fbpx
Connect with us

Igre

Preizkušamo akcijsko medgalaktično pustolovščino Ratchet & Clank: Rift Apart

Published

on

63. pravilo interneta pravi, da za vsak lik enega spola nastane tudi različica drugega spola. In, če uradna verzija ne obstaja, internet hitro poskrbi, da temu ni več tako. Razvijalci Insomniac Games so se tokrat odločili prehiteti Tumblr ilustratorje in nam sami servirati čisto pravo žensko ekvivalento galaktičnega lisjaka in njegovega robotskega pajdaša.

Glavni liki najnovejše igre v franšizi Ratchet & Clank: Rift Apart so torej štirje. Lombax Ratchet, galaktični mehanik, ki občasno rešuje vesolje, Rivet, njegova ženska ustreznica iz druge dimenzije, ki se bori proti mehanskemu tiranu ter nekdanja morilska robota Clank in Kit, ki opravljata funkcijo “straight mana” v zgodbi in sta, kakor je za robote navadno, včasih še preveč … robotska.

Vzdušje

Po osebno klavrnem Ratchet and Clank rebootu iz leta 2016, je z najnovejšim naslovom Rift Apart franšiza ponovno zapeljala na stare tire. Vrnilo se je navihano vzdušje v svet in življenje v like in vrnila se je prvotna zgodba, ki se nadaljuje od zaključka zadnje igre v Future Sagi Ratchet & Clank: Into the Nexus.

Po okvari pištole Dimensionator postanejo svetovi nestabilni, galaktična heroja pa sta ločena. V iskanju drug drugega oba srečata in spoznata nove pajdaše iz vzporednega sveta, v katerem sta pristala, ter se z njimi združita, da odpravita časovno-prostorsko neravnovesje.

Zgodba nam servira humorne izjave likov, akcijo in adrenalin ter na določenem nivoju tudi strah in napetost. K ustvarjanju ustreznega vzdušja močno pripomore glasba, ki se zliva z dogajanjem in napoveduje temo novega planeta ali vhode zlobnežev. Internet že mema neverjetno nalezljivo Nefariousovo pesem Join Me at the Top, ki jo lahko slišimo v odjavni špici.

Zasedba

A za izjemen nastop, zgodbo in glasbo so zaslužne izjemne osebe. Ratchet & Clank: Rift Apart zasedba je neverjetna. Za glasbo je poskrbel dolgoletni dinamični duo, ki ga sestavljata frontman ironične rock skupine Devo Mark Mothersbaugh ter japonski skladatelj in dirigent Wataru Hokoyama. Skupaj sta ustvarila glasbo za dva Lego filma, Hotel Transylvania 3, Thor: Ragnarok in številne druge uspešnice.

Za vokale pesmi Join Me at the Top in seveda glas cesarja Nefariousa je zaslužen britanski sinhronizatorski mit Robin Atkin Downes, ki je zmožen iz sebe izvleči vse od ameriških surferjev do japonskega profesionalnega morilca z lasersko sabljo. Z njegovim neverjetnim seznamom kariernih dosežkov se lahko kosa le Jennifer Hale, glas Rivet, ki je v igričarskem svetu najbolje poznana kot FemShep (Mass Effect), Naomi Hunter (Metal Gear Solid) in “Calamity” Ashe (Overwatch).

Besedila v igri sta pripravili Lauren Mee, nekdanja piska za Telltale Games igro The Walking Dead: The Final Season, ter Sam Maggs, poznana po knjigi The Fangirl’s Guide to the Galaxy in stripih Marvel Action: Captain Marvel. Likom je življenje podelila ekipa glavne animatorke Lindsay Thompson, ki je del Insomniac Games kolektiva že od leta 2013.

