Poveži se z nami

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in ScorpLZ: Kako uspeti kot gamer na YouTube

Samo Zavašnik

Objavljeno

v

Ste si kdaj želeli postati zvezdnik na področju videoiger? Z razvojem družbenih platform, bodisi za nalaganje posnetkov z YouTube, prenašanje slike v živo s Twitch, objavljanjem slik in utrinkov iz življenja z Instagramom in več, je nastala cela panoga novih poklicev. Verjetno najvidnejši med vsemi so zagotovo vplivneži.

Na področju videoiger so to imena, ki jih pozna vsak gamer, za njih je pa slišal tudi marsikateri ne-gamer. Najprepoznavnejša imena so zagotovo PewDiePie, Ninja, Shroud in Pokimane, a njim sledi še tisoče drugih, ki dobro živijo od ustvarjanja vsebin na področju videoiger, pa najsi so to posnetki igranja, reakcijski videi, prenosi turnirjev ali enostavno livestreamanje preizkušanja novih iger.

V tokratnem PRO nasvetu, ki ga predstavlja Mastercard, Žiga “ScorpLZ” Lah, eden največjih slovenskih gaming vplivnežev, razlaga o skritih razlogih za eksplozivno rast njegovega kanala v preteklih dveh letih.

Ne govori le o grafični podobi kanala, marveč tudi o drugih faktorjih, pomembnih za uspeh – diskutira o pomembnosti starosti, razlogih za samim ustvarjanjem, zavedanjem posledic stresa, upravljanja s financami in več. Poda tudi par praktičnih napotkov pri samem ustvarjanju videov – opredeli se do preferečnega tipa introjev, načina podajanja vsebine, pomembnostjo vključevanja gledalca in smiselno postavitvijo outro segmenta.

Nasvete podaja ScorpLZ

Slovenski livestreamer in ustvarjalec vsebin na YouTubu, Žiga “ScorpLZ” Lah, 24, ima več kot 22.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno skoraj 4 milijoni ogledov, več kot 10.000 sledilcev na Instagramu in 650 na Twitterju. S tem je med največjimi gamerji v Sloveniji.

 • Naroči se na njegov YouTube kanal tukaj.
 • Sledi mu na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Nadaljuj z branjem
Klikni za komentiranje

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in JureTršanBlondom: Kako narediti dober gaming video

Samo Zavašnik

Objavljeno

v

Tehnološki napredek v zadnjih desetletjih je privedel do tega, da ima skoraj vsak v žepu napravo s procesno močjo, ki je bistveno večja od superračunalnika, ki je leta 1969 na Luno uspešno pripeljal prve astronavte. Ta razvoj je med drugim znižal tudi vstopne ovire, tj. opremo potrebno za ustvarjanje kvalitetnega videa – iz televizijskih studiev z velikimi, pregrešno dragimi kamerami, smo prišli do točke, kjer lahko danes vsakdo v dnevni sobi in s pametnim telefonom ustvarja vsebino, ki jo bodo lahko takoj po nalaganju, spremljali od kjerkoli na svetu.

Ta demokratizacija ustvarjanja vsebin je omogočila poplavo novih ustvarjalcev vseh možnih področij, ki vsi želijo uspeti na družbenih omrežjih. A kako biti opažen in uspeti, ko samo na YouTube vsako minuto uporabniki naložijo 300 ur vsebin?

Na to vprašanje danes odgovarja Jure “JureTršanBlond” Tršan, ki ga mediji radi opišejo kot interdisciplinarnega ustvarjalca, in ki so ga izkušnje na področju prenašanja gaming vsebin v živo, snemanja lifestyle videov in ustvarjanja avtorske glasbe, pripeljale do skupno več kot 40.000 aktivnih sledilcev na družbenih omrežjih.

