Majhna teža omogoča daljše igranje, brez premorov zaradi utrujenosti zapestja, tudi če miško premikamo le z zapestjem. Kvalitetne teflonske noge omogočajo gladko drsenje brez zatikanja. Problem lahko predstavlja center mase, ki je bližje zadnjem delu miške, in, če na to nismo privajeni povzroči “pobeg” sprednjega dela, vendar je to odvisno od posameznika. Kabel deluje tako, kot je oglaševan. Majhen premer omogoča da se kabel nikjer ne zatika, niti trga, pleteno blago okoli njega pa da se kabel ne trga. Pozlačen USB priklop je bolj kot ne le marketinška poteza, vendar ne škodi če ga imamo. Miška se brez težav priklopi na katerikoli USB priklop in dela, tudi če ne uporabimo Razer Synapse, kar je zelo dobrodošlo, saj hrani nastavitve v notranjem spominu.

Do sedaj odlično, končno pa smo pri zadnji točki in največji težavi miške in to je sama kvaliteta plastike in sestave miške. Miška je iz plastike, vendar je ta zelo cenena in krhka. Gumbi na miški so nefleksibilni in se lahko hitro zlomijo. To se zlasti pojavi na levem miškinem gumbu, ki se lahko hitro odkruši pri navadni uporabi. Glede na dejstvo, da Razer ponuja boljšo plastiko na njihovi “entry level” miški Abyssuss, je dejstvo da DeathAdder uporablja takšno krhko plastiko nesprejemljivo. Na srečo so sama stikala pod gumbi kvalitetna in ponujajo prijeten občutek, ko miško uporabljamo.

Kolešček je sestavljen iz gume z zarezami, ki nam povejo kdaj smo kolešček premaknili za eno stopnjo. Je prijetno lahek, morda celo prelahek, za uporabo, a kljub lahkoti premikanja koleščka, nikoli ne dobimo občutka, da nam je kolešček pobegnil nadzoru. Klik koleščka je tudi kvaliteten, a vzmeti delujejo rahle prenapete.  Stranski gumba sta rahlo čudna, Mouse 4 oz. sprednji stranski gumb, deluje kot bi lahko pričakovali, žal pa Mouse 5 oz. zadnji ne. Gumb je rahlo spužvast in globina klika je odvisna od tega, kje ga stisnemo. Morda je to problem na le tej miški, vendar je zagotovo zelo čudno da se gumba, ki se nahajata zraven drug drugega, obnašata drugače.

Tudi preostanek miške je sestavljen iz tanke plastike. Miška je na trk votla, kar pomeni da je plastika zelo tanka. Guma ob strani je še hujša. Primerna je izključno za osebe, ki imajo zelo suhe roke, saj ob kakeršnemkoli stiku z vlago postane drseča in sluzasta. Za redno uporabo pri osebah z mokrimi rokami predlagamo, da imate zraven brisačo, saj bo treba, zlasti pri “claw gripu” gumo redno sušiti. Tekstura tudi ni groba in je predgladka, kar je čudno, saj na pogled zgleda izjemno groba. Guma je enostavni prepoceni in ni dovolj kvalitetna za miško v tem cenovnem rangu

Zadnja zadeva na miški je Chroma Lighting, ki obljublja 16,8 milijonov različnih barv in je nastavljiva preko Razer Synapse. Posebaj lahko nastavimo svetlobo na koleščku in logotipu. Več možnosto je vedno dobrodošlo. Lahko izbiramo med “spectrum cycling” – premik skozi barvni krog, eno barvo z ali brez učinka dihanja in izklopom osvetljave. Velik nabor možnosti, vednar je osvetljava enostavno preslaba. Močnost svetlobe je zelo zelo majhna napram drugim ponudbam LED osvetljav na miškah in drugim chroma lightning opremljeni periferijam kot npr. tipkovnica Black Widow. Tudi kvaliteta barve je slaba, zlasti pri modri barvi ki zgleda sprana in ne ponuja nobene “temno modre” barve.