Gameplay

Gameplay Rift Apart sledi standardni Ratchet & Clank formuli. Rivet ali Ratchet se odpravita na izbran planet z enim izmed dveh robotkov, ki ju spremljata, tam poiščeta to, kar potrebujeta za nadaljevanje pripovedi in nato ponovita zgodbo. Svetovi, ki ju obiščeta so izjemno raznoliki in zajemajo vse od peščenih sipin do futurističnih metropol. A tekom zgodbe se ne premikamo le po različnih svetovih, ampak tudi po različnih dobah. Nekatere uganke je namreč mogoče razvozlati le tako, da se premaknemo v prostoru in času.

Če se nam določene zagonetke zdijo še posebej nadležne ali brezpredmente, kot so na primer Clankovi obiski verjetnostnega sveta ali uporaba hekerske umetne inteligence Glitch, jih lahko preskočimo. Igra je lepo prilagojena tudi za začetniške igralce, ki na lažji težavnosti nimajo le več življenja, ampak tudi poenostavljeno shemo inputov. 

Kakor se za Ratchet & Clank spodobi tudi v najnovejši igri zbiraš matice, zlate vijake, oklepe, spybote, raritanium in čisto nove lorbe. Z njimi nadgrajuješ orožje, izbiraš kozmetične prilagoditve in si pridobivaš dodatne informacije o zgodbi. Ti zbirateljski predmeti niso nujno potrebni za napredovanje, so pa dobrodošli za vse, ki si želijo več raznolike vsebine.

Dizajn in slika

Če slika pove tisoč besed, potem je ta igra grška epopeja. PlayStation 5 zmožnosti v kombinaciji s HDR zasloni pričarajo živahen in barvit, predvsem pa neverjetno bleščeč svet.

Ponovno moramo poudariti izjemno animacijo, ki ostaja na nivoju skozi celo igro. Dizajn likov in njihovo premikanje gredo z roko v roki. Dr. Nefarious, na primer, ima kljub svojemu kovinskemu telesu zelo plastične gibe in izjemno ekspresivno obrazno mimiko.

Na splošno so tudi v boju gibi junakov tekoči in se zlivajo iz ene v drugo animacijo. Akcija teče dalje tudi, kadar kupujemo izdelke v orožarni, na začetku kinematografskih segmentov pa se likom umakne čelada, da lahko sledimo njihovem izražanju. Ko se scena prelije iz cinematike nazaj v igro, se to zgodi brez prekinitve ali nalaganja. Nekaj rezov sicer ostaja, predvsem ker je dogajanje ločeno med različnimi liki na različnih krajih. A prvi občutek, ki nam ga je igra vzbudila je podoben tistemu, ki ga je pričaral God of War (2018).

Tukaj bi morda izpostavili sceno, ki je na nas naredila velik vtis. To je sekvenca, ki vzbuja občutke in reakcije podobne vožnji z vlakcem smrti. Rivet drsi po tirih, ki so speljani med pečinami ogromnega kanjona, vmes pa jo gigantski robot želi ujeti in zmastiti. Celotna scena je izjemno dinamična, tekoča in zelo lepo režirana, da težko najdemo primerjavo v kakšni drugi igri.

PlayStation5 prispevek

Rift Apart v celoti izkoristi vse, kar ponuja konzola najnovejše generacije. Najprej je tukaj ločljivost. Igro lahko igramo v “Fidelity” načinu s 4K ločljivostjo in hitrostjo 30 sličic na sekundo, ali v načinih “Performance” in “Performance Ray-Tracing”, ki delujeta z nižjo osnovno ločljivostjo, a nudita 60 sličic na sekundo. Igra podpira tudi visok dinamični razpon, zaradi katerega se, kakor že povedano, svet kar blešči.

DualSense PlayStation 5 plošček, Tempest Engine in namenska strojna oprema za sledenje žarkom, skrbijo za napredne haptične povratne informacije, 3D prostorski zvok in učinke sledenja žarkom v realnem času. Omeniti moramo tudi povečano procesorsko moč PlayStation 5 in SSD disk, ki omogočata, da igra vključuje več NPC-jev, sovražnikov, vizualnih učinkov in predmetov kot prejšnji naslovi. Izboljšave v zasnovi igre bistveno zmanjšajo čas nalaganja pri skakanju med svetovi, a to je skupna točka vsem Ratchet & Clank igram.