V videu predstavi celoten proces pravilnega tehničnega ustvarjanja videa. Dotakne se tematik, kot so snovanje koncepta, izbor igre, izpostavi pomenbnost pravilne mentalitete ob snemanju, kot tudi poda obilico tehničnih napotkov (od načina snemanja zvoka, primernih resolucij in hitrosti zajema) za zagotavljanje kvalitete končnega videa, ki bo tako primerljiva z največjimi ustvarjalci vsebin.

Za konec še predstavi svoj način filtriranja zabavne vrednosti vsebine preko tehnike treh pregledov – prvega za tehnično skladnost, drugega za eliminacijo mašil in nepotrebnih fillerjev ter tretjega za bleščeč končni izdelek.

Nasvete podaja JureTršanBlond (JTB)

Slovenski ustvarjalec vsebin na YouTubu, livestreamer in raper, Jurij “JureTršanBlond” Tršan, 19, ima skoraj 27.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno 8,5 milijona ogledov in več kot 13.000 sledilcev na Instagramu. S tem zagotovo sodi v vrh slovenskih ustvarjalcev na področju gaminga.

 • Naroči se na njegov YouTube kanal tukaj.
 • Sledi mu na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Nadaljuj z branjem

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in RitterČančerjem: Ali je e-šport sploh šport?

Samo Zavašnik

Objavljeno

v

Elektronski šport ali e-šport (tudi ešport) je ime za aktivnost tekmovalnega igranja videoiger, bodisi preko računalnika, konzole ali mobilne naprave. Z začetkom v Južni Koreji konec devetdesetih let prejšnjega tisočletja, sedaj tudi v Evropi in ZDA pričenjajo turnirji redno polniti stadione z več deset tisoč gledalci v živo in milijoni od doma.

Gre za razmeroma nov pojav, ki združuje industrije športa, tehnologije, kulture in poslovanja, z ocenjeno tržno vrednostjo 900 milijonov ameriških dolarjev in več kot 30 % rastjo iz leta v leto. Tudi pri nas v Sloveniji vsaj občasno igre na kateri koli napravi igra skoraj tričetrt prebivalcev Slovenije, od teh vsak dan ali skoraj vsak dan skoraj četrtina.

Ampak – kot je pogosto zastavljeno vprašanje v medijih ter pri starših nadebudnih igralcev – so e-športi sploh šport? Na to vprašanje odgovarja eden najhitreje rastočih vplivnežev na področju videoiger, ki je istočasno tudi ustanovni član slovenske e-športne ekipe The Hype Team, Jernej “RitterČančer” Čančer. V tokratni epizodi serije Igraj kot PRO poda lastno videnje in skupaj s profesionalnim e-športnim komentatorjem Žanom “Shokugeki” Zupančičem predstavita tudi dogajanje na slovenski sceni profesionalnega igričarstva.

Nasvete podaja RitterČančer

Slovenski livestreamer in ustvarjalec vsebin na YouTubu, Jernej “RitterČančer” Čančer, 28, ima več kot 11.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno skoraj 2 milijona ogledov in več kot 6.000 sledilcev na Instagramu. S tem je med največjimi gamerji v Sloveniji.

 • Naroči se na njegov YouTube kanal tukaj.
 • Sledi mu na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Nadaljuj z branjem

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in ScorpLZ: Kako postati PRO e-športni igralec

Samo Zavašnik

Objavljeno

v

Poti do uspeha v svetu videoiger je več – ena najpopularnejših med njimi je v zadnjih nekaj letih zagotovo smer profesionalnega e-športnika, tj. posameznika, ki se preživlja z igranjem videoiger. V Sloveniji imamo uspešnih igralcev kar nekaj, med najvidnejši med njimi so zagotovo Blaž “K1nzell” Lešnik, Tai ”TaySon” Starčič, Kevin “Tohaj” Batić, Mihael “Mikyx” Mehle in Tim “Nemesis” Lipovšek.

V tokratnem videu slovenski ustvarjalec vsebin in navdušenec nad Fortnite, Žiga “ScorpLZ” Lah, predstavlja psihološki vidik in vsakodnevne prakse, ki bodo vsakemu e-športnemu navdušencu pomagale pri poti do statusa profesionalnega igralca.

