fbpx
Connect with us

Oprema

Preizkusili smo dirkaški volan Logitech G923

Published

on

Revolucija ali le evolucija?

E-športna evforija velikih “klasičnih” iger tipa Counter Strike, Dota in StarCraft pogosto pozablja, da je del nje tudi mehurček, ki se bolj asociira sicer s fizično izdajo teh športov, a vseeno predstavlja izjemno pomembno igričarsko skupnost, tj. svet simulacij dirkanja.

Bodisi ste navdušenec nad podivjano vožnjo čez drn in strn v Dirtu ali V-Rallyju, bodisi vam je všeč eksaktnost in milimetrska optimizacija dirkalne linije v F1, ste vzdržljivostni frik, ki mu virtualni Le Mans ne predstavlja težav in svoje popoldneve preživlja v rFactor 2, bodisi igrate Assetto Corsa, Project CARS 2, iRacing, Forza 7, Gran Turismo ali katero od drugih iger, ki nagovarjajo in navdušujejo enztuziaste nad motošporti.

Ključna skupna lastnost (skoraj) vseh teh je želja razvijalcev in igralcev, da se kakor je le mogoče približa pravemu dirkanju ter da je simulacija kolikor se le da realistična. Temu cilju se podredi tudi vse druge elemente igralne izkušnje – zelo pogosto igralci nizajo monitorje tako, da jim pokrijejo celotno vidno polje, kakopak ne igrajo na tipkovnici in miški ali še huje na kontrolerju, marveč sedijo v dirkalnem stolu ter vozijo bolid tako, kot bi ga v resničnem življenju, tj. z volanom in pedali. Tu in tam je na prestižnih tekmovanjih videti tudi posameznike, ki si za virtualno dirkanje nataknejo rokavice, čelado in še kaj.

Ti napori za dvigovanje stopnje realizma pa po drugi strani hitro postanejo pregrešno dragi in z razlogom predstavlja racing sim e-športni svet enega dražjih za vstop in kredibilno tekmovalno udejstvovanje – če drugega ne, je potrebno imeti vsaj spodoben račualnik oz. še bolj kot to – dirkaški volan.

Tu je izbire ogromno – najdejo se rešitve za le nekaj deset evrov, po drugi strani je moč iti v drug ekstrem ter postaviti hidravlično ploščad na kateri se dirka za simuliranje sil pri vožnji ovinkov ter zaviranju.

No, danes vam predstavljamo Logitechovo evolucijo izjemno popularnega volana G920, ki je postal skorajda default izbira za vse, ki so resni sim dirkači, a ki niso pripravljeni investirati več tisoč evrov v high-end sisteme tipa Fanatec. Pa se nakup nadgrajene verzije, tj. Logitech G923 splača in lahko upraviči nekaj več kot evrskega stotaka višjo maloprodajno ceno?

Prvi vtisi ob uporabi

Montiranje in priklop volana sta sicer nekoliko staromodna, saj v svetu, v katerem je v zadnjih nekaj letih vsaka stvar postala brezžična, je za delovanje potrebno povezati kar nekaj kablovja – vendar nič kritičnega. Verjetno je razlog za to morebitna zakasnitev pri brezžičnem posredovanju podatkov, a glede na to, da je ta celoten del povezovanja ter montaže na mizo oz. racing stol ostal identičen predhodniku, je bolj verjetno, da so le pustili na miru stvari, ki funkcionirajo takšne, kot so.

Design je prav tako zelo podoben predhodnikom – spremenilo se res ni skoraj nič že od izida G29 leta 2015. To pa seveda ne pomeni, da volan grd, zastarel ali cenen, saj Logitech G923 s kombinacijo brušenega aluminija, mat plastike in imitacije usnja okoli volanskega obroča izgleda kot se za ta cenovni razred spodobi.

TrueForce in kaj prinese

Naj bi pa pri Logitechu nadgradili nekaj pomembnih elementov notranjosti izdelka, s katerimi naj bi nadgradili izkušnjo vožnje. Prva njih je tehnologija TrueForce, na kateri proizvajalec tudi bazira celotno marketinško kampanjo. Verjetno to pomeni, da so povečali moč zobničastega pogona volana ali ga morebiti nadgradili z jermenastim ali celo direct-drive motorji?