Cena

Seveda, ko rečemo ugodni, je to absolutna previsoka cena glede na kvaliteto miške. Miška ima impresivne specifikacijo in do neke mere dobro tehnologijo. Razer Synapse je spodoben program, ki ponuja veliko funkcij in shranjuje nastavitve na miško samo, kar omogoča da jo uporabljamo kjerkoli. Stikala na gumbih so tudi kvalitetna, kot je kolešček. Žal pa je sestava miške oz. plastika in guma na njej enostavno preslaba, da bi lahko opravičila ceno, ki je celo višja od drugih high-end mišk, ki redko presežejo mejo 70€. Če bi miška bila v cenovnem rangu 50€, bi bila zelo dober nakup, žal, pa za tako ceno nakup enostavno ne moramo predlagati.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oprema

Preizkusili smo gaming prenosnik Acer Predator Helios 300

Žiga Kmetec

Published

on

Acer je za nas pripravil izboljšano verzijo lanskega modela Predator Helios 300. Testirali smo njihov model z velikostjo ekrana 15,6 palcev, katerega cena se giblje okrog 1.800 € v Big Bangu. Ker pa obstajajo različni Helios modeli, se cena lahko glede na komponente, ki jih želeni model v sebi nosi, za par sto evrov razlikuje. S tem si lahko izberete Heliosa po svoji izbiri.

Prenosnik vsebuje procesor desete generacije i7-10750H in grafično kartico Nvidia RTX 2060 6GB s katero boste lahko uživali v lepem izgledu iger z učinki ray-tracinga. Seveda pa vam bo 16GB DDR4 RAM pomagal pri programih kot je Photoshop in s trdim diskom 1TB velikosti boste imeli dovolj prostora za vse vaše najljubše igre. Če vam še to ne zadošča, ima 256GB NVMe SSD disk, kateremu lahko dodate še enega. Tako je primeren za službo, kot tudi igranje v prostem času.

Kljub izvrstnim specifikacijam, seveda ne smemo pozabiti na kvalitetno izdelavo ohišja, ki ima futurističen izgled, katerega pa po mojem mnenju pokvari svetla aluminijasta barvna reža za ventilatorje. Ohišje je izdelano iz močnega aluminija in se ne upogiba kot pri večini gaming laptopih, kateri so skopi pri kakovosti izdelave. Ima ojačane zaklope, ki vam bodo držale dolgo časa in se ne boste bali, da vam bo med odpiranjem laptop začel pokati po šivih.

Najpomembnejša stvar pri prenosnikih je njihovo hlajenje. Njihova nova tehnologija četrte generacije Aeroblade omogoča, da med igranjem zmanjša glasnost ventilatorjev in izboljša pretok zraka. Pri Acerju so se tokrat zelo potrudili in tudi pri polni uporabi sistema, se ta ni pregreval. Ni bilo čutiti toplote samega ohišja med igranjem, kot tudi glasnost je bila zmerna in pričakovana, še posebej pod večjim naporom.

Trackpad je nekoliko večja kot pri predhodniku, tipkovnica pa ima enako postavitev, katere osvetlitev je razdeljena na štiri cone. Nad tipkovnico so dodali manjše zareze, za večji vnos zraka. Njena posebnost je tudi ta, da ima posebne WASD in smerne tipke, ki so odzivnejše od ostalih.

Full HD ekran z frekvenco osveževanja 144Hz je vse kar lahko za takšno ceno pričakujemo in po pravici tudi potrebujemo. Seveda, ne smemo pozabiti na lep Predator logo na hrbtni strani ekrana, ki s svojo modro osvetlitev vsem v okolici sporoča, da imate top gaming laptop. Dobro je, da se Helios s svojimi modrimi lučmi razlikuje od konkurence in uničuje stereotip, da je vse povezano z gamingom rdeče barve.

Moram pa vas razočarati, saj ima kot vsaka stvar tudi Helios 300 slabe lastnosti. Ena izmed teh stvareh je 59W baterija, ki bi naj zdržala 3 ure in 12 minut. Pri našem testiranju nas je baterija pustila na cedilu pri nekje treh urah igranja normalnih iger kot so League of Legends in Genshin Impact. Medtem ko sta Cyberpunk in Doom po 2 urah in pol uporabe že izpraznila baterijo. Še čakamo na laptop, ki bo imel dobro kvalitetno baterijo.

Večina gaming laptopov ima slabe zvočnike in Helios 300 je eden izmed njih. Res je, da med igranjem uporabljamo večinoma slušalke, ampak, če bi želeli poslušati glasbo ali gledati kak film brez uporabe slušalk, pa vam to ne priporočam. Zvočniki se nahajajo pod računalnikom, kar pomeni, da se jih lahko velikokrat prekrijete in tako zamašite zvok.

Ena izmed zanimivih lastnosti se najde tudi pri vklopu prenosnika. Acer s ponosom predstavi svoj logo in napis, ki ga spremlja unikaten zvok. VEDNO! Sprva mi je bilo to zelo všeč, ampak pri nadaljnjem vklapljanju sem komaj čakal, da mine, saj je bilo prvič več kot dovolj. Ne samo, da traja nekje deset sekund, hkrati je tudi blizu maksimalne glasnosti, tako da slišijo res vsi. Zvok lahko izklopite v BIOSih, tako da se temu izognete.

