fbpx
Connect with us

Preizkušamo

Preizkušamo simulacijo My Universe: Green Adventure – Farmer Friends

Published

on

Podedovanje kmetije, zalivanje rastlin in skrb za živali. Te besede najbolje predstavijo igro My Universe: Green Adventure – Farmer Friends.

Simulacija kmetovanja je izšla 30. junija za kar tri različne platforme: Nintendo Switch, Playstation 4 in PC. Izdelalo jo je francosko podjetje Microïds, poznano po kultni seriji pripovednih iger Benoîta Sokala Syberia, zadnjo izmed katerih smo jo tudi preizkusili na Game Gang kanalu.

Zavihajmo rokave

Pripravila sem svoje hlače in škornje ter se podala v novo kmečko avanturo. Igra me je kar hitro zasvojila, izbrati sem si morala spol svojega lika in izgled, kjer sem lahko izbirala med samo tremi opcijami. Nažalost nisem imela izbire, da bi karkoli pri karakterjih lahko spreminjala. Nato sem izbrala ime svoje bio kmetije, ki se je kasneje pokazala za nepomembno in ime svojega lika. Po težki izbiri imen pa sem le začela igrati.

Vstopila sem na svojo kmetijo, ki je bila v razsulu. Spoznala sem gospo, ki mi je pomagala pri učenju kontrolk in mehanike. Razkazala mi je kmetijo in kako jo renovirati. Dobila sem tablico, kjer sem imela vse potrebne napotke, misije, spremljanje napredka in zemljevid. Z opravljanjem dnevnih misij sem dobila denar, boljša orodja pa sem si izborila z doseganjem ciljev kot so, odstraniti 75 kamnov ali 200-krat zaliti rože.

Preprosta navodila, veliko zabave

Kontrolke so precej enostavne, “shift” je za tekanje, “ctrl” ali pa miškin levi klik uporabljamo za dejanja, “alt” pa za pobiranje plevela ali žetev. Kakšna mehanika izdelovanja orodij, bi takoj popestrila igro. Z razumevanjem igre nisem imela težave, saj so navodila točna in jedrnata in se velikokrat ponovijo, da si jih novi igralci boljše zapomnijo.

Kakšne zanimive zgodbe v igri ravno ni, razen tega, da podedujemo kmetijo in živimo v vasici, se ne zgodi nič posebnega. Nas pa igra ozavešča o mučenju živali na kmetijah, zaradi česar lahko krave molzemo le enkrat na dan. Molzenje poteka v okviru mini iger. Pri kravah moramo v ritmu stiskati po tipkah, pri piščancih pa moramo loviti jajca, da se ne polomijo. Dobimo lahko ogromno surovin, ampak po določenem času postanejo mini igre dolgočasne in mukotrpne.

Kupimo lahko do tri krave in tri kurnike, med seboj pa se razlikujejo po težavnostih. Z vsako dodatno kravo dobimo višjo težavnost in lahko zbiramo katero težavnost bi igrali. Seveda pa niso piščanci in krave edine živali, ki si jih lahko pridobimo. Vzrejamo lahko tudi race in ovce, enake omejitve pa veljajo tudi za njih.

Življenje na vasi

V igri nam pomagajo vaščani in župan, a ker jih nikoli ne vidimo, hitro dobimo občutek kot, da živimo v namišljeni vasi. Srečamo samo štiri ljudi, ki so pomembni za celoten potek igre in prav tako kot je bizarna tale vasica, so nenavadna tudi njihova naročila.

Za eno glavo zelja lahko dobimo kar 1000 kovancev, medtem ko za dve marmeladi in nekaj sadja jih odštejejo samo 820. Najbolje, da ne razmišljamo preveč o tem ali je težje narediti marmelado ali počakati, da zraste glavo zelja. In že, če govorimo o čakanju. Sadovnjak, ki sem ga odklenila izjemno prepočasi raste, zato me čudi, da razvijalci niso dodali kakšne mehanike oskrbovanja dreves in grmov.

Veselo na delo

Če povzamem, igra je bolj osnovne narave in se hitro začne ponavljati. Ima potencial in bi lahko postala odlična, če bi razvijalci samo dodali par mehanik in naredili pravo vas. 

