fbpx
Connect with us

Igraj kot PRO

Igraj Barda kot Matic ‘prmk’ Premk

Published

on

Prednosti:

 • Dober za pripraviti ganke
 • Veliko CC-ja
 • Pick potential
 • Map movement 
 • Močan v začetnem delu igre (če začnete z W)
 • Dober SoloQ heroj
 • Dober scaling

Slabosti:

 • Slab proti all-in supportom
 • Kratek range

Slabi matchupi:

 • Thresh
 • Nautilus
 • Blitzcrank
 • Leona
 • Pyke
 • Karma

Rune

Največkrat uporabljene rune, dobre praktično v vseh situacijah. Lahko se odločite med Demolish in Font of life. Bone plating vzamete, ko igrate proti all-in burst supportom, saj vam pomaga preživeti matchup. Proti vsem ostalim pa je boljši Second wind za sustain. V zadnji vrstici keystone run lahko izbirate med vsemi tremi možnostmi. Overgrowth se največkrat uporablja v kombinaciji s Font of life (‘tank build’), Revitalize pomaga pri močnejšem W za več healinga, Unflinching pa je dober proti herojem z veliko CC-ja.

Pri sekundardnih runah se lahko odločite med Relentless hunter in Ultimate hunter. Jaz uporabljam Ultimate hunter, kadar so nasprotniki precej nemobilni (npr. Ashe, Syndra, Cassiopeia, Lulu…), v vseh ostalih primerih pa Relentless hunter, saj pomaga pri premikanju po mapi.

Lahko pa izberete bolj agresivne, ampak posledično tudi bolj tvegane rune:

Največkrat uporabljene rune proti meele matchupom in team compom, proti katerim vam pomaga večji movement speed ter ohranjanje razdalje.

Zadnji dve različici run prispevata k večjemu damage-u in se lahko uporabita, ko imate dober matchup. 

Spells

Ignite je največkrat uporabljen spell, saj se lahko uporabi tudi pri roamih. Exhaust pride v poštev, če imajo nasprotniki veliko burst damage-a, Heal pa v primeru, da AD vzame nekaj drugega in imata na lane-u slabši matchup.

Items

Starting items

ali

Spellthief’s edge kupite v dobrih matchupih, v katerih lahko trade-ate na lane-u. Relic Shield je varna izbira, saj pomaga pri farmanju in pushanju, in se uporablja v slabih matchupih, ko se je nevarno izpostavljati.

1st back

Čevlji so na Bardu zelo pomembni za premikanje po mapi in lažje trade-anje. Ruby Crystal je vredno izbrati, saj da health in je zelo dober stat v vseh pogledih. Faerie Charm kupite, če vam ostane dovolj denarja in se odločite za build, v katerem pride v poštev (Athene’s Unholy Grail, Redemption). 

Early game:

ali , ali , ali

Build 1:

Ta build je primeren, ko potrebujete dodatne življenjske točke. 

Build 2: 

Ta build ponuja več sustaina ekipi in večji damage. 

Ostale možnosti:

Te možnosti se večinoma uporabljajo pri buildu 1. 

Premk build (če se želite malo pozabavati):

To je moj najzanimivejši build, ki sem ga izumil. Prinaša ogromne damage številke in presenečene obraze na nasprotnikovi strani ter celo pozitivne rezultate.

Skills

– Passive (Travelers Call): 

Okoli Barda se na naključnih lokacijah spawnajo chimes, ki povrnejo dobro količino mane. Več jih Bard pobere, več damage-a ter drugih prednosti mu prinesejo.

– Q (Cosmic Binding):

Glavni damage ability na Bardu. V prvi vrsti slowa, če pa nasprotnik stoji pred zidom, minioni ali drugimi heroji, oba tudi stunna. 

– W (Caretakers Shrine):

Ability, ki heala in da kratek movement speed buff, zato je še posebej pomemben v laning fazi. 

– E (Magical Journey):

Ability, ki omogoči tunele skozi vse stene v ravni liniji. Dober za pobeg pred nasprotniki, premikanje po mapi in lovljenje nasprotnika.

– R (Tempered Fate):

Ability, ki je zelo močan pri lovljenju nasprotnikovih herojev. Po drugi strani pa ga lahko v nekaterih situacijah uporabite na soigralcih ter jim s tem pomagate. 

Vrstni red nadgrajevanja skillov:

V nekaterih situacijah se v začetni fazi igre (lvl 4) nadgradi W na drugo stopnjo za večji sustain na laneu.

