Poveži se z nami

Oprema

Preizkušamo Steelseries Apex M800

Samo Zavašnik

Objavljeno

v

Apexovo serijo nizkoprofilnih tipkovnic sem si že ogledal v preteklosti, in sicer sem imel možnost preizkusiti RAW model, ki je najcenejši v tej seriji. Razen relativno cenenega občutka izdelave nisem imel večjih pripomb in jo priporočil posameznikom, ki jim mehanične tipkovnice pač ne odgovarjajo. No, sedaj imam pa na mizi najbolj cenovno zasoljeno različico, in sicer model Apex M800. So izboljšali pomankljivosti njene manjše sestre in ali so dodali kaj pametnega poleg RGB lučk? Počakajte in izvedeli boste.

Embalaža je preprosta, a funkcionalna in vsaj name naredi vtis s svojim nevsiljivim designom. Podobno je tudi z notranjostjo škatle – saj v njej najdemo le navodila za uporabo, zamenljive gumijaste nogice za na spodnjo stran tipkovnice, ki nam pridejo prav ob preferenci večjega naklona tipkalne površine, in seveda tipkovnico samo. Nič CD-jev, debelih navodil v sto in enem jeziku, niti pa ni notri rezervnih oz. dodatnih tipk, orodja za odstranjevanje tipk ali morebitnih adapterjev. Dosedaj zelo okleščena predstavitev, kar je za izdelek, ki je postavljen v luksuzno kategorijo gaming tipkovnic, sila presenetljivo, in tega ne mislim v dobrem pomenu besede.

Ko smo jo prvič vzeli iz škatle nas je znova presenetila velikost izdelka. M800 na mizi tako zavzame skoraj dvakrat toliko prostora kot običajna mehanična tipkovnica s 104 tipkami. To je predvsem zaradi designa celotne serije tipkovnic Apex, ki niso standardno utilitarne in simplistične, marveč imajo, kako bi temu rekli – pa ja, imajo obline. Te bodo enim všeč, drugim pač ne, vendar meni osebno ta dodaten karakter tipkovnice kar ustreza in kaže na to, da se je Steelseries dejansko potrudil pri designu in gledal na malenkosti, ki morebiti drugim proizvajalcem niso tako pomembne. 

Večidel prostora na mizi zavzame stalno vključen naslon za roke. Ta na prvi pogled nima neke uporabne funkcije, vendar ob daljši uporabi opazno pomaga zmanjšati napor na roke ter zmanjša verjetnost nastanka sindroma karpalnega kanala. Izdelava tako naslona za roke kot tudi vseh drugih elementov tipkovnice je iz trde teksturirane plastike. Pri namernem zvijanju tipkovnice po dolžini se zvija bolj kot konkurenti, vendar tega nikoli ni bilo opaziti pri normalni rabi. Edina stvar ki ni teksturirana in je gladka so same tipke.

Sama izkušnja teh je drugačna. Drugačna je od Ap ex RAW, kjer sem imel občutek da moramo za vsak klik fizično prebiti membrano da ga uspešno registrira; in drugačna od na Cherry MX osnovane mehanične tipkovnice. S tem nikakor ne mislimo, da je slaba, prav nasprotno – meni je z nizkim uporom 45 gramov, linearnim mehaničnim delovanjem ki sliči na MX Red in izjemno majhno razdaljo milimetra in pol potrebno za registracijo klika sila povšeči, saj sem lahko po uvodnem navajanju tipkal hitreje. Pri Steelseriesu pravijo, da je M800 najhitrejša mehanična tipkovnica na svetu, in glede na mojo izkušnjo s QS1 switchem v notranjosti, ki naj bi imel življenjsko dobo 60 milijonov klikov, in dvojedrnim procesorjem ki lahko naenkrat registrira več kot 250 klikov, je to prav mogoče.

Če smo že pri tipkah je nujno omeniti osvetlitev tipk. Kot ste dosedaj lahko že ugotovili iz videa, je ta nastavljiva na celoten RGB barvni spekter, torej nekaj več kot 16 milijonov barv. Pa kaj, si mislite – v tem cenovnem razredu ima že marsikatera tipkovnica primerljivo RGB osvetlitev, a to da razlika obstaja je očitno. Na Apexu je popolnoma enakomerna in ne prihaja do svetlejših in temnejših con niti na posameznih tipkah, niti na celotni osvetlitvi tipkovnice. Razlog za to je izdelava QS1 switcha tako, da je LED lučka na sredini mehanizma, ki se nato enakomerno širi na vse strani posamezne tipke. Steelseriesova pozornost do detajlov na M800 se pa najbolj kaže v tem, da so šli pobarvat posamezna ohišja tipk na belo barvo, ki služi kot difuzor da se barva bolj enotno preliva.

