fbpx
Connect with us

Igraj kot PRO

Igraj Barda kot Matic ‘prmk’ Premk

Žan Zupančič

Published

on

Prednosti:

 • Dober za pripraviti ganke
 • Veliko CC-ja
 • Pick potential
 • Map movement 
 • Močan v začetnem delu igre (če začnete z W)
 • Dober SoloQ heroj
 • Dober scaling

Slabosti:

 • Slab proti all-in supportom
 • Kratek range

Slabi matchupi:

 • Thresh
 • Nautilus
 • Blitzcrank
 • Leona
 • Pyke
 • Karma

Rune

Največkrat uporabljene rune, dobre praktično v vseh situacijah. Lahko se odločite med Demolish in Font of life. Bone plating vzamete, ko igrate proti all-in burst supportom, saj vam pomaga preživeti matchup. Proti vsem ostalim pa je boljši Second wind za sustain. V zadnji vrstici keystone run lahko izbirate med vsemi tremi možnostmi. Overgrowth se največkrat uporablja v kombinaciji s Font of life (‘tank build’), Revitalize pomaga pri močnejšem W za več healinga, Unflinching pa je dober proti herojem z veliko CC-ja.

Pri sekundardnih runah se lahko odločite med Relentless hunter in Ultimate hunter. Jaz uporabljam Ultimate hunter, kadar so nasprotniki precej nemobilni (npr. Ashe, Syndra, Cassiopeia, Lulu…), v vseh ostalih primerih pa Relentless hunter, saj pomaga pri premikanju po mapi.

Lahko pa izberete bolj agresivne, ampak posledično tudi bolj tvegane rune:

Največkrat uporabljene rune proti meele matchupom in team compom, proti katerim vam pomaga večji movement speed ter ohranjanje razdalje.

Zadnji dve različici run prispevata k večjemu damage-u in se lahko uporabita, ko imate dober matchup. 

Spells

Ignite je največkrat uporabljen spell, saj se lahko uporabi tudi pri roamih. Exhaust pride v poštev, če imajo nasprotniki veliko burst damage-a, Heal pa v primeru, da AD vzame nekaj drugega in imata na lane-u slabši matchup.

Items

Starting items

ali

Spellthief’s edge kupite v dobrih matchupih, v katerih lahko trade-ate na lane-u. Relic Shield je varna izbira, saj pomaga pri farmanju in pushanju, in se uporablja v slabih matchupih, ko se je nevarno izpostavljati.

1st back

Čevlji so na Bardu zelo pomembni za premikanje po mapi in lažje trade-anje. Ruby Crystal je vredno izbrati, saj da health in je zelo dober stat v vseh pogledih. Faerie Charm kupite, če vam ostane dovolj denarja in se odločite za build, v katerem pride v poštev (Athene’s Unholy Grail, Redemption). 

Early game:

ali , ali , ali

Build 1:

Ta build je primeren, ko potrebujete dodatne življenjske točke. 

Build 2: 

Ta build ponuja več sustaina ekipi in večji damage. 

Ostale možnosti:

Te možnosti se večinoma uporabljajo pri buildu 1. 

Premk build (če se želite malo pozabavati):

To je moj najzanimivejši build, ki sem ga izumil. Prinaša ogromne damage številke in presenečene obraze na nasprotnikovi strani ter celo pozitivne rezultate.

Skills

– Passive (Travelers Call): 

Okoli Barda se na naključnih lokacijah spawnajo chimes, ki povrnejo dobro količino mane. Več jih Bard pobere, več damage-a ter drugih prednosti mu prinesejo.

– Q (Cosmic Binding):

Glavni damage ability na Bardu. V prvi vrsti slowa, če pa nasprotnik stoji pred zidom, minioni ali drugimi heroji, oba tudi stunna. 

– W (Caretakers Shrine):

Ability, ki heala in da kratek movement speed buff, zato je še posebej pomemben v laning fazi. 

– E (Magical Journey):

Ability, ki omogoči tunele skozi vse stene v ravni liniji. Dober za pobeg pred nasprotniki, premikanje po mapi in lovljenje nasprotnika.

– R (Tempered Fate):

Ability, ki je zelo močan pri lovljenju nasprotnikovih herojev. Po drugi strani pa ga lahko v nekaterih situacijah uporabite na soigralcih ter jim s tem pomagate. 

Vrstni red nadgrajevanja skillov:

V nekaterih situacijah se v začetni fazi igre (lvl 4) nadgradi W na drugo stopnjo za večji sustain na laneu.