Triki in namigi za igranje

 • Začnite z W in shrine postavite na lane blizu towerja. Ta ability ima 3 stacke, zato pred laning fazo uporabite vse. To vam omogoča lvl 1 trade, saj se z njimi lahko nahealate nazaj. Ko postavite W, skušajte iti po chime, ki vam bo vrnil mano.
 • Ko trade-ate, uporabite autoattack (ko imate 5 chimes in s tem aktiviran slow) in za tem Q za lažji zadetek. 
 • Na fontani v svoji bazi lahko naredite tunel čez steno in s tem sebi ter soigralcem omogočate hitrejše vračanje na lane. 
 • Spremljajte summoner spell flash, še posebej imobilnih nasprotnikovih herojev, saj brez njih težko pobegnejo vaši ultimativni sposobnosti. 
 • Pazite pri uporabi tunela (E), saj ima ta ability dolg cooldown in ste lahko brez njega hitro v težavah.

Nekaj uporabnih tunelov:

Early game:

Na lane-u skušajte imeti za vami čim več Caretaker’s Shrines. Trade-ajte pametno in na kratko, ko imate chime + Q ability pripravljen za uporabo. Ko je stanje lane-a primerno za roam, se za to čim večkrat odločite, saj je Bard pri tem zelo učinkovit. Že s tem, da greste v fog of war, morata nasprotnikov midlaner in jungler to spoštovati. Če se vam dozdeva, da vas poskuša gankati nasprotnikov jungler, poskusite igrati čim bolj ob zidovih, na katerih lahko uporabite tunel za pobeg. 

Mid game in late game:

Poskusite čim več roamati po mapi in igrati z junglerjem. Ultimativna sposobnost je ena najmočnejših v igri nasploh za lovljenje nasprotnika ali več njih. Uporabljajte jo na nasprotnikih, ki jih lahko z njo ujamete. Pobirajte čim več chimes, saj pomembno prispevajo k scale-anju. V fightih iščite možnosti za stun (Q) in čim več auto attackajte, kadar je to možno. Auto attacki  namreč močno slowajo in naredijo veliko damage-a.

Vodič napisal Matic ‘prmk’ Premk

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in JureTršanBlondom: Shifty je nazaj

Published

on

“Začel sem kot tekstopisec v krznarstvu, pri izkušenem tekstopiscu, Grku Teddyju. Rekel mi je, da je najpomembnejša zamisel v oglaševanju novost, ki ustvari hrepenenje, tvoj izdelek pa ga poteši. Najpomembnejša zamisel v oglaševanju novost, ki ustvari hrepenenje, tvoj izdelek pa ga poteši.

Govorila sva tudi o globlji navezanosti na izdelek. Nostalgiji. Ta je občutljiva, a močna. Ljubica. Teddy je rekel, da nostalgija v grščini pomeni bolečina stare rane. Je zbadanje v srcu, veliko močnejše od spomina samega.”

To so besede Dona Draperja iz prve sezone serije Oglaševalci. Besede, ki še danes opisujejo sodobno oglaševanje izdelkov. Fortnite kraljuje gaming sceni že četrto leto, kar se za svet izven video iger zdi solidna številka, za vse znotraj gaminga pa cela večnost.

Igre kakršna je Fortnite se morajo večno in venomer prilagajati igralcem, slediti trendom in ostajati v koraku s časom, skratka, ponujati nekaj novega, da bi le bile relevantne. A, da igra ne odtuji veterane, s tem ko si pridobiva nove, ubere klasično zgoraj omenjeno marketinško potezo in se začne sklicevati na igralčeva čustva, predvsem pa nostalgijo.

Jure “JureTršanBlond” Tršan v tokratnem #IgrajkotPRO posnetku premišljuje o tem, da, prav tako kakor Fortnite, tudi druge igre izrabljajo navezanost igralcev na izvirno in izvorno vsebino v igri, da bi ohranile interes svojih privržencev. A kakor se je to zgodilo z World of Warcraft Classic, rožnata očala nostalgije ne pomagajo dolgo.

Nasvete podaja JureTršanBlond (JTB)

Slovenski ustvarjalec vsebin na YouTubu, livestreamer in raper, Jure “JureTršanBlond” Tršan, 20, ima več kot 30.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno 10,2 milijona ogledov in več kot 15.000 sledilcev na Instagramu. S tem zagotovo sodi v vrh slovenskih ustvarjalcev na področju gaminga.

 • Naroči se na njegov YouTube kanal tukaj.
 • Sledi mu na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Continue Reading

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in ScorpLZ: Top 5 solo lokacij na Chapter 3 mapi

Published

on

Nabiranje materialov je ključnega pomena v igri Fortnite in poteka skozi celo igro. Materiali so to, kar določi, kdo se bo prebil v zadnjo cono in so ključni faktor ki prispeva h končni zmagi.

