fbpx
Connect with us

Oprema

Je to najboljši telefon na svetu? Preizkusili smo iPhone 14 Pro Max!

Published

on

Danes gledamo, če je iPhone 14 Pro Max trenutno res najboljši telefon za zahtevnega uporabnika, ki išče najboljše v vseh kategorijah – uporabniški izkušnji, kvaliteti slik in videa ter zagotovo zmogljivosti za produktivnost in igre.

Revolucija ali evolucija?

Zdi se mi, da Apple nikoli ni zares pravi tehnološki inovator – tehnologijo vedno pokaže v konceptu, prototipu ali ne zares uspešnem tržnem izdelku nek drug proizvajalec, a Apple vzame to zadevo in jo z vrhunskim UX ali uporabniško izkušnjo naredi tako, da se nam zdi, da je to edini pravi način, kako lahko to sploh deluje ter spremeni neko mlečno steklo v svetleč diamant. To so sedaj storili s celo vrsto zadev – od iPoda, iPada, Macbook Aira, Apple Watcha, AirTagov ter v okviru iPhone tehnologij kot so FaceID do v tem model aktualnega SOS klicanja preko satelitov in Always On Displayja.

V tem kontekstu je vsakokrat pričakovati, da bo Apple znova presegel vsa pričakovanja in naredil revolucijo še v enem segmentu zabavne elektronike malce preveč – a vseeno so v štirinajsto izdajo iPhonea vključili lepo število nadgradenj.

Zarezo je zamenjala tabletka

Prva zadeva je zagotovo Dinamični Otok. Notch na vrhu je tako zamenjala majhna tabletka, ki je še zmeraj večja kot pri konkurentih, a je zahvaljujoč pametnemu UI ter kul animacijam osmisljena do te točke, da so jo pri Applu kar poimenovali. (cut – no, česa pa ne poimenujejo, če bi lahko bi vsak vijak imel neko epsko ime kot [insert]). Tu moram priznati, da nekaj tednov po izidu le majhno število aplikacij kakorkoli izrablja to funkcionalnost, tako da je težko presoditi o dolgoročni praktičnosti, a na prvo žogo se mi zdi, da je to malce drugačna animacija notificationa, ki se zmanjša ter ostane v vrstici ter tako ali drugače mora biti pokazana tako na malo, da ne pokaže nič pametnega. To, da pa lahko na njo klikneš (in itak se mi tu dogaja da moram včasih tapnit tri ali štirikrat da prime) in jo odpre je pa proces, ki je isto dolg kot switchanje med aplikacijami. Nevem, ne vidim hypea okoli tega, a mogoče bo vam bolj povšeči.

Spremembe ekrana, ki nam bo cel čas na očeh

Nadalje je vsaj na modelu Pro Max bilo videti občutno nadgradnjo na področju ekrana. Še zmeraj imamo 6.1 ali 6.7-inčen Super Retina XDR OLED panel, ki podpirata tehnologijo ProMotiona z do 120 Herzi hitrostjo osveževanja – vse to z izboljšano svetlostjo 2000 nitov, kar je več kot dovolj za popolnoma normalno gledanje na telefon tudi ob zelo svetlih dnevih in, ko sonce sije direktno na ekran.

Ključna sprememba za vse redne uporabnike iPhoneov bo Always On Display. Ta se več ne ugasne popolnoma, ko je mirno odložen na mizi, ampak pametno izjemno zniža svetlost (in ob tem ohrani kontrast ter barve wallpaperjev), zniža hitrost osveževanja na 1 Hertz in s tem naj bi ne zapravil skoraj nič baterije. No, ko pa senzor razdalje vidi, da je v žepu ali odložen z ekranom na mizo, ga pa vseeno ugasne. V praksi je to vsaj pri meni pomenilo, da sem cel čas gledal proti telefonu, če sem spet pozabil prižgan ekran, a po drugi strani verjamem, da ko se enkrat navadimo, bo možnost vedno videti uro in zadnje notificatione, brez da vzamemo telefon v roko, postala kar naravna.