Posebej bi poudarili, da nam igra ponuja ogromno mero prilagajanja nastavitev. DualSense plošček razširja dogajanje na ekranu tudi v naš oprijem. Med igranjem nas z zvočnimi namigi in tresljaji opozarja na nevarnosti, a tudi pozitivne učinke, ki jih morda ne opazimo (kot polnjenje življenja). Dodatno upravlja tudi trdoto stranskih gumbov, a brez skrbi. Če imate tudi vi bistveno premalo mišič v roki za pritiskanje na trde gumbe, lahko v nastavitvah prilagodite ali popolnoma izključite haptični feedback.

Zabavali smo se tudi z načinom slikanja, ki prav tako nudi celo paleto opcij in nastavitev. Od poziranja heroja do okvirjev za sliko.

Končna ocena

Ratchet & Clank: Rift Apart je neverjetno dodelana igra, ki čudovito izkoristi vse, kar ima PS5 za ponuditi. Čeprav je zgodba na momente dolgočasno predvidljiva, verjamemo, da se tehtnica katerega koli kritika prevesi, zaradi brezhibne animacije likov, njihove ekspresivnosti, izjemne kinematografije, glasbe in dejstva, da ena izmed pištol spremeni nasprotnike v grme.


Ratchet & Clank: Rift Apart igra za PS5

69,99 €

Igre

World of Warcraft igralci protestirali

Published

on

Zvezna država Kalifornija je tožila Activision Blizzard, zaradi razširjenega seksizma in spolnega nadlegovanja med uslužbenci.

Eno izmed največjih imen v gamingu Activision Blizzard se spopada s tožbo. Med uslužbenci naj bi namreč prevladovala “frat boy” kultura, v kateri so ženske stalno izpostavljene spolnemu nadlegovanju, neenakemu plačilu in drugim posledicam.

Dveletna preiskava državne agencije je pokazala, da je družba diskriminirala ženske glede na pogoje zaposlitve, vključno z odškodninami, dodelitvijo dela, napredovanjem in odpovedjo. Vodstvo podjetja naj bi sicer vedelo za težavo, a kljub temu ni sprejelo ukrepov za preprečevanje diskriminacije in nadlegovanja.

Delavke zatrjujejo, da ne morejo napredovati, če obstaja možnost da bi zanosile. Pravijo tudi, da jim sodelavci očitajo, če gredo iz službe po otroke. V enem izmed skrajnejših primerov naj bi moški sodelavko iz dobe za dojenje, ker so potrebovali prostor za sestanek.

Tožba opozarja tudi na žensko uslužbenko Activisiona, ki si je vzela življenje na službenem potovanju s svojim moškim nadzornikom. V pritožbi piše, da je bila uslužbenka pred smrtjo izpostavljena močnemu spolnemu nadlegovanju, ter grožnji, da bodo njene gole fotografije zaokrožile med službeno zabavo.

Kot odgovor na tožbo in obtožbe, je bil v igri World of Warcraft organiziran protest. Pobudo za protest je dala skupina Fence Macabre, role-play guild, ki na strežnikih Wyrmrest Accord in Moon Guard vodi zgodbe o nevtralnih frakcijah. Skupina je tudi zbirala sredstva za dobrodelno organizacijo Black Girls Code, neprofitno organizacijo, namenjeno poučevanju deklet, starih od 7 do 17 let, o računalniškem programiranju in digitalni tehnologiji.