Nadaljujemo še malo s tipkami – na stran so tako pri proizvajalcu uvrstili šest na karkoli na svetu nastavljivih makro tipk. Z njimi lahko odpiramo programe, zaporedja s premori med tipkami kar pride prav pri MMORPG igrah, za zaganjanje skript, nadzorovanje programov za npr. livestreamanje in še in še. Te je mogoče nastavljati v programski opremi Steelseries Engine 3, ki je dobro narejen, pregleden in uporaben – skratka, ga med vsakodnevno uporabo ne opazimo, kar je največji kompliment, ki ga lahko sploh damo storitvi. Prav tako praktično je tudi upravljanje z RGB nastavitvami – te lahko po meri nastavljamo na kakršnekoli vzorce, prilagajamo lahko after click animacije, meni najbolj praktično pa je, da lahko uvažamo celotne profile in tako uporabimo nenormalno dobre kombinacije iz raznoraznih forumov na spletu.

Vse pa ni tako rožnato, kot je bilo to slišati dosedaj – moti vključitev sicer dvoportnega USB 2.0 huba, torej dobimo na tipkovnici za 200 € z RGB osvetlitvijo in dvojedernim ARM procesorjem dejansko 15 let staro tehnologijo? Niti se mi ne zdi dovolj strukturno trdna, saj se vse preveč zvija ob namernem preverjanju trdnosti, če pa že težim glede malenkosti pa naj dodam še, da ni dovolj možnosti nastavitve naklona – razlika ob uporabi drugih čepkov je pol centimetra kar ne spremeni bistveno ergonomije. Tu se pa pripombe tudi končajo – pod črto lahko povem, da je solidna tipkovnica brez katastrofalnih napak in je kot nalašč primerna za gamerje ki hočejo top of the line izdelke, imajo pa radi krajši hod tipk.

Nadaljuj z branjem
Klikni za komentiranje

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oprema

Posebne PS5 stranice že na voljo

Žan Zupančič

Objavljeno

v

PlayStation 5 bo omogočal menjavo stranic, da boste izgled konzole lahko prilagodili svojim okusom. Do izida konzole je še vedno slab mesec, a neuradni proizvajalci stranice že ponujajo za prednaročanje.

PlateStation5.com tako v svoji ponudbi za sedaj ponuja pet različnih barvnih kombinacij:

  • Limited Edition V1 Matte Black
  • Chromatic
  • Cherry Red
  • Jungle Camo
  • Indigo Blue

Kreativno poimenovan PlateStation5 je sprva želel izdati stranice le v črni mat barvi, a zaradi velika povpraševanja skupnosti so sedaj razkrili še 4 dodatne barve. Komplet stranskih plošč za PS5, ki bo vseboval hrbtno in sprednjo stranico bo uporabnika stal 39.99$. Na voljo so tako plošče za digitalno verzijo nove konzole, kakor tudi standardno edicijo.

Pri PlateStation5 opozarjajo, da gre za neuradne izdelke, ki nikakor niso povezani z znamko Sony, PlayStation ali PlayStation 5. Zdi se, da so vse slike za zdaj 3D upodobitve modelov brez dejanskih slik izdelka, ki še ne prikažejo dejanskega izgleda konzole. Dokler PS5 ne izide novembra, še ne moremo vedeti ali se bodo plošče prilegale ali ne. Na srečo PlateStation5 ponuja 10-dnevno vračilo, če z izdelkom niste zadovoljni.


Vroča ponudba za gamerje

PLAYSEAT TV STAND PRO 3S

199,99 

Nadaljuj z branjem

Oprema

Pričel se je zgodnji dostop za Amazon Luna

Žan Zupančič

Objavljeno

v

Amazon Luna, popolnoma nova storitev pretočnega igranja video iger, je uradno pričela s svojim zgodnjim dostopom. Podobno kot Google Stadia, tudi Luna ponuja dostop do video iger preko mesečne naročnine.

Za 5,99$ na mesec uporabniki z zgodnjim dostopom dobijo igralni kanal Luna+, ki vsebuje 50 iger. Luna bo dostopna na Fire TV, PC, Apple napravah in Androidu, čeprav slednji še ni na voljo. Za 49.99$ pa lahko naročniki kupijo igralni plošček, ki je zelo podoben Nintendovemu Pro kontrolerju. Brez skrbi, deloval bo tudi kateri koli drugi bluetooth kontroler.

Zanimivo bo videti, kako se bo Amazon Luna primerjala z drugimi storitvami za pretakanje iger. Lani je na primer izšla Google Stadia, ki je želela na gaming sceno naredili velik vtis, a ji to ni najbolje uspelo. Njena igralska knjižnica namreč ni imela pomembnih ekskluzivnih iger in je posledično težko našla občinstvo. Stadia je zato začela vlagati več truda v razvoj ekskluzivnih iger za svojo platformo, vendar se pozitivni rezultati tega ukrepa še niso pokazali. Tako kot Google ima tudi Amazon za sabo veliko denarja za razvoj te ponudbe, kaj bo pa z njim naredil, pa bomo videli v bodočih mesecih.