Priporočala bi jo predvsem za novince v gamingu, saj se igri nikamor ne mudi in nam vsa navodila dobro obrazloži. Napotke, ki jih dobimo čez celotno igro si lahko ogledamo na tablici, ki jo nosimo s seboj. Najraje sem se trudila, da si prigaram kovančke in renoviram svoja poslopja. Ob opravljanju dnevnih misij sem vedno dobila nek občutek zadovoljstva.

Skratka, My Universe: Green Adventure – Farmer Friends je idealna potrata časa za vse, ki iščejo svojo prvo video igro, igrajo mobilne igre igre in iščejo nekaj podobnega brez oglasov ali mikrotransakcij, ali so na splošno navdušenci casual simulacij in feel-good vsebine. Nintendo Switch različico My Universe: Green Adventure – Farmer Friends je mogoče dobiti v Big Bangu že za 39,99 €.


MY UNIVERSE: GREEN ADVENTURE – FARMER FRIENDS igra za NINTENDO SWITCH

39,99 €

Oprema

JBL Quantum 100 vs Razer Kraken X – Primerjava tvojih prvih gaming slušalk

Published

on

V kategoriji gaming slušalk po dostopni ceni je več kot preveč izdelkov, a nekateri proizvajalci se od drugih ločijo po svojem znanju in dolgoletnih izkušnjah na področju audio tehnologije. Za pičlih 40 evrov je mogoče dobiti izdelke s konkretno dobrim razmerjem med ceno in kvaliteto – tu sta dva modela ki prednjačita pred vsemi drugimi – JBL Quantum 100 in Razer Kraken X.

Barva, materiali in dodatki

Tako JBL Quantum 100 kot Razer Kraken X slušalke je mogoče dobiti v treh barvah: črni, beli in modri. Oba modela sta narejena iz nekoliko manj fleksibilne plastike, ki ju posledično naredi izjemno lahka – pravzaprav med najlažjimi slušalkami na trgu – JBL Quantum 100 z le 220 g, Razer Kraken X pa s skupnimi 250 g.

Pri obeh znamkah slušalk je mogoče raztegniti in nastaviti obloženi naglavni trak, kakor tudi ušesni del, a le JBL Quantum 100 ponuja poleg nagibanja ušesnega dela tudi rotiranje. Tako je slušalke mogoče pospraviti v nahrbtnik ali jih poravnane odložiti na mizo.

Za razliko od drugih Razer modelov, mikrofona na Kraken X slušalkah ni mogoče pospraviti. Nasprotno je mikrofon na JBL Quantum 100 mogoče popolnoma sneti, z izdelkom pa dobimo še gumico za mikrofon, ki preprečuje šume.

Gumbi, povezljivost in mikrofon

Tako Kraken X kot Quantum 100 upravljamo z gumbi na levi slušalki. Tam lahko najdemo kolešček za uravnavanje glasnosti ter gumb za utišanje mikrofona. Prav tako imata oba para slušalk 3,5 mm priključek, kar vam omogoča, da se povežete na vse platforme, od konzol do prenosnih računalnikov. Kraken X slušalke vključujejo tudi razdelilec, s katerim je mogoče ločiti izhod za mikrofon od tistega za slušalke.

Mikrofon je na obeh tipih slušalk usmerjen, kar znižuje šume iz okolja. Občutljivost mikrofona je –42 dB pri Quantumu, pri Krakenu pa –45 dB. Pri tem se pozna, kdo so pravi specialisti zvoka, saj je kvaliteta mikrofona pri JBL slušalkah občutno boljša od Razerjevih, a oba sta daleč od namenskih namiznih mikrofonov tipa JBL Quantum Stream in podobno.

Kvaliteta zvoka in mikrofona

Tukaj moramo najprej ponovno poudariti, da primerjamo igričarske slušalke, ki niso optimalne za poslušanje glasbe. Kljub temu obe znamki vesta kaj delata, saj sta poskrbeli, da vas v igri nihče ne more presenetiti. Visoki toni so pri obeh modelih zelo jasni, kar pomeni, da boste z lahkoto prepoznali nasprotnikove korake. Prav tako bodo glasovi vaše ekipe veliko bolj izstopali.

K jasnosti zvoka močno prispeva programska oprema tako ene kot druge znamke. Razer ponuja možnost emulacije 7,1 prostorskega zvoka, ki v večini primerov ni vredna vašega časa, a z Razer Kraken X presenetljivo dobro deluje.