Ob pristanku na otok morajo igralci, v pravem duhu battle royale iger, poiskati surovine, s katerimi se lahko obranijo pred nasprotniki. Kamen, les in kovina so trije primarni viri, ki jih je mogoče zelo enostavno najti. A kdor si želi v čim krajšem času zagotoviti vse surovine za preživetje, mora pristati na pravo mesto.

Žiga “ScorpLZ” Lah med Fortnite igralci velja za zanesljiv vir, kadar gre za določanje začetne taktike v igri. V tokratnem #IgrajkotPRO posnetku predstavljarazlične začetne lokacije na Fortnite Chapter 3 mapi, s katerimi si lahko igralci zagotovijo določeno mero prednosti pred konkurenco.

Poglejte si nove pozicije različnih skrinj na mapi, floor spawne in lokacije, kjer lahko najdete lamo. Scorp zelo natančno predstavi tudi najbolj verjetne premike in poteze vaših nasprotnikov ter dogodkov vezanih na igro.

Nasvete podaja ScorpLZ

Slovenski livestreamer in ustvarjalec vsebin na YouTubu, Žiga “ScorpLZ” Lah, 24, ima več kot 32.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno skoraj 13 milijoni ogledov, več kot 13.000 sledilcev na Instagramu in 650 na Twitterju. S tem je med največjimi gamerji v Sloveniji.

 • Naroči se na njegov YouTube kanal tukaj.
 • Sledi mu na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Continue Reading

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in Dejlo: Odkrivanje mape

Published

on

“Mapa” je beseda, ki se pogosto pojavlja v igričarski govorici. Mapa je prenesena beseda oziroma natančneje kalk angleške besede map, ki se v igričarskem svetu navezuje tako na zemljevid, kot fizični prostor v katerem se gibljejo igralci.

Zaradi kopice pomenov, ki jih map nosi v video igrah, se izraz s težavo prevede le z eno besedo. Navadno se map v slovenščino prenese razlagalno ali kontekstualno kot zemljevid ali lokacija. Ta dvojni pomen se kaže predvsem v FPS igrah in ostalih streljačinah, kot je na primer Fortnite, kjer morajo igralci vsako sezono na novo odkriti lokacije v igri. Istočasno se jim med raziskovanjem odklepa tudi prekrita “minimapa” ali po slovensko zemljevid.

Otok Battle Royale je sestavljen iz različno poimenovanih zemljišč in manjših zanimivosti. Vsako sezono se uvedejo ali odstranijo nove lokacije ali območja na zemljevidu, igralci pa jih morajo ponovno odkriti.

Dejla Pašić v svojem zadnjem #IgrajkotPRO posnetku letos raziskuje predele Fortnite mape, ki so za njo ostali neodkriti. Med iskanjem nove vsebine se zagleda in navduši nad različne dodatke ali spremembe, kot je na primer predel poln drv.

“Uuu! Kok drv clouk!” je dejala in se zamislila. “Zakaj sm bla vesela za drva?”

Poglejte si tokratni posnetek na Dejlinem kanalu.

Nasvete podaja Dejla

Vedno nasmejana in pripravljena na igro, Dejla Pašić preko platforme YouTube v živo prenaša svoje podvige, spodrsljaje in zabavne momente v igrah Fortnite, World of Warcraft in Paladins. A na njenem kanalu najdete veliko več kot samo prenose iger. Poleg streamanja, ocenjevanja naprav ter gaming in zabavne vsebine Dejla rada posname tudi kakšne vloge. Na Instagramu je nedavno dosegla 1.130 sledilcev v povprečju pa njeni posnetki dobivajo okoli 1000 ogledov. Po letu dni od svojega nastopa na spletu pa je ustvarjalka vsebine uspela nabrati že 2.440 naročnikov.

 • Naroči se na njen YouTube kanal tukaj.
 • Sledi ji na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Continue Reading

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in Lejico: Fortnite CHAPTER 3

Published

on

“Alright. Game face, ON” – Overwatch D.Va

Če še niste slišali za izraz “game face” ali pa ga morda še niste doživeli v živo, nam slovarček urbanih besed Urban Dictionary pojav razloži takole:

Izraz intenzivne koncentracije, ki se pogosto pojavlja na obrazu nekoga, ki se popolnoma osredotoči na igranje videoigre, najpogosteje prvoosebne streljačine.” Primer rabe: “Ne sliši te. Poglej njegov gamerski izraz.”

V tokratnem #IgrajKotPRO posnetku lahko preveriš, kakšen je game face Leje “Lejice” Leskovar. Za svoj najnovejši posnetek si je zadala nalogo, da pomaga soustvarjalki igričarskih vsebin Delji do zmage v tretjem poglavju igre Fortnite.