Govori o pomembnosti ne le igranja, marveč predvsem konsistentnega, rednega treninga – s fokusom na izboljšavi šibkih točk v igri in maksimalnim sprejemanjem kritike soigralcev. Dotakne se tudi pomembnosti dobrega počutja in koncentracije, do katere pridemo le z zdravim življenjskim slogom in gibanjem.

Nato se ScorpLZ posveti praktičnim nasvetom za izboljšanje posameznikove igre v trenutno najpopularnejšem igralskem naslovu na svetu, Fortnite – predstavi orodje za izboljšanje merjenja KovaaK 2.0, poda uporabne nasvete za trening mehanike gradnje stavb v igri in več.

Nasvete podaja ScorpLZ

Slovenski livestreamer in ustvarjalec vsebin na YouTubu, Žiga “ScorpLZ” Lah, 24, ima več kot 22.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno skoraj 4 milijoni ogledov, več kot 10.000 sledilcev na Instagramu in 650 na Twitterju. S tem je med največjimi gamerji v Sloveniji.

 • Naroči se na njegov YouTube kanal tukaj.
 • Sledi mu na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Nadaljuj z branjem

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in RitterČančerjem: Vse kar vas je najbolj zanimalo na Q&A

Samo Zavašnik

Objavljeno

v

Na platformah za prenašanje v živo, pa najsi je to Twitch, YouTube, Facebook ali kaj četrtega, je za uspeh zagotovo potrebno biti drugačen od drugih. To lahko ustvarjalci vsebin dosežejo z nivojem igre, z zabavnim karakterjem, interakcijo z gledalci, nagrajevanjem gledalcev, igranjem z nogami, z bobni, vzdržljivostnimi maratoni, pogovori z drugimi ustvarjalci ali še z mnogo stvarmi, na katere še noben sploh ni pomislil.

Dejstvo ostaja, da navkljub prvemu vtisu, da je vsaka ideja že bila uporabljena, je le teh še ogromno. Ravno tako je ogromno potenciala za uspeh ustvarjalcev, ki bodo nekega dne postali svetovno znani, pa so dandanes le navdušenci nad videoigrami.

Eden hitreje rastočih je zagotovo Jernej “RitterČančer” Čančer, za katerega bi lahko rekli, da je vzhajajoča zvezda na slovenski sceni gaming vplivnežev, ki v tokratnem PRO nasvetu, odgovarja na vprašanja skupnosti.

Odgovarja na teme, ki so mu jih njegovi sledilci najpogosteje zastavili, med drugim – če je igral igre že kot otrok, predstavi njegov pogled na pomembnost izobrazbe navkljub profesionalni e-športni karieri, govori o začetkih svoje gaming sobe in setupa, zakaj se je odločil za ustvarjanje vsebin na področju videoiger, predstavi svojo perspektivo na ključne razloge za uspeh kanala in za dvig nivoja igre, razlaga o stereotipu preživljanja z videoigrami in načini, kako on rešuje ta problem in mnoge druge.

Nasvete podaja RitterČančer

Slovenski livestreamer in ustvarjalec vsebin na YouTubu, Jernej “RitterČančer” Čančer, 28, ima več kot 11.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno skoraj 2 milijona ogledov in več kot 6.000 sledilcev na Instagramu. S tem je med največjimi gamerji v Sloveniji.

 • Naroči se na njegov YouTube kanal tukaj.
 • Sledi mu na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Nadaljuj z branjem

Igraj kot PRO

Igraj Rengarja kot Luka “King” Kralj

Žan Zupančič

Objavljeno

v

Rengar je eden od zabavnejših herojev za igranje v jungli, že vse odkar je prišel na Summoner’s Rift, predvsem zaradi odličnega Duel/Assasin kit-a in 1 v 1 spopada z  nasprotnikovim junglerjem ter možnosti hitro počistiti svojo junglo. Težko se ga boste naveličali, saj ponuja veliko možnosti z različnimi načini igranja in raznolikimi item-i.

