fbpx
Connect with us

Oprema

Preizkušamo Roccat Kave XTD

Published

on

Prvo embalaža, ki je kot pri vseh Roccatovih izdelkih vrhunska – jasno predstavljene informacije, z lepimi grafikami, atraktivnimi fonti in dobro zasnovano zgodbo, ki sicer dostikrat preide v absurd, a to niti ni toliko pomembno. Ob jemanju zadev iz škatle nas prvo preseneti masivna svetleče črna zunanja zvočna kartica, ki je vključena v komplet. Za tem potegnemo ven še glavno stvar, same slušalke, ki so na prvi pogled opazno plastične in predimenzionirane.

Običajno imajo stereo gamerske slušalke po en 40 milimeterski driver na vsaki strani, visokokvalitetne pa imajo v notranjosti 50 milimeterske ali večje – tako ni presenetljivo, da so Roccat Kave XTD 5.1 bistveno večje od drugih izdelkov na trgu, saj imajo v notranjosti kar tri 40-milimeterske zvočnike na vsaki slušalki. Ti po samih specifikacijah niso presežek niti po specifikacijah, saj imajo frekvenčni odziv od 20 do 20.000 Hz, niti po samem zvoku, ki ga producirajo, o katerem bomo povedali več kasneje. Trije zvočniki v notranjosti pa nimajo vsi iste naloge, eden je prednji, drug je centralni in eden zadnji – tako v ohišju slušalk poizkuša oponašati pravi prostorski zvok. Potem je v notranjosti ušesnika še en zvočnik namenjen prav nizkim zvokom, ki mu pri Roccatu pravijo kar “Vibration Driver” in ta zagotovi toliko bassa, da bo zadovoljen še največji navdušenec nad nizkimi zvoki. Vendar je eno številka, drugo pa dejansko stanje – in po mojih izkušnjah niti po inštaliranju posebnih driverjev za virtualni surround sound, prostorski zvok ni posebno impresiven niti v igrah, kjer bi moral ta headset dejansko blesteti, vsaj glede na cenovno postavko več kot 200 evrov. 

Oblika slušalk je kot povedano v uvodu predimenzionirana. Razumem ogromnost headsetov z aktivnim izenačevanjem zunanjih šumov in močno pasivno izolacijo, vendar nitienega od tega na Kave XTD ni najti. Tako se lahko le vprašamo kaj poleg množice malih driverjev je v notranjosti nekaj stopinj v vsako smer nastavljivega ušesnika. Če drugo ne ta obdaja uho po celoti in za moj okus nekoliko pretrda pena v ušesnikih nikjer ne pritiska na meča in tudi po dolgi uporabi ne prihaja do neudobja kljub nadpovprečno visoki teži 335 gramov. Oblazinjenje tudi na naglavnem traku ne predstavlja težav in svoje delo dobro opravlja. Nastavljivost bi dolžine slušalke je dovoljšnja, vendar nas je ob premikanju kar malce strah, da se bodo polomile, saj je zvok prav ceneno plastičen.

Preden povem nekaj o sami kakovosti zvoka je potrebno omeniti, da je to gamerski headset in kot takšen do neke stopnje prilagojen preferencam zvoka te skupine – običajno so to močni basi in visoka glasnost. Če sta gamerju pomembni le te dve kategoriji bodo Kave XTD 5.1 odlične. V vseh preostalih primerih bodo s svojimi močnimi basi, ki kljub dodatnim nastavitvam v EQ (equalizerju oz. iznečavelniku zvokov v programski opremi) utopi vse sredinske tone, ki so zato bolj kot ne neobstoječi. Spet zelo prisotni so visoki toni, ki so znova vsaj prednastavljeno preveč izraziti in niso prijetni in izraženi, marveč kar režejo v ušesa. Celotno izkušnjo se da izboljšati do sprejemljive uravnovešenosti zvokov v izenačevalniku, vendar je le to daleč od optimalnega in bi lahko pri Roccatu prvenstveno zagotovili nevtralni zvok, ki ga lahko nato brez izgub posameznik prilagodi svojim željam, ne pa da mora spreminjati nastavitve že zato, da lahko ima zvok, ki ne para ušes.