“Nikoli ni lahka odločitev, da za seboj pustimo tako veliko čustveno naložbo,” je o protestih povedal_a Hinahina Gray, namestnik_ca v guildu Fence Macabre. Večina ljudi tukaj je preklicala vojo naročnino. Želeli smo organizirati protest v igri, saj igralcem iz vsepovsod omogočamo, da se nam pridružijo. Ker imamo še čas do poteka naročnine, lahko poskusimo tudi kaj storiti z njim.”

Na družbenih omrežjih je na ducate nekdanjih zaposlenih izrazilo podporo zgodbam, navedenim v tožbi, in v nekaterih primerih tudi potrdili določene podrobnosti. Zdaj je več kot 20 sedanjih uslužbencev Activision Blizzard izrazilo javno nestrinjanje z odzivom Activision Blizzard na tožbo, na desetine drugih pa jih je podprlo protest z repostanjem Tweetov svojih sodelavcev.

Image

JBL Quantum 100 Black žične gaming slušalke

39,99

Continue Reading

Igre

Max Payne praznuje 20. obletnico nastanka

Published

on

Danes je 20. obletnica prve Max Payne igre razvijalca Remedy Entertainment. Kultna franšiza, ki je zaslovela z mehaniko “bullet time”, se je zaključila kot trilogija, o policijskemu detektivu pa je bil posnet tudi film.

V intervjuju za IGN iz leta 2003 je Petri Järvilehto, takrat glavni game designer studia Remedy, povedala, da: “Že v zgodnjih prototipih igre smo razmišljali, da bi moral biti slow-motion sestavni element igranja, saj je bilo preprosto tako kul teči po hodniku z dvema baretkama, ki streljata v počasnem posnetku.”

ikonično podobo detektiva, ki ima dovolj vsega, je populariziral Remedy Entertainment  v igrah Max Payne and Max Payne 2. Od tod tudi izvira Maxova podoba, ki mu jo je posodil Sam Lake, zdaj kreativni direktor Remedyja. Sam Lake in Maxov sinhronizator James McCaffrey sta za privržence igre pripravila presenečenje. Max je za svoj 20. rojstni dan gledalcem poklonil še zadnji notranji monolog.

Tretji del serije je leta 2012 izdal Rockstar Studios ter tako zaključil zgodbo detektiva, ki bolečino preganja z tabletami. Če bi vas zamikalo preizkusiti ikonični bullet time obiščite Steam, kjer trenutno poteka akcija na vse Max Payne igre, ki jih lahko dobite do -70% ceneje.


GTA V Premium Online Edition igra za ps4

29,99 €

Continue Reading

Igre

Ukrajinsko skladišče polno PS4 konzol v resnici FIFA Ultimate Team bot farma

Published

on

Prejšnji teden je ukrajinska varnostna služba (SBU) objavila, da je odkrila obrat za rudarjenje kriptovalut, ki naj bi štel neverjetnih 3800 igralnih konzol. A slike skladišča prikazujejo PS4 Slim enot, ki pa niso idealna strojna oprema za rudarjenje.

Izkazalo se je, da so konzole uporabljali za grindanje igre FIFA Ultimate Team. Sodeč po preiskavi naj bi goljufi s konzolami želeli priigrati valuto v igri in nato povezane račune prodati na črnem trgu.

EA Sports se že leta bori proti preprodajalcem kovancev FUT, saj obstaja ogromno spletnih mest, na katerih lahko kupujete paketke in FUT kovance ter prodajate svoje kovance in celo račune. Črni trg FIFA Ultimate Team je ogromen, kljub temu, da se je EA v preteklih letih močno boril proti njemu.


Electronic Arts FIFA 22 igra za XBOX SERIES X

79,99 €

Continue Reading

Igre

Netflix bo kmalu ponujal tudi igre

Published

on

Velikan pretočne vsebine je v poročilu delničarjem potrdil, da bo svojo ponudbo v prihodnosti razširil v video igre, za katere ne bo dodatno zaračunaval.