Žal TrueForce ne pomeni nadgradenj v notranjosti, marveč predstavlja le pameten algoritem, ki bistveno hitreje programsko zajema večjo količino podatkov iz dirkalnih iger ter jih predaja sistemu za feedback. S tem bolj natančno simulira tresljaje na cesti. Žal morajo pa podporo implementirati razvijalci znotraj samih iger – kar pomeni, da je trenutno stanje le napol podpora iger, saj Gran Turismo Sport, Assetto Corsa Competizione in GRID popolnoma podpirajo TrueForce, medtem bi Dirt Rally 2.0 moral imeti implementirano le-to že od lanskega leta, a je v času pisanja tega članka še ni, medtem F1 2021 sploh ne podpira tehnologije.

Kaj pa TrueForce spremeni v praksi? Ko vozimo po ravnem terenu in enamomerno, se zdi, da je neprestano prisotnega malce več trenja in tihega brnenja, a ko “najdemo” luknjo na cestišču, ali še bolje pločnik, pa je čutiti neko vrsto topih pulzev ali udarcev izza volana – to pa je to. Morebiti bi lahko rekli, da omogoča tehnologija dirkaču več feedbacka s katerim lahko hitreje odreagira, a smo po nekaj minutah pozabili, da je tam in je izkušnja precej neimpresivna.

Je pa do velike nadgradnje prišlo pri pedalih – te so v preteklosti imele na dnu peno ter linearno vzmet, ki je skušala simulirati hidravlični pritisk. To, da je zagotovo najpopularnejši mod na Logitech dirkalnih volanih odstranitev te pene, priča o realističnosti. Pri G923 so znova zasnovali ta sistem z vgraditvijo progresivne vzmeti, ki postaja trša, bolj kot je stisnjena. Istočasno ne zahteva toliko pritiska, da dosežemo polno moč zaviranja kot na starih modelih, ter s tem predstavlja res odlično nadgradnjo.

Povzetek

Pod črto je Logitech G923 evolucija na že obstoječe, izjemno uspešne in resnično kvalitetne volane, ki so jim dodali nekaj funkcij, popravili nekaj napak preteklikov in s tem predstavlja v cenovnem rangu do pet stotakov verjetno najboljši nakup.DIABLO IV PLAYSTATION 5

79,99 €

Oprema

Apple je razkril očala za mešano resničnost Vision Pro za 3.499 dolarjev

Published

on

Apple nam je končno pokazal svojo novo napravo Vision Pro. To so samostojna očala, ki podpirajo AR in VR in ne potrebujejo ploščkov. Namesto tega za navigacijo uporabljajo več zunanjih in notranjih senzorjev in kamer, glasovne vnose ter geste z rokami/očmi.

Vision Pro se od drugih naprav ločuje po nekaterih zanimivih dizajnerskih odločitvah. Najprej je tukaj funkcija EyeSight, ki omogoča, da ljudje vidijo uporabnikove oči, medtem ko ta nosi napravo. Očala počrnijo le, ko je uporabnik “popolnoma potopljen v izkušnjo”.

Druga nenavadna oblikovna izbira je zunanja baterija naprave. Vision Pro je bil zasnovan tako, da bi bil čim lažji, zato ima vgrajeno zunanjo baterijo, ki je z očali povezana z žico. Menda jo lahko med uporabo naprave spravite v žep.

Kar zadeva optiko, Vision Pro ponuja dva zaslona 4K micro-OLED, za katera Apple pravi, da imata skupaj 23 milijonov slikovnih pik. V notranjosti so infrardeče kamere in osvetljevalci LED, na zunanjosti naprave pa so senzorji LiDAR in običajni senzorji kamer. Očala poganja Applov sistem visionOS, ki v sodelovanju z novim čipom R1 in procesorjem M2 zagotavlja odzivno delovanje “brez zamikov”.

Slika: Apple

Z očali je mogoče uporabljati znane aplikacije, kot sta Safari in FaceTime, vendar bodo uporabniki Vision Pro za razliko od običajnih video klicev prikazani z digitalno osebnostjo. Vision Pro lahko povežete tudi s tipkovnico Magic Keyboard in sledilno ploščico ter tako ustvarite bolj tradicionalno namizno postavitev.

Uporabniki bodo lahko snemali videoposnetke v 3D, gledali televizijo ali filme ter igrali igre s seznama več kot 100 različnih naslovov iz knjižnice Apple Arcade, po potrebi pa bo mogoče očala povezati s ploščkom PS5 ali Xbox. 

Vision Pro bo predvidoma naprodaj v začetku prihodnjega leta za 3.499 USD.