Vse te nastavitve je potrebno nastavljati v programskem orodju, ki je sila poglobljen, ima mnogo funkcij, ki jih lahko spreminjamo in prilagajamo našim željam tako da pridemo do optimalne uporabniške izkušnje. Vključili so tudi nekaj gimmicky for, ki so uporabne in se nam zdijo “kul” prvih par minut uporabe, za tem pa samevajo, kot so voice changer, efekt za zvoke in drugi.

Če se dotaknemo mikrofona – ta je solidno nastavljiv, sami bi radi videli, da bi bil nekoliko daljši in ostal bolj na mestu na katerega smo nastavili sami, vendar je stanje sprejemljivo. Je odstranljiv in ga je mogoče utišati s pomočjo tipke na glavni konzoli, kar prižge tudi lučko na vrhu mikrofona in nam tako da še vizualno informacijo o nedelovanju. Žal pa ne moremo povedati ničesar pozitivnega o sami kvaliteti zvoka – le ta je dovolj dobra, da nas sogovorci razumejo, za kaj več pa nikakor ni primeren, saj je zvok popolnoma ploščat in plehek, kot se to pogosto dogaja pri gamerskih headsetih – najlažje bi ga primerjal z Logitech G230 in Steelseries Siberia V2 mikrofonoma, nobeden od katerih ne dosega tretjine cene Kave XTD-ja, niti nima vključene zunanje zvočne kartice, na kateri bi lahko če že ne drugače vsaj programsko izboljšali zvok.

Sama zunanja zvočna kartica je verjetno razlog zakaj so pri Roccatu mislili, da je cena slušalk sprejemljiva. Tako lahko vzpostavimo Bluetooth povezavo s telefonom in sprejemamo klice na Kave XTD, prilagajamo lahko volumen vseh posa meznih kanalov zvoka s kakovostnim in uporabnim knofom, povežemo lahko tudi zunanji sistem zvočnikov, zunanji mikrofon in dodamo še line in vhod za audio opremo – skratka, ni da ni. Posledično ob priklopljenih vseh kablih ni niti prostora niti estetike mize, saj nam na njej visi pet kablov na zadnji strani, en 3,6 metra dolg USB napajalni kabel in seveda povezava s samim headsetom. Ne glede na to, je občutek uporabe te odličen in je po mojem mnenju najboljši del produkta – tipke so odzivne, osvetljene in praktično postavljene, kar se za ta cenovni razred tudi spodobi.

In ko je nepopolna avdio konzola najboljši del Kave XTD, nam to pove vse kar moramo vedeti o izdelku – ta je ne pretirano udoben headset z nekakovostnim zvokom in obupnom mikrofonom, ki nosi cenovno postavko, s katero cenovno konkurira drugim vrhunskim izdelkom tipa Sennheiser in Beyerdynamic. Razumemo, da so Kave XTD zastavili kot direktnega konkurenta Razerjevemu Tiamatu 7.1, vendar je tisti vsaj kakovosten na otip in je atraktivnega, ekskluzivnega izgleda. Skratka, to je milo rečeno polom iz strani Roccata, a verjamemo, da imajo kapacitete in sposobnost v ponudbo vključiti še kakšen pametno zastavljen avdio izdelek, če le znova premislijo njihovo strategijo.

Continue Reading

Oprema

Top 5 pametnih ur v akciji

Published

on

Izkoristite še zadnje dneve popustov v trgovinah Big Bang. Poleg računalnikov, periferije, tablic in zvočnih sistemov preverite še akcijo na pametne ure.

