fbpx
Connect with us

Igraj kot PRO

Igraj Lillio v džungli kot Matic “Prmk” Premk

Žan Zupančič

Published

on

Lillia je najnovejši heroj izpod rok razvijalcev Riot Games. Prvo kar moramo razumeti, ko želimo igrati Lilli-jo je njena vloga v igri. Lillia je AP Bruiser, ki lahko skače v team fight ter hitro pobegne iz njega, njen stil igranje je predvsem odvisen od “kiting” nasprotnika in tako narediti ogromno damaga skozi čas ne pa burst damage.

Prednosti:

 • Hiter clear speed
 • Movement speed ji omogoča pritisk čez celotno mapo
 • True damage na njenem Q
 • AOE Slow
 • Ogromen damage v začetku in sredini igre

Slabosti:

 • Šibka pred levelom 6
 • Ultimate ima delay na uporabi
 • Težko se kosa z high burst kompozicijami

Rune

Electrocute Lillia za burst damage.

Phase Rush, odličen za dolgotrajno “kitanje”

Iteams

starting iteams

1st back

Rush

Core build

Late game

Ostale možnosti

Skills

Passive (Dream-Laden Bough): Lillia s svojimi abilitiji na nasprotnika apply-a Dream Dust, ki nasprotniku naredi 5% od njegovega max health, magic damage v naslednjih 3 sekundah.

Q (Blooming Blows): AOE magic damage, ki naredi true damage nasprotnikom na zunanjem delu kroga. Če Lillia zadane nasprotnika z enim od svojih abilitijev pridobi movement speed.

W (Watch Out! EEP!): Lillia steče naprej in udari ob tla ter naredi AOE magic damage ter 200% večji damage nasprotnikom v sredini abilitija.

E (Swirlseed): Lillia vrže seme, katero se kotali dokler ne zadane nasprotnika ali terena. Če zadane nasprotnika naredi magic damage, ter jih upočasni.

R (Lilting Lullaby): Lillia vse nasprotnike, ki imajo njen Dream Dust upočasni ter uspava. Naslednji damage, ki ga nasprotnik dobi v tem času ima dodaten magic damage.

Tips and Tricks

Lillia jungle je več ali manj power-farming dokler ne doseže level 6 in dobi svoj Runic Echoes. Po tem so njeni ganki s pomočjo njenega ulta eni močnejših v igri.

Kot Lillia se morate konstantno premikati v jungli ter tako izkoristite maximalno svoj Q movement speed. Lillia nima nobenega abilitija, ki bi ji omogočal da se heala v jungli zato je njen kiting še tako bolj pomemben.

V sredini igre želite iskati kar se da veliko možnosti za team fighte. Njen odličen mobility omogoča da hitro dobiste Passive stacke na nasprotnikih ter s svojim R lahko hitro ubijete celotno nasprotno ekipo. Če uspete priti do backline nasprotnika lahko njihove glavne vire damage hitro ubijete s svojim true damage.

Lillia je odlična za dolge team fighte, ampak morate dobiti dodaten movement speed iz svojega Q drugače, vas bo nasprotna ekipa hitro lahko ujela in pokončala.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in Slovensko budalo: Kako narediti gaming video na PS4

Samo Zavašnik

Published

on

Videoigre je mogoče igrati na celi vrsti različnih naprav – najsi je to namenski računalnik, konzola tipa Xbox ali PlayStation, prenosne konzole, kot je Nintendo Switch ali pa enostavno pametni telefon, ki ga tako ali drugače imamo vsi v žepu. V tokratnem videu nam najpopularnejši slovenski ustvarjalec gaming vsebin mlajše generacije, Dani “Slovensko budalo” Sima, pokaže, kako izkoristiti najpopularnejšo konzolo na svetu, PlayStation 4, za snemanje t.i. gameplay videa.

Takoj na začetku prevzame Dani vlogo učitelja in izjemno nazorno pokaže vsak posamezen korak, potreben za pričetek snemanja, prenos ustvarjene vsebine na ključek, ločeno snemanje zvoka in na koncu skupno urejanje posnetka – vse to na zabaven način, pri katerem nam nasmeh iz obraza ne izgine tekom celotne dolžine tega, sicer 11 minut dolgega videa.

Nasvete podaja Slovensko budalo

Zagotovo najpopularnejši izmed mlajše generacije slovenskih livestreamerjev in ustvarjalcev gaming vsebin na YouTubu, Dani “Slovensko budalo” Sima, 16, ima več kot 34.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno več kot 4.800.000 ogledi, kot tudi se lahko pohvali s 11.000 sledilci na Instagramu ter 47.000 sledilci na TikToku.