HOGWARTS LEGACY igra za PLAYSTATION 5

74,99 €

Continue Reading

Oprema

5 razlogov zakaj je sedaj pravi čas za nakup PlayStation 5

Published

on

By

Iščeš dobre argumente, zakaj nujno rabiš PS5 – pa naj je to za starše, stare starše ali pa enostavno, da nakup opravičiš sam sebi? Tu je pet razlogov, zakaj je 2023 pravo leto za nakup novega PlayStationa.

1. Konec je obdobja omejene zaloge konzole, ki kaplja v slovenske trgovine in oglasov na Bolhi ter Marketplaceu s celo vrsto skalperjev, ki prodajajo enote tudi po 1000 evrov. Sedaj, če se odpraviš do najbližjega Big Banga, lahko greš domov s PS5, kupljenim po priporočeni maloprodajni ceni, danes. No, če se ti ne da voziti do trgovine, pa ga naročiš na bigbang.si in ti ga dostavijo naslednji delovni dan.

2. Za to ceno je ni mogoče sestaviti gaming računalnika, bodisi novega, bodisi rabljenega, ki bo poganjal nove in prihajajoče igre tako, kot PS5. Pač, če gledamo čisto praktično iz stališča zagotavljalja optimizirane igralne izkušnje s strani razvijalca, je konfiguracija PS5 samo ena. Medtem lahko sestavimo računalnik z milijoni kombinacij matičnih, procesorjev, grafičnih kartic, spominskih modulov in več.

3. Zato bo na konzolah vsaj na začetku delovanje novoizdanih iger praviloma boljše in to obdobje, ko je konzola aktualna za AAA igre, bistveno daljše napram računalnikom. Že PS4 je preživel 7 let aktivnih izidov in zagotovo nas podobno obdobje aktivnosti čaka tudi pri PS5.

4. Ratchet and Clank, Horizon Forbidden West, Gran Turismo 7, Spider Man Remastered in God of War Ragnarok. To je samo nekaj izmed res izjemnih igralskih naslovov, ki jih lahko igraš ekskluzivno in izključno na PlayStation 5. Če temu dodamo še Star Wars Jedi: Survivor, nov Suicide Squad, drugo izdajo Spidermana in še kaj, so že igre same dovolj dober razlog, zakaj vsak pravi gamer v svojem brlogu potrebuje PS5.

5. PS5 je res poln inovacij in kaže rezultate 20 let razvoja konzol PlayStation. Pa, da ne omenjamo vnovič le kontrolerja ter njegovih zmogljivosti pri izboljšanju igralne izkušnje. PS5 je že danes in bo še v prihodnosti postal igralna platforma, osnova, na katero se z dodatki dodaja funkcionalnosti in nadgrajuje izkušnjo. Tako ni samo igralna konzola za domač TV ali monitor, ampak s PS VR2 postane ena najbolj dodelanih izkušenj virtualne resničnosti na voljo na trgu – ki nas popelje v popolnoma nove svetove in dogodivščine ter s pričakovanjem čakamo, kaj vse nam bodo pri Sonyju pripravili še v prihodnosti.

Continue Reading

Oprema

Preizkusili smo Sonyjev DualSense Edge

Published

on

By

Zagotovo ena najbolj oglaševanih funkcij devete generacije gaming konzol so bili njihovi kontrolerji – Sony je igralno izkušnjo z DualSense kontrolerjem res postavil na glavo. O tem smo že govorili v našem prvotnem reviewu – a stvari, ki so nam bile všeč že takrat, ostajajo tudi na DualSense Edge, ki ga testiramo danes. Ostajajo adaptivni triggerji, haptični odziv in vgrajeni mikrofoni ter zvočniki. Ampak, ni pa vse isto – daleč od tega.

Tipke na spodnji strani kontrolerja

Edge ima dvoje “back” tipk v dveh različnih oblikah, ki si ju lahko menjavamo (tipke ali paddli). Slednji se super podajo obliki kontrolerja in roka nam pri običajni rabi že počiva na tistem mestu – tako da verjamem, da je to gumb, ki ga najhitreje stisnemo izmed vseh na kontrolerju. To pa po drugi strani predstavlja tudi problem, saj se je vsaj meni med uporabo redno dogajalo, da sem ga v napetih trenutkih pri igranju po pomoti stiskal – tako bodo vsaj pri meni za vsakodnevno rabo ostali navadni polkrožni gumbi. Morebiti pa jih zamenjam, če se mi bo igralo kak dirkalen naslov na kontroler.

