fbpx
Connect with us

Oprema

Preizkušamo Roccat Kave XTD

Published

on

Prvo embalaža, ki je kot pri vseh Roccatovih izdelkih vrhunska – jasno predstavljene informacije, z lepimi grafikami, atraktivnimi fonti in dobro zasnovano zgodbo, ki sicer dostikrat preide v absurd, a to niti ni toliko pomembno. Ob jemanju zadev iz škatle nas prvo preseneti masivna svetleče črna zunanja zvočna kartica, ki je vključena v komplet. Za tem potegnemo ven še glavno stvar, same slušalke, ki so na prvi pogled opazno plastične in predimenzionirane.

Običajno imajo stereo gamerske slušalke po en 40 milimeterski driver na vsaki strani, visokokvalitetne pa imajo v notranjosti 50 milimeterske ali večje – tako ni presenetljivo, da so Roccat Kave XTD 5.1 bistveno večje od drugih izdelkov na trgu, saj imajo v notranjosti kar tri 40-milimeterske zvočnike na vsaki slušalki. Ti po samih specifikacijah niso presežek niti po specifikacijah, saj imajo frekvenčni odziv od 20 do 20.000 Hz, niti po samem zvoku, ki ga producirajo, o katerem bomo povedali več kasneje. Trije zvočniki v notranjosti pa nimajo vsi iste naloge, eden je prednji, drug je centralni in eden zadnji – tako v ohišju slušalk poizkuša oponašati pravi prostorski zvok. Potem je v notranjosti ušesnika še en zvočnik namenjen prav nizkim zvokom, ki mu pri Roccatu pravijo kar “Vibration Driver” in ta zagotovi toliko bassa, da bo zadovoljen še največji navdušenec nad nizkimi zvoki. Vendar je eno številka, drugo pa dejansko stanje – in po mojih izkušnjah niti po inštaliranju posebnih driverjev za virtualni surround sound, prostorski zvok ni posebno impresiven niti v igrah, kjer bi moral ta headset dejansko blesteti, vsaj glede na cenovno postavko več kot 200 evrov. 

Oblika slušalk je kot povedano v uvodu predimenzionirana. Razumem ogromnost headsetov z aktivnim izenačevanjem zunanjih šumov in močno pasivno izolacijo, vendar nitienega od tega na Kave XTD ni najti. Tako se lahko le vprašamo kaj poleg množice malih driverjev je v notranjosti nekaj stopinj v vsako smer nastavljivega ušesnika. Če drugo ne ta obdaja uho po celoti in za moj okus nekoliko pretrda pena v ušesnikih nikjer ne pritiska na meča in tudi po dolgi uporabi ne prihaja do neudobja kljub nadpovprečno visoki teži 335 gramov. Oblazinjenje tudi na naglavnem traku ne predstavlja težav in svoje delo dobro opravlja. Nastavljivost bi dolžine slušalke je dovoljšnja, vendar nas je ob premikanju kar malce strah, da se bodo polomile, saj je zvok prav ceneno plastičen.

Preden povem nekaj o sami kakovosti zvoka je potrebno omeniti, da je to gamerski headset in kot takšen do neke stopnje prilagojen preferencam zvoka te skupine – običajno so to močni basi in visoka glasnost. Če sta gamerju pomembni le te dve kategoriji bodo Kave XTD 5.1 odlične. V vseh preostalih primerih bodo s svojimi močnimi basi, ki kljub dodatnim nastavitvam v EQ (equalizerju oz. iznečavelniku zvokov v programski opremi) utopi vse sredinske tone, ki so zato bolj kot ne neobstoječi. Spet zelo prisotni so visoki toni, ki so znova vsaj prednastavljeno preveč izraziti in niso prijetni in izraženi, marveč kar režejo v ušesa. Celotno izkušnjo se da izboljšati do sprejemljive uravnovešenosti zvokov v izenačevalniku, vendar je le to daleč od optimalnega in bi lahko pri Roccatu prvenstveno zagotovili nevtralni zvok, ki ga lahko nato brez izgub posameznik prilagodi svojim željam, ne pa da mora spreminjati nastavitve že zato, da lahko ima zvok, ki ne para ušes.