Prednosti:

 • Carry potential
 • Oneshot potential
 • High outplay potential

Slabosti:

 • Težko ga je popolnoma usvojiti
 • Squishy
 • Težki matchupi
 • Težko carryati v visokih rankih
 • Slab proti tankom
 • Slabi ganki pred levelom 6

Runes:

Electrocute na Rengarju je odličen takrat, ko ima enemy 3+ squishy heroje. Z Electrocute imate več damage-a v začetku, ampak manj sustaina v nadaljevanju igre.

Conqueror na Rengarju je ena najboljših izbir, saj mu omogoča dober scaling, dodaten attack speed/life steal v runah (self preference) ter povečan sustain + damage kasneje v igri zaradi AD/LS, ki ga dobi od conquerorja.

– Flash in smite sta standardni izbiri za Rengarja v jungli.

Items:

Starting items:

1st back: Long Sword-i / Tiamat, če imate 1325 golda

Rush: Duskblade 

Core Build: Tiamat + Duskblade + Youmuu’s / Edge of Night (če imajo nasprotniki način, kako ustaviti vaš jump)

Late game: Last Whisper / Phantom Dancer (odvisno če imajo armor ali ne), če nimajo armorja LW preskočite in izberete Infinity Edge (seveda pa se prvo kupi Phantom Dancer)

Ostale možnosti: Black Cleaver + Deaths Dance 

Skills

– Passive (Unseen Predator): Ko se Rengar nahaja v bushu, lahko skoči proti nasprotniku. Ko ubije nasprotnika dobi dodaten AD. Vsakič, ko uporabi skill, dobi 1 Ferocity – ko jih nabere 4, je njegov naslednji skill empowered.

– Q (Savagery): Rengar pridobi bonus physical damage. Ferocity effect: naredi nasprotniku več physical damage in Rengar pridobi attack speed.

– W (Battle Roar): Naredi magic damage nasprotnikom in heal-a Rengarja za damage, ki ga je prejel v zadnji 1.5 sekundi. Ferocity effect: Rengar odstrani celoten crowd control na njemu.

– E (Bola Strike): Rengar vrže bolo proti nasprotniku in mu naredi physical damage ter ga upočasni. Ferocity effect: Root nasprotnika.

– R (Thrill of the hunt): Rengar pridobi camouflage ter movement speed in lahko skoči na nasprotnika. Ko skoči na nasprotnika, naredi physical damage in zmanjša armor.

Jungle poti:

Reactive: Red -> Krugs -> Chickens -> Wolves -> Iščete možnosti za gank/scuttle -> Blue -> Gromp
Alpha: Red -> Krugs -> Chickens -> Enemy Blue, če veste, da je začel na nasprotni strani
Buff to buff: Blue -> Gromp -> Red -> Level 3  gank/invade ali red -> Blue -> Gromp -> Level 3 gank/invade
Fullclear: Red -> Krugs -> Chickens -> Wolves -> Blue -> Scuttle -> Gromp 