Igranje s kolegi je dvorezni meč, predvsem, kadar gre za kompetitivne tipe iger. In da, tudi take, v katerih s prijatelji skupaj igraš proti nasprotnikom. Konflikti nastanejo najpogosteje zaradi različnih pričakovanj v igri. Nekateri igrajo za zabavo, spet drugi najbolj uživajo v tem, da popolnoma nadvladajo nasprotnika.

Kakšen tip igralk sta Dejla in Lejica lahko preverite v posnetku [SLO]❤️ Prva zmaga v Fortnite CHAPTER 3! w @Dejla.

Nasvete podaja Lejica

Ena izmed najbolj spretnih igralk strelskih iger pri nas, Leja “Lejica” Leskovar redno prenaša svoje igre v živo. Ima več kot 13.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno 500.000 ogledov, pohvali se lahko tudi s skoraj 5.100 sledilci na Instagramu. Lejica sodi v sam vrh slovenskih ženskih ustvarjalk na področju gaminga.

 • Naroči se na njen YouTube kanal tukaj.
 • Sledi ji na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Continue Reading

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in JureTršanBlondom: Fortnite s punco

Published

on

Naj živi ljubezen.

Za študijo, objavljeno v Journal of Leisure Research, so raziskovalci anketirali 349 poročenih igralcev video iger. 217 izmed sodelujočih je povedalo, da oba partnerja v zvezi igrata video igre, izmed ostalih 132 anketiranih pa je igrala le ena oseba, ki je bila v 84 % primerih mož. Tudi ustvarjalec vsebin JureTršanBlond želi svoj hobi deliti s svojo punco Hano.

V tokratnem #IgrajkotPRO posnetku skuša Jure vpeljati Hano v svet spletne streljačine Fortnite, a njena perspektiva na igro je bistveno drugačna od njegove. “Jaz pa nisem zdej padla dol z avtobusa. Mene so verjetno vrgl, k nism mela karte,” je komentirala Hana.

Igranje s osebo, ki se ne spozna na video igre ali pa morda samo ne pozna igre, ki jim jo želimo predstaviti, pogosto vzbuja mešane občutke. Po eni strani smo veseli, ker želimo predstaviti svoj hobi ali neko vsebino, ki nam je pri srcu. Po drugi strani pa smo lahko hitro razočarani, če druga oseba ne deli našega navdušenja.

V tem primeru Hane in Jureta se je vse lepo izšlo. Med igranjem sta se zabavala, Hana pa sedaj nekoliko bolj razume kako in zakaj Jure porabi večino svojega dneva pred računalnikom.

Nasvete podaja JureTršanBlond (JTB)

Slovenski ustvarjalec vsebin na YouTubu, livestreamer in raper, Jure “JureTršanBlond” Tršan, 20, ima več kot 30.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno 10,2 milijona ogledov in več kot 15.000 sledilcev na Instagramu. S tem zagotovo sodi v vrh slovenskih ustvarjalcev na področju gaminga.

 • Naroči se na njegov YouTube kanal tukaj.
 • Sledi mu na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Continue Reading

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in ScorpLZ: Reakcija na SypherPK video

Published

on

Leaks. V svetu spletnih iger in video iger nasploh si težko predstavljamo napoved katerega koli večjega gaming naslova brez novic, ki so “ušle” pred uradno najavo. Žvižgači so tako postali del igričarskega ekosistema, ki vestno ustvarja hype tedne in celo mesece pred izidom igre ali razširitve za igro.

Žiga “ScorpLZ” Lah redno spremlja uradne in neuradne Fortnite novice, da bi svojim sledilcem vedno ponujal aktualno vsebino. V tokratnem #IgrajkotPRO posnetku je analiziral video znanega komentatorja SypherPK, ki analizira vse informacije o Fortnite Chapter 3, ki so bile do sedaj na voljo.

Če želiš ostati na vrhu v kompetitivni igri ni dovolj le tvoja sposobnost, potrebno je tudi znanje. ScorpLZ poleg svojih refleksov slovi predvsem po znanju, ki ga ima o igri. S tem znanjem lahko bolj taktično razmišlja znotraj igre ter hitreje odreagira na težke a nepredvidene odločitve.

Nasvete podaja ScorpLZ

Slovenski livestreamer in ustvarjalec vsebin na YouTubu, Žiga “ScorpLZ” Lah, 24, ima več kot 32.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno skoraj 13 milijoni ogledov, več kot 13.000 sledilcev na Instagramu in 650 na Twitterju. S tem je med največjimi gamerji v Sloveniji.

 • Naroči se na njegov YouTube kanal tukaj.
 • Sledi mu na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Continue Reading

Pro nasveti by Mastercard

Oglas

Priljubljeno