Vse te nastavitve je potrebno nastavljati v programskem orodju, ki je sila poglobljen, ima mnogo funkcij, ki jih lahko spreminjamo in prilagajamo našim željam tako da pridemo do optimalne uporabniške izkušnje. Vključili so tudi nekaj gimmicky for, ki so uporabne in se nam zdijo “kul” prvih par minut uporabe, za tem pa samevajo, kot so voice changer, efekt za zvoke in drugi.

Če se dotaknemo mikrofona – ta je solidno nastavljiv, sami bi radi videli, da bi bil nekoliko daljši in ostal bolj na mestu na katerega smo nastavili sami, vendar je stanje sprejemljivo. Je odstranljiv in ga je mogoče utišati s pomočjo tipke na glavni konzoli, kar prižge tudi lučko na vrhu mikrofona in nam tako da še vizualno informacijo o nedelovanju. Žal pa ne moremo povedati ničesar pozitivnega o sami kvaliteti zvoka – le ta je dovolj dobra, da nas sogovorci razumejo, za kaj več pa nikakor ni primeren, saj je zvok popolnoma ploščat in plehek, kot se to pogosto dogaja pri gamerskih headsetih – najlažje bi ga primerjal z Logitech G230 in Steelseries Siberia V2 mikrofonoma, nobeden od katerih ne dosega tretjine cene Kave XTD-ja, niti nima vključene zunanje zvočne kartice, na kateri bi lahko če že ne drugače vsaj programsko izboljšali zvok.

Sama zunanja zvočna kartica je verjetno razlog zakaj so pri Roccatu mislili, da je cena slušalk sprejemljiva. Tako lahko vzpostavimo Bluetooth povezavo s telefonom in sprejemamo klice na Kave XTD, prilagajamo lahko volumen vseh posa meznih kanalov zvoka s kakovostnim in uporabnim knofom, povežemo lahko tudi zunanji sistem zvočnikov, zunanji mikrofon in dodamo še line in vhod za audio opremo – skratka, ni da ni. Posledično ob priklopljenih vseh kablih ni niti prostora niti estetike mize, saj nam na njej visi pet kablov na zadnji strani, en 3,6 metra dolg USB napajalni kabel in seveda povezava s samim headsetom. Ne glede na to, je občutek uporabe te odličen in je po mojem mnenju najboljši del produkta – tipke so odzivne, osvetljene in praktično postavljene, kar se za ta cenovni razred tudi spodobi.

In ko je nepopolna avdio konzola najboljši del Kave XTD, nam to pove vse kar moramo vedeti o izdelku – ta je ne pretirano udoben headset z nekakovostnim zvokom in obupnom mikrofonom, ki nosi cenovno postavko, s katero cenovno konkurira drugim vrhunskim izdelkom tipa Sennheiser in Beyerdynamic. Razumemo, da so Kave XTD zastavili kot direktnega konkurenta Razerjevemu Tiamatu 7.1, vendar je tisti vsaj kakovosten na otip in je atraktivnega, ekskluzivnega izgleda. Skratka, to je milo rečeno polom iz strani Roccata, a verjamemo, da imajo kapacitete in sposobnost v ponudbo vključiti še kakšen pametno zastavljen avdio izdelek, če le znova premislijo njihovo strategijo.

Continue Reading

Oprema

Prve recenzije novega sistema Playdate so že zunaj

Published

on

Playdate je nov, majhen ročni sistem iger s kopico popolnoma novih video iger, ki so ga pripravili razvijalci iger Firewatch, Untitled Goose Game in Nour: Play With Your Food.

Playdate je na prvi pogled podoben kateremu koli ročnemu Nintendo sistemu, a je bistveno manjši, od ostalih podobnih naprav pa ga ločuje prikupna ročica. Ima neosvetljen visoko odseven črno-bel zaslon, ki izgleda veliko bolje, kot si verjetno predstavljate.