eSIM, ki ga pri nas zares ne uporablja nihče in SOS, ki ga lahko uporabljaš le na potovanju po ZDA in Kanadi

Dve funkciji, ki so jim na Keynote predstavitvi namenili ogromno časa sta Emergency SOS in eSIM. Prva za tiste, ki gledate ta video na Game Gang kanalu in ste res gamerji, ne bo najbolj praktična (poleg tega, naj bi delovala samo v ZDA in Kanadi). Druga funkcija eSIMa je sicer zadeva, ki jo podpirajo že vsi večji operaterji v Sloveniji, a vseeno vsaj še to generacijo v EU dobimo slot za nano SIM kartico.

Svetlobno in prostorsko požrešne kamere

Kot naslednje točke nadgradnje ne moremo mimo kamer. Primarna je bila nadgrajena z 48-megapiksli z možnostjo t.i. pixel binninga v slabših svetlobnih pogojih za manj zrnato sliko, prav tako so vključili Action mode z večjo stopnjo stabilizacije in kamero na prednji strani za vse TikTok navdušence izboljšali z 12-megapikslsko različico. Slike in video posnetki s Cinematic mode so odlični in razlika, ki jo združevanje pikslov iz 48 na 12 naredi ponoči je res game-changer. Dodatno je potrebno izpostaviti možnost zajema v ProRAW oz. ProRes formatu, ki omogočata boljšo nadaljnjo obdelavo – a bosta res hitro napolnila omejen spominski prostor na napravi, tako da je za foto in videografe 1 terabajtna različica skorajda nujna.

Zmogljivost in kako se odreže v igrah

Prav tako je pomembna izboljšava na papirju nadgradnja procesorja na manjši proizvodni proces ter posledično hitrejše delovanje in manjša poraba energije, vendar je zadnjih nekaj let Apple odločno pred konkurenco kar se tiče zmogljivosti in hitrosti – tako lahko le povemo, da so tokrat razliko le še povečali, vendar res občutne razlike z zadnjo generacijo res ni za videti. Igranje iger, pa najsi je to Apex, Call of Duty ali Clash Royale je vedno potekalo brez vsakega zatikanja ali opaznih FPS droppov in vsaj jaz osebno sem v igri res cenil večjo velikost, ki jo zagotovi Max. Dodatno je potrebno izpostaviti tudi pregrevanje, saj 14-ka ni nikoli postala neprijetna na otip, je pa zagotovo občutno toplejša, a nikoli nad 40 stopinj celzija. 

Popoln pa zagotovo ni

A vse zagotovo ni perfektno na štirinajsti izdaji Apple iPhone Pro Maxa, saj je le-ta res težek in je za normalno upravljanje potrebno imeti relativno tanek ovitek oziroma se navaditi uporabljati telefon z dvema rokama. Dodatno za skoraj dva tisočaka me kar moti, da proizvajalec iz naslova verjetno osupljivih prihodkov licenciranja Lightninga noče preklopiti na USB C konektor, a dejansko pa zamerim to, da so mi iz škatle ukradli še polnilec. Medtem na Android strani v škatli dobiš cel gift pack dodatne opreme.

TL;DR

Če pogledamo na zunaj, je iPhone 14 Pro skorajda identičen kot prejšnja izdaja – malce večji so le objektivi in tabletka za Dynamic Island. Ampak pod pokrovom je cela vrsta majhnih sprememb, nadgradenj in novih funkcij, ki pa bodo enemu uporabniku naredile nadgradnjo čisto “worth-it”, medtem drugim ne bodo pomenile čisto nič, a se na koncu poznajo v venomer boljšem končnem izdelku – pod črto pa je iPhone to še zmeraj flagship kategorije mobilnih naprav in to z razlogom.