Kaj potem lahko pričakujemo od Lune? Očitno so se od Googlovega primera nekaj naučili, saj bo kanal Luna + vseboval kar nekaj močnih naslovov, med njimi Control, Sonic Mania in Yooka-Laylee ter Impossible Lair. Po navedbah Amazona bo storitev videla stalen tok novih vsebin vključno z igrami, kot sta Resident Evil: Biohazard in Assassin’s Creed: Valhalla. Zanimivo bo videti ali bo Luna lahko uspela tam, kjer se je Stadia zataknila.


Vroča ponudba za gamerje

XBOX ONE KONTROLER (črn)

69,99 

Nadaljuj z branjem

Oprema

PS5 bo samostojno optimiziral porabo ventilatorja

Žan Zupančič

Objavljeno

v

Ko je Sony razstavil nov PlayStation 5 in svetu pokazal kako nova generacija zgleda od znotraj, je prikazal tudi nov hladilni sistem, ki je en izmed glavnih razlogov za ogromno velikost konzole.

Sony namreč načrtuje v realnem času spremljati rabo hladilnega sistema pri posamezni igre in s pomočjo teh povratnih informacij optimizirati hlajenje in nadzor ventilatorja. “V prihodnosti bodo izšle različne igre, pri katerih se bodo zbirali podatki o vedenju APU [Accelerated processing unit],” pojasnjuje Ootori. “Na podlagi teh podatkov načrtujemo optimizacijo nadzora ventilatorja.

PS5 fan

Upravljanje toplote je ključni del vsake video igralske konzole. Sony je že ponudil video, ki razkrije velik ventilator s 120 mm premera in 45 mm debelosti. Slednji bo lahko usmerjal zrak na obe strani matične plošče. Nismo pa vedeli, da Sony načrtuje optimizacijo komponente na podlagi njene učinkovitosti med posameznimi igrami.

Ootori je poudaril, da je bil eden ključnih ciljev oblikovanja za PlayStation 5 zmanjšanje hrupa, ki ga konzola ustvarja. Hrup v konzolah pa ne prihaja samo od hladilnega sistema, ampak tudi od optičnega pogona strukturiranega v šasiji konzole. Po njegovih besedah so se ekipe pri razvoju PS5 s tema problemoma ukvarjale več let in na koncu prišli do oblike sedanje konzole, ki obe težavi naslovi.

Igralci bodo novo generacijo konzol lahko preizkusili že naslednji mesec.


Vroča ponudba za gamerje

Bigben PS4 Headset gaming slušalke

19,99 

Nadaljuj z branjem

Igre

Sony pokazal uporabniški vmesnik za PS5 – Prihaja nov Killzone?

Žan Zupančič

Objavljeno

v

Do izdaje PlayStation 5 nas čaka še en mesec. Izgled konzole je Sony že predstavil, a pri predstavitvi ni bilo govora o uporabniškem vmesniku. Sedaj pa je podjetje končno odstranilo zavese in v najnovejšem posnetku pokazalo kako bo izgledal vmesnik nove generacije.

Takoj, ko vklopite PlayStation 5, vas bo pozdravil spodnji zaslon. Tu boste izbrali profil v katerega se želite prijaviti. V primerjavi z zaslonom za prijavo pri PS4 je novi vmesnik manj okoren in minimalističen. Prav tako je sedaj spodaj na zaslonu možnost izklopa PS5.

Ljubitelji igre Killzone so hitro opazili, da jih je na prikazni ikoni pričakal Killzone motiv. Ravno tako je uporabniško ime na posnetku Scotty Kenzo, kar je lahko referenca na lik iz Killzone: Shadow Fall, ki se je imenoval Kenzo Hakan. Kenzo je v igri bil narednik Helghasta, a v njej nikoli ni bil zares prikazan, je pa bil omenjen v zvočnih posnetkih. Mislite, da s tem Sony namiguje na kakšno novo igro?

Posodobitve celotnega UI sistema tudi prinaša novosti v tem segmentu. Lepši pregled nad meniji, kakor tudi bolj čisti dizajn, se bodo lepo podali novi konzoli, ki cilja na futuristični izgled.