Kakor se pričakuje od zvočnih strokonjakov, uspejo JBL Quantum 100 slušalke konkretno dobro izolirati zunanje šume. JBL QuantumSOUND Signature, 40 mm neodimski gonilniki in visokotonski zvočniki zagotavljajo čistost zvoka pri visokih frekvencah. 

Potrebno je priznati, da se zvočne karakteristike obeh izdelkov ne morejo primerjati z višjecenovnimi različicami tipa JBL Quantum 800 pri enem in Razerjeve Barracude pri drugem. Ti so kar nekajkrat dražji in v tem razredu za le nekaj evrskih desetakov, zvočne perfekcije ni za pričakovati. Tako so basi pri Razerju pogosto ropotajoči in zamašijo vse druge zvoke, pri stotki bi pa radi videli nekoliko več moči.

Komu jih priporočamo?

Tako slušalke JBL Quantum 100 kot Razer Kraken X so namenjene igralcem spletnih tekmovalnih iger, ki so svoje prihranke porabili za novo grafično ali tistim, ki šele resno vstopajo v gaming svet. In tu bosta oba izdelka več kot kos svoji nalogi.

Ključna razlikovalna prednost Quantum 100 je zagotovo kvalitetnejši zvok in nekaj več prilagodljivosti z odstranljivim mikrofonom, medtem pa je Razer za vse die-hard navdušence nad znamko pač edina možna izbira.


JBL Quantum 100 Black žične gaming slušalke

39,99

Continue Reading

Oprema

Preizkusili smo budget mehanično tipkovnico Marvo KG901

Avtor: Žan Fridau

Published

on

By

Kdo mora biti pozoren, ko govorimo o mehanični tipkovnici Marvo KG901?

Pravzaprav vsi, predvsem pa tisti, ki želite svojo gaming postajo nadgraditi, na cenovno ugoden način. To osvetljeno žično mehansko tipkovnico lahko namreč pri nas najdete že za okoli 30 €. Ne dovolite, da vas cena zavede, tipkovnica Marvo KG901 nas je prijetno presenetila s kvalitetno izdelanim ohišjem, 5-barvno osvetlitvijo tipk z mnogimi svetlobnimi efekti ter glasnimi in ostrimi Jixian Blue mehanskimi switchi.

Kvaliteta izdelave

Kvaliteta izdelave je glede na cenovni razred toplo presenečenje. Ohišje je v celoti izdelano iz plastike, podnožje za stikala pa iz kovine, kar Marvo KG901 postavlja višje kot večino mehanskih tipkovnic v svojem cenovnem razredu. Ohišje tipkovnice je zelo minimalistično zato ni straha, da se vam dlani pri pisanju zatikajo. Glede na svojo velikost je s 750 g tipkovnica težka, kar pripomore k “premium” občutku. Na dnu tipkovnice najdete 4 gumijaste noge, s pomočjo katerih lahko izbirate med ležečo in nekoliko bolj pokončno postavitijo. Kot zadnje, ampak vsekakor pomembno, vam kanali za ureditev kabla dovolijo, da kabel speljete iz ohišja tipkovnice na obeh koncih ali na sredini.

Oblika

Tipkovnica Marvo KG901 ima 87 tipk, ter spada pod tako imenovane “Tenkeyless” tipkovnice, kar pomeni, da za razliko od standardne tipkovnice nima številčnice. Tipke na tipkovnici so profila OEM, zto so v vsaki vrsti ukrivljene drugače, da se prilegajo prstom, medtem ko je spodnja vrsta tipk ukrivljena navzdol za doseganje bolj ergonomičnega položaja. Postavitev tipk je ANSI, kar je standardna postavitev za večino tipkovnic, torej se nanjo ni problem navaditi. Stikala uporabljajo standardne Cherry MX pokrovčke za tipke kar pomeni, da lahko izgled tipkovnice z lahkoto prilagodite v skladu s svojimi željami.

Pisanje

Tipkovnico sestavljajo Jixian Blue stikala, ki imajo zelo “clicky” občutek pri pisanju. Stikala so Cherry MX Blue klon, po občutku je sila potrebna za aktivacijo od le-teh rahlo nižja, nismo pa zaznali večjih inkonsistenc. Na typeracer testih smo dosegali povprečno hitrost tipkanja v okolici 80 besed na minuto. Za referenco, generalno povprečje ki ga dosegamo s tipkovnico Royal Kludge RK61, je 90 besed na minuto, kar pomeni da nas tipkovnica ni znatno upočasnila pri pisanju, pričakujemo lahko, da bo po nekaj dneh rezultat popolnoma enak prejšnjemu.