Le upam, da ga ne razbijem – tu pa pride prav cela vrsta ovitkov in zaščitnih stekel za vsak okus, med katerimi lahko izbirate v najbližjem Big Bangu ali pa za tiste res nerodne, ga celo kasko zavarujete.

Oprema

19 brezplačnih iger za PS4 kmalu ne bo več mogoče dobiti

Published

on

Trenutno imajo lastniki konzole PS5, ki so naročeni na PlayStation Plus, še vedno dostop do zbirke PlayStation Plus Collection. Ta vsebuje 19 starejših iger za PS4, ki so na voljo za brezplačen prenos in igranje prek povratne združljivosti konzole. A ne za dolgo. Ta teden je Sony napovedal, da bo maja to ugodnost za naročnike ukinil.

Če ste lastnik PS5, morate do maja prenesti brezplačne igre, ki bodo na vašem računu na voljo, dokler boste naročeni na katero koli izmed plačljivih storitev PlayStation Plus.

Sony je sinoči v sporočilu o prihodkih pojasnil, da lastniki PS5, ki nikoli niso imeli PS4, predstavljajo kar 30 odstotkov mesečno aktivnih uporabnikov PS5, kar naj bi nakazovalo na pridobivanje novih igralcev. Tisti, ki so prešli s PS4 na PS5, pa po Sonyjevih podatkih v povprečju porabijo precej več časa in denarja za novo konzolo.

Sony je sporočil, da ima PlayStation Plus trenutno 46,4 milijona naročnikov na vseh konzolah, kar je število, ki se v zadnjih dveh letih praktično ni spremenilo. K temu najverjetneje prispeva skromen katalog iger in na splošno neugodna ponudba.

Seznam iger iz zbirke PlayStation Plus Collection, ki od maja ne bodo več na voljo (igre, ki so še vedno na voljo na stopnji Extra/Premium, so označene z *):

 • Batman: Arkham Knight*
 • Battlefield 1
 • Bloodborne*
 • Call of Duty: Black Ops 3
 • Crash Bandicoot N. Sane Trilogy
 • Days Gone*
 • Detroit: Become Human*
 • Fallout 4*
 • Final Fantasy XV*
 • God of War*
 • Infamous Second Son*
 • Monster Hunter World
 • Mortal Kombat X
 • Ratchet and Clank
 • Resident Evil 7: Biohazard
 • The Last Guardian*
 • The Last of Us Remastered
 • Uncharted 4: A Thief’s End*
 • Until Dawn*


FORSPOKEN igra za PS5

79,99 €

Continue Reading

Aktualno

Raziskava ugotavlja, da igričarji živijo “dvojno življenje”

Published

on

Lenovo je delil nedavno raziskavo o dvojnem življenju igričarjev v resničnem svetu in na spletu.

Nedavna raziskava, ki je potekala septembra 2022 po večjih evropskih državah, je pokazala, da se več kot polovica (52 %) igralcev videoiger bolj identificira s svojim spletnim alter egom kot s svojo identiteto v resničnem življenju.

Vir: Lenovo

Povezave naj bi obstajale tudi med poklici, ki jih igričarji opravljajo in žanri, s katerimi najraje pozabijo na realnost. Lenovo ugotavlja, da naj bi se na primer uradniki (44 %), medicinski in zdravstveni delavci (42 %), finančni strokovnjaki (38 %) in znanstveniki (40 %) počutili najbolj “pristno” (karkoli naj bi to že pomenilo), ko igrajo strateške igre. Računalničarji (45 %) in ustvarjalci (40 %) pa naj bi se najbolj poistovetili z glavnim likom v RPG igrah. Skeptik v nas pravi, da so take trditve vedno “sus”, a glede na to, da smo po teh kriteriji pristali v “pravi” kategoriji, bo morda nekaj celo na tem.

Z idejo o dvojnem življenju v mislih je Lenovo Legion sodeloval s španskim striparjem in razvijalcem iger Salvo Espínom (Deadpool, She-Hulk, X-Men in Wolverine) in ustvaril serijo nalepk Second Skin.