5. FOREVER iGO2 JW-150 Pametna ura črna

Pametna ura FOREVER iGO2 JW-150 ima oglat 1.44-palični zaslon in se z napravami Android in iOS povezuje preko tehnologije Bluetooth. Naprava pomaga spodbujati zdrave navade med mladostniki, saj meri aktivnosti, analizira spanec, v športnem načinu pa meri srčni utrip, porabljene kalorije in drugo.

Slika: FOREVER iGO2 JW-150 Pametna ura črna

4. FOREVER GRAND SW-700 črna pametna ura

Zasnovana z mislijo na moške, GRAND SW-700 je razmeroma elegantna pametna ura, namenjena vsakdanji uporabi ali za beleženje in analizo raznih fizičnih aktivnosti. Telefonske klice omogoča preko preko Bluetooth 5.0 povezave s pomočjo vgrajenega mikrofona in zvočnika. Poveže pa se lahko tudi z brezžičnimi slušalkami za predvajanje glasbe.

Slika: FOREVER GRAND SW-700 črna pametna ura

3. GARMIN Venu SQ

Pametna ura je namenjena vsem, ki iščejo pravi čas za gibanje. S funkcijami za nadzor zdravja in vadbe vas bo spomnila na dnevne aktivnosti. Spremljajte svoj srčni utrip, spanje, stres, raven energije Body Battery™ in še veliko več. Med funkcijami za izboljšanje kvalitite življenja je tudi brezstično plačevanje Garmin Pay in seveda možnost ogleda klicev, sporočil in obvestil iz vaših družbenih omrežij.

Slika: GARMIN Venu SQ Shadow Grey/Slate pametna športna ura

2. VENU 2S MIST

Ta manjša in nekoliko bolj elegantna različica pametne ure je opremljena z naprednimi funkcijami za spremljanje zdravja in telesne pripravljenosti, z več kot 25 predhodno naloženimi športnimi programi, ki zajemajo tudi animirane vadbe.  V uro lahko shranite glasbo in kadar telefon pomotoma pustite doma (ali se odpravite na tek) lahko enostavno in brezstično plačujete s funkcijo Garmin Pay. Celotni videz zaokroža svetel zaslon AMOLED, ki bo z enim polnjenjem zdržal do 10 dni.

1. FENIX 6X PRO-BLACK BLACK BAND

Garmin Fenix 6X Pro je idealna športna ura za vse, ki fizično aktivnost jemljejo resno. Trpežen 

GPS model podpira zemljevide, glasbo, pametno načrtovanje tempa in številne možnosti vadbe. 

Dodatne funkcije na uri so namenjene tekačem, smučarjem in kolesarjem. Za navigacijo si lahko pomagate z več sistemi GNSS in senzorji za dejavnosti na prostem. Seveda pa kaj je šport brez glasbe. Sinhronizirajte uro s priljubljenimi storitvami pretakanja in poslušajte glasbo brez telefona.

Continue Reading

Oprema

Najboljše Black Friday in Cyber Monday ponudbe za igričarje

Published

on

Black Friday in Cyber Monday sta tu – to je za vse navdušence nad tehnologijo idealna priložnost, da dobite nove gadgete po ugodnih cenah, za vse ostale pa možnost, da pridete ceneje skozi praznične nakupe za družino in prijatelje. Pa da ne dolgovezim predolgo, si poglejmo 7 najbolj zanimivih izdelkov za gamerje, ki so v akciji pri Big Bangu:

7. Hisense OLED A8G

Mogoče ni prva stvar, ki jo gamer rabi – a za polno uživanje na PS5 je pač nujen tudi odličen gaming TV, ki je tudi pika na i vsakega ultimativnega gaming setupa. Hisensov OLED A8G z diagonalo 139 cm izkorišča napredno optiko in tehnologije izboljšave barv OLED, da omogoči širšo paleto barv in jih živahno prikazovanje slike na zaslonu. K temu lahko dodamo še certifikat HDR10+ in UHD Premium ter tehnologijo Dolby Vision IQ, ki omogočajo svetlejše in podrobnejše prizore. Vsebini se prilagaja z Načinom za igre, Načinom za šport ter Načinom za režiserja. Senzor okoliške svetlobe samodejno optimizira sliko na podlagi osvetlitve v prostoru.