Z izjemo večjih tipk, kjer stabilizacija tipk ni najboljše izvedena, je tipkovnica precej stabilna in je tipkanje na njej zelo prijetno. Pri večjih tipkah (space, enter, shift, …) se opazi tresenje, kar je lahko moteče, ampak nekdo, ki kupuje svojo prvo mehansko tipkovnico tega sploh ne bo opazil. S podporo za “N-key rollower” vam je zagotovljeno, da kljub pritisku večih tipk hkrati signal nemoteno steče do vaše naprave. 

Osvetljava in dodatne funkcionalnosti

Marvo KG901 se ponaša z 21 svetlobnimi učinki, katerim je svetlost možno spreminjati v štirih nivojih, najsvetlejši izmed njih je brez težav viden tudi v dobro osvetljeni sobi. Zraven spreminjanja svetlobnih učinkov se lahko funkcijska tipka “FN” uporablja tudi za uravnavanje glasnosti računalnika, nadzor nad multimediji ter mnogimi drugimi funkcijami, ki jih najdete natisnjene na vrstici “F” tipk.

Kdo naj torej kupi tipkovnico Marvo KG901?

Gamerji, ki mehanske tipkovnice še nimajo in želijo cenovno ugoden vstop v svet visoko zmogljivih tipkovnic, ali pa tisti, ki za premium periferije niso pripravljeni plačati vrtoglavih cen, ki jih ponavadi spremljajo.

Avtor: Žan Fridau


MARVO KG901 RGB mehanska tipkovnica

31,99 €

Continue Reading

Odpakirano

REDRAGON ICON H520 žične slušalke z mikrofonom

Published

on

By

Običajno smo navajeni, da so Redragon izdelki cenovno res ugodni, a istočasno dovolj kvalitetni za večidel normalnih uporabnikov. No, danes pa ne predstavljamo t. i. entry level opreme, marveč naglavne slušalke Icon H520, ki imajo postavljeno ceno skorajda sedemdesetih evrov. No, pa se nakup izplača in je videti velike napredke na področju kvalitete zvoka ter izdelave, ali plačamo večidel le za boljšo osvetlitev in embalažo?

No, če se sprva dotaknem slednje – dobimo Icon H520 v tanki kartonski škatli, podobni vsem drugim Redragonovim produktom in zagotovo tu denarja niso nepotrebno zapravljali. Ga je pa kar nekaj šlo za izjemno lepo, jaz bi celo rekel, da za cenovni razred preveč high-end torbo za nošnjo headseta s soft-touch premazom zunaj, mehkim filcem znotraj, lepimi predalčki in skratka je nekaj, kar bi pričakovali od npr. JBL Quantum flagshipa, pa tam dobimo le lepo kartonsko škatlo. No, a ne reviewamo škatle ampak headset.

Nekaj splošnih specifikacij…

Če gremo na kratko skozi specifikacije – najpomembneje na naglavnih slušalkah so zagotovo zvočniški moduli v notranjosti, ki se dejansko premikajo ter s tem ustvarjajo zvok. Veselim nas, da so v posamezne ušesnike vgradili 50-milimetrske inačice s frekvenčnim odzivom od 20 Hz do 20 kHz, kar je celotno slišno območje običajnega zemljana. Tu je potrebno izpostaviti še impedanco 32 ohmov, kar pomeni da boste tudi na relativno šibkih napravah lahko dosegli zadovoljivo glasnost – nekoliko nas pa skrbi navedena 15% variacijami med različnimi enotami headsetov. To pa v praksi pomeni, da bodo eni modeli Iconov zvočno boljši, drugi spet slabši. Pri naši enoti smo zgleda imeli kar srečo, saj je sound za razred super. Ima značilen odprt soundstage zaradi t. i. “open-back” designa z dobrim razponom, ki ima poudarjene nizke tone z ravno prav trebla, mu pa zmanjka malce natančnosti – večina sredine je nekoliko muffled oz. zadušena, medtem, ko so visoki toni vedo odleteti čisto previsoko izven ranga.