Baterija: 14 dni v pripravljenosti, 8 ur v aktivni uporabi

CPE: 180 MHz Cortex M7, SDK supports Lua, C

Pomnilnik: 16 MB RAM-a, 32 KB L1 predpomnilnika, 4 GB Flash

Velikost: 76 × 74 × 9 mm

Wi-Fi: 802.11 bgn 2,4 GHz Wi-Fi

Zvok: vgrajen mono zvočnik, vhod za stereo slušalke, kondenzatorski mikrofon + vhod za mikrofon TRRS

Zaslon: 400 × 240 1-bit

Novost, ki jo Playdate ponuja so igre, ali bolje rečeno način, na katerega uporabniki prejmejo nove igre. Ko nastavite svoj Playdate, boste začeli prejemati dve popolnoma novi igri vsak teden, naslednjih 12 tednov. To je 24 brezplačnih iger v številnih žanrih.

Izdelate lahko tudi svoje igre za konzolo Playdate. Na voljo je že brezplačen SDK, za katerega ni potrebna posebna strojna oprema. Igre lahko izdelujete tudi s programom Pulp, za katerega potrebujete le spletni brskalnik.

Playdate je že na voljo za 179 dolarjev. V ceno so vključeni stroški poštnine in carine. Sistem se trenutno pošilja le v določene države po svetu, v katere Slovenija ni vključena, sta pa naši sosedi Avstrija in Italija.


G435 Wireless Headset LIGHTSPEED; BLACK

79,99 €

Continue Reading

Oprema

Digitalne igre PS3 in PS Vita ni več mogoče igrati po “izteku roka”

Published

on

Ni miru za PlayStation 3 in PlayStation Vita igralce. Twitter in Reddit so preplavili komentarji in opozorila, da so določene digitalne igre za praktično upokojeni PlayStation konzoli nedosegljive.

Na nekaterih digitalnih igrah se je nenadoma pojavil čuden “datum poteka”, ki onemogoča igranje klasičnih iger, kot so Chrono Cross, Chrono Trigger in Final Fantasy VI, ipd.

Kar je še bolj bizarno je, da so roki uporabnosti datirani pol stoletja v preteklost. Twitter uporabnik Christopher Foose je delil sliko svojega prenosa Chrono Cross, ki kaže, da je igra potekla 31. decembra 1969 ob 19.20. Zapisal je, da je do težave prišlo šele po ponovnem prenosu igre in da je zdaj ne more igrati na PS3 in PS Vita.

Urednik GamesHuba Edmond Tran je podobno ugotovil, da ne more igrati Chrono Crossa na PS3 zaradi 52-letnega datuma poteka. In čeprav Tran pravi, da lahko še vedno igra klasični naslov na svoji PS Vita, igre ni mogel več najti v trgovini PS Vita.

Vir: Reddit

Igralci so zmedeni. Nekateri naj bi poskušali ponastaviti svoje konzole na tovarniške nastavitve, se naročiti in odjaviti na PlayStation Plus ter obnoviti svoje licence za igre, vse to brez uspeha. PlayStation še ni komentiral situacije, kar morda pomeni, da ne gre za namerno potezo.

Tudi če je to le napaka, vzbuja zaskrbljenost, da Sony bo zadal še en udarec trgovinam PS3 in PS Vita. Potem ko je podjetje za video igre lani skoraj zaprlo obe trgovini, se je na koncu vendarle omejilo le na nekoliko bolj oteženo nakupovanje, saj je odvzelo možnost uporabe kreditnih kartic ali PayPala za nakupe.

Image

NAMCO BANDAI TALES OF ARISE – COLLECTORS EDITION PC

199,99 €

Continue Reading

Oprema

Preizkusili smo TV za gamerje LG OLED48C11LB

Published

on

By

Ko pomislimo na kvalitetne televizije, je LG zagotovo eno prvih imen, na katere se spomnimo – in to z razlogom, saj se najde za vsakega nekaj. Od cenovno ugodnih modelov, do 85 in več inčnih različic, kot tudi za nas pri Game Gangu najpomembnejših, za gamerje prilagojenih izdaj.

Kaj pomenijo črke za imenom OLED48C11LB?

Tako smo na test prejeli model LG OLED48C11LB. Ime, v katerem se skriva večina ključnih podatkov o TV-ju – sprva tehnologija OLED, za tem velikost 48 inčev ali nekaj več kot 120 centimetrov diagonale, po tem je C1 kot serija televizij, medtem ko je 1LB regijska oznaka za črno različico.

Kaj je OLED in zakaj je game changer?