Espín je o nalepkah povedal: “Zelo sem užival v celotnem ustvarjalnem procesu, ko sem tesno sodeloval z ekipo Lenovo pri oblikovanju petih nalepk, ki najbolje ponazarjajo rezultate ankete.

Svoj računalnik Lenovo Legion 7 sem že prilagodil z nalepko, ki predstavlja dvojnost med mojim profesionalnim jazom in mojim igralskim alter egom, in komaj čakam, da vidim, kako bodo ti dizajni postali del prenosnikov tisočih ljudi.” 

Vir: Lenovo

Nalepke naj bi bile namenjene spodbujanju igričarjev, da sprejmejo svoje alter ege, bodisi pri delu bodisi sredi epske igričarske bitke.

Christian Dotzauer, vodja trženja v regiji EMEA v podjetju AMD, pa je dodal: “Ta raziskava kaže na pomembno resnico o vlogi igričarskih izkušenj v življenju mnogih ljudi, ki so vir zabave, bogatih družabnih stikov in resničnega izražanja samega sebe.”

Vsi, ki bi radi svetu pokazali svojo umetniško žilico lahko sodelujejo pri ustvarjanju zadnje Second Skin nalepke. Sliko svojega alter ega lahko pošljete do 26. januarja 2023. Za več informacij o sodelovanju preverite forum objavo na gaming.lenovo.com in sledite @salva_espin_art.

Vir: Lenovo

LENOVO Legion 5 Pro AMD Ryzen 7 5800H 16inch WQXGA 16GB 1TB RTX 3060 W11H prenosni računalnik

1.619,99 €

Continue Reading

Oprema

ASUS predstavil novo 3D tehnologijo zaslonov in konkretno močne igričarske prenosnike

Published

on

ASUS je na sejmu CES 2023 razkril svojo najnovejšo paleto izdelkov in trajnostnih ukrepov.

Med najbolj privlačnimi novostmi je ASUS Spatial Vision, tehnologija 3D zaslona OLED za prenosne računalnike brez očal, ki ustvarjalcem zagotavlja edinstveno vizualno in delovno izkušnjo.

Slika: ASUS

Tehnologijo lahko preizkusite na treh novih rešitvah za ustvarjalce. To so prenosniki, z naloženim operacijskim sistemom Windows 11, z najnovejšimi procesorji Intel Core i9 HX serije 13. generacije in grafičnimi procesorji NVIDIA GeForce RTX 40 serije za prenosnike. Med novimi izdelki so ProArt Studiobook 16 3D OLED (H7604), Zenbook Pro 16X OLED (UX7602BZ), Zenbook Pro 14 OLED (UX6404), Zenbook 14X OLED (UX3404), Vivobook Pro 16X 3D OLED (K6604), ProArt Display OLED PA32DCM in ProArt Display PA279CRV.

Slika: ASUS

Na poslovnem področju so tu novi ExpertBook B9 OLED (B9403CVA), neverjetno lahek in zmogljiv komercialni prenosnik za poslovne vodje, prenosnik ASUS Chromebook Vibe CX34 Flip (CX3401FBA) za poglobljeno igranje iger in vsestranskost ter usmerjevalnik ASUS ExpertWiFi EBM68 za visoke hitrosti in visoko varnost.

Predstavitev je vključevala tudi povsem nova ASUS ExpertCenter PN64-E1 in PN42 ter mini računalnik ASUS Chromebox 5 (CN67), ki ponujata visoko zmogljivost, povezljivost, in shranjevanje.

Slika: ASUS

Igričarjem so bili predstavljeni prenosniki TUF Gaming A15/17 (FA507/707) in F15/17 (FX507/707) s procesorji do Intel Core i9-13900H ali AMD Ryzen 9 Zen 4 in najnovejšimi grafičnimi procesorji GeForce RTX 40 Series Laptop, ki zagotavljajo hitrost, zanesljivost in zmogljivost za radostne igralne izkušnje. Vsi modeli vključujejo tri mesece storitve Xbox Game Pass Ultimate.