Mikrofon ima medtem kar nizko nazivno občutljivost -42 decibelov pri okoli 2000 ohmih impedance. To ni super in daleč od namenskih studijskih mikrofonov, bo pa za dovolj za efektivno komunikacijo s soigralci preko Discorda, še posebej z vsesmernim oz. omnidirectional načinov zajema zvoka, ki bo pobiral nekoliko več okolice napram usmerjenim modelom, tako da če imate glasne cimre ali družino, bo kakšen drug headset bolj primeren. No, glede na vseprisotnost namiznih mikrofonov pa so vgrajeni mikrofoni stvar preteklosti in je super opcija, da ga fizično odklopimo iz slušalke in ne ovira siceršnje rabe oz. kazi vizualne podobe.

In nekaj o povezljivosti…

Kar se povezljivosti tiče je mogoče H520 povezati s skorajda vsako napravo, ki omogoča ožičen priklop. Tako sta nam na voljo dve glavni možnosti, ena preko USB vmesnika, ki služi tudi kot zunanja zvočna kartica za PC in direktno v PS5/Xboxe in druga preko legacy 3.5-milimetrskega pletenega TRRS kabla. Edina točka spotike tu je USB vmesnik, ki je res nesmiseln, saj nam omogoča mute ter nastavljanje volumna le pri uporabi le-tega, saj bi bilo super imeti to možnost tudi z uporabo drugih naprav preko analogne 3.5mm povezave.

Kakšni so občutki?

Kaj pa izkušnja uporabe? Položaj na glavi je zaradi resnične lahkosti izdelka super in niti opazimo ne, da imamo Icon na glavi. Istočasno pa tudi med najbolj jeznimi trenutki ob pospešenemu zaustavljanju ob mizo ne bodo razpadle, saj jekleno ogrodje naglavnega traku in kovinski mesh ter trda plastika zagotovi trpežnost. Pri udobju pomagajo tudi izjemno mehke ušesne blazinice iz debele spominske pene, prevlečene s črnim kvazi usnjem, na katerem se bodo ušesa v toplih poletnih mesecih sicer kar potila in bo tu ter tam potrebno narediti cool-off pavzo ali dve, ali pa enostavno prižgati klimo – no, nam pa razen toplote ne bodo sicer ušesniki nikoli najedali in so vedno super udobni.

To so tako prve naglavne slušalke Redragona, ki jih nisem imel na glavi le zato, ker jih moram ter jih odložil takoj po zaključku testiranja, ampak sem kar pozabil, da jih imam na glavi in me ni nič pretirano zmotilo – to pa pove več o izkušnji kot vse pred tem.

Je cena primerna za budget izdelek?

Na področju cene pa moramo izpostaviti, da bi raje videli deset ali petnajst evrov nižjo ceno in ne vključenega kvazi 7.1 surround vmesnika oz. zvočne kartice, niti ni potrebna tako overkill nosilna škatla – in v tistem cenovnem razredu bi H520 bil res super value nakup. Sedaj pa je konkurenca s HyperX Cloud, Logitech G Pro res težka in je argument, zakaj vzeti budget brand napram nosilcem gaming kategorije, bistveno slabši.

Hvala za ogled tega posnetka na portalu Game Gang. Če želite videti več novic iz sveta e-športa, turnirjev, preizkusov iger in opreme ter podobnih vsebin se naročite na naš YouTube kanal ali obiščite www.gamegang.si.


REDRAGON ICON H520 žične slušalke

69,99 €

Continue Reading

Odpakirano

Odpakirali smo JBL Quantum Stream – Je to tvoj naslednji namizni mikrofon?

Published

on

Danes si ogledujemo prav poseben izdelek iz ponudbe JBL. Ameriško podjetje je poznano po avdio opremi, v zadnjih letih pa predvsem po Bluetooth prenosnih zvočnikih, s katerimi so osvojili svet in si zares utrdili svoje mesto v vsakem domu.

Toda danes ne iščemo Bluetooth izdelka, pravzaprav daleč od tega. Sploh ne gledamo izhodne naprave, ravno nasprotno. Gledamo mikrofon JBL Quantum Stream.

Povedati je treba, da to ni prvi mikrofon, ki ga ima JBL na trgu. Veliko njihovih naglavnih slušalk vključuje tudi mikrofon, vključno z novo linijo JBL Quantum. Toda to je njihov prvi samostojni namizni mikrofon, katerega cena se vrti okoli 100 €.

V škatli

V škatli boste našli pleten napajalni USB kabel, ki ima na enem koncu priključek USB C in na drugem priključek USB A. Papirologija vključuje garancijske nalepke, opozorila, vodnike za hiter začetek in varnostne liste, kot je danes običajno, med njimi pa se skriva sam izdelek, ki je lepo zapakiran v reciklirano, papirnato embalažo. Lepo je videti nekaj okoljske ozaveščenosti od JBL.