Triki

 • Uporabite empowered Q za movement speed, da lahko skočite dlje iz busha.
 • Ko stopite iz busha, imate dodatnih 0,25 sekund, da skočite na nasprotnika, kar poviša range.
 • Uporabljajte plant jumps.
 • Blast cone jump na Red buffu ob 1:23 za dodatni passive stack.
 • Ganki top/bot iz lane bushov.
 • Triple Q burst: potrebujete 4 passive stacke, uporabite ult + empowered Q + navaden Q. in passive se spet nastacka, tako lahko spet uporabite empowered Q.
 • Bodite potrpežljivi – včasih ni vse samo za DMG, ampak lahko empowered ability Battle roar (W) uporabite, da preživite ali se izognete CC-ju.
 • Vedno glejte za flank position z ultom, ker večina pričakuje, da jih boste napadli direktno. 
 • Uporabite E v zraku, ko skočite na nasprotnika, da ne izgubljate časa z animacijo.
 • Naučite se bush jumps: Wolves, Krugs, Blue, Red.
 • Naučite se dobiti 2 stacka na blue blast cone plant-u.
 • Baron steal je zelo lahek, saj ga lahko burstaste s full combo + empowered Q + Smite.
 • Naučite se, kako se premikati po jungli in tako izgubiti najmanj HP.
 • Rengar ima unikaten stil igranja in če želite v SoloQ napredovati, morate razumeti svoje omejitve ter igrati agresivno, ampak ne brezglavo. Prednost želite pridobiti na začetku igre ter ne postaviti sebe in ekipe v slabši položaj.
 • Naučite se, kako slediti junglerju nasprotne ekipe, da vas ne invade-a, ampak vi invadati njega in tako dobite prednost v 1v1.
 • Če ne zberete 4 stackov na svojem passive v 1. rotaciji skillov, boste veliko šibkejši, kot bi morali biti.

Guide napisal Luka “King” Kralj

https://www.twitch.tv/king_euw

https://euw.op.gg/summoner/userName=kingggggg

Nadaljuj z branjem

Igraj kot PRO

Igraj Barda kot Matic ‘prmk’ Premk

Žan Zupančič

Objavljeno

v

Prednosti:

 • Dober za pripraviti ganke
 • Veliko CC-ja
 • Pick potential
 • Map movement 
 • Močan v začetnem delu igre (če začnete z W)
 • Dober SoloQ heroj
 • Dober scaling

Slabosti:

 • Slab proti all-in supportom
 • Kratek range

Slabi matchupi:

 • Thresh
 • Nautilus
 • Blitzcrank
 • Leona
 • Pyke
 • Karma

Rune

Največkrat uporabljene rune, dobre praktično v vseh situacijah. Lahko se odločite med Demolish in Font of life. Bone plating vzamete, ko igrate proti all-in burst supportom, saj vam pomaga preživeti matchup. Proti vsem ostalim pa je boljši Second wind za sustain. V zadnji vrstici keystone run lahko izbirate med vsemi tremi možnostmi. Overgrowth se največkrat uporablja v kombinaciji s Font of life (‘tank build’), Revitalize pomaga pri močnejšem W za več healinga, Unflinching pa je dober proti herojem z veliko CC-ja.

Pri sekundardnih runah se lahko odločite med Relentless hunter in Ultimate hunter. Jaz uporabljam Ultimate hunter, kadar so nasprotniki precej nemobilni (npr. Ashe, Syndra, Cassiopeia, Lulu…), v vseh ostalih primerih pa Relentless hunter, saj pomaga pri premikanju po mapi.

Lahko pa izberete bolj agresivne, ampak posledično tudi bolj tvegane rune:

Največkrat uporabljene rune proti meele matchupom in team compom, proti katerim vam pomaga večji movement speed ter ohranjanje razdalje.

Zadnji dve različici run prispevata k večjemu damage-u in se lahko uporabita, ko imate dober matchup. 

Spells

Ignite je največkrat uporabljen spell, saj se lahko uporabi tudi pri roamih. Exhaust pride v poštev, če imajo nasprotniki veliko burst damage-a, Heal pa v primeru, da AD vzame nekaj drugega in imata na lane-u slabši matchup.

Items

Starting items

ali

Spellthief’s edge kupite v dobrih matchupih, v katerih lahko trade-ate na lane-u. Relic Shield je varna izbira, saj pomaga pri farmanju in pushanju, in se uporablja v slabih matchupih, ko se je nevarno izpostavljati.

1st back

Čevlji so na Bardu zelo pomembni za premikanje po mapi in lažje trade-anje. Ruby Crystal je vredno izbrati, saj da health in je zelo dober stat v vseh pogledih. Faerie Charm kupite, če vam ostane dovolj denarja in se odločite za build, v katerem pride v poštev (Athene’s Unholy Grail, Redemption). 

