fbpx
Connect with us

Igraj kot PRO

Igraj Barda kot Matic ‘prmk’ Premk

Published

on

Prednosti:

 • Dober za pripraviti ganke
 • Veliko CC-ja
 • Pick potential
 • Map movement 
 • Močan v začetnem delu igre (če začnete z W)
 • Dober SoloQ heroj
 • Dober scaling

Slabosti:

 • Slab proti all-in supportom
 • Kratek range

Slabi matchupi:

 • Thresh
 • Nautilus
 • Blitzcrank
 • Leona
 • Pyke
 • Karma

Rune

Največkrat uporabljene rune, dobre praktično v vseh situacijah. Lahko se odločite med Demolish in Font of life. Bone plating vzamete, ko igrate proti all-in burst supportom, saj vam pomaga preživeti matchup. Proti vsem ostalim pa je boljši Second wind za sustain. V zadnji vrstici keystone run lahko izbirate med vsemi tremi možnostmi. Overgrowth se največkrat uporablja v kombinaciji s Font of life (‘tank build’), Revitalize pomaga pri močnejšem W za več healinga, Unflinching pa je dober proti herojem z veliko CC-ja.

Pri sekundardnih runah se lahko odločite med Relentless hunter in Ultimate hunter. Jaz uporabljam Ultimate hunter, kadar so nasprotniki precej nemobilni (npr. Ashe, Syndra, Cassiopeia, Lulu…), v vseh ostalih primerih pa Relentless hunter, saj pomaga pri premikanju po mapi.

Lahko pa izberete bolj agresivne, ampak posledično tudi bolj tvegane rune:

Največkrat uporabljene rune proti meele matchupom in team compom, proti katerim vam pomaga večji movement speed ter ohranjanje razdalje.

Zadnji dve različici run prispevata k večjemu damage-u in se lahko uporabita, ko imate dober matchup. 

Spells

Ignite je največkrat uporabljen spell, saj se lahko uporabi tudi pri roamih. Exhaust pride v poštev, če imajo nasprotniki veliko burst damage-a, Heal pa v primeru, da AD vzame nekaj drugega in imata na lane-u slabši matchup.

Items

Starting items

ali

Spellthief’s edge kupite v dobrih matchupih, v katerih lahko trade-ate na lane-u. Relic Shield je varna izbira, saj pomaga pri farmanju in pushanju, in se uporablja v slabih matchupih, ko se je nevarno izpostavljati.

1st back

Čevlji so na Bardu zelo pomembni za premikanje po mapi in lažje trade-anje. Ruby Crystal je vredno izbrati, saj da health in je zelo dober stat v vseh pogledih. Faerie Charm kupite, če vam ostane dovolj denarja in se odločite za build, v katerem pride v poštev (Athene’s Unholy Grail, Redemption). 

Early game:

ali , ali , ali

Build 1:

Ta build je primeren, ko potrebujete dodatne življenjske točke. 

Build 2: 

Ta build ponuja več sustaina ekipi in večji damage. 

Ostale možnosti:

Te možnosti se večinoma uporabljajo pri buildu 1. 

Premk build (če se želite malo pozabavati):

To je moj najzanimivejši build, ki sem ga izumil. Prinaša ogromne damage številke in presenečene obraze na nasprotnikovi strani ter celo pozitivne rezultate.

Skills

– Passive (Travelers Call): 

Okoli Barda se na naključnih lokacijah spawnajo chimes, ki povrnejo dobro količino mane. Več jih Bard pobere, več damage-a ter drugih prednosti mu prinesejo.

– Q (Cosmic Binding):

Glavni damage ability na Bardu. V prvi vrsti slowa, če pa nasprotnik stoji pred zidom, minioni ali drugimi heroji, oba tudi stunna. 

– W (Caretakers Shrine):

Ability, ki heala in da kratek movement speed buff, zato je še posebej pomemben v laning fazi. 

– E (Magical Journey):

Ability, ki omogoči tunele skozi vse stene v ravni liniji. Dober za pobeg pred nasprotniki, premikanje po mapi in lovljenje nasprotnika.

– R (Tempered Fate):

Ability, ki je zelo močan pri lovljenju nasprotnikovih herojev. Po drugi strani pa ga lahko v nekaterih situacijah uporabite na soigralcih ter jim s tem pomagate. 