Za to mi bodo prav prišle tudi funkcijske tipke, ki jih najdete pod vsakim analognim stickom, ki na ekranu prikažejo izbirni meni, s katerim si lahko preprogramiramo čisto vse tipke na kontrolerju, nastavimo občutljivost in mrtve cone analognih kontrol ter še kaj. To je super, say recimo, če igramo Fortnite ali Warzone ali Forzo, si lahko nastavimo čisto drugačne funkcije posameznih tipk, ki jih je moč spreminjati hipoma, v nekaj trenutkih in izkušnja je totalno intuitivna.

Sony se je potrudil za hardcore igralce?

Nato pa pridemo do celotne serije stvari, ki so prilagojene in optimizirane, da bodo povšeči hardcore igralcem.

Prva njih je možnost prilagajanja hoda sprožilcev. To omogoča, da za L2 in R2 gumba zmanjšamo, koliko jih moramo stisniti, da se registra pritisk ter tako poveča odzivnost – tu sicer izgubimo adaptivne triggerje, a za dolge igralske maratone ali tekmovalno igranje, je tako ali drugače bolje manj obremenjevati prste.

Druga lastnost, ki bo za večidel kupcev ključen faktor za nakup, je možnost menjave celotnih analognih modulov za joysticke. Torej, če se s težavo t.i. stick drifta še niste srečali, vam naj sprva čestitam, a je realnost vsakega rednega uporabnika. Enostavno, sčasoma se kontakti v ročki obrabijo in kontroler več ne javlja pravilno nultega položaja, kar mene osebno iritira do točke, da se controller pač mora zamenjati.

No, v Edge model pa so vgradili možnost menjave celotnih modulov z res dovršenim sistemom – kliknemo release gumb na spodnji strani kontrolerja, odpre se svetleč plastičen pokrov na zgornjem delu, le dvignemo kovinsko ročko na levi oz. desni strani ter potegnemo komplet ven. Izkušnja dovršena do podtankosti in realno je s postavko 20 evrov precej draga, a vseeno dosti boljše kot nabava DualSensa vsakič, ko odpove.

Nadalje je potrebno izpostaviti vključen kabel. Le-ta je to, kar sem si sam želel, da bi bil originalen, vključen k PS5. Dolg približno tri metre, pleten in z vključenim domiselnim plastičnim mehanizmom za fiksiranje, ki preprečuje poškodbo konektorja, če nam npr. kontroler pade na tla.

No, ta over-engineered izkušnja se nadaljuje tudi pri transportni škatli, v katero je Edge zapakiran. Trda zunanja plastika, kvalitetna zadrga, natančno prilagojene luknje za vse dodatke, ki so vključene. To je res ultimativen način za prenašanje kontrolerja, ki ga lahko še polnimo z velcro vratci na zadnji strani. A tekom uporabe se ne morem znebiti občutka, da so z vsemi dodelanimi dodatki le iskali opravičila za zasoljeno maloprodajno ceno DualSense Edge.

Pa se splača?

Če me vprašate, ali se nakup kontrolerja splača, je odgovor odvisno. Če ste e-športni tekmovalec, ki mu je pomemben vsak milimeter prednosti – bodo vzdržljivost, enostavna prenosljivost in prilagodljvost odtehtale skoraj vsako ceno. Če imate radi najboljšo gaming opremo in vam je vaš gaming kotiček najljubši del sobe, stanovanja ali hiše, je odgovor itak jasen. Če pa po drugi strani igrate nekaj ur na teden za sprostitev, pa je kontroler, ki stane polovico PlayStationa, res overkill.


PLAYSTATION PS5 C Chassis

529,99 €

Continue Reading

Oprema

Sony z izdajami za PC služi bajne količine denarja

Published

on

Zdi se, da Sonyjeva strategija izdajanja večjega števila izvirnih iger za osebne računalnike zelo dobro deluje.

Znak Sonyjeve zdrave strategije za osebne računalnike je razviden iz finančnega poročila podjetja za leto 2022, natančneje iz kategorije “Drugo” v razdelku Dodatne informacije za segment iger in omrežnih storitev.

Dokument opredeljuje “Drugo” kot “prihodke od perifernih naprav, vključno s PlayStationVR, in prihodke od prodaje izvirnih naslovov na platformah, ki niso konzole PlayStation. Številke v zadnjih dveh proračunskih letih so kar izjemne.

Leta 2022 je Sony v primerjavi z letom 2021 skoraj podvojil prodajo izdelkov “Drugo”, ki se je s 187.569 milijonov jenov (1,236 milijona eur) leta 2021 povečala na 339.915 milijonov jenov (2,241 milijona eur) leta 2022.