Slika: ASUS

Toda z veliko močjo pride tudi velika odgovornost. ASUS že sprejema prave ukrepe za ustvarjanje bolj trajnostne prihodnosti.

“Ko napredujemo na tej neverjetni poti k trajnostnemu razvoju, nenehno izkoriščamo svoje tehnološko vodstvo, strogost, ki temelji na podatkih, in filozofijo, osredotočeno na človeka,” je dejal S. Y. Hsu, sopredsednik uprave družbe ASUS.

“Naš cilj je na koncu ustvariti zeleno podjetje, ki spodbuja prehod na krožno gospodarstvo – z odgovorno dobavno verigo, ki ustvarja skupne vrednosti za vsakogar od nas.”

Slika: ASUS

ASUS ZenBook 17 Fold OLED UX9702AA-FOLED-MD731X 39,6 cm (15,6″)/i7-1250U/16GB/1T/W11P prenosni računalnik

3.899,99 €

Continue Reading

Oprema

Mikrofon za zasebnost v navidezni resničnosti je videti kot mučilna naprava

Published

on

Sejem CES 2023 je v polnem teku in čeprav Game Gang v Las Vegas ni poslal nobenega novinarja, pozorno spremljamo, kaj počnejo naši kolegi. 

Zdi se, da je TechRadar opazil nekaj zanimivega. Pri stojnici podjetja Shiftall so našli zanimivo napravo, mikrofon za zasebnost Shiftall Mutalk.

Ta zanimiv novi mikrofon za navidezno resničnost bi lahko zagotovil nekaj več zasebnosti v virtualnem prostoru. Mikrofon Mutalk se pritrdi na glavo in je videti kot očala za VR, ki si jih nadanemo čez usta. V notranjosti ni kamer, temveč le mikrofon, ki se poveže prek povezave Bluetooth. Naprava naj bi ujela naš glas, tako da nas nihče v okolici ne more slišati. 

Slika: Philip Berne

Shiftall pravi, da mikrofon Mutalk duši zvok glasu za -30 dB; to je razlika med šepetom in nežnim, pogovornim glasom. Mikrofon Mutalk poleg očal za navidezno resničnost deluje tudi s telefonom.

Te naprave so še vedno v razvoju, zato cena in razpoložljivost še nista javni, vendar upamo, da bodo, če se proizvodnja kdaj zares začne, videti manj kot vrečke za krmo in bolj kot dejanski ustni nastavki.


DESTROY ALL HUMANS 2! – REPROBED – 2ND COMING EDITION igra za PS5

397,99 €

Continue Reading

Oprema

Microsoft zvišuje cene na 70 dolarjev za igro v letu 2023

Published

on

Xbox se pripravlja, da se bo pridružil drugim velikim založnikom iger in zvišal cene svojih izvirnih naslovov s 60 na 70 dolarjev.

Od leta 2023 dalje bodo igre, izdelane za Xbox Series X|S, vključno z igrami Forza Motorsport, Redfall in Starfield, ob začetku prodaje stale 69,99 USD. Xbox je sicer opozoril, da se lahko cene v posameznih regijah razlikujejo, vendar podrobnosti za druge države še ni navedel.

“Ta cena odraža vsebino, obseg in tehnično zahtevnost teh naslovov,” je za IGN povedal Microsoftov tiskovni predstavnik. “Kot vse igre, ki jih razvijajo naše ekipe v Xboxu, bodo tudi te na voljo v okviru storitve Game Pass na dan izida.”

Zvišanje cen ni presenetljivo, glede na to, da je v začetku leta vodja Xboxa Phil Spencer dejal, da podjetje ne bo moglo večno držati cen, vendar da Xbox ne bo dvignil cen pred praznično sezono 2023. Xbox tudi ni prvo podjetje, ki je to storilo – Sony, Ubisoft in Take-Two Interactive so za nekatere nove igre napovedali cene 70 dolarjev, Sony pa je posebej poročal, da bodo PlayStation cene morda še višje.