Vrstni red nadgrajevanja skillov:

V nekaterih situacijah se v začetni fazi igre (lvl 4) nadgradi W na drugo stopnjo za večji sustain na laneu.

Triki in namigi za igranje

 • Začnite z W in shrine postavite na lane blizu towerja. Ta ability ima 3 stacke, zato pred laning fazo uporabite vse. To vam omogoča lvl 1 trade, saj se z njimi lahko nahealate nazaj. Ko postavite W, skušajte iti po chime, ki vam bo vrnil mano.
 • Ko trade-ate, uporabite autoattack (ko imate 5 chimes in s tem aktiviran slow) in za tem Q za lažji zadetek. 
 • Na fontani v svoji bazi lahko naredite tunel čez steno in s tem sebi ter soigralcem omogočate hitrejše vračanje na lane. 
 • Spremljajte summoner spell flash, še posebej imobilnih nasprotnikovih herojev, saj brez njih težko pobegnejo vaši ultimativni sposobnosti. 
 • Pazite pri uporabi tunela (E), saj ima ta ability dolg cooldown in ste lahko brez njega hitro v težavah.

Nekaj uporabnih tunelov:

Early game:

Na lane-u skušajte imeti za vami čim več Caretaker’s Shrines. Trade-ajte pametno in na kratko, ko imate chime + Q ability pripravljen za uporabo. Ko je stanje lane-a primerno za roam, se za to čim večkrat odločite, saj je Bard pri tem zelo učinkovit. Že s tem, da greste v fog of war, morata nasprotnikov midlaner in jungler to spoštovati. Če se vam dozdeva, da vas poskuša gankati nasprotnikov jungler, poskusite igrati čim bolj ob zidovih, na katerih lahko uporabite tunel za pobeg. 

Mid game in late game:

Poskusite čim več roamati po mapi in igrati z junglerjem. Ultimativna sposobnost je ena najmočnejših v igri nasploh za lovljenje nasprotnika ali več njih. Uporabljajte jo na nasprotnikih, ki jih lahko z njo ujamete. Pobirajte čim več chimes, saj pomembno prispevajo k scale-anju. V fightih iščite možnosti za stun (Q) in čim več auto attackajte, kadar je to možno. Auto attacki  namreč močno slowajo in naredijo veliko damage-a.

Vodič napisal Matic ‘prmk’ Premk

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in ScorpLZ: Fortnitemares je tu!

Published

on

Buče, čarovnice in pumpkin spice latte. Spooktober je tukaj in skupaj z njim tudi kopica “strašnih” posodobitev v spletnih igrah. Halloween vsebina je sedaj že tako pogosta, da je nenavadno, če je igra nima.

In kako se Fortnite spopada s “spooky” sezono? Z letečimi metlami in tarok kartami očitno. Tudi letos je najbolj popularna battle royale igra pripravila Halloween vsebino. V svojem #IgrajkotPRO posnetku lokalni Fortnite poznavalec ScorpLZ našteje vse spremembe, ki jih prinaša Fortnitemares patch.

Fortnite in druge spletne brezplačne igre so močno odvisne od mase igralcev, ki jih podpira. V za namen redno pripravljajo in objavljajo novo vsebino ter dodajajo spremembe znotraj igre, da bi ohranile pozornost igralcev ter seveda ustvarjale dobiček. Tako dobi Fortnite vsebinske posodobitve vsaj enkrat na dva tedna. Te navadno vključujejo nova orožja in preobleke ali nove aktivnosti znotraj obstoječih igralnih načinov.

Nasvete podaja ScorpLZ

Slovenski livestreamer in ustvarjalec vsebin na YouTubu, Žiga “ScorpLZ” Lah, 24, ima več kot 32.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno skoraj 13 milijoni ogledov, več kot 13.000 sledilcev na Instagramu in 650 na Twitterju. S tem je med največjimi gamerji v Sloveniji.

 • Naroči se na njegov YouTube kanal tukaj.
 • Sledi mu na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Continue Reading

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in Dejlo: Izziv z eno pištolo

Published

on

Med ljubitelji video iger danes že s težavo najdemo tipičnega predstavnika, ki je dominiral sceno na začetku novega tisočletja. Skoraj polovico svetovne gaming populacije danes predstavljajo ženske, ki posegajo po marsikaterem popularnem naslovu.

V tokratnem #IgrajkotPRO spremljamo igro nadobudne ustvarjalke vsebine Dejle, ki skuša svojo Fortnite solo igro popestriti z dodatnim izzivom – odigrati mora celo igro samo s prvim orožjem, ki da pobere.