Miktofon JBL Quantum Stream je precej majhen v primerjavi z drugimi izdelki na trgu, na primer HyperXov Cloudcast je dvakrat večji. Toda ali to nujno pomeni, da je mikrofon slabši, zlasti glede na JBL-jevo zvočno zgodovino?

Tehnične podrobnosti

Povedati je treba, da je JBL Quantum Stream izjemno dobro izdelan in izgleda zelo elegantno. Cevasta zasnova z odličnim vzorcem skriva v sebi dve mikrofonski kapsuli – ena je omnidirectional, ki enakomerno zajema zvoke iz vseh smeri okoli mikrofona, in druga kardioidna, ki zajema samo zvoke v sprednji del mikrofona in je tako idealna za hrupno okolje. 

Ta prilagodljivost je odlična, saj lahko mikrofon uporabljate v kardoidnem načinu, ko ste sami, če imate na primer gosta, lahko preklopite na vsesmerno zajemanje. Frekvenčni razpon na mikrofonskih kapsulah ni preveč impresiven, vendar je dovolj dober za povprečnega domačega uporabnika in ceno.

Uporabnikom prijazen

Priročna lastnost naprave je ta, da na zgornji strani mikrofona samo enkrat rahlo tapnete in kapsula se izklopi – utiša, kar lepo sporoča LED obroč okoli spodnjega roba mikrofona Stream. Obroč postane rdeč in povsem očitno je, da je mikrofon utišan. Spodnji rob z LED lučjo je v celoti nastavljiv v RGB barvah in vzorcih, ki popolnoma dopolnjujejo vaš sistem.

Na spodnji strani boste našli tudi 3,5 mm avdio priključek za starejše naprave. Če želite poslušati zvok vašega namizja, lahko omogočite tudi sidetone. Glasnost je enostavno nastavljiva na sprednjem gumbu, svetlost LED diod pa pove, kako glasen je zvok slušalk. Želeli bi tudi poudariti, da je mikrofon zelo prijeten na dotik.

JBL Quantum Stream je nameščen na precej majhnem, a dovolj čvrst okrogel podstavek, ki ne bo zavzel toliko prostora na vaši mizi, kot ga bodo nekateri drugi konkurenčni izdelki in če imate mikrofonsko roko, ga boste zlahka privili nanjo.

Končna ocena

Seveda moramo omeniti, da gre za USB izdelek, ki je združljiv z glavnimi konzolami, osebnimi računalniki in operacijski sistemi ter je nemudoma pripravljen za uporabo s funkcijo plug and play, še bolje pa s programsko opremo JBL QuantumEngine.


JBL Quantum Stream MIKROFON JBL

89,99 €

Continue Reading

Odpakirano

FR-Tec Raptor mach 1 HOTAS & Raptor mach 2 review

Tokrat smo preizkusili FR-Tec Raptor Mach 1 Hands on throttle and stick (HOTAS) paket in Raptor mach 2 igralno palico. | Avtor: Žan Fridau

Published

on

By

Raptor mach 1 HOTAS

Raptor Mach 1 HOTAS paket vsebuje igralno palico Raptor mach 1 joystick in dušilko Raptor Throttle, kjer se igralna palica poveže z dušilko, ta se pa preko USB poveže na računalnik in je pripravljen za uporabo na vseh windows sistemih in deluje z vsemi simulatorji letenja. Opremo smo preizkušali v Microsoft Flight Simulatorju (MFS). Profil za to opremo žal ni obstajal zato smo morali tipke mapirati na kontrole sami. To je lahko prednost za izkušene uporabnike, tisti ki se pa na to ne spoznate pa se ne bojte, saj je na internetu dovolj informacij da si boste lahko svojo izkušnjo prilagodili svojim potrebam tako kot želite!

Ta kombinacija dušilke in igralne palice ponuja vse kontrole, gumbe in vhodne načine ki jih boste kot začetniki potrebovali za simuliranje svojih letov. S kompletom boste lahko uporabljali kar 32 različnih kontrol za upravljanje letal, kar je več kot dovolj za izvrstno izkušnjo, ob tem pa moramo dodati da komplet to ponuja po zelo dostopni ceni. 