 • Naroči se na njegov YouTube kanal tukaj.
 • Sledi mu na Instagramu tukaj.
 • Postani njegov sledilec na TikToku tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Continue Reading

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in Aljažkom: Najpogostejše napake Fortnite igralcev

Samo Zavašnik

Published

on

Po tem, ko je v zadnjih treh videih govoril o izboljšanju merjenja, grajenja in urejanja elementov v najpopularnejši Battle Royale igri na svetu, Fortnite, bo Aljaž “Aljažek” Radovan, serijo člankov sklenil s seznamom najpogostejših napak, ki se pogosto pripetijo še najboljšim igralcem.

V videu govori tako o mehaničnih napakah med editanjem, o pogostih zmotah pri rotiranju ter slabih navadah, ki tekmovalnim igralcem preprečujejo dvig nivoja igranja. Poda pet ključnih nasvetov:

 • Odpraviti je potrebno neprestano skakanje med rotiranjem, tj. premikanjem iz ene na drugo lokacijo. Predlaga alternativo, cik-cak tekanje levo in desno, ki zagotovi največjo stopnjo nepredvidljivosti za nasprotnika.
 • Pričeti smiselno uporabljati novo mehaniko “Shake down the enemy”, ki igralcem pove, kje so njegovi soigralci ter s tem omogoča, da prilagodite bojni načrt skladno z novimi informacijami. Tu pa še posebej izpostavi, da je potrebno biti previden pri uporabi ter izkorisiti mehaniko samo, ko vam pogoji igre to omogočajo.
 • Izpostavi napako pogostega menjavanja med orožji ter posledično počasnejšega urejanja elementov – priporočeno je editanje z blueprinti, o katerih je govoril v prejšnjem videu.
 • Premislite, preden se sprehodite skozi grmičevje, brez da bi preverili notranjost. Vsakič, ko vidite bush, predvidevajte, da je poln. Zgradite si rampo, poglejte stanje od zgoraj in enostavno premagajte igralca, ki se skriva znotraj le-tega.
 • Prenehajte pushati nasprotnika vsakič, ko ga poškodujete. Cilj igre je le-to zmagati in pogosto ne vemo, če ima igralec s seboj celotno njegovo ekipo, če je tam še kak nasprotnik ali če se je v času, ko pridemo do njega, že pozdravil. V vsaki bitki je cilj v primerjavi z nasprotnikom imeti boljše pogoje, s katerimi si lahko povečate možnosti za zmago.

Nasvete podaja Aljažek

Eden najmlajših slovenskih livestreamerjev in ustvarjalcev gaming vsebin na YouTubu, Aljaž “Aljažek” Radovan, 16, ima več kot 11.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno več kot 800.000 ogledi, kot tudi se lahko pohvali s 4000 sledilci na Instagramu. Te številke so še posebej obetavne, saj je videoposnetke na svoj kanal začel redno nalagati šele pred dobrim letom dni.

 • Naroči se na njegov YouTube kanal tukaj.
 • Sledi mu na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Continue Reading

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in Aljažkom: Kako se izboljšati v editanju v Fortnite?

Samo Zavašnik

Published

on

Načeloma je igranje Fortnite, zagotovo v popularni kulturi najpopularnejše videoigre na svetu, enostavno. Vseh 100 igralcev na strežniku skoči iz letečega avtobusa na igralni poligon, mapo, veliko 2 kvadratna kilometra, sestavljeno iz nekaj desetih mest in drugih, v virtualnem svetu slavnih mest, na katerih se odbija bitka za najboljšega. Igra nato postopoma krči igralno polje in s tem sili igralce v dvoboje – zmaga posameznik, ki ostane zadnji živ.

Poleg streljanja je zagotovo najpomembnejša mehanika znotraj igre grajenje ramp, tunelov in drugih elementov, s katerimi nasprotnike ujamemo, se skrivamo pred njimi ali jih skušamo presenetiti, o katerih je Aljaž “Aljažek” Radovan razlagal že v prejšnjem videu. Tokrat pa je na sporedu dodatna mehanika, ki je ključna za grajenje, a je tako pomembna, da si zasluži svoj video – to je urejanje elementov, tj. editanje. Izpostavi:

 1. Edit on Release funkcijo, ki je marsikdo ne uporablja (a jo pridoma izkoriščajo profesionalni igralci), a doda k gladkosti izkušnje grajenja ter s tem pohitri proces ter natančnost.
 2. Fokusiranje na vaji v kriznih trenutkih, tj. obvladovanje t.i. scuff editinga ter težjih mehanik in procesov urejanja v paniki
 3. Pomembnost maksimalne nepredvidljivosti glede reakcij in procesov grajenja medtem ko ste v boxu in ste v procesu bojevanja proti nasprotniku.
 4. Osvojitev mehanike editanja z blueprinti, ki omogočajo urejanje na daljše razdalje ter s tem omogočajo večji nadzor ter še eno tehniko za presenečanje drugih igralcev.
 5. Crosshair placement, ki morebiti ni direktno povezan z urejanjem, a je pomemben za boje – pričakujte, kje na ekranu za elementi, ki jih editate, se lahko nasprotnik pojavi in skušajte imeti merek usmerjen točno tja.

Za konec Aljažek predstavi še Flood’s Edit Course V1 ter vse tehnike, ki jih lahko usvojite na tej mapi znotraj najpopularnejše Battle Royale igre na svetu, Fortnite.

Nasvete podaja Aljažek

Eden najmlajših slovenskih livestreamerjev in ustvarjalcev gaming vsebin na YouTubu, Aljaž “Aljažek” Radovan, 16, ima več kot 11.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno več kot 800.000 ogledi, kot tudi se lahko pohvali s 4000 sledilci na Instagramu. Te številke so še posebej obetavne, saj je videoposnetke na svoj kanal začel redno nalagati šele pred dobrim letom dni.

 • Naroči se na njegov YouTube kanal tukaj.
 • Sledi mu na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Continue Reading

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in JureTršanBlondom: Kako urediti gaming video

Samo Zavašnik

Published

on

Če želite postati ustvarjalec vsebin na portalu YouTube, se boste po snemanju vsebine, o kateri je bilo govora v prejšnji epizodi, naenkrat znašli pred glavnim izzivom, ki vas loči do končnega izdelka. Imeli boste polno mapo audio in video posnetkov, ki jih je potrebno zložiti v končen izdelek z glavo in repom. Tu pride na vrsto zagotovo urejanje, tj. editing videa.

Prva odločitev je zagotovo izbira programa za urejanje – le te so lahko popolnoma enostavne, mobilne aplikacije, tipa Filmora in LumaFusion, lažja, a zagotovo bolj funkcionalna so zagotovo orodja kot Vegas Pro, iMovie in HitFilm Express, lahko pa polnopravna orodja, uporabljana tudi v Hollywoodu, kot so Adobe Premiere Pro, Blackmagic Davinci Resolve ali Avid Media Composer.

A izbira in poznavanje programskega okolja ni dovolj, da vas opazijo na YouTube v poplavi več milijonov ur naloženih vsebin gaming posnetkov dnevno. V tokratnem #IgrajKotPro videu vam Jure “JureTršanBlond” Tršan, ki ga mediji radi opišejo kot interdisciplinarnega ustvarjalca, in ki so ga izkušnje na področju prenašanja gaming vsebin v živo, snemanja lifestyle videov in ustvarjanja avtorske glasbe, pripeljale do skupno več kot 40.000 aktivnih sledilcev na družbenih omrežjih, na dejanskem primeru pokaže proces urejanja videa od začetka do konca.

Nasvete podaja JureTršanBlond (JTB)

Slovenski ustvarjalec vsebin na YouTubu, livestreamer in raper, Jurij “JureTršanBlond” Tršan, 19, ima skoraj 27.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno 8,5 milijona ogledov in več kot 13.000 sledilcev na Instagramu. S tem zagotovo sodi v vrh slovenskih ustvarjalcev na področju gaminga.

 • Naroči se na njegov YouTube kanal tukaj.
 • Sledi mu na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Continue Reading

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in Aljažkom: Kako se izboljšati v grajenju?

Samo Zavašnik

Published

on

Načeloma je igranje Fortnite, zagotovo v popularni kulturi najpopularnejše videoigre na svetu, enostavno. Vseh 100 igralcev na strežniku skoči iz letečega avtobusa na igralni poligon, mapo, veliko 2 kvadratna kilometra, sestavljeno iz nekaj desetih mest in drugih, v virtualnem svetu slavnih mest, na katerih se odbija bitka za najboljšega. Igra nato postopoma krči igralno polje in s tem sili igralce v dvoboje – zmaga posameznik, ki ostane zadnji živ.

Poleg streljanja je zagotovo najpomembnejša mehanika znotraj igre grajenje ramp, tunelov in drugih elementov, s katerimi nasprotnike ujamemo, se skrivamo pred njimi ali jih skušamo presenetiti. V tokratnem videu bo Aljaž “Aljažek” Radovan, katerega Fortnite vsebine redno spremlja več kot 10.000 naročnikov, govoril o temu, kako postati pravi builder.