Osnovna mehanika igre Fortnite je nabiranje surovin, orožja in drugih predmetov, ki ti pomagajo preživeti. Orožje je mogoče dobiti v zabojih z naključno vsebino, zato je izziv, ki si ga je Dejla zastavila, v veliki meri odvisen od sreče. Le v redkih primerih se zgodi, da je začetno orožje, ki ga dobiš v prvem zaboju, dovolj spodobno, da bi z njim lahko zmagal igro.

Dejla kljub temu ne obupa in tudi po nekaj neuspešnih poskusih video zaključi z nasmeškom. Poglejte si, ali si je na koncu le priigrala Victory Royale.

Nasvete podaja Dejla

Vedno nasmejana in pripravljena na igro, Dejla Pašić preko platforme YouTube v živo prenaša svoje podvige, spodrsljaje in zabavne momente v igrah Fortnite, World of Warcraft in Paladins. A na njenem kanalu najdete veliko več kot samo prenose iger. Poleg streamanja, ocenjevanja naprav ter gaming in zabavne vsebine Dejla rada posname tudi kakšne vloge. Na Instagramu je nedavno dosegla 1.130 sledilcev v povprečju pa njeni posnetki dobivajo okoli 1000 ogledov. Po letu dni od svojega nastopa na spletu pa je ustvarjalka vsebine uspela nabrati že 2.440 naročnikov.

 • Naroči se na njen YouTube kanal tukaj.
 • Sledi ji na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Continue Reading

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in Lejico: Zbiramo Arena točke

Published

on

Spletne kompetitivne igre se od ostalih tipov video iger ločijo zaradi svoje tekmovalne narave, ki je še najbolj podobna športu. V takih igrah navadno obstajajo lestvice, ki igralce rangirajo po svojih sposobnostih. Velikokrat so ti rangi poimenovani in med resnejšimi igralci nosijo tudi določen prestiž.

Leja “lejica” Leskovar, ki v kompetitivnih igrah uživa, si je tokrat zadala cilj, da zbere čim več Fortnite Arena točk v le treh igrah. Pri tej nalogi ji je pomagal mlajši streamer in youtubar, predvsem pa Fortnite igralec Gtehnic, ki je z lejico že večkrat odigral razne Duo igre.

V tokratnem #IgrajKotPRO videu si oglejte, ali bo Lejici res uspelo zbrati tistih 200 točk, ki si jih je zadala na začetku posnetka.

Nasvete podaja Lejica

Ena izmed najbolj spretnih igralk strelskih iger pri nas, Leja “Lejica” Leskovar redno prenaša svoje igre v živo. Ima več kot 13.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno 500.000 ogledov, pohvali se lahko tudi s skoraj 5.100 sledilci na Instagramu. Lejica sodi v sam vrh slovenskih ženskih ustvarjalk na področju gaminga.

 • Naroči se na njen YouTube kanal tukaj.
 • Sledi ji na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Continue Reading

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in JureTršanBlondom: Izziv brez grajenja

Published

on

V dobrih starih časih začetkov battle royale iger je večno gamersko debato Xbox proti PlayStationu za nekaj časa preglasila “vojna” med PUBG in Fortnite. Danes je jasno, da med mlajšo populacijo bistveno bolj prevladuje Fortnite, ki se od ostalih večigralskih preživetvenih iger po karikiranih likih, pisanem okolju, predvsem pa po mehaniki grajenja.

JureTršanBlond” se je odločil, da bo igro poskušal igrati brez, da bi postavil en kos zidu, stopnic, ali tal. Ta izziv se tistim, ki so manj vešči v Fortnitu, na prvi pogled morda ne zdi preveč težaven. A grajenje je eden izmed najpomembnejših elementov igre, ki jih moraš obvladati, da lahko zmagaš.

Dodatno pa je, kakor se tudi pri Juretu opazi, izkušenim igralcem grajenje prešlo v kri in gibe, s katerimi postavljajo zidove, da bi se zaščitili pred napadom nasprotnika, postavljajo praktično avtomatsko.

Koliko visoko bo Jure prilezel, brez da uporabi svoje surovine, si lahko ogledate v zadnjem Igraj kot PRO videoposnetku.