Netflix je dejal, da namerava graditi na prejšnjih prizadevanjih podjetja glede interaktivnosti. Ponudba naslovov, ki jih Netflix dodaja k svoji novi storitvi, bo v prihodnosti brez dodatnih stroškov sprva na voljo le za mobilne uporabnike.

“Še vedno smo navdušeni nad ponudbo svojih filmov in televizijskih serij in pričakujemo povečanje naložb in rast v vseh naših obstoječih kategorijah vsebine, a po skoraj desetletju obstoja, menimo, da pravi je čas, da izvemo več o tem, koliko naši uporabniki cenijo igre,” so poročali iz podjetja.

Podjetju video igre niso tuje. Spomnimo se prejšnjih interaktivnih poskusov kot so Black Mirror: Bandersnatch serija in razne Stranger Things igre. Netflix je ustvaril veliko originalnih serij na podlagi priljubljenih video iger serijo in je pred kratkim celo organiziral prvi WitcherCon, na katerem so napovedali razvoj novih oddaj znotraj franšize.


GTA V Premium Online Edition igra za ps4

29,99 €

Continue Reading

Igre

Psychonauts 2 obljublja psihadelično zabavo

Published

on

Prihajajoče nadaljevanje Double Fine izvirnega akcijskega platformerja iz leta 2005 je večje in boljše. Novinarji so že dobili v vpogled testno verzijo Tim Schaferjeve igre. Reakcije so take, kot smo jih pričakovali.

Razputin “Raz” Aquato, izurjeni akrobat in močan mladi jasnovidec, je uresničil svoje vseživljenjske sanje o pridružitvi mednarodni nadnaravni vohunski organizaciji, imenovani Psychonauts! Toda ti super vohuni so v težavah. Njihov vodja se po svoji ugrabitvi obnaša še bolj neobičajno kot ponavadi. A veliko huje pa je, da se v vohunskem štabu skriva dvojni agent.

Kritiki, ki so igro vsaj delno že izkusili so navdušeni. Psychonauts 2, ki združuje domiselne misije in skrivnostne zarote, je platformska-pustolovska igra s kinematografskim slogom in na tone prilagodljivih psihičnih moči. Psychonauts 2 v enaki meri streže nevarnost, navdušenje in smeh, ko igralci vodijo Raza na potovanje skozi misli prijateljev in sovražnikov, da bi premagali morilskega super zlobneža.

Psychonauts 2 izide 25. avgusta 2021.


JBL Quantum 100 Black žične gaming slušalke

39,99

Continue Reading

Igre

Kitajski velikan Tencent kupil britanskega razvijalca Sumo

Published

on

Tencent je odkupil britanskega razvijalca video iger Sumo za 1,3 milijarde dolarjev. Kitajski internetni velikan bo tako k svojem arsenalu, ki vključuje uspešnice kot je mobilna različica Call of Duty dodal še Sumojeve dirkalne in snooker igre.

Tencent je po prihodkih drugo največje gaming podjetje na svetu, takoj po Sonyju in si lasti deleže v visoko prepoznavnih igričarskih podjetjih, med drugim takih ki razvijajo Fortnite in League of Legends.

“Kitajski dogovori lahko pomenijo večje regulativno tveganje, vendar ne vidimo nobenega verjetnega odpora ali protiutež,” so povedali analitiki Jefferies, ameriške skupine vlagateljev.

Sumo, ki kot svoje stranke in partnerje šteje Microsoftove Xbox, Amazon Game Studios, Apple, Google in BBC, že od leta 2017.

“Odbor Sumo trdno verjame, da bo podjetje koristilo širokemu Tencentovemu ekosistemu video igre, in dokazalo, da strokovnemu znanju in strateškim virom,” je dejal neizvršni predsednik Ian Livingstone.


SUBNAUTICA & SUBNAUTICA: BELOW ZERO NINTENDO SWITCH

59,99 €

Continue Reading

Pro nasveti by Mastercard

Oglas

Priljubljeno