Pa da začnemo na začetku, tj. pri tehnologiji prikaza. Testiran model poganja OLED panel, ki je verjetno najpomembnejša nadgradnja pri TV-jih od prehoda iz katodnih cevi na tekoče kristale oz. LCD-je. V primerjavi s klasičnim LED televizorjem, ki osvetljuje celotno površino televizije (in je zaradi tega pri čisto črnih scenah slika v filmu temno siva oz. “sprana” črna, ne pa črna), je OLED tehnologija sposobna vklopiti ali ugasniti osvetlitev vsakega posameznega piksla na ekranu posebej. To pomeni, da je črna res črna in je, kot da bi nekdo ugasnil TV. Toliko črna, da boste pri kakšnih temačnejših filmih občasno v paniki, če se ni zaslon izklopil.

 Tu je potrebno izpostaviti, da spremembe, ki jo ta lastnost prinese, morebiti ne boste toliko opazili med sprehajanjem po najbližjem Big Bangu, a ko boste TV prižgali v dnevni sobi, bo razlika vidna kot noč in dan – do te točke, da bi vsakomur, ki ne išče le največje velikosti za najnižjo ceno, resnično priporočili OLED kot nujno nadgradnjo za naslednji televizor.

Izkušnja slike na testiranem modelu

Implementacija OLED je pri testiranem modelu fenomenalna – črne so impresivne in kontrast je izjemno realističen, izkušnjo pa pri kvalitetnejših formatih medijskih vsebin (npr. Netflixovem 4K paketu ali Blurayjih) podpora HDR naredi sliko res “živo”. Seveda tu pomagata izjemno visoka resolucija 4K, ki na relativno majhnem panelu zagotovi, da piskli enostavno izginejo, istočasno pa je hitrost osveževanja 120Hz res game-changer.

Seveda pa vse vsebine niso perfektne in vsaka nastavitev ni idealna za način uporabe televizije. Tu prideta v poštev tehnologiji Dolby Vision IQ, ki prilagodi barvne nastavite tako, da so optimalne glede na prikazovano vsebino in našo okolico, in pa a9 procesor, ki izboljša kvaliteto slike s kopico algoritmov, interpolacijo, zmanjševanjem šumov, upscalingom in še čim.

Tako se pri gledanju športov zaradi OLED Motion Pro in hitrosti osveževanja zdi, kot da smo na športnem igrišču. Dogajanje je brez zameglitev in res hiperrealistično.

Za resno gledanje filmov in serij navdušencem, ki bi radi doživeli pristno izkušnjo, kot so si jo zamislili režiserji, je vgrajen Filmmaker Mode, ki ugasne vse umetne izboljšave ter prikazuje kritično natančno sliko. Ta bi lahko bila nekoliko bolj svetla pri SDR posnetkih, a je to dlakocepstvo.

Kako se pa obnese v igrah?

A našemu kanalu se ne pravi Game Gang zato, da govorimo o izkušnji gledanja filmov, marveč smo tu, da predstavimo izkušnjo ob igranju videoiger, za katere je LG-jev C1 zagotovo optimiziran.

Model je bil ustvarjen za gamerje – ponaša se s štirimi HDMI vhodi, ki podpirajo poln HDMI 2.1, to je signal v resoluciji 4K pri 120 sličicah na sekundo. To pomeni, da če imate najnovejši Xbox, PS5 in še računalnik z najnovejšimi RTX karticami, boste na televiziji lahko priklopili vse brez skrbi.

Brez dvoma je igralna izkušnja super – ta se prične s podporo obema tehnologijama dinamičnega spreminjanja hitrosti osveževanja, tj. FreeSync in G-Sync ter tako vsakič, ko igralna konzola ali PC več ne zmore prikazovati slike pri 120 FPS, ne bo prišlo do nadležnega trganja slike na ekranu.

Nadalje igro brez frustracij zaradi zamika zagotavlja Game Optimizer – cela serija optimizacij dinamike slike, procesiranja slike ob vhodu ter zniževanju input laga. End to end zamik zaradi prikazovanja je manj kot 10 milisekund, kar je za televizijo nepojmljivo. Zavedati se je treba, da je to TV z res kvalitetno sliko, ne razbarvan gaming monitor s TN matriko, a istočasno tudi dvomim, da bo kak e-športni profesionalec igral na tem TV-ju. Bo pa ta nastavitev odstranila input lag kot izgovor pri naslednji igri FIFE s prijateljem na kavču.