Vroča ponudba za gamerje

PlayStation 5 Digital

399,99 

Nadaljuj z branjem

Oprema

Apple predstavil novega paradnega konja

Žan Zupančič

Objavljeno

v

Apple je končno uradno potrdil iPhone 12. Glavna nit predstavitve je bilo 5G omrežje, ki bo prineslo veliko hitrejšo podatkovno povezavo kot katerikoli iPhone do sedaj.

iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max Launched: Price  in India, Specifications | Technology News

Ne gre le za en iPhone 12, saj letos lahko izbiramo med štirimi različnimi modeli. Tu so iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro in iPhone 12 Pro Max. Glavna sprememba, ki jo Apple letos prinaša, je celotno prenovljena zasnova strojne opreme, potem ko je iPhone bil tri generacije zaznamovan skozi dizajn iPhone X. Zasnova spominja na iPhone 5 in je v skladu z najnovejšima iPad Pro in iPad Air.

Strani so zadaj ravne, z mat površino in imajo ostrejše robove, ki prehajajo na steklo spredaj in zadaj. Videz je zaključen z manjšimi okvirji po celotnem zaslonu in na vrhu je še vedno sprednja kamera ter tehnologija Face ID. Dizajn dopolnjuje vrsta novih barv, med katerimi predvsem izstopa temno modra različica.

Druga najbolj vidna sprememba je velikost zaslona, ki jo ponuja novi iPhone 12. IPhone 12 in iPhone 12 Pro zdaj ponujata 6.1 palčni zaslon. Novo na ponudbi je iPhone 12 Mini s 5.4 palčnim zaslonom, ki ga postavi tik nad iPhone SE. Za tiste, ki pa potrebujejo ogromen zaslon je pa tukaj iPhone 12 Pro Max, ki ponuja kar 6.7 palčni zaslon.

Vsi štirje modeli ponujajo 5G povezljivost, ki je sicer prva za Apple, a že v večini Android telefonov. Apple se je odločil, da bo v svoje telefone vključil razširjene radijske postaje Sub-6 5G in manj uporabljene radijske postaje mmWave 5G, kar zagotavlja širšo združljivost. Več o novostih si lahko pogledate na posnetku Apple Eventa tukaj.

Za konec po moramo poudariti lastnost, ki je uporabniki najbrž ne bodo veseli. Apple pri nakupu iPhone 12 ne bo vključil polnilnika ali slušalk. Apple je dejal, da bo lahko tako znatno zmanjšal emisije ogljika, ker jim ne bo potrebno izdelovati dodatne opreme, poleg tega pa bo zmanjšal velikost pošiljke vsakega prodanega iPhona.

Cene iPhone 12:

  • iPhone 12 Mini od 699€ naprej
  • iPhone 12 od 799€ naprej
  • iPhone 12 Pro od 999€ naprej
  • iPhone 12 Pro Max od 1099€ naprej


Vroča ponudba za gamerje

APPLE IPHONE 11 PRO 256GB SILVER

1.339,99 

Nadaljuj z branjem

Oprema

Razer vstopa v svet gaming stolov

Žan Zupančič

Objavljeno

v

RazerCon 2020 je postregel s kar nekaj novimi produkti iz strani Razerja. Med njimi so bili Razer Seiren Mini, Razer Tomahawk, Razer Sneki Snek in seveda Razer Iskur, nova pridobitev v njihovi ponudbi.

Kot njihov prvi gaming stol, se je Razer odločil za neko vrsto kopije zelo popularnih Secretlab Omega in Titan, katerega cena bo visokih 499.99€. Na prvi pogled izgleda Razer Iskur kakor vsak drugi gaming stol, ki smo ga videli do sedaj.

Ima 4D naslonjala za roke, blazine iz pene in večplastno umetno usnje, poudarjeno z Razerjevimi zelenimi šivi, ki mu dodajo njegovo identiteto. Spredaj lahko vidimo vsem znan slogan “For Gamers. By Gamers”, katerega pri Razerju zelo radi uporabljajo.

Če se še vedno sprašujete kje Razer Iskur izstopa od ostalih gaming stolov, morate svojo pozornost usmeriti le na njegovo ergonomijo. Blazine za ledveni del niso povsem neuporabne, vendar se s časom stisnejo s telesno težo, zaradi česar so nekoliko neučinkovite. Razer je v celoti odpravil to težavo in se odločil za edinstven sistem zunanje ledvene podpore s 26 stopinjami prilagoditve za izboljšave vaše drže.

Prav tako so naslonjala za roke bila zasnovana z mislijo na igralce, ki radi podivjajo med igrami, saj jih po poročanju lahko brez skrbi frustrirano udarite, da jih boste zlomili. Vendar si prav vsak verjetno ne bo mogel privoščiti razbijanja po naslonjalih za roke, saj bo za nov Razer Iskur potrebno odšteti 499,99€, kjer se bo pa marsikateri gamer odločil za cenejšo različico.


Vroča ponudba za gamerje

RAZER SEIREN ELITE GAMING MIKROFON

215,99 

Nadaljuj z branjem

Priljubljeno