Triki in namigi za igranje

 • Začnite z W in shrine postavite na lane blizu towerja. Ta ability ima 3 stacke, zato pred laning fazo uporabite vse. To vam omogoča lvl 1 trade, saj se z njimi lahko nahealate nazaj. Ko postavite W, skušajte iti po chime, ki vam bo vrnil mano.
 • Ko trade-ate, uporabite autoattack (ko imate 5 chimes in s tem aktiviran slow) in za tem Q za lažji zadetek. 
 • Na fontani v svoji bazi lahko naredite tunel čez steno in s tem sebi ter soigralcem omogočate hitrejše vračanje na lane. 
 • Spremljajte summoner spell flash, še posebej imobilnih nasprotnikovih herojev, saj brez njih težko pobegnejo vaši ultimativni sposobnosti. 
 • Pazite pri uporabi tunela (E), saj ima ta ability dolg cooldown in ste lahko brez njega hitro v težavah.

Nekaj uporabnih tunelov:

Early game:

Na lane-u skušajte imeti za vami čim več Caretaker’s Shrines. Trade-ajte pametno in na kratko, ko imate chime + Q ability pripravljen za uporabo. Ko je stanje lane-a primerno za roam, se za to čim večkrat odločite, saj je Bard pri tem zelo učinkovit. Že s tem, da greste v fog of war, morata nasprotnikov midlaner in jungler to spoštovati. Če se vam dozdeva, da vas poskuša gankati nasprotnikov jungler, poskusite igrati čim bolj ob zidovih, na katerih lahko uporabite tunel za pobeg. 

Mid game in late game:

Poskusite čim več roamati po mapi in igrati z junglerjem. Ultimativna sposobnost je ena najmočnejših v igri nasploh za lovljenje nasprotnika ali več njih. Uporabljajte jo na nasprotnikih, ki jih lahko z njo ujamete. Pobirajte čim več chimes, saj pomembno prispevajo k scale-anju. V fightih iščite možnosti za stun (Q) in čim več auto attackajte, kadar je to možno. Auto attacki  namreč močno slowajo in naredijo veliko damage-a.

Vodič napisal Matic ‘prmk’ Premk

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in Aljažkom: Najpogostejše napake Fortnite igralcev

Samo Zavašnik

Published

on

Po tem, ko je v zadnjih treh videih govoril o izboljšanju merjenja, grajenja in urejanja elementov v najpopularnejši Battle Royale igri na svetu, Fortnite, bo Aljaž “Aljažek” Radovan, serijo člankov sklenil s seznamom najpogostejših napak, ki se pogosto pripetijo še najboljšim igralcem.

V videu govori tako o mehaničnih napakah med editanjem, o pogostih zmotah pri rotiranju ter slabih navadah, ki tekmovalnim igralcem preprečujejo dvig nivoja igranja. Poda pet ključnih nasvetov:

 • Odpraviti je potrebno neprestano skakanje med rotiranjem, tj. premikanjem iz ene na drugo lokacijo. Predlaga alternativo, cik-cak tekanje levo in desno, ki zagotovi največjo stopnjo nepredvidljivosti za nasprotnika.
 • Pričeti smiselno uporabljati novo mehaniko “Shake down the enemy”, ki igralcem pove, kje so njegovi soigralci ter s tem omogoča, da prilagodite bojni načrt skladno z novimi informacijami. Tu pa še posebej izpostavi, da je potrebno biti previden pri uporabi ter izkorisiti mehaniko samo, ko vam pogoji igre to omogočajo.
 • Izpostavi napako pogostega menjavanja med orožji ter posledično počasnejšega urejanja elementov – priporočeno je editanje z blueprinti, o katerih je govoril v prejšnjem videu.
 • Premislite, preden se sprehodite skozi grmičevje, brez da bi preverili notranjost. Vsakič, ko vidite bush, predvidevajte, da je poln. Zgradite si rampo, poglejte stanje od zgoraj in enostavno premagajte igralca, ki se skriva znotraj le-tega.
 • Prenehajte pushati nasprotnika vsakič, ko ga poškodujete. Cilj igre je le-to zmagati in pogosto ne vemo, če ima igralec s seboj celotno njegovo ekipo, če je tam še kak nasprotnik ali če se je v času, ko pridemo do njega, že pozdravil. V vsaki bitki je cilj v primerjavi z nasprotnikom imeti boljše pogoje, s katerimi si lahko povečate možnosti za zmago.

Nasvete podaja Aljažek

Eden najmlajših slovenskih livestreamerjev in ustvarjalcev gaming vsebin na YouTubu, Aljaž “Aljažek” Radovan, 16, ima več kot 11.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno več kot 800.000 ogledi, kot tudi se lahko pohvali s 4000 sledilci na Instagramu. Te številke so še posebej obetavne, saj je videoposnetke na svoj kanal začel redno nalagati šele pred dobrim letom dni.

 • Naroči se na njegov YouTube kanal tukaj.
 • Sledi mu na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Continue Reading

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in Aljažkom: Kako se izboljšati v editanju v Fortnite?

Samo Zavašnik

Published

on

Načeloma je igranje Fortnite, zagotovo v popularni kulturi najpopularnejše videoigre na svetu, enostavno. Vseh 100 igralcev na strežniku skoči iz letečega avtobusa na igralni poligon, mapo, veliko 2 kvadratna kilometra, sestavljeno iz nekaj desetih mest in drugih, v virtualnem svetu slavnih mest, na katerih se odbija bitka za najboljšega. Igra nato postopoma krči igralno polje in s tem sili igralce v dvoboje – zmaga posameznik, ki ostane zadnji živ.

Poleg streljanja je zagotovo najpomembnejša mehanika znotraj igre grajenje ramp, tunelov in drugih elementov, s katerimi nasprotnike ujamemo, se skrivamo pred njimi ali jih skušamo presenetiti, o katerih je Aljaž “Aljažek” Radovan razlagal že v prejšnjem videu. Tokrat pa je na sporedu dodatna mehanika, ki je ključna za grajenje, a je tako pomembna, da si zasluži svoj video – to je urejanje elementov, tj. editanje. Izpostavi:

 1. Edit on Release funkcijo, ki je marsikdo ne uporablja (a jo pridoma izkoriščajo profesionalni igralci), a doda k gladkosti izkušnje grajenja ter s tem pohitri proces ter natančnost.
 2. Fokusiranje na vaji v kriznih trenutkih, tj. obvladovanje t.i. scuff editinga ter težjih mehanik in procesov urejanja v paniki
 3. Pomembnost maksimalne nepredvidljivosti glede reakcij in procesov grajenja medtem ko ste v boxu in ste v procesu bojevanja proti nasprotniku.
 4. Osvojitev mehanike editanja z blueprinti, ki omogočajo urejanje na daljše razdalje ter s tem omogočajo večji nadzor ter še eno tehniko za presenečanje drugih igralcev.
 5. Crosshair placement, ki morebiti ni direktno povezan z urejanjem, a je pomemben za boje – pričakujte, kje na ekranu za elementi, ki jih editate, se lahko nasprotnik pojavi in skušajte imeti merek usmerjen točno tja.

Za konec Aljažek predstavi še Flood’s Edit Course V1 ter vse tehnike, ki jih lahko usvojite na tej mapi znotraj najpopularnejše Battle Royale igre na svetu, Fortnite.

Nasvete podaja Aljažek

Eden najmlajših slovenskih livestreamerjev in ustvarjalcev gaming vsebin na YouTubu, Aljaž “Aljažek” Radovan, 16, ima več kot 11.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno več kot 800.000 ogledi, kot tudi se lahko pohvali s 4000 sledilci na Instagramu. Te številke so še posebej obetavne, saj je videoposnetke na svoj kanal začel redno nalagati šele pred dobrim letom dni.

 • Naroči se na njegov YouTube kanal tukaj.
 • Sledi mu na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Continue Reading

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in JureTršanBlondom: Kako urediti gaming video

Samo Zavašnik

Published

on

Če želite postati ustvarjalec vsebin na portalu YouTube, se boste po snemanju vsebine, o kateri je bilo govora v prejšnji epizodi, naenkrat znašli pred glavnim izzivom, ki vas loči do končnega izdelka. Imeli boste polno mapo audio in video posnetkov, ki jih je potrebno zložiti v končen izdelek z glavo in repom. Tu pride na vrsto zagotovo urejanje, tj. editing videa.

Prva odločitev je zagotovo izbira programa za urejanje – le te so lahko popolnoma enostavne, mobilne aplikacije, tipa Filmora in LumaFusion, lažja, a zagotovo bolj funkcionalna so zagotovo orodja kot Vegas Pro, iMovie in HitFilm Express, lahko pa polnopravna orodja, uporabljana tudi v Hollywoodu, kot so Adobe Premiere Pro, Blackmagic Davinci Resolve ali Avid Media Composer.

A izbira in poznavanje programskega okolja ni dovolj, da vas opazijo na YouTube v poplavi več milijonov ur naloženih vsebin gaming posnetkov dnevno. V tokratnem #IgrajKotPro videu vam Jure “JureTršanBlond” Tršan, ki ga mediji radi opišejo kot interdisciplinarnega ustvarjalca, in ki so ga izkušnje na področju prenašanja gaming vsebin v živo, snemanja lifestyle videov in ustvarjanja avtorske glasbe, pripeljale do skupno več kot 40.000 aktivnih sledilcev na družbenih omrežjih, na dejanskem primeru pokaže proces urejanja videa od začetka do konca.

Nasvete podaja JureTršanBlond (JTB)

Slovenski ustvarjalec vsebin na YouTubu, livestreamer in raper, Jurij “JureTršanBlond” Tršan, 19, ima skoraj 27.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno 8,5 milijona ogledov in več kot 13.000 sledilcev na Instagramu. S tem zagotovo sodi v vrh slovenskih ustvarjalcev na področju gaminga.

 • Naroči se na njegov YouTube kanal tukaj.
 • Sledi mu na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Continue Reading

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in Aljažkom: Kako se izboljšati v grajenju?

Samo Zavašnik

Published

on

Načeloma je igranje Fortnite, zagotovo v popularni kulturi najpopularnejše videoigre na svetu, enostavno. Vseh 100 igralcev na strežniku skoči iz letečega avtobusa na igralni poligon, mapo, veliko 2 kvadratna kilometra, sestavljeno iz nekaj desetih mest in drugih, v virtualnem svetu slavnih mest, na katerih se odbija bitka za najboljšega. Igra nato postopoma krči igralno polje in s tem sili igralce v dvoboje – zmaga posameznik, ki ostane zadnji živ.

Poleg streljanja je zagotovo najpomembnejša mehanika znotraj igre grajenje ramp, tunelov in drugih elementov, s katerimi nasprotnike ujamemo, se skrivamo pred njimi ali jih skušamo presenetiti. V tokratnem videu bo Aljaž “Aljažek” Radovan, katerega Fortnite vsebine redno spremlja več kot 10.000 naročnikov, govoril o temu, kako postati pravi builder.

Na začetku izpostavi 3 ključne faktorje, potrebne za uspeh:

1. Nujno redno in predvsem pravilno treniranje

2. Fokusiranje ne samo na freebuilding, marveč na vse tehnike za grajenje – vključno s tunnelingom, layerji in več

3. Postopno zviševanje zahtevnosti – na začetku je potrebno usvojiti enostavnejše, ter nato, ko jih obvladamo z zaprtimi očmi, iti na zahtevnejše. Vse neizkušene igralce napoti tudi na zbirko videov, ki posamezno predstavijo vsako specifiko znotraj igre.

Za treniranje ter grajenje pokaže dve mapi, na kateri lahko vsi igralci dodatno izpilijo svoje sposobnosti – Piece Cntrol Map, ki jo je ustvaril Raider464 in pomaga pri izboljšanju editanja ter buildinga. Tej sledi Realistic Edit Map, na kateri je poleg prej omenjenih mogoče v zahtevnejših kombinacijah in z boti ter zombiji trenirati tako aim, kot tudi building in editing.

Nasvete podaja Aljažek

Eden najmlajših slovenskih livestreamerjev in ustvarjalcev gaming vsebin na YouTubu, Aljaž “Aljažek” Radovan, 15, ima več kot 11.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno več kot 800.000 ogledi, kot tudi se lahko pohvali s 4000 sledilci na Instagramu. Te številke so še posebej obetavne, saj je videoposnetke na svoj kanal začel redno nalagati šele pred dobrim letom dni.

 • Naroči se na njegov YouTube kanal tukaj.
 • Sledi mu na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Continue Reading

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in JureTršanBlondom: Kako posneti dober Fortnite video

Samo Zavašnik

Published

on

V letošnjem letu so posnetki igranja Fortnite samo na platformi YouTube Gaming dosegli več kot 67 milijard ogledov in s tem je ta Battle Royale igra trdno na petem mestu, ki jo prehitijo le Grand Theft Auto V, v drugih regijah popularna Garena Free Fire, Roblox in seveda že nekaj let dominantnim Minecraftom.

Z venomer lažjim ustvarjanjem in nalaganjem videoposnetkov igranja bo to število v prihodnjih letih le še naraslo. A kako biti opažen v poplavi novih videov in milijone gledalcem zagotoviti kvalitetno gledalsko izkušnjo?

Na to vprašanje danes odgovarja Jure “JureTršanBlond” Tršan, zagotovo eden najpopularnejših ustvarjalcev vsebin na področju videoiger pri nas z več kot 40.000 aktivnimi sledilci, ki poleg gaming videov in prenosov v živo ustvarja tudi livestyle videe in avtorske glasbe. ki ga mediji radi opišejo kot interdisciplinarnega ustvarjalca, in ki so ga izkušnje na področju prenašanja gaming vsebin v živo, snemanja lifestyle videov in ustvarjanja avtorske glasbe.

Medtem, ko je v zadnjem videu opisal splošen proces pravilnega tehničnega ustvarjanja gaming videa, se tokrat posveti specifično ustvarjanju videov za najpopularnješo videoigro na svetu, ki je v zadnjih letih pustila viden pečat v zavesti vsakega posameznika in vplivala na razvoj širše popularne kulture, Fortnite.

Na začetku Jure na kratko ponovi tehnične zahteve za snemanje, med njimi kvaliteten računalnik, mikrofon in kamero. Temu sledi razprava o najpomembnejših komponentah vsakega Fortnite videa, kjer predstavi za njega najboljši recept za izdelavo videa.

Za konec se poglobi še v napotke na področju vsebine – o čem govoriti v posameznih trenutkih, ko akcije v igri ni dovolj, kako prilagoditi svoj način podajanja informacij tako, da bo maksimalno zanimiv in relevanten za gledalca, tj. da govori stvari, ki bi bile njemu kot gledalcu zanimive in bi jih rad slišal.

Nasvete podaja JureTršanBlond (JTB)

Slovenski ustvarjalec vsebin na YouTubu, livestreamer in raper, Jurij “JureTršanBlond” Tršan, 19, ima skoraj 27.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno 8,5 milijona ogledov in več kot 13.000 sledilcev na Instagramu. S tem zagotovo sodi v vrh slovenskih ustvarjalcev na področju gaminga.

 • Naroči se na njegov YouTube kanal tukaj.
 • Sledi mu na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Continue Reading

Igraj kot PRO

Igraj kot PRO z Mastercard in ScorpLZ: Kaj so Highground Retakes in kako jih uspešno izvesti!

Samo Zavašnik

Published

on

Načeloma je igranje Fortnite, najpopularnejše Battle Royale igre na svetu, enostavno. Vseh 100 igralcev na strežniku skoči iz letečega avtobusa na igralni poligon, mapo, veliko 2 kvadratna kilometra, sestavljeno iz nekaj desetih mest in drugih v virtualnem svetu slavnih mest, na katerih se odbija bitka za najboljšega. Igra nato postopoma krči igralno polje in s tem sili igralce v bitko – zmaga posameznik, ki ostane zadnji živ.

Navkljub temu, da je enostavno začeti z igranjem, je za zmagovanje državnih, kaj šele svetovnih turnirjev, potrebne ogromno prakse in vrhunske sposobnosti izkoriščanja mehanik igre v svojo prid ter s tem, poleg natančnega streljanja, nadvladati konkurenco.

V zadnjem videu je Žiga “ScorpLZ” Lah predstavil pogosto slabo razumljeno mehaniko Piece Controla. Tokrat nadaljuje s še eno napredno tehniko v igri, in sicer t.i. Highground Retakes. Kot že ime pove, bo govora o prevzemanju višjega položaja v igri oziroma varnega načina za približevanje nasprotnikom, ki so višje od vas.

Le-to lahko dosežete z enostavnimi tehnikami vrtenja stopnic, kot tudi celotnim spektrom naprednejših tehnik sprememb vrstnega reda in dinamike gradbenih blokov v igri. Vse te sprva razloži, nato pa praktično prikaže najhitrejši način gradnje ter ob tem komentira načine pozicioniranja, presenečanja nasprotnika in več.

Za vse, ki želite nadgraditi svoje znanje na tem področju in želite postati e-športni profesionalci, bo ta video kot narejen za vas.

Nasvete podaja ScorpLZ

Slovenski livestreamer in ustvarjalec vsebin na YouTubu, Žiga “ScorpLZ” Lah, 24, ima več kot 25.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu s skupno skoraj 4 milijoni ogledov, več kot 11.000 sledilcev na Instagramu in 650 na Twitterju. S tem je med največjimi gamerji v Sloveniji.

 • Naroči se na njegov YouTube kanal tukaj.
 • Sledi mu na Instagramu tukaj.

#IgrajKotPRO omogoča

Continue Reading

Pro nasveti by Mastercard

Oglas

Priljubljeno