Slika: Hisense OLED A8G

6. ASUS ROG Falchion Wireless

Prav vsak pa potrebuje periferijo – in šesta po vrsti je brezžična tipkovnica Asus ROG Falchion, ki se ponica v 65% velikosti standardne tipkovnice in brezžično Aura Sync RGB osvetlitvijo. Tipke so narejene iz vzdržljivega materiala PBT, “hardcore” igričarji, ki radi “smashajo” tipke, pa bodo veseli Cherry MX Red linearnih stikal. ROG Falchion uporablja 2,4 GHz povezavo s poročanjem vsako milisekundo, če vam med igranjem zmanjka baterije, pa lahko tipkovnico preprosto priključite s kablom.

Slika: ASUS ROG Falchion Wireless, MX Red, RGB, USB, UK SLO g. brezžična mehanska tipkovnica

5. LOGITECH G PRO X Wireless

Tisti PRO v imenu je tam z razlogom. Sponzor marsikatere e-športne ekipe, slušalke odlikujejo top materiali in tehnika: brezžična tehnologija z odzivnim časom 1 ms, 50 mm gonilniki, filtri Blue VO!CE, prostorski zvok DTS in seveda izjemno udobni naušniki iz spominske pene. Baterija omogoča več okoli 20 ur uporabe z dometom do 15 metrov na zanesljivi brezžični frekvenci 2,4 GHz.

4. JBL Quantum Stream MIKROFON JBL

Če bi radi bili en nivo nad na headsete vgrajenimi mikrofoni ter s tem fleksali nad vse prijatelje na Discordu, pa je četrta izbira prava za vas – JBL Quantum Stream, ki smo ga preizkusili tukaj, bo dvignil kvaliteto zajetega zvoka in stilske točke vašega setupa. Aja, ima pa tudi RGB osvetlitev!

Slika: JBL Quantum Stream MIKROFON JBL

3. HYPERX Pulsefire FPS PRO RGB

Le-to ima tudi HyperX Pulsefire FPS PRO, ki je nadgradnja miške prejšnje FPS različice z dodanim boljšim optičnim senzorjem Pixart 3389 za boljšo natančnost in odzivnost miške med igranjem video iger, ki omogoča nastavljanje občutljivosti med 100 in 16.000 DPI. S skupno šestimi gumbi bo uporabna tako za streljačine, MOBA igre in manj zahtevne MMO-je. Na voljo v tem Black Friday in Cyber Monday obdobju po res znižani ceni!

Slika: HYPERX Pulsefire FPS PRO RGB žična gaming miška

2. LENOVO Legion 5 Pro AMD Ryzen 7 5800H

Sedaj je bilo dovolj periferije. Drug najboljši deal za gamerje je prenosnik Lenovo Legion 5 PRO, ki ga poganja 8 jederni procesor AMD Ryzen 7 5800H. Vgrajena je grafična kartica Nvidia RTX 3060 s 6 GB pomnilnika, idealna za 16-palčni zaslon resolucije 2560×1600 z osveževanjem 165 Hz. Delovni pomnilnik 16 GB skupaj z 1 TB NVMe SSD diskom skrbi za hitrost in odzivnost. Nas osebno pa najbolj prepričata aluminijasto ohišje in polno osvetljena RGB slovenska tipkovnica.

Slika: LENOVO Legion 5 Pro AMD Ryzen 7 5800H 16inch WQXGA 16GB 1TB RTX 3060 W11H prenosni računalnik

1.ASUS ROG Strix G15 G513QR-HF010W

In za konec še najboljši deal za vsakega hardcore gamerja – ki mu je najbolj pomembna vrhunska odzivnost sistema, ki jo ASUS ROG Strix G15 zagotavlja s 300 Hz hitrostjo osveževanja HD zaslona, grafično kartico RTX 3070 z 8GB pomnilnika in kar 500 evrov prihranka na redno ceno.