Raptor Mach 1 krmilna palica

Čeprav Mach 1 joystick ni tako poln funkcij kot joystick Mach 2, palica izgleda zelo realistično, in je težja kot njen naslednjik. To dosega zaradi kovinske baze, ki jo lahko fiksiramo na površino s pomočjo vnaprej pripravljenih lukenj na talni površini baze. Tudi če to pri vas ni možnost menimo, da nebo nobenega problema, saj ima podlaga palice upornike ki skupaj s težo baze pripomorejo k temu, da se palica med uporabo ne premika po mizi.

Palica vsebuje dva HAT inputa, prvi vsebuje 8 možnih smeri, drugi pa 4. Pod zgornjim hat inputom se nahaja stikalo ki je označeno z oznakami BVR, NAV in VIS, ki je morda celo najbolj zanimiv del. To stikalo spremeni funkcionalnost vsake tipke na igralni palici in dušilki, kar pomeni da lahko na vsako tipko dodamo kar 3 funkcionalnosti. Sprednji petelin podpira dve tipki, ob rahlem pritisku se aktivira “button 1”, če pa pritisnemo tipko močneje pa “button 2”, kar pomeni da lahko to uporabljamo za npr. rahli pritisk – Arm kontrola, močen pritisk – Strel. Nazadnje, moramo nasloviti še tipko na spodnji zadnji strani palice, ki jo je možno obrniti navzgor, da si lahko izkušnjo prilagodimo letalu, ki ga uporabljamo.

Pri uporabi se je Mach 1 izkazal s svojo hitro odzivnostjo, kar je tipično za digitalne kontrolerje z dobro vhodno krivuljo. Palica je udobna za uporabo saj ima vgrajena naslona za zapestje in palec.

Raptor throttle dušilka

Raptor dušilka doprinese veliko k izkušnji simuliranja letenja, saj doda realen občutek dodajanja moči zaradi obtežitve. Za zahtevnejše pilote izkušnji doda tudi 5 gumbov in 2 rotacijski kontroli. Cena te komponente definitivno ne reflektira njene kvalitete saj je na trgu med cenejšimi, kar naj ne moti predvsem tistih, ki si želijo kar se da realistično izkušnjo letenja brez globokih posegov v denarnico.

Raptor Mach 2 krmilna palica

Raptor Mach 2 je samostojna krmilna palica, ki deluje popolnoma pravilno tudi v kombinaciji s Raptor Throttle dušilko, ki smo si jo pogledali prej. Dušilko lahko prav tako dobite kot samostojen produkt in je enaka tisti, ki je vključena v paketu omenjenemu zgoraj, torej jo lahko uporabljate tudi s kakšno drugo krmilno palico, če le-to že imate. 

Že po prvem pogledu raptor mach 2 izgleda veliko bolje kot njegov predhodnik, kar potrdi njegova teža. Kot Mach 1, ima kovinsko bazo, z vnaprej zvrtanimi luknjicami za pritrditev k površini, kar pa ni nujno saj je palica popolnoma stabilna, ko jo pritrdimo z nalepkami na njenih nogah. 

Inštalacija je praktično enaka kot pri Mach 1, edina razlika je, da pri Mach 2 z računalnikom povežemo krmilno palico in ne dušilke. Ta podatek se sprva morda ne zdi pomemben, dokler ne ugotovimo, da je na igralni palici dodatna dušilka, kar nam omogoča, da to igralno palico uporabljamo popolnoma samostojno. Ta ima velik razpon in se premika gladko, kar dodatno potrjuje kvaliteto igralne palice.

Mach 2 ponuja 29 programsko nastavljenih dejanj, kar doseže z uporabo Mode in Shift gumbov. To pomeni da lahko imajo nekateri gumbi nastavljenih kar 4 različnih kontrol. Prav tako ima gumbe ki so vnaprej označeni, in se bodo najverjetneje uporabljali za predpostavljen namen. To so gumbi označeni z “flaps”, “starter” in “eject”. Na vrhu sta dva gumba, pripravljena za strelske simulatorje, zgornji je lahko prekrit z loputo, da se izognemo streljanju ponesreči. Ko to loputo obrnemo nazaj, služi kot petelin za drugi gumb. Vse te konfiguracije so vodene preko 32-bitnega ARM procesorja, v kombinaciji z internim spominom nastavljenih gumbov.