Premium izgled

Kot je sinergija televizije s konzolami naslednje generacije odlična, tudi vizualno en ob drugem izpadeta super na TV mizici – LG C1 s svojim tankim zgornjim robom in brušenim kovinskim stojalom, ki jasno komunicirata premium pozicijo in kvaliteto, izpade ob novi izdaji izpod rok PlayStationa res impresivno ter bo dvignil nivo še tako dobrega gaming setupa.

Ni pa vse idealno – zvočne sposobnosti navkljub certifikatu Dolby Atmos niso nič posebnega. Zagotovo je lahko TV dovolj glasen, a čudežev pač ni pričakovati z vgrajenimi zvočniki, je pa preko eARC in Bluetooth Surround mogoče izkušnjo z zunanjimi napravami dvigniti do resnega kinematografskega zvoka.

Slab prvi vtis registracije in uporabe aplikacije

Nadalje je izkušnja bila vzpostavitve pri vseh naših LG TV-jih (pisec ima prav tako doma več LG pametnih televizij) vedno frustrirajoča – zakaj vgradijo možnost avtentikacije ter logina na telefonu, če ne dela? Zakaj imajo možnost registracije preko brskalnika na sami televiziji, če jim sistem že več kot leto dni ne deluje? No, ko enkrat na drugi napravi opravimo registracijo, potrditev ter se končno vpišemo, prične vse delovati. Žal ThinQ aplikacija še vedno ni zanesljiva, saj je TV naključno izginil iz seznama zaznanih naprav, včasih se je dalo z njim upravljati, drugih pač ne. Skratka, zmeda.

Kaj pa vsakodnevna uporaba?

Ob normalni uporabi je procesor v televizorju izjemno hiter, naprava se prižge v nekaj trenutkih, nalaga nove aplikacije, odpira in predvaja vsebine brez vsakih zamikov. Tudi želje po priklopu TV boxa internetnega operaterja nikoli nismo imeli in smo enostavno namestili njihovo aplikacijo za dostop do klasičnih programov ter tako zmanjšali število kablovja pod napravo.

Naša ocena

Pod črto lahko povemo, da je po vrnitvi testnega LG-jevega OLED 48 C1 1LB bila vrnitev na klasičen LED TV kar nekoliko kisla in bi ga z veseljem obdržali ter gledali še naprej. Če pa je ta model pokazatelj, kam gre razvoj tehnologije televizij, je to resnično lepa prihodnost.

Odlična kvaliteta izdelave, vrhunska slika in nepremagljive možnosti povezovanja, skupaj s podporo najnovejšim tehnologijam in igralnim konzolam upravičijo ceno, ki ima pri testirani različici tudi znosno ceno. Le upamo pa, da bodo v prihodnosti za običajno gamersko denarnico dostopne tudi 65-inčne in večje izdaje.


LG OLED48C11LA OLED televizor

949,99 €

Continue Reading

Oprema

Skoraj 80 % VR opreme, prodane leta 2021, je bilo Oculus Quest 2

Published

on

Meta Quest 2 (ali Oculus Quest 2) je leta 2021 zajel 78 % vse prodaje AR/VR opreme. Trg AR/VR, poznan s skupno kratico XR, se je leta 2021 povečal za 92,1 % v primerjavi z letom 2020, polovica prodaje pa se je zgodila na koncu leta. 

Po podatkih International Data Corporation (IDC) so VR očala, ki jih je razvilo podjetje Meta (Facebook), prodala 8,7 milijona enot v letu 2021, polovica tega obsega pa je bila prodana v prazničnem času v 4. četrtletju. Skupno je Meta Quest 2 – ki se je v tem časovnem obdobju še vedno prodajal kot Oculus Quest 2 – predstavljal 78 % vseh pošiljk XR očal v tem letu.

Preostanek tržnega deleža je razdeljen med več različnih podjetij. DPVR, podjetje, ki svoje naprave večinoma prodaja komercialnim strankam, je imelo 5,1 % prodaje očal. Pico – podjetje v lasti proizvajalca TikTok ByteDance, ki je pred kratkim sodeloval s Qualcommom – je pobral 4,5 % letne prodaje očal VR. Posledično je približno 12,4 % prodaje razdeljeno med podjetja, kot so Valve, Sony in več drugih manjših podjetij.