Na začetku izpostavi 3 ključne faktorje, potrebne za uspeh:

1. Nujno redno in predvsem pravilno treniranje

2. Fokusiranje ne samo na freebuilding, marveč na vse tehnike za grajenje – vključno s tunnelingom, layerji in več

3. Postopno zviševanje zahtevnosti – na začetku je potrebno usvojiti enostavnejše, ter nato, ko jih obvladamo z zaprtimi očmi, iti na zahtevnejše. Vse neizkušene igralce napoti tudi na zbirko videov, ki posamezno predstavijo vsako specifiko znotraj igre.

Za treniranje ter grajenje pokaže dve mapi, na kateri lahko vsi igralci dodatno izpilijo svoje sposobnosti – Piece Cntrol Map, ki jo je ustvaril Raider464 in pomaga pri izboljšanju editanja ter buildinga. Tej sledi Realistic Edit Map, na kateri je poleg prej omenjenih mogoče v zahtevnejših kombinacijah in z boti ter zombiji trenirati tako aim, kot tudi building in editing.

Nasvete podaja Aljažek

Eden najmlajših slovenskih livestreamerjev in ustvarjalcev gaming vsebin na YouTubu, Aljaž “Aljažek” Radovan, 15, ima več kot 11.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno več kot 800.000 ogledi, kot tudi se lahko pohvali s 4000 sledilci na Instagramu. Te številke so še posebej obetavne, saj je videoposnetke na svoj kanal začel redno nalagati šele pred dobrim letom dni.

 • Naroči se na njegov YouTube kanal tukaj.
 • Sledi mu na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Continue Reading

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in JureTršanBlondom: Kako posneti dober Fortnite video

Samo Zavašnik

Published

on

V letošnjem letu so posnetki igranja Fortnite samo na platformi YouTube Gaming dosegli več kot 67 milijard ogledov in s tem je ta Battle Royale igra trdno na petem mestu, ki jo prehitijo le Grand Theft Auto V, v drugih regijah popularna Garena Free Fire, Roblox in seveda že nekaj let dominantnim Minecraftom.

Z venomer lažjim ustvarjanjem in nalaganjem videoposnetkov igranja bo to število v prihodnjih letih le še naraslo. A kako biti opažen v poplavi novih videov in milijone gledalcem zagotoviti kvalitetno gledalsko izkušnjo?

Na to vprašanje danes odgovarja Jure “JureTršanBlond” Tršan, zagotovo eden najpopularnejših ustvarjalcev vsebin na področju videoiger pri nas z več kot 40.000 aktivnimi sledilci, ki poleg gaming videov in prenosov v živo ustvarja tudi livestyle videe in avtorske glasbe. ki ga mediji radi opišejo kot interdisciplinarnega ustvarjalca, in ki so ga izkušnje na področju prenašanja gaming vsebin v živo, snemanja lifestyle videov in ustvarjanja avtorske glasbe.

Medtem, ko je v zadnjem videu opisal splošen proces pravilnega tehničnega ustvarjanja gaming videa, se tokrat posveti specifično ustvarjanju videov za najpopularnješo videoigro na svetu, ki je v zadnjih letih pustila viden pečat v zavesti vsakega posameznika in vplivala na razvoj širše popularne kulture, Fortnite.

Na začetku Jure na kratko ponovi tehnične zahteve za snemanje, med njimi kvaliteten računalnik, mikrofon in kamero. Temu sledi razprava o najpomembnejših komponentah vsakega Fortnite videa, kjer predstavi za njega najboljši recept za izdelavo videa.

Za konec se poglobi še v napotke na področju vsebine – o čem govoriti v posameznih trenutkih, ko akcije v igri ni dovolj, kako prilagoditi svoj način podajanja informacij tako, da bo maksimalno zanimiv in relevanten za gledalca, tj. da govori stvari, ki bi bile njemu kot gledalcu zanimive in bi jih rad slišal.

Nasvete podaja JureTršanBlond (JTB)

Slovenski ustvarjalec vsebin na YouTubu, livestreamer in raper, Jurij “JureTršanBlond” Tršan, 19, ima skoraj 27.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno 8,5 milijona ogledov in več kot 13.000 sledilcev na Instagramu. S tem zagotovo sodi v vrh slovenskih ustvarjalcev na področju gaminga.

 • Naroči se na njegov YouTube kanal tukaj.
 • Sledi mu na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Continue Reading

Pro nasveti by Mastercard

Oglas

Priljubljeno