Če povzamem, laptop je za to ceno kvaliteten, hiter, zmogljiv in zame je njegova najboljša lastnost ekran. Ima dobre kot slabe lastnosti in menim, da dobre pretehtajo slabe. Tako, da če bi sam iskal gaming prenosnik v tem cenovnem razredu, bi se verjetno odločil kar zanj. Če bi ga ocenjeval, bi mu dal osebno oceno 8.5/10.


Vroča ponudba za gamerje

https://www.bigbang.si/upload/catalog/product/683311/154365_5fc8716015d96.jpg

Acer Predator Helios 300 PH315-53-7473 i7-10750H/16GB/256GB+1TB/15.6” FHD IPS/RTX2060/No OS prenosni gaming računalnik

1.829,99 €

Continue Reading

Oprema

Lenovo Legion z umetno inteligenco izboljša igralsko izkušnjo

Alja Šavle

Published

on

CES napoveduje leto polno gaming poslastic. Kakor se za velikana industrije spodobi je tudi podjetje Lenovo pretekli teden predstavilo nove stilske in izredno zmogljive igričarske računalnike iz družine Lenovo Legion.

Nova serija računalnikov Lenovo Legion uporablja umetno inteligenco za še bolj tekoče igranje. Ta naj bi sam poiskala najbolj primerne grafične nastavitve za posamično igro na novih prenosnikih: Lenovo Legion 7 s 16-palčnim zaslonom, 16-palčnim Lenovo Legion 5 Pro, 15-palčnim Lenovo Legion Slim 7 ali Lenovo Legion 5, ki ponuja izbiro dveh velikosti zaslonov.

Novi prenosniki Lenovo Legion so opremljeni s hladilno rešitvijo Lenovo Legion Coldfront 3.0, visokoločljivimi zasloni, ki so odzivni in hkrati barvno natančni ter Lenovo Legion TrueStrike – namensko igričarska tipkovnico z RGB-osvetlitvijo.

S pomočjo umetne inteligence in programske opreme Lenovo Vantage Legion Edge, lahko uporabniki Lenovo Legion svoje računalnike tudi navijejo – z enim klikom. Z vklopljenim inteligentnim načinom program samodejno zazna igre, ki jih igrate, jih preveri in nato aktivira idealne nastavitve, potrebne za kar najbolj tekoče igranje.

Novi Legion prenosniki bodo uporabljali tudi procesorje, ki sta jih NVIDIA in AMD predstavila na CES. Z izjemnimi grafičnimi učinki nove tehnologije Ray Tracing 2.0 z novimi grafičnimi procesorji NVIDIA GeForce RTX za prenosnike dvignete realizem slike v nove dimenzije. Letošnji Lenovo Legion prenosniki so med prvimi, ki imajo vgrajeno novo generacijo AMD Ryzen mobilnih procesorjev za izjemne zmogljivosti.


Vroča ponudba za gamerje

LENOVO ThinkPad L15 I5-10210/8GB/256GB SSD/Intel UHD/W10P prenosni računalnik

1.399,99 €

Continue Reading

Oprema

CES 2021: AMD in Nvidia napovedi

Alja Šavle

Published

on

CES 2021 je v polnem teku, z vsakim novim dnem pa se tehnološki velikani vedno bolj potegujejo za našo pozornost. Tukaj so napovedi o najnovejših AMD in Nvidia procesorjih, ki bodo razveselile predvsem privržence gaming prenosnikov.

AMD je predstavil Ryzen 5000 serijo, po njihovih besedah, najboljših mobilnih procesorjev na svetu za igralce video iger in ustvarjalce vsebin.

Trije najnovejši modeli se ponašajo z zadnjo 7nm arhitekturo Zen 3. Vodilni model je Ryzen 9 5980HX – osemjedrni, 16-nitni CPU s frekvenco 4,8 GHz.

V torek je Nvidia razkrila GeForce RTX 3060 grafični procesor za 330 dolarjev. RTX 3060 naj bi imel dvakrat večjo rastrsko zmogljivost in desetkrat večjo zmogljivost sledenja žarkom kot priljubljen, a že pet let star GTX 1060 procesor.

RTX 3060 prihaja z 12 GB DDR6 pomnilnika, 192-bitnim pomnilniškim vmesnikom, 13 senčilnimi teraflopi, 25 RT teraflopi za sledenje žarkom in 101 Tensor teraflopi za super vzorčenje z globokim učenjem v podprtih igrah.

GeForce RTX 3060 izide 2. feburarja, medtem ko datum za Ryzen 9 5980HX že ni znan.


Vroča ponudba za gamerje

SHARKOON SKILLER SGS4 Black – Red gaming stol

413,99 €

Continue Reading

Oprema

Prihaja rdeče-moder Switch

Alja Šavle

Published

on

Nintendo je napovedal novo izdajo konzole Switch, tokrat v tradicionalnih Super Mario barvah.

Nova izdaja Nintendo Switcha v Mario barvah bo izšla 12. februarja, skupaj s prihajajočo igro Super Mario 3D World + Bowser’s Fury.

Najnovejša konzola in ploščki so živo rdeče barve, oprijem za joy-con je enak barvi Mariovega kombinezona, jermeni za plošček pa kombinirajo rdečo z rumeno barvo Mariovih gumbov. Ansambel lepo zaključita še rdeč etui z Mario simboli in moder nastavek za ploščke.

Kompletu sicer ni priložena igra Super Mario 3D World + Bowser’s Fury, a jo bo mogoče še isti dan prevzeti, saj izide sočasno z novo konzolo.

Oglejte si napovednik za Super Mario 3D World + Bowser’s Fury.


Vroča ponudba za gamerje

SWITCH NINTENDO LABO VARIETY KIT

79,99 €

Continue Reading

Oprema

PS5 spet na zalogi

Alja Šavle

Published

on

Po podatkih PS5 Stock Central Twitter računa naj bi se na Irskem in v Veliki Britaniji v trgovine ponovno vračale zaloge PS5.

Twitter profil, ki sledi prodaji PS5 konzol, je včeraj objavil novico o novih pošiljkah. Zaloge za obstoječa naročila naj prispele 7. januarja. Če jih do takrat ne bo, bo najverjetneje treba počakati do 12. in 14. januarja. Zaradi brexita bodo britanski igralci morda čakali še dlje.

Spletna stran TechStomper še namiguje, da naj bi pošiljke prispele tudi v Evropo, vendar podatkov, ki bi to potrdili ne moremo zaslediti.

Do danes je bilo po vsem svetu skupno prodanih več kot 4 milijone PS5 konzol. Do konca leta 2021 pa naj bi jih Sony nameraval prodati vsaj še 14 milijonov. Koliko sistemov bo dejansko prišlo v roke igralcev je težko oceniti, predvsem ker naj bi na tisoče konzol prišlo v roke špekulantom.


Vroča ponudba za gamerje

PLAYSTATION PS5 DualSense brezžični kontroler

69,99 €

Continue Reading

Oprema

Asus nenamerno potrdil, da prihajata GeForce RTX 3080 Ti 20GB in RTX 3060 12GB

Alja Šavle

Published

on

Asus nenamerno potrdil, da prihajata GeForce RTX 3080 Ti 20GB in RTX 3060 12GB

Na spletni strani Asus podpore uporabnikom sta v spustnem meniju za razdelek grafičnih kartic našteti dve neobjavljeni in nenapovedani grafični kartici – GeForce RTX 3080 Ti in običajna GeForce RTX 3060. 

Čeprav smo slišali že več govoric o novih grafičnih karticah, je Asus prvi partner Nvidie, ki je potrdil njihov obstoj. Vnosa na spletni strani sicer ne vodita nikamor, sta pa pognala kri po žilah marsikaterega PC gamerja.

Odkritje je na Twitterju prvi delel uporabnik HXL.

Do sedaj je bilo znano, da naj bi GeForce RTX 3060 modeli vključevali 6 GB in 12 GB pomnilnika. Z vpisom ROG Strix GeForce RTX 3060 12 GB je Asus namignil na obstoj 12 GB različice.

Pri tem se nam poraja vprašanje ali GeForce RTX 3060 res potrebuje 12 GB pomnilnika? Odločitev zveni precej pretirana, predvsem ker se modeli kot sta GeForce RTX 3070 in GeForce RTX 3080 odlično obnesejo tudi s svojimi 8 GB oziroma 10 GB konfiguracijami.

Ni še jasno, kdaj bodo te kartice prišle v prodajo in po kakšnih cenah. Kljub temu sta tako HP in ASUS že namignila na dva nova modela, zato pričakujemo novo izdajo relativno hitro.


Vroča ponudba za gamerje

PNY Quadro P2200 5GBGDDR5X,/PCIe 3.0 x16/4x DP grafična kartica

471,99 €

Continue Reading

Pro nasveti by Mastercard

Oglas

Priljubljeno