Slika: ASUS ROG Strix G15 G513QR-HF010W 15.6″ FHD IPS 300Hz/AMD Ryzen 7 5800H/16GB/1TB NVMe/GeForce RTX3070 8GB GDDR6/W11H prenosni računalnik

To pa seveda ni celotna akcijska ponudba za gamerje pri Big Bangu, saj smo pripravili celo serijo člankov z več dobrimi deali na gamegang.si, za izbore v drugih kategorijah pa si oglejte spletno trgovino na bigbang.si ali pa se odpravite v najbližjo poslovalnico.

Kaj pa vi menite, da je najboljši deal v tem Black Friday/CyberMonday obdobju? Sporočite nam to v komentarjih! Ne pozabite všečkati in deliti videa s prijatelji, kot tudi obiskati spletne strani skupnosti Game Gang.


LENOVO Legion 5 Pro AMD Ryzen 7 5800H 16inch WQXGA 16GB 1TB RTX 3060 W11H prenosni računalnik

1.399,99 €

Continue Reading

Oprema

Tvoj PlayStation te posluša in kmalu bo lahko kmalu samodejno ustavil igre

Published

on

Sony je pred kratkim prijavil nov patent za tehniko, ki bi zaznala, kdaj odložite plošček in si vzamete odmor, da bi tako lahko PlayStation samodejno prekinil igro namesto vas.

Ko uporabnik odloži kontroler, igra trenutno ne ve, ali je uporabnik odsoten ali se preprosto ne odziva. Ta nova metodologija želi to popraviti tako, da s pomočjo senzorjev ploščka ugotovi, kaj se dogaja.

Slika: Sony Interactive Entertainment 

“Sedanja načela omogočajo, da igralni sistem ali igra ugotovita, ali je uporabnik zapustil igro ali je preprosto na kratkem odmoru, tako da lahko simulacijski sistem takoj ukrepa, ne da bi čakal na potek časovnika AwayFromKeyboard,” piše v patentu.

Ta metodologija ima več korakov. Prepoznavanje gibanja ploščka -> prepoznavanje moči brezžičnega signala -> prepoznavanje stanja baterije v ploščku -> prepoznavanje amplitude mikrofona -> prepoznavanje izrazov v signalu mikrofona -> prepoznavanje slik iz kamere -> določanje prepričanja -> določitev obdobij časovnika -> po prvem obdobju upočasnitev igre in poziv -> po drugem obdobju prekinitev igre.

Slika: Sony Interactive Entertainment 

Zamisel, da vas PlayStation ves čas posluša in išče s pomočjo priloženih kamer, je nekoliko strašljiva, vendar dokler se ti podatki nikamor ne shranjujejo ali pošiljajo in imate možnost, da se od te funkcije odjavite, to ne bi smelo biti tako slabo.


GHOSTWIRE: TOKYO igra za PS5

69,99 €

Continue Reading

Oprema

V igri Street Fighter 6 ne boste imeli prednosti z arkadnimi ploščki

Published

on

Ker bo prihodnje leto izšel Street Fighter 6, za njim pa je uspešna zaprta beta različica, morda razmišljate, da bi v pričakovanju Capcomove prihajajoče borilne igre investirali v arkadni plošček.

Najpogostejša vrsta arkadnega ploščka posnema postavitev šestih gumbov, ki jo najdete na arkadnih napravah, in je narejena za borilne igre, kot je Street Fighter 6. Arkadni ploščki so videti lepo in se odlično odzivajo. Vendar pri tekmovalnem igranju borilnih iger ne zagotavljajo jasne prednosti pred sodobnimi kontrolerji, kot je DualSense ali njegova nova Pro verzija.