V kontrast normalnim axis kontrolam, Raptor Mach 2 vključuje tudi “rudder” kontrolo, ki je zelo uporabna pri simuliranju letenja s helikopterji, in je zelo dobra nadomestitev pedalov za le-to kontrolo. Ima pa kljub temu spredaj dva vhoda, označena “pedals” in “SYS”. Po tem sklepamo, da ima FR TEC v proizvodnji tudi kakšne druge produkte, ki ji boste lahko povezali s to igralno palico.

Letenje z Raptor Mach 2 krmilno palico je udobno in sproščujoče zaradi svojega dobro premišljenega dizajna, robustne in hkrati kompaktne oblike palice, ki nam dovoljuje da opravljamo z različnimi letali brez kakršnih koli naporov. Na tipke smo se navadili dokaj hitro, pri čem nam je pomagal zelo analogen trik – Funkcionalnosti tipk smo si napisali na list papirja!

Naše mnenje

Kar najbolj razlikuje te dve igralni palici od ostalih na trgu, je uporaba Hall Effect senzorjev, namesto uporabe potenciometrov, kar pomeni da ne uporablja analognih komponent, ki bi se lahko čez čas pokvarile.

Ti kompleti morda ne bodo navdušili tistih najbolj entuziastičnih ampak gleda na njihovo ceno menimo, da to nikoli ni bil njihov namen.

Čeprav menimo da se ti krmilni palici bolj nagibata k simuliranju letenja bojnih letal, menimo da je izkušnja letenja rekreativnih in potniških letal prav tako prijetna, saj ponujajo vse kaj potrebujemo in še več.

Če razmišljate da bi kupili HOTAS komplet normalnega cenovnega razreda, definitivno priporočamo da ta komplet date na listo kandidatov. Glede na to, da se cena nakupa kompleta FR-Tec Raptor mach 1 HOTAS igralne palice in dušilke (okoli 180€) od cene Mach 2 igralne palice in dušilke posebej (skupaj okoli 200€) razlikuje le za slabih 20€, toplo priporočamo, da posežete po slednjem. 

Za tiste, ki želite izkušnjo letenja samo poizkusiti in niste prepričani ali je le ta vredna okoli 200€ pa toplo priporočamo samostojen nakup FR-TEC RAPTOR MACH 2 igralne palice, saj vam le ta zraven popolnega pripomočka za letenje omogoča tudi kasnejšo nadgradnjo z dušilko in ostalimi razširitvami.

Hvala za ogled tega posnetka na portalu Game Gang. Če želite videti več novic iz sveta e-športa, turnirjev, preizkusov iger in opreme ter podobnih vsebin se naročite na naš YouTube kanal ali obiščite www.gamegang.si.

Avtor: Žan Fridau


FR-TEC RAPTOR THROTTLE + MACH 1 igralna palica

182,99 €

Continue Reading

Odpakirano

Odpakirali smo ugoden 32″ gaming monitor Lenovo G32qc-10

Published

on

Ukrivljen, 80-centimetrska diagonala (31,5″) z resolucijo 2560×1440 pikslov, ki jo poganja VA matrika s hitrostjo osveževanja 144 Hz in odzivnim časom 1 milisekunde. Nazivni kontrast 3000:1 nadgradi dinamični z do 3M:1 s svetilnostjo 350cd/m2 in se dodatno ponaša z vidnimi 178/178.

Vse to za ugodno ceno?

Izboljšajte svojo igro s tem neverjetnim 32-palčnim ukrivljenim monitorjem QHD. Z okvirjem NearEdgeless in visokim kontrastnim razmerjem doživite privlačno igralno izkušnjo.

Opremljen s tehnologijo AMD FreeSync Premium, G32qc-10 zagotavlja hitro in tekoče igranje. Poleg tega monitor brez utripanja in z nizko stopnjo modre svetlobe ščiti vaše oči, zaradi česar je idealen za igranje video iger.

Za udobno izkušnjo gledanja uporabite nastavljivo stojalo za dvig in nagib monitorja ali nosilec VESA. Vhodi HDMI, DisplayPort in avdio izhod zagotavljajo priročno uporabniško izkušnjo.

Kaj se skriva v škatli?

  • Monitor s stojalom,
  • 1 x napajalni kabel,
  • 1 x HDMI kabel.
  • informacijski letak.

LENOVO G32qc-10 32” CURVED/QHD/144Hz/DP/HDMI monitor

371,99

Continue Reading

Pro nasveti by Mastercard

Oglas

Priljubljeno