Polna cena za večje nove videoigre je ostala nespremenjena pri 60 dolarjih (ali evrih) že od obdobja Xbox 360/PS3, pred tem pa je večina iger stala 50 dolarjev. Podjetja, ki zdaj zvišujejo cene, kot ključne razloge za skok navajajo dejavnike, kot so višji stroški razvoja in inflacija.


MICROSOFT KONZOLA XBOX SERIES X 1TB + PDP PLOŠČEK AFTERGLOW WAVE

669,99 €

Continue Reading

Oprema

Top 5 pametnih ur v akciji

Published

on

Izkoristite še zadnje dneve popustov v trgovinah Big Bang. Poleg računalnikov, periferije, tablic in zvočnih sistemov preverite še akcijo na pametne ure.

5. FOREVER iGO2 JW-150 Pametna ura črna

Pametna ura FOREVER iGO2 JW-150 ima oglat 1.44-palični zaslon in se z napravami Android in iOS povezuje preko tehnologije Bluetooth. Naprava pomaga spodbujati zdrave navade med mladostniki, saj meri aktivnosti, analizira spanec, v športnem načinu pa meri srčni utrip, porabljene kalorije in drugo.

Slika: FOREVER iGO2 JW-150 Pametna ura črna

4. FOREVER GRAND SW-700 črna pametna ura

Zasnovana z mislijo na moške, GRAND SW-700 je razmeroma elegantna pametna ura, namenjena vsakdanji uporabi ali za beleženje in analizo raznih fizičnih aktivnosti. Telefonske klice omogoča preko preko Bluetooth 5.0 povezave s pomočjo vgrajenega mikrofona in zvočnika. Poveže pa se lahko tudi z brezžičnimi slušalkami za predvajanje glasbe.

Slika: FOREVER GRAND SW-700 črna pametna ura

3. GARMIN Venu SQ

Pametna ura je namenjena vsem, ki iščejo pravi čas za gibanje. S funkcijami za nadzor zdravja in vadbe vas bo spomnila na dnevne aktivnosti. Spremljajte svoj srčni utrip, spanje, stres, raven energije Body Battery™ in še veliko več. Med funkcijami za izboljšanje kvalitite življenja je tudi brezstično plačevanje Garmin Pay in seveda možnost ogleda klicev, sporočil in obvestil iz vaših družbenih omrežij.

Slika: GARMIN Venu SQ Shadow Grey/Slate pametna športna ura

2. VENU 2S MIST

Ta manjša in nekoliko bolj elegantna različica pametne ure je opremljena z naprednimi funkcijami za spremljanje zdravja in telesne pripravljenosti, z več kot 25 predhodno naloženimi športnimi programi, ki zajemajo tudi animirane vadbe.  V uro lahko shranite glasbo in kadar telefon pomotoma pustite doma (ali se odpravite na tek) lahko enostavno in brezstično plačujete s funkcijo Garmin Pay. Celotni videz zaokroža svetel zaslon AMOLED, ki bo z enim polnjenjem zdržal do 10 dni.

1. FENIX 6X PRO-BLACK BLACK BAND

Garmin Fenix 6X Pro je idealna športna ura za vse, ki fizično aktivnost jemljejo resno. Trpežen 

GPS model podpira zemljevide, glasbo, pametno načrtovanje tempa in številne možnosti vadbe. 

Dodatne funkcije na uri so namenjene tekačem, smučarjem in kolesarjem. Za navigacijo si lahko pomagate z več sistemi GNSS in senzorji za dejavnosti na prostem. Seveda pa kaj je šport brez glasbe. Sinhronizirajte uro s priljubljenimi storitvami pretakanja in poslušajte glasbo brez telefona.

Continue Reading

Pro nasveti by Mastercard

Oglas

Priljubljeno