fbpx
Connect with us

Preizkušamo

Preizkušamo novoizdano FIFA 21

Nataša Ujlaki

Published

on

Leto je naokoli in spet nas je pričakala nova iteracija nogometne simulacije FIFA 2021. Grafično sicer malce lepša, a pod površjem žal brez večjih sprememb.

Letošnja različica s sabo ni prinesla nobenih večjih novih igralnih posebnosti. Na prvo žogo bi laično oko celo hitro reklo, da je zadeva v resnici le FIFA 2020 z malo več poligoni in novimi igralci. Kritika, da kupci FIFE vsako leto plačujejo le za menjave igralcev, je v primeru 2021 skoraj upravičena.

Novost v spretnem preigravanju

A spremembe so vseeno prisotne in po več urah igranja se te tudi opazijo. FIFA 2021 ima nov sistem za preigravanje Agile Dribbling, ki igralcem z višjo statistiko veščin omogoča, da začnejo s preprosto kombinacijo tipk med nogami obračati žogo in se s tem izognejo poskusom prevzema žoge od nasprotnika. Pri tej potezi se moramo seveda zavedati, da bo veliko bolj učinkovita, če jo izvedejo igralci kot sta Lionel Messi in Silva.

Vidnejše izboljšave na področju podajanja in inteligence igralcev

Izboljšave vidimo tudi na področju podajanja visokih žog v prostor. Brce žog niso več predvidljivo enostavne, ampak sedaj omogočajo, da jih lahko bolje zavijemo in ciljamo. Izboljšali so tudi udarce z glavo. Taktike dolge podaje iz boka so posledično postale veliko bolj realne. Igra nasploh daje občutek lažjega napadanja. Zaključiti tekmo z doseženimi petimi goli ni bila redkost. Na drugi strani pa so prišle tudi spremembe za branilce. FIFA 2020 branilci so včasih blokirali strele in podaje, ki so bili blizu njih, a se v resnici niso dotaknili njihovega telesa. Teh frustrirajočih trenutkov v FIFA 2021 na srečo ni bilo prisotnih.
Področje igralnih načinov tudi ne prinaša večjih sprememb, le izboljšave in dodatke na že znanih. Tako se vrača Volta, igralni način, ki omogoča tekme v »cestnem« nogometu. Majhni goli, veliko preigravanja in po novem tudi večigralski način. Večigralstvo v Volta načinu namreč v prejšnji FIFA 2020 ni bilo na voljo. Volta ima sedaj tudi par ur vsebine za zgodbo, četudi ta deluje dokaj klišejsko in nič kaj unikatno. Volta način je posledično boljši od lanske verzije, a še vseeno deluje le kot dodatek, ki ga igralci pogosto enkrat preverijo in potem pustijo na miru za vedno.

Career mode je ravno tako dobil par sprememb, ki kažejo na izboljšave. Igralni način, ki je osnova FIFA offline igralske izkušnje, ima sedaj večji poudarek na treniranju svojih začetih igralcev in upoštevanju kemije med njimi. Neskončno menjavanje nogometašev in kupovanje novih, tako ni več očitna prva izbira, ampak je pri določenih igralcih potreben resen razmislek ali se njihova zamenjava res izplača.

Novosti v menedžerskem načinu

Menedžerski navdušenci pa se v Career igralnem načinu lahko veselijo nove dodane funkcije ogleda simulacije tekem iz ptičje perspektive. Stvar omogoča preprosto prehajanje med menedžerskim in igralskim pogledom. Če na primer med spremljanjem igre opazite, da ima vaša AI vodena ekipa težave, lahko svobodno vstopite v igro, zadanete kakšen gol in se prestavite nazaj v menedžersko pozicijo, ko enkrat dosežete vodstvo.

Mikrotransakcije in FIFA Ultimate Team (FUT)

Ker govorimo o FIFA igri, moramo žal govoriti tudi o mikrotransakcijah. FIFA Ultimate Team je spet velik del FIFA izkušnje in vidi se, da EA svojo pozornost še vedno v večini usmerja v ta igralni način. Ultimate Team namreč kreacijo svoje enajsterice še vedno močno naslanja na kupovanje paketov kartic. Pay-to-win mehanika, ki jo te mikrotransakcije prinašajo, lahko pokvari velik del izkušnje. Je pa sedaj v Ultimate Team dodana opcija co-op igranja, tako da lahko razočaranje ob odpiranju paketov sedaj tudi delite s prijatelji.

FIFA 2021 je nogometna simulacija, ki se od svojega predhodnika ne razlikuje veliko, a vseeno prinaša določene izboljšave, ki jih veterani igre zagotovo opazijo in cenijo. Napadanje je zabavnejše, igralni načini dodajo več ur nove vsebine, večji poudarek je na večigralstvu (npr. Volta, co-op Ultimate Team), a mikrotransakcije so še žal vedno prisotne. Je pa FIFA vseeno FIFA in evforija, ko prijatelju prebijete obrambo in mu zadate gol, pogosto zamegli njene sporne točke.


Vroča ponudba za gamerje

FIFA 21 PS4

65,99 €


Avtorji:
Tekst: Rok Gumzej
Glas: Nataša Ujlaki
Video: Samo Zavašnik

Vodič

Vodič: PS5 – Kako konzolo izklopiti ali dati v spanje

Žiga Kmetec

Published

on

Tutorial za PlayStation 5 v slovenščini

Če ste kliknili na ta video predvidevamo, da ste frustrirani, zato ne bom ovinkaril in pridem kar k stvari. Samo stisnete na PlayStation gumb na vašem kontrolerju in pokaže se vam hiter meni, kjer je povsem na desni strani “Power” ikona. Tukaj imamo opcije spanje, ugasni konzolo in ponovni zagon. Verjamem, da si boste za vedno zapomnili.

Hvala vam za ogled in lep dan še naprej.

Continue Reading

Prva igra

Preizkušamo kooperativno pustolovščino It Takes Two

Žiga Kmetec

Published

on

Pred leti smo bili deležni fantastične kooperativne igre A Way Out. V kateri sta bila soigralca odvisna od drug drugega, za napredovanje v zgodbi. Tako je podjetju Hazelight Studios uspelo izdati še eno kooperativno uspešnico, ki nosi ime It Takes Two. V njej imamo izbiro igrati kot oče Cody ali mama May.

Najprej nekaj o zgodbi

Zgodba nam hitro predstavi težavo s katero se moramo spoprijeti že na začetku – starša se neprestano prepirata. Oče je doma zadolžen za vsa hišna opravila, ki niso nikoli narejena tako, kot bi si želela May. Ona neprestano dela in nikoli ni doma, da bi čas lahko preživljala z možem ali hčerko Rose. Tako se oba odločita, da se bosta ločila, a prepir je slišala tudi njuna hčerka. Rose ima drugačne načrte saj kot vsak otrok, si želi da bi starša ostala skupaj. Tako naprosi knjigo ljubezni, da bi njena starša spet postala prijatelja in se ne bi ločila. Potoči nekaj solz, ki s pomočjo magične knjige spremenijo mami in očeta v dve figuri, ki ju je držala takrat v rokah. Tako se začne naša zgodba sodelovanja in krpanja njunega zakona. Skozi celotno igro nas popelje mehiška knjiga ljubezni Dr. Hakim, ta povezuje zakonca, ki si samo želita normalnega življenja.

Potrebna sta dva

Način igranja je podoben kot pri A Way Out, a so ustvarjalci uspešno izpilili določene pomanjkljivosti in nam ponudijo bolj zabavno izkušnjo. Čeprav igra na prvi pogled izgleda otroško, vam lahko zagotovim da temu ni tako. Grafika okolja po katerem se sprehajamo je prečudovita in prav takšna je zgodba. Igra vsebuje tudi različna mesta in sezone, kjer lahko izboljšujemo svojo raziskovalno žilico in poiščemo vse skrite dosežke. Na določenih mestih se lahko pogovarjamo z meščani in odkrivamo nove mini igre. Če si igralca tekom igre pomagata, se lahko v mini igrah spopadeta druga z drugim. Na vsaki ravni sta vsaj dve skriti mini igri, ki ju lahko poiščete, če sledite zvoku tamburina. Ena izmed prvih in mojih najbolj priljubljenih se imenuje Whack-a-Cody, kjer lahko May Codyja udarja s kladivom. Vsaka raven je nekaj posebnega in vsakič omogoča drugačne mehanike igranja.

Ljubezenski zdravnik

Cody in May imata različne sposobnosti in predmete s katerimi potujeta in si pomagata. Nekatere izmed njih so kladivo in žebelj, med in vžigalice, magneti, hoja po stropih in še več. Kontrolke so enostavne in hitro se lahko navadite na njih. Vsi dvojni skoki in air-dashi so gladki, natančni in izjemno odzivni. Eden izmed najbolj zoprnih likov pa je Dr. Hakim saj vsakič, ko sem ga videl sem se lahko samo nasmejal, ker je govoril osladne nasvete. Ampak to je tudi pomenilo, da nama bo spremenil način igranja.

It Takes Two – Dr. Hakim

Zaključne misli

Igra nikoli ne postane dolgočasna. Na voljo je devet poglavij, kjer lahko najdemo ogromno mini iger in raziskujemo različna okolja ter odklepamo dosežke. Imamo več vrst igranja, kjer se lahko preizkusimo v različnih vlogah. Ponuja vam vsaj šestnajst ur zabave in smeha. Skupaj z partnerko sva se kepala sredi mesta namesto, da bi nadaljevala v naslednjo raven. Bil sem očaran kako sta se May in Cody počasi ponovno spoznavala in celotna zgodba me je pritegnila. It takes Two bi toplo priporočil vsem oboževalcem kooperativnih iger, saj je ena izmed redkih, ki ponuja split screen local co-op in ki ima tako dobre kontrolke. Omogoča tudi online co-op in je na voljo za računalnike, Playstation 4 in 5, Xbox One in serije X/S. Igri bi dal Game Gang oceno 10/10.

It Takes Two ponuja vam vsaj šestnajst ur zabave in smeha.

IT TAKES TWO PS4 igra

39,99 €

Continue Reading

Vodič

Vodič: Kako deluje integracija JBL Quantum headsetov s programom Discord

Samo Zavašnik

Published

on

V zadnjih letih je Discord postal glavna platforma za vse gamerje za glasovno komunikacijo v igrah. Celotna serija izdelkov JBL Quantum – od cenovno ugodnega modela 100 do flagshipa ONE, ima certifikat za kompatibilnost in še več – izkušnja je optimizirana ter izboljšana tako, da zagotovi še boljšo igralno izkušnjo.

Kako pa deluje? Vsi modeli kvalitetno reproducirajo zvok tako, da je komunikacija s soigralci kristalno jasna. Dodatno se modeli 400, 600, 800 in ONE ponašajo z dvema ločenima zvočnima karticama – ena za zvoke iz igre in ena za govor vaše ekipe. Nato na namenskem gumbu, bodisi na slušalki, bodisi na namenski konzoli, lahko prilagodite glasnost zvoka soigralcev v primerjavi z glasnostjo igre, brez da zapustite igro in prilagajate jakost vsakega posebej

Del certifikata, ki ga imajo vse izdaje v liniji izdelkov JBL Quantum, je pa zagotovo tudi kvaliteten mikrofon – ta je usmerjen in ne zajema zvoka iz okolice, istočasno pa je prilagojen za razločno in zanesljivo glasovno komunikacijo. Dober zajem nadgradi še programska oprema JBL Quantum Engine, v kateri si lahko po lastnih željah prilagodite izenačevanje šuma, zmanjševanje odmeva in nastavite občutljivost mikrofona. 

Seveda, pa so JBL Quantum headseti kompatibilni tudi z vsemi drugimi programi za glasovno komunikacijo – najsi so to gamerski, kot TeamSpeak, Ventrilo, ali Skype oz. Viber, pa tudi pri šolskih obveznostih ali sestankih na Teamsih ali Zoomu se bodo gaming headseti JBL Quantum brezhibno odrezali.


JBL Quantum 400 Black žične slušalke

99,99 €

Continue Reading

Vodič

Vodič: PS5 – Interakcija z novim menijem

Žiga Kmetec

Published

on

Tutorial za PlayStation 5 v slovenščini

Danes vam bomo predstavili PlayStation 5 meni.  Na voljo imate povsem nov vmesnik. Na vrhu boste videli je razdeljen na Games in Media. Začnimo kar na Games kjer so vse vaše igre in Playstation Store, kjer si jih lahko kupite.

Na vrhu imate 4 kategorije:

  • Collection,
  • Latest,
  • Subscription in
  • Browse.

V Latest vam PlayStation predstavi najnovejše in najbolj igrane igre. Pod Collection vam predstavi njihovo kolekcijo iger katere bi lahko bile za vas. Pod Subscription pa vam PlayStation predstavi njihov PS Plus, ki ga lahko kupite za 1 mesec, 3 mesece ali 1 leto in odklenete njihove ekskluzivne igre kot mesečno dobivate zastonj 2-3 igre v vrednosti 60 €. Za na konec pa imamo še Browse menu kjer lahko iščete med vsemi igrami in programi.

Pod Games meni vidite vse programe in igre, ki so naložene na PlayStationu. V meniju je najpomembnejši Game Library, saj v kolikor še nimate naložene nobene igre boste tukaj našli vse programe in igre ki so vam na razpolago.  Pod meni Installed boste videli kaj imate naloženo, pri PlayStation Plus pa lahko vidite kaj vse vam ta naročnina ponuja.

Podajmo se v menu Media. Tukaj imamo na voljo gledanje serij YouTube, Netflix, v glavnem vse aplikacije za predvajanje vaših najljubših serij, filmov, videoposnetkov, streamov in posnetkov z virtualno resničnostjo, če slučajno imate VR očala. 

V zgornjem desnem kotu imamo lupo, preko katere lahko brskamo po celotnem Playstationu. Iščemo lahko posnetke, igre ali igralce. Zraven lupe je Settings meni, kjer si lahko personaliziramo svoj PlayStation. Ne smemo pa pozabiti na našo ikono/profile, kjer lahko spremenimo svoj online status, pogledamo dosežke in pokale, se izpišemo iz računa ali menjamo menjamo med računi.

To bi bilo  iz naše strani vse, kar se tiče PlayStation 5 menija.

Hvala vam za ogled in lep dan še naprej.


MARVEL’S AVENGERS PS5

69,99 €


JBL Quantum 100 Black žične gaming slušalke

39,99

Continue Reading

Preizkušamo

Vodič: Kaj je QuantumSphere360 in kako izboljša izkušnjo igranja

Samo Zavašnik

Published

on

JBL Quantum ONE je izdelek visokega razreda, ki navduši s kvaliteto izdelave, naprednim izenačevanjem šuma, svetlobnimi efekti in seveda, kot se za JBL spodobi, vrhunskim zvokom. Je nedvoumno eden najboljših gaming headsetov na voljo danes. Dodatno ima eno unikatno lastnost, ki ga postavi na ločeno stopničko v primerjavi z drugimi konkurenti na trgu – to je napredna tehnologija prostorskega zvoka QuantumSphere360.

Ta na začetku za zagotavljanje optimalne izkušnje omogoča, da kalibrirate telesno višino in obseg glave. Dodatno v uho pri kalibraciji vstavite poseben čep za uho, s katerim program prilagodi reprodukcijo zvoka obliki vašega ušesnega kanala. Celoten proces traja le nekaj minut in skupaj z zaznavanjem premikov glave trajno optimizira zvok.

Za tem bo ob vsakem premiku glave tudi prostorski zvok prilagojen, ter tako naš položaj v virtualnem svetu do popolnosti realističen. Koraki nasprotnikov nad nami se bodo slišali fizično višje ter jih boste lahko bistveno bolje prostorsko opredelili že samo z zvokom – kar bo vsakemu tekmovalnemu igralcu pred nasprotniki dalo ključno prednost pri igranju.

Za več informacij o JBL Quantum izdelkih, obiščite jbl.com.


JBL Quantum ONE Black žične gaming slušalke

249,99 €

Continue Reading

Igre

Preizkusili smo vlogoigralsko akcijo Mortal Shell: Enhanced Edition

Blaž Cilenšek

Published

on

Pozdravljeni na Game Gangu, moje ime je Blaž Cilenšek in gledate recenzijo za Mortal Shell.

Mortal Shell je akcijski RPG, ki ga je razvil studio Cold Symmetry. Izvirna igra je sicer bil izdana že avgusta 2020, a so sedaj ponovno izdali t.i. “enhanced” verzijo za novo generacijo PlayStaiton in Xbox konzol.

Še ena “Soulslike” igra

Velikokrat uporabimo izraz “Soulslike”, kadar opisujemo tak stil iger. From Software je z igrami kot so Dark Souls, Bloodborne, Demon’s Souls in druge začel popolnoma nov žanr iger. Žanr v katerem so nasprotniki in okolje neizprosni do igralca. Tovrstna igra naj bi bila tudi Mortal Shell.

Prvo kar vam zaupam je to, da se Mortal Shell dovolj razlikuje od klasičnih “Soulslike” iger, da imamo res občutek da igramo nekaj novega. Mehanika t.i. “Shellov”, ali po naše oklepov, nam ponuja raznoliko igranje. Imamo 4 različne oklepe ter 4 različna orožja. Oklepi se po načinu igranja razlikujejo, vsak ima tudi svoj “Skill tree” kjer ga nadgrajujemo. Enako velja za orožja. Jaz osebno sem uporabljal oklep Eredim, ki ga lahko kategoriziramo kot “tanka” z veliko življenja in malo “stamine” ter Marytr’s blade. Prav tako je potrebno omeniti, da ko prvič pademo na 0 življenja nas igra zgolj vrže ven iz oklepa in ne direktno ubije. Potem moramo samo nazaj do oklepa in imamo še drugo možnost za preživetje. Druga izvirna mehanika v igri je “Harden” s katero telo spremenimo v kamen in odbijemo napad nasprotnika. To je že prvi znak, da je Mortal Shell precej lažja in manj neizprosna igra kot so druge v “Soulslike” žanru.

Svet Mortal Shella me je sprva malce razočaral. V sredini je centralna lokacija, iz katere obiskuješ druge kraje, kjer se tudi nahajajo šefi. Kar me je razočaralo je monotonost te centralne lokacije. Ko gledaš okoli sebe opaziš, da so si pokrajine med seboj precej podobne in mine nekaj časa preden se navadiš in uspeš navigirati med posameznimi lokacijami. Prav tako ni jasno definirano katere lokacije je pametneje najprej obiskati in katere kasneje. Igra nima linearne progresije, ampak niti odprtosvetna ni. Je nekaj vmes, kar ni nujno slabo, saj poznamo primere, kot najnovejši God of War, kjer je to odlično izvedeno.

Šefi niso dovolj velik izziv

V igri se boste soočili s 4 glavnimi bossi, ki bi za moj okus lahko bili težji, vsaj za igro, ki jo uvrščamo v “Soulslike” žanr. Ne želim se hvaliti s tem, ko rečem, da me niso niti enkrat premagali. Ampak na žalost izziv ni bil pretirano velik. Razen tega, da dvoboji trajajo nekoliko dlje, lahko rečem, da sem se bolj namučil z določenimi osnovnimi nasprotniki kot pa s šefi.

Bojevanja prinese en velik plus za igro Mortal Shell. Vsa orožja so izredno zanimiva in imajo svoj način bojevanja. Manjši nasprotniki so vsi raznoliki in ponujajo velik izziv, ko se prebijamo skozi posamezne lokacije. Težava je nastala po srečanju z drugim šefom, kjer se je vsaj meni zdelo, da je težavnost drastično upadla in sem si uspel nadgraditi tako oklep kot orožje, s katerima sem se brez težave se prebil skozi mapo. Kar sicer ni velik minus, ampak če ste Souls veterani si boste želeli malo več paranja živcev. 

Kaj prinaša izboljšana različica

Sedaj pa še preverimo kaj nam ponuja “enhanced” verzija. Grafično je igra na solidnem nivoju. Posamezne lokacije so zelo zanimive in na 4k resoluciji se dobro opazijo detajli. Je pa tukaj zopet težava. Naletel sem kar na veliko število hroščev oz. “bugov”. Pogosto se mi je dogajalo, da je orožje, ki sem ga uporabljal, postalo nevidno in edina rešitev je bila, da resetiram igro. Pri enem specifičnem nasprotniku, se zgodi zelo smešen bug ker nas truplo tega NPC-ja katapultira v vesolje, ob pristanku na tla pa jasno umremo. Ne zgodi se vedno, ampak kadar se, ni druge izbire, kot