Skupno število očal XR, prodanih leta 2021, je bilo 11,2 milijona, po podatkih IDC, in predstavlja največjo rast očal XR od prvotnih naprav Oculus Rift, HTC Vive in PlayStation VR leta 2016. To je 92,1 % rast na letni ravni.

Leto 2021 je prvo leto po letu 2016, ko je bila zabeležena ta stopnja rasti za AR/VR sektor. Vse to kaže, da so samostojne naprave – torej tiste, ki od uporabnikov ne zahtevajo, da se priklopijo na osebni računalnik ali konzolo – prinesle najvišji delež prodaje v tem letu.


Farming Simulator 22 igra za PS5

42,99 €

Continue Reading

Oprema

Novi JBL Quantum Stream mikrofon za pretakanje, snemanje in igranje iger

Published

on

JBL znamka skupine Harman je predstavila svoj prvi igričarski mikrofon, ki bo igričarje prepričal tako zaradi svoje funkcionalnosti kot z vidika zmogljivosti snemanja. To je res impresiven lahek mikrofon z močnim dizajnom, ki bo zagotovo uspešen med novimi ustvarjalci vsebin. 

Naj bodo vaše igre, vsebine in klici neverjetni. JBL Quantum Stream zagotavljata, da bo vaš glas vedno glasen in jasen brez hrupa v ozadju. Potrebujete hiter odmor? Izklopite in vklopite zvok s pritiskom na gumb in RGB obroč bo spremenil barvo, tako da boste vedno vedeli, kdaj vas lahko kolegi slišijo. Mikrofon je prenosen in plug-and-play, kar pomeni, da ga samo povežete z računalnikom in že ste pripravljeni na  brezhibno komunikacijo.

Eleganten in čvrst JBL Quantum Stream je izdelan z aluminijastim stojalom, kovinskim obročem in železno mrežo za vrhunski videz in izboljšano stabilnost med uporabo. Skladno z zadnjimi trendi igričarske estetike, se bo mikrofon odlično prilegal vsakemu modernemu setupu.


JBL Quantum 100 Black žične gaming slušalke

39,99

Continue Reading

Oprema

Nov standard čipleta UCIe, ki ga podpirajo Intel, AMD in Arm

Published

on

Širok nabor podjetij, kot so Intel, AMD, Arm, TSMC in Samsung, je prejšnji teden predstavil nov konzorcij Universal Chiplet Interconnect Express (UCIe) s ciljem standardiziranja povezav med čipleti, s čimer se zmanjšajo stroški in spodbuja širši ekosistem potrjenih čipov.

Novi UCIe standard podpirajo velika imena industrije kot so Intel, AMD in Arm. 

Prednosti čipletov, kot so zmanjšani stroški in uporaba različnih vrst procesnih vozlišč v enem samem paketu, so dobro znane in ključne, saj se izdelovalci čipov že zdaj spopadajo s težavami skaliranja na vrhu krivulje Moorovega zakona. Dolgoročna vizija čipletov je bila vedno ta, da lahko izdelovalci čipov razvijejo lastne vrste specializiranih čipov in jih nato združijo z že pripravljenimi zasnovami čipleti drugih podjetij, s čimer jim, podobno kot Lego kocke, omogočijo izdelavo lastnih čipov, kar zmanjša čas lansiranja na trg in znižuje stroške.

Zaradi pomanjkanja standardizirane povezave med čipleti, sodobni čipi zagotovo niso plug-and-play z drugimi modeli. Nova povezava UCIe bo omogočila standardizirano povezavo med čipi, kot so jedra, pomnilnik in vhod/izhod, ki je videti in deluje podobno kot on-die povezava, hkrati pa bo omogočala povezave izven matice z drugimi komponentami.

Standard UCIe želi postati ravno tako vseprisoten in univerzalen kot drugi standardi povezljivosti, kot so USB, PCIe in NVMe, hkrati pa zagotavljati izjemno moč in zmogljivost za povezave čipov.


LG OLED48C11LA OLED televizor

949,99 €

Continue Reading

Pro nasveti by Mastercard

Oglas

Priljubljeno