Nemogoče je natančno reči, kolikšen del tega skoka lahko pripišemo neposredno prodaji računalniških iger. A kljub temu ni dvoma, da je bilo to leto 2022 za Sony na osebnih računalnikih zelo pomembno.

Med Sonyjevimi lanskoletnimi izdajami na platformi Steam so  Marvel’s Spider-Man Remastered, Sackboy: A Big Adventure, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Returnal in The Last of Us Part 1. Igra God of War je bila za osebne računalnike izdana januarja 2022, zaradi česar spada v proračunsko leto 2021.

Vir.


UBISOFT Riders Republic – Freeride Edition

69,99 €

Continue Reading

Oprema

Sony prodal 38 milijonov konzol PlayStation 5

Published

on

Sony Interactive Entertainment je v prvih treh mesecih leta prodal ogromnih 6,3 milijona konzol PlayStation 5 in dosegel 38,3 milijona prodanih konzol.

To naj bi predstavljalo rekord za vse igralne konzole v prvem četrtletju. Prodaja konzole PS5 je dosegla 19,1 milijona v Sonyjevem poslovnem letu 2022 in dosegla cilj 19 milijonov za proračunsko leto.

V prihodnje je Sony dejal, da pričakuje, da bo v tekočem poslovnem letu, ki se konča 31. marca 2024, odposlal 25 milijonov konzol PlayStation 5, kar bi predstavljalo rekord za konzole PlayStation.

“Če bi to lahko dosegli, bi bila to naša najvišja raven doslej,” je dejal finančni direktor Hiroki Totoki med sporočilom javnosti o zaslužku v petek.

Podjetje verjame, da je številka mogoča, zaradi podatkov, ki jih ima o stopnji uporabnikov PS4, ki nadgradijo na PS5, pa tudi zaradi števila novih uporabnikov.

Vir.


HOGWARTS LEGACY igra za PLAYSTATION 5

74,99 €

Continue Reading

Oprema

ASUS Republic of Gamers razkriva serijo ROG Phone 7

Published

on

Brezkompromisni igričarski telefoni z novo epsko obliko, vodilnim procesorjem Snapdragon 8 Gen 2 in nadgrajenim toplotnim sistemom GameCool 7 mobilne igre dvigujejo na višjo raven.

ASUS Republic of Gamers (ROG) je na virtualnem predstavitvenem dogodku For Those Who Dare napovedal povsem novo serijo igričarskih pametnih telefonov ROG Phone 7. Novi telefoni obljubljajo brezkompromisno zmogljivost z mobilno platformo Snapdragon 8 Gen 2, do 16 GB LPDDR5X RAM, 512 GB UFS 4.0 ROM in zaslonom Samsung AMOLED s 165 Hz.

Kar zadeva energetsko učinkovitost, so novi modeli opremljeni z naprednim uravnavanjem procesorja in toplotno zasnovo, ki naj bi ustvarila najzmogljivejše in energetsko najučinkovitejše igričarske telefone leta 2023. ROG je za vse igričarje v AeroActive Cooler 7 vključil tudi nov vgrajen globokotonec za močan 2.1-kanalni zvok in neprekosljiv haptični nadzor AirTrigger.

Poleg vsega naštetega so na voljo nove programske funkcije, ki še dodatno izboljšajo igralno izkušnjo. Funkcija X Sense s pojavnim obvestilom pomaga igralcem zaznati ključne dogodke na zaslonu, na primer, ko se na mapi pojavi pomemben nov predmet ali se približa sovražnik. In če igralec z enim samim manevrom premaga več nasprotnikov, X Sense doda vizualne učinke, ki še povečajo praznovanje. X Capture je orodje umetne inteligence, ki samodejno beleži nepozabne trenutke v bitki, kot je nadvlada sovražnika ali zmaga v igri.

Ultrazvočni upravljalniki AirTrigger omogočajo igralcem nadzor nad igrami s konicami prstov za izkušnjo, ki je podobna konzolni. Podpirajo številne geste, vključno z Dual Action, Press and Lift in Gyroscope Aiming. Na voljo je tudi 10 kontrolnikov gibanja in linearni motor v osi X, ki zagotavlja močne haptične povratne informacije, ki igralce popeljejo v središče dogajanja. Telefon omogoča tudi vrhunsko vibriranje Mapping, ki izboljša izkušnjo dotika z zagotavljanjem prilagodljivih haptičnih povratnih informacij za virtualne gumbe na zaslonu.


RESIDENT EVIL 4: REMAKE LENTICULAR EDITION igra za PS5

74,99 €

Continue Reading

Pro nasveti by Mastercard

Oglas

Priljubljeno