Prilagojene nadzorne sheme v borilnih igrah upoštevajo določene kombinacije gumbov, ki omogočajo bližnjice do posebnih gibov ali obrambnih gibov, na primer. To pomeni, da imajo igralci na kontrolerjih možnost dostopa do več orodij svojega lika, medtem ko uporabljajo manj gumbov. Do nekaterih gibov, ki običajno zahtevajo bolj zapleten vnos ukazov, lahko namesto tega dostopate z enim samim pritiskom na gumb.

Pri odločanju o napravi, s katero boste igrali, gre predvsem za vprašanje udobja in preferenc: če redno igrate borilne igre, se boste morda bolje počutili, če boste uporabljali arkadni plošček. Igralec s kontrolerjem ni nujno v slabšem položaju, ko se sooča z igralcem z arkadnim ploščkom, in obratno.


CALL OF DUTY: MODERN WARFARE II

79,99 €

Continue Reading

Oprema

Sonyjev novi plošček DualSense Edge bo na voljo od 26. januarja za 240 EUR

Published

on

Sonyjev novi bistveno dražji plošček za PlayStation 5 – DualSense Edge – bo na trg prišel 26. januarja 2023 in bo stal 240 evrov ali 200 dolarjev v ZDA.

Poleg tega bodo na voljo tudi nadomestni moduli za paličici za 25 evrov.

Za svoj denar boste dobili:

  • DualSense Edge brezžični kontroler
  • USB prepleten kabel 
  • 2 standardna pokrovčka
  • 2 pokrovčka z visoko kupolo
  • 2 pokrovčka z nizko kupolo
  • 2 kupolasta gumba na zadnji strani
  • 2 ročici podobna gumba na zadnji strani
  • Ohišje priključka
  • Etui za prenašanje 

Novi plošček omogoča prilagajanje sprožilcev, občutljivost palic in intenzivnost vibriranja ter omogoča nastavljanje gumbov po meri. USB prepleten kabel je mogoče zakleniti na napravo, na zadnji strani pa najdemo dva kompleta gumbov, ki jih lahko konfiguriramo na kateri koli vnos gumba.

Slika: PlayStation

DualSense Edge bo mogoče prednaročiti od prihodnjega torka, 25. oktobra.


GOW Ragnarok Collectors Edition PS4/PS5

219,99 €

Continue Reading

Oprema

Google po prekinitvi Stadie napoveduje Chromebooke za igranje iger v oblaku

Published

on

Google je predstavil vrsto Chromebookov, ustvarjenih za igranje iger v oblaku, čeprav je šele pred kratkim napovedal skorajšnjo ukinitev lastne storitve za igranje iger v oblaku Stadia.

Eurogamer poroča, da je podjetje objavilo podrobnosti o Chromebooku Ideapad Gaming, Asus Chromebook Vibe CX55 Flip in Acer Chromebook 516 GE, ki so bili izdelani v skladu s specifikacijami, ki omogočajo pretakanje iger.

Vsi trije bodo imeli zaslone visoke ločljivosti 120 Hz+ in so bili preizkušeni v programu GameBench za izvajanje naslovov s 120 sličicami na sekundo z vhodno zakasnitvijo manj kot 85 ms. Modeli bodo imeli povezave WiFi 6 ali 6E, nekateri pa bodo imeli igralne tipkovnice RGB.

Vsaka naprava bo imela prednameščeno Nvidiino storitev za igranje v oblaku GeForce Now, podpirala pa bo tudi Xbox Cloud Gaming in Google Play. Uporabniki v celinskih delih ZDA bodo imeli dostop tudi do storitve Amazon Luna.

Napoved prihaja manj kot dva tedna po tem, ko je Google napovedal, da bo 18. januarja 2023 ukinil aplikacijo Stadia.


NINTENDO SWITCH Oled Model bela igralna konzola

369,99 €

Continue Reading

Pro nasveti by Mastercard

Oglas

Priljubljeno