Early game:

ali , ali , ali

Build 1:

Ta build je primeren, ko potrebujete dodatne življenjske točke. 

Build 2: 

Ta build ponuja več sustaina ekipi in večji damage. 

Ostale možnosti:

Te možnosti se večinoma uporabljajo pri buildu 1. 

Premk build (če se želite malo pozabavati):

To je moj najzanimivejši build, ki sem ga izumil. Prinaša ogromne damage številke in presenečene obraze na nasprotnikovi strani ter celo pozitivne rezultate.

Skills

– Passive (Travelers Call): 

Okoli Barda se na naključnih lokacijah spawnajo chimes, ki povrnejo dobro količino mane. Več jih Bard pobere, več damage-a ter drugih prednosti mu prinesejo.

– Q (Cosmic Binding):

Glavni damage ability na Bardu. V prvi vrsti slowa, če pa nasprotnik stoji pred zidom, minioni ali drugimi heroji, oba tudi stunna. 

– W (Caretakers Shrine):

Ability, ki heala in da kratek movement speed buff, zato je še posebej pomemben v laning fazi. 

– E (Magical Journey):

Ability, ki omogoči tunele skozi vse stene v ravni liniji. Dober za pobeg pred nasprotniki, premikanje po mapi in lovljenje nasprotnika.

– R (Tempered Fate):

Ability, ki je zelo močan pri lovljenju nasprotnikovih herojev. Po drugi strani pa ga lahko v nekaterih situacijah uporabite na soigralcih ter jim s tem pomagate. 

Vrstni red nadgrajevanja skillov:

V nekaterih situacijah se v začetni fazi igre (lvl 4) nadgradi W na drugo stopnjo za večji sustain na laneu.

Triki in namigi za igranje

 • Začnite z W in shrine postavite na lane blizu towerja. Ta ability ima 3 stacke, zato pred laning fazo uporabite vse. To vam omogoča lvl 1 trade, saj se z njimi lahko nahealate nazaj. Ko postavite W, skušajte iti po chime, ki vam bo vrnil mano.
 • Ko trade-ate, uporabite autoattack (ko imate 5 chimes in s tem aktiviran slow) in za tem Q za lažji zadetek. 
 • Na fontani v svoji bazi lahko naredite tunel čez steno in s tem sebi ter soigralcem omogočate hitrejše vračanje na lane. 
 • Spremljajte summoner spell flash, še posebej imobilnih nasprotnikovih herojev, saj brez njih težko pobegnejo vaši ultimativni sposobnosti. 
 • Pazite pri uporabi tunela (E), saj ima ta ability dolg cooldown in ste lahko brez njega hitro v težavah.

Nekaj uporabnih tunelov:

Early game:

Na lane-u skušajte imeti za vami čim več Caretaker’s Shrines. Trade-ajte pametno in na kratko, ko imate chime + Q ability pripravljen za uporabo. Ko je stanje lane-a primerno za roam, se za to čim večkrat odločite, saj je Bard pri tem zelo učinkovit. Že s tem, da greste v fog of war, morata nasprotnikov midlaner in jungler to spoštovati. Če se vam dozdeva, da vas poskuša gankati nasprotnikov jungler, poskusite igrati čim bolj ob zidovih, na katerih lahko uporabite tunel za pobeg. 

Mid game in late game:

Poskusite čim več roamati po mapi in igrati z junglerjem. Ultimativna sposobnost je ena najmočnejših v igri nasploh za lovljenje nasprotnika ali več njih. Uporabljajte jo na nasprotnikih, ki jih lahko z njo ujamete. Pobirajte čim več chimes, saj pomembno prispevajo k scale-anju. V fightih iščite možnosti za stun (Q) in čim več auto attackajte, kadar je to možno. Auto attacki  namreč močno slowajo in naredijo veliko damage-a.

Vodič napisal Matic ‘prmk’ Premk

Nadaljuj z branjem

Priljubljeno