Nasvete podaja JureTršanBlond (JTB)

Slovenski ustvarjalec vsebin na YouTubu, livestreamer in raper, Jurij “JureTršanBlond” Tršan, 19, ima več kot 30.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno 10,2 milijona ogledov in več kot 14.900 sledilcev na Instagramu. S tem zagotovo sodi v vrh slovenskih ustvarjalcev na področju gaminga.

 • Naroči se na njegov YouTube kanal tukaj.
 • Sledi mu na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Continue Reading

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in ScorpLZ: Kaj vse nas čaka v novi sezoni

Published

on

Profesor ScorpLZ si je nadel očala, da bi nas popeljal skozi magične spremembe, ki jih je prinesla in jih še prinaša najnovejša Fortnite sezona.

Štiri leta so minila od izida danes najuspešnejše battle royale igre, ki jih bo Epic od 24. do 28. septembra praznoval s torticami, darilci in seveda izzivi. Nagrade za rojstnodnevne izzive vključujejo wrap, sprej in emotikon. Dokončanje vseh štirih izzivov pa bo odklenilo zadnji peti izziv, ki bo igralcem podaril nahrbtnik na rojstnodnevno torto.

Med ostalimi obstoječimi in prihajajočimi novostmi so še: nov vesoljski mythic item Carnage Symbiote, armored wall – wall trap, glasovanje za naslednje orožje in drugo. Da bi dopolnil že kako izčrpen seznam si je ScorpLZ pomagal še z znanim “leakerjem”. Torej osebo, ki ima interne informacije o tem, kaj se v studiu razvija.

Nasvete podaja ScorpLZ

Slovenski livestreamer in ustvarjalec vsebin na YouTubu, Žiga “ScorpLZ” Lah, 24, ima več kot 32.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno skoraj 13 milijoni ogledov, več kot 13.000 sledilcev na Instagramu in 650 na Twitterju. S tem je med največjimi gamerji v Sloveniji.

 • Naroči se na njegov YouTube kanal tukaj.
 • Sledi mu na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Continue Reading

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in Dejlo: War Games z Metko

Published

on

Nekatere stvari nikoli ne umrejo. Kot na primer punk rock ali Counter-Strike, ki je večno aktualna tema, predvsem v tem času, ko potekajo Nacionalne kvalifikacije CEE Champions. Da bi gledalce opomnila na največji CS:GO dogodek v regiji je Dejla, skupaj s strelsko mamico Metko, prvič preizkusila igralni način War Games.

Kakor je Metka razložila, cilj War Games igre je, da: “Za vsaka dva killa, ki jih narediš, dobiš novo orožje. Pa moreš prit do zlatega noža in ko prideš do zlatega noža, moraš nekoga ubiti samo z nožem, da zmagaš.”

Ste taki igralci, ki navadno prvi pridete to zlatega noža? Morda bi se lahko preizkusili v turnirju CEE Champions.

Nacionalne kvalifikacije CEE Champions

Postani slovenski prvak ter na lokalnem nivoju zmagaj del nagradnega sklada 1000 EUR in se uvrsti na največje regijsko tekmovanje, zastopaj Slovenijo ter osvoji del denarnega sklada v vrednosti 20.000 USD!

CEE Champions, ki ga omogoča Intel, je organiziran s ciljem zagotoviti vsaki ekipi v regiji priložnost tekmovanja na mednarodnem nivoju, brez povabil in preteklih uspehov. Najboljših 32 ekip vseh držav članic se bo borilo za dosego statusa ultimativnega zmagovalca regije CEE.

Prijavi se na CEE Champions.

Nasvete podaja Dejla

Vedno nasmejana in pripravljena na igro, Dejla Pašić preko platforme YouTube v živo prenaša svoje podvige, spodrsljaje in zabavne momente v igrah Fortnite, World of Warcraft in Paladins. A na njenem kanalu najdete veliko več kot samo prenose iger. Poleg streamanja, ocenjevanja naprav ter gaming in zabavne vsebine Dejla rada posname tudi kakšne vloge. Na Instagramu je nedavno dosegla 1.130 sledilcev v povprečju pa njeni posnetki dobivajo okoli 1000 ogledov. Po letu dni od svojega nastopa na spletu pa je ustvarjalka vsebine uspela nabrati že 2.440 naročnikov.

 • Naroči se na njen YouTube kanal tukaj.
 • Sledi ji na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Continue Reading

Pro nasveti by Mastercard

Oglas

Priljubljeno