Poveži se z nami

Oprema

Preizkušamo Roccat Kave XTD

Samo Zavašnik

Objavljeno

v

Prvo embalaža, ki je kot pri vseh Roccatovih izdelkih vrhunska – jasno predstavljene informacije, z lepimi grafikami, atraktivnimi fonti in dobro zasnovano zgodbo, ki sicer dostikrat preide v absurd, a to niti ni toliko pomembno. Ob jemanju zadev iz škatle nas prvo preseneti masivna svetleče črna zunanja zvočna kartica, ki je vključena v komplet. Za tem potegnemo ven še glavno stvar, same slušalke, ki so na prvi pogled opazno plastične in predimenzionirane.

Običajno imajo stereo gamerske slušalke po en 40 milimeterski driver na vsaki strani, visokokvalitetne pa imajo v notranjosti 50 milimeterske ali večje – tako ni presenetljivo, da so Roccat Kave XTD 5.1 bistveno večje od drugih izdelkov na trgu, saj imajo v notranjosti kar tri 40-milimeterske zvočnike na vsaki slušalki. Ti po samih specifikacijah niso presežek niti po specifikacijah, saj imajo frekvenčni odziv od 20 do 20.000 Hz, niti po samem zvoku, ki ga producirajo, o katerem bomo povedali več kasneje. Trije zvočniki v notranjosti pa nimajo vsi iste naloge, eden je prednji, drug je centralni in eden zadnji – tako v ohišju slušalk poizkuša oponašati pravi prostorski zvok. Potem je v notranjosti ušesnika še en zvočnik namenjen prav nizkim zvokom, ki mu pri Roccatu pravijo kar “Vibration Driver” in ta zagotovi toliko bassa, da bo zadovoljen še največji navdušenec nad nizkimi zvoki. Vendar je eno številka, drugo pa dejansko stanje – in po mojih izkušnjah niti po inštaliranju posebnih driverjev za virtualni surround sound, prostorski zvok ni posebno impresiven niti v igrah, kjer bi moral ta headset dejansko blesteti, vsaj glede na cenovno postavko več kot 200 evrov. 

Oblika slušalk je kot povedano v uvodu predimenzionirana. Razumem ogromnost headsetov z aktivnim izenačevanjem zunanjih šumov in močno pasivno izolacijo, vendar nitienega od tega na Kave XTD ni najti. Tako se lahko le vprašamo kaj poleg množice malih driverjev je v notranjosti nekaj stopinj v vsako smer nastavljivega ušesnika. Če drugo ne ta obdaja uho po celoti in za moj okus nekoliko pretrda pena v ušesnikih nikjer ne pritiska na meča in tudi po dolgi uporabi ne prihaja do neudobja kljub nadpovprečno visoki teži 335 gramov. Oblazinjenje tudi na naglavnem traku ne predstavlja težav in svoje delo dobro opravlja. Nastavljivost bi dolžine slušalke je dovoljšnja, vendar nas je ob premikanju kar malce strah, da se bodo polomile, saj je zvok prav ceneno plastičen.

Preden povem nekaj o sami kakovosti zvoka je potrebno omeniti, da je to gamerski headset in kot takšen do neke stopnje prilagojen preferencam zvoka te skupine – običajno so to močni basi in visoka glasnost. Če sta gamerju pomembni le te dve kategoriji bodo Kave XTD 5.1 odlične. V vseh preostalih primerih bodo s svojimi močnimi basi, ki kljub dodatnim nastavitvam v EQ (equalizerju oz. iznečavelniku zvokov v programski opremi) utopi vse sredinske tone, ki so zato bolj kot ne neobstoječi. Spet zelo prisotni so visoki toni, ki so znova vsaj prednastavljeno preveč izraziti in niso prijetni in izraženi, marveč kar režejo v ušesa. Celotno izkušnjo se da izboljšati do sprejemljive uravnovešenosti zvokov v izenačevalniku, vendar je le to daleč od optimalnega in bi lahko pri Roccatu prvenstveno zagotovili nevtralni zvok, ki ga lahko nato brez izgub posameznik prilagodi svojim željam, ne pa da mora spreminjati nastavitve že zato, da lahko ima zvok, ki ne para ušes.

Vse te nastavitve je potrebno nastavljati v programskem orodju, ki je sila poglobljen, ima mnogo funkcij, ki jih lahko spreminjamo in prilagajamo našim željam tako da pridemo do optimalne uporabniške izkušnje. Vključili so tudi nekaj gimmicky for, ki so uporabne in se nam zdijo “kul” prvih par minut uporabe, za tem pa samevajo, kot so voice changer, efekt za zvoke in drugi.

Če se dotaknemo mikrofona – ta je solidno nastavljiv, sami bi radi videli, da bi bil nekoliko daljši in ostal bolj na mestu na katerega smo nastavili sami, vendar je stanje sprejemljivo. Je odstranljiv in ga je mogoče utišati s pomočjo tipke na glavni konzoli, kar prižge tudi lučko na vrhu mikrofona in nam tako da še vizualno informacijo o nedelovanju. Žal pa ne moremo povedati ničesar pozitivnega o sami kvaliteti zvoka – le ta je dovolj dobra, da nas sogovorci razumejo, za kaj več pa nikakor ni primeren, saj je zvok popolnoma ploščat in plehek, kot se to pogosto dogaja pri gamerskih headsetih – najlažje bi ga primerjal z Logitech G230 in Steelseries Siberia V2 mikrofonoma, nobeden od katerih ne dosega tretjine cene Kave XTD-ja, niti nima vključene zunanje zvočne kartice, na kateri bi lahko če že ne drugače vsaj programsko izboljšali zvok.

Sama zunanja zvočna kartica je verjetno razlog zakaj so pri Roccatu mislili, da je cena slušalk sprejemljiva. Tako lahko vzpostavimo Bluetooth povezavo s telefonom in sprejemamo klice na Kave XTD, prilagajamo lahko volumen vseh posa meznih kanalov zvoka s kakovostnim in uporabnim knofom, povežemo lahko tudi zunanji sistem zvočnikov, zunanji mikrofon in dodamo še line in vhod za audio opremo – skratka, ni da ni. Posledično ob priklopljenih vseh kablih ni niti prostora niti estetike mize, saj nam na njej visi pet kablov na zadnji strani, en 3,6 metra dolg USB napajalni kabel in seveda povezava s samim headsetom. Ne glede na to, je občutek uporabe te odličen in je po mojem mnenju najboljši del produkta – tipke so odzivne, osvetljene in praktično postavljene, kar se za ta cenovni razred tudi spodobi.

In ko je nepopolna avdio konzola najboljši del Kave XTD, nam to pove vse kar moramo vedeti o izdelku – ta je ne pretirano udoben headset z nekakovostnim zvokom in obupnom mikrofonom, ki nosi cenovno postavko, s katero cenovno konkurira drugim vrhunskim izdelkom tipa Sennheiser in Beyerdynamic. Razumemo, da so Kave XTD zastavili kot direktnega konkurenta Razerjevemu Tiamatu 7.1, vendar je tisti vsaj kakovosten na otip in je atraktivnega, ekskluzivnega izgleda. Skratka, to je milo rečeno polom iz strani Roccata, a verjamemo, da imajo kapacitete in sposobnost v ponudbo vključiti še kakšen pametno zastavljen avdio izdelek, če le znova premislijo njihovo strategijo.

Nadaljuj z branjem
Klikni za komentiranje

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oprema

Prednaročila za PS5 ponovno podirajo rekorde

Žan Zupančič

Objavljeno

v

V samo 12. urah so v ZDA prednaročila za PlayStation 5 presegla prodajo PlayStation 4 v njegovih prvih 12. tednih.

Odkar je bilo napovedano, da bosta PlayStation 5 in Xbox Series X konzoli izšli le nekaj dni drug od drugega, sta Sony in Microsoft izvedla vrsto strateških potez v upanju, da bosta okrepili prodajo. Nenehno se je promoviralo o funkcijah posameznega sistema, kot tudi o strateških potezah vsakega podjetja za zagotovitev prodaj.

Na primer, ko je Microsoft v začetku tega leta kupil Bethesdo in si s tem zagotovil kup priljubljenih igralskih franšiz (Fallout, Dishonored, Elder Scrolls…). Zdaj, ko nas do prihoda novih konzol loči le še mesec dni, so se po vsem svetu odprla prednaročila in številke so v nekaterih primerih osupljive.

PS5 in photos: our first look at Sony's next-gen console - The Verge

Reuters poroča, da je Sony v ZDA v prvih 12. urah vnaprej prodal toliko konzol PlayStation 5, kot je prodal PlayStation 4 konzol v prvih 12. tednih skupaj po njegovem izidu.

Glede na tovrstno povpraševanje po najnovejši igralni konzoli je Sonyjev izvršni direktor opozoril, da na dan prodaje verjetno ne bodo izpolnjena vse prednaročila. PS4 je v svoji življenjski dobi prodal več kot 100 milijonov konzol, Sony pa si to številko z najnovejšo konzolo prizadeva preseči.

Ker ni videti konca situacije s COVID-19, nakup PlayStation 5 in Xbox Series X ljudem ponuja zabavo in socialno interakcijo, ki jo v takšnih časih potrebujejo. Kar pomeni, da je velik del prednaročil lahko tudi posledica letošnjih razmer socialnega distanciranja. Vsekakor se po teh napovedih Sonyiju obeta odličen začetek nove generacije igralnih konzol.


Vroča ponudba za gamerje

https://www.bigbang.si/upload/catalog/product/680531/ps5-digital-1_5f6b3a2a3c85b.png

PlayStation 5 Digital

399,99 €

Nadaljuj z branjem

Oprema

AMD razkril novo serijo grafičnih kartic

Rok Gumzej

Objavljeno

v

AMD je uradno razkril tri nove grafične kartice, ki vse podpirajo 4K resolucijo in sodobno tehnologijo Ray Tracinga. Prihajajo Radeon RX 6800, RX 6800 XT in RX 6900 XT, znana tudi kot AMD Big Navi.

Podobno kot Nvidia je tudi AMD izdal 3 nove kartice. Eno nižjega cenovnega razreda (RX 6800) za 579$, eno srednjega razreda (RX 6800 TX) za 649$ in eno dražjo za absolutne navdušence (RX 6900 XT) za 999$.

Prvi dve sta cenovno zelo blizu Nvidia seriji, tretja AMD Big Navi pa je kar 500$ cenejša od Nvidiine RTX 3090. Treba pa se je seveda zavedati, da so to cene njihovih AMD originalnih različic kartice, različice drugih proizvajalcev, ki bodo prišle na prodajne police, bodo verjetno dražje. Specifikacije posamezne kartice najdete spodaj.

AMD Radeon RX 6800AMD Radeon RX 6800 TXAMD Radeon RX 6900 XT
Procesne enote (CU)607280
Grafični pomnilnik16GB16GB16GB
Pomnilniško vodilo256 bit256 bit256 bit
Cena579$649$999$

Po dosedanjih podatkih se kartice tudi na področju zmogljivost brez težav kosajo z letošnjo RTX serijo Nvidie. Njihova najmočnejša kartica obljublja igranje Doom Eternal igre celo s 169 sličicami na sekundo, četudi igra teče v 4K resoluciji.

V svoji predstavitvi je AMD prikazal primerjavo testiranja s konkurenco (primerjave zgoraj). Po njihovih besedah se AMD-jeva serija 6000 z lahkoto kosa s serijo Nvidia 3000. Spodnji grafi prikazujejo njihove primerjave konkurenčnih kartic pri ločljivost 1440p in 4K. Pomembno je izpostaviti, da je AMD svojo 6800 kartico primerjal z lansko RTX 2080 Ti, ne z letošnjo RTX 3070.

AMD je letošnjo bitko grafičnih kartic očitno vzel resno, saj lahko po njihovih podatkih vidimo, da kartice v večini primerov omogočajo par sličic na sekundo več kot Nvidia. Kako se bodo nove kartice odrezale v rokah igralcev pa bomo izvedeli 18. novembra, ko na prodajne police prihajata RX 6800 in RX 6800 TX. Nekoliko kasneje, 8. decembra, pa se jim pridruži še RX 6900 TX.


Vroča ponudba za gamerje

https://www.bigbang.si/upload/catalog/product/611268/thumb/611268-611268-1_5da864926cc50_640x640r.jpeg

AMD Ryzen 5 2600 procesor z Wraith Stealth hladilnikom

188,99 €

Nadaljuj z branjem

Oprema

Xbox morda dobi svoj VR sistem

Žan Zupančič

Objavljeno

v

Ena od stvari, ki jih je Xbox sistem vedno pogrešal, je prisotnost VR očal. Za razliko od PlayStation igralcev, ki imajo svoj PlayStation VR in PC igralcev, ki lahko igrajo na različnih VR sistemih (Oculus, Vive, Index,..), oboževalci Xboxa še nikoli niso imeli priložnosti, da bi svoje igre doživeli v navidezni resničnosti. A nove informacije kažejo, da bo VR morda končno prišel tudi na Xbox.

Microsoft Flight Simulator bo namreč kmalu dobil podporo za VR, vendar se zdi, da ta ne bo nujno izključno samo za PC. Glede na informacije, ki jih je MFS izdal, bi Xbox Series X lahko celo dobil prvi VR set naslednje generacije. Igralec Cygnifick je namreč na MS FS forumu objavil, da je v datotekah igre našel več sklicev na Scarlett_VR. Project Scarlett je namreč bilo delovno ime za Xbox Series X konzolo preden je ta bila uradno napovedana.

Xbox VR

Xbox Series X je za podpiranje VR sistema zagotovo dovolj zmogljiv, vprašanje je samo, ali je razvoj nove tehnologije vreden Microsoftovega časa. Zdaj, ko je Microsoft kupil Bethesdo in s tem pridobil dostop do priljubljenih gaming naslovov, se pojavi tudi upanje, da bomo katerega od njih videli celo skozi VR očala.


Vroča ponudba za gamerje

XBOX ONE X CONSOLE 1TB+ STEEP&THE CREW MICROSOFT

559,99 

Nadaljuj z branjem

Oprema

Posebne PS5 stranice že na voljo

Žan Zupančič

Objavljeno

v

PlayStation 5 bo omogočal menjavo stranic, da boste izgled konzole lahko prilagodili svojim okusom. Do izida konzole je še vedno slab mesec, a neuradni proizvajalci stranice že ponujajo za prednaročanje.

PlateStation5.com tako v svoji ponudbi za sedaj ponuja pet različnih barvnih kombinacij:

  • Limited Edition V1 Matte Black
  • Chromatic
  • Cherry Red
  • Jungle Camo
  • Indigo Blue

Kreativno poimenovan PlateStation5 je sprva želel izdati stranice le v črni mat barvi, a zaradi velika povpraševanja skupnosti so sedaj razkrili še 4 dodatne barve. Komplet stranskih plošč za PS5, ki bo vseboval hrbtno in sprednjo stranico bo uporabnika stal 39.99$. Na voljo so tako plošče za digitalno verzijo nove konzole, kakor tudi standardno edicijo.

Pri PlateStation5 opozarjajo, da gre za neuradne izdelke, ki nikakor niso povezani z znamko Sony, PlayStation ali PlayStation 5. Zdi se, da so vse slike za zdaj 3D upodobitve modelov brez dejanskih slik izdelka, ki še ne prikažejo dejanskega izgleda konzole. Dokler PS5 ne izide novembra, še ne moremo vedeti ali se bodo plošče prilegale ali ne. Na srečo PlateStation5 ponuja 10-dnevno vračilo, če z izdelkom niste zadovoljni.


Vroča ponudba za gamerje

PLAYSEAT TV STAND PRO 3S

199,99 

Nadaljuj z branjem

Oprema

Pričel se je zgodnji dostop za Amazon Luna

Žan Zupančič

Objavljeno

v

Amazon Luna, popolnoma nova storitev pretočnega igranja video iger, je uradno pričela s svojim zgodnjim dostopom. Podobno kot Google Stadia, tudi Luna ponuja dostop do video iger preko mesečne naročnine.

Za 5,99$ na mesec uporabniki z zgodnjim dostopom dobijo igralni kanal Luna+, ki vsebuje 50 iger. Luna bo dostopna na Fire TV, PC, Apple napravah in Androidu, čeprav slednji še ni na voljo. Za 49.99$ pa lahko naročniki kupijo igralni plošček, ki je zelo podoben Nintendovemu Pro kontrolerju. Brez skrbi, deloval bo tudi kateri koli drugi bluetooth kontroler.

Zanimivo bo videti, kako se bo Amazon Luna primerjala z drugimi storitvami za pretakanje iger. Lani je na primer izšla Google Stadia, ki je želela na gaming sceno naredili velik vtis, a ji to ni najbolje uspelo. Njena igralska knjižnica namreč ni imela pomembnih ekskluzivnih iger in je posledično težko našla občinstvo. Stadia je zato začela vlagati več truda v razvoj ekskluzivnih iger za svojo platformo, vendar se pozitivni rezultati tega ukrepa še niso pokazali. Tako kot Google ima tudi Amazon za sabo veliko denarja za razvoj te ponudbe, kaj bo pa z njim naredil, pa bomo videli v bodočih mesecih.

Kaj potem lahko pričakujemo od Lune? Očitno so se od Googlovega primera nekaj naučili, saj bo kanal Luna + vseboval kar nekaj močnih naslovov, med njimi Control, Sonic Mania in Yooka-Laylee ter Impossible Lair. Po navedbah Amazona bo storitev videla stalen tok novih vsebin vključno z igrami, kot sta Resident Evil: Biohazard in Assassin’s Creed: Valhalla. Zanimivo bo videti ali bo Luna lahko uspela tam, kjer se je Stadia zataknila.


Vroča ponudba za gamerje

XBOX ONE KONTROLER (črn)

69,99 

Nadaljuj z branjem

Oprema

PS5 bo samostojno optimiziral porabo ventilatorja

Žan Zupančič

Objavljeno

v

Ko je Sony razstavil nov PlayStation 5 in svetu pokazal kako nova generacija zgleda od znotraj, je prikazal tudi nov hladilni sistem, ki je en izmed glavnih razlogov za ogromno velikost konzole.

Sony namreč načrtuje v realnem času spremljati rabo hladilnega sistema pri posamezni igre in s pomočjo teh povratnih informacij optimizirati hlajenje in nadzor ventilatorja. “V prihodnosti bodo izšle različne igre, pri katerih se bodo zbirali podatki o vedenju APU [Accelerated processing unit],” pojasnjuje Ootori. “Na podlagi teh podatkov načrtujemo optimizacijo nadzora ventilatorja.

PS5 fan

Upravljanje toplote je ključni del vsake video igralske konzole. Sony je že ponudil video, ki razkrije velik ventilator s 120 mm premera in 45 mm debelosti. Slednji bo lahko usmerjal zrak na obe strani matične plošče. Nismo pa vedeli, da Sony načrtuje optimizacijo komponente na podlagi njene učinkovitosti med posameznimi igrami.

Ootori je poudaril, da je bil eden ključnih ciljev oblikovanja za PlayStation 5 zmanjšanje hrupa, ki ga konzola ustvarja. Hrup v konzolah pa ne prihaja samo od hladilnega sistema, ampak tudi od optičnega pogona strukturiranega v šasiji konzole. Po njegovih besedah so se ekipe pri razvoju PS5 s tema problemoma ukvarjale več let in na koncu prišli do oblike sedanje konzole, ki obe težavi naslovi.

Igralci bodo novo generacijo konzol lahko preizkusili že naslednji mesec.


Vroča ponudba za gamerje

Bigben PS4 Headset gaming slušalke

19,99 

Nadaljuj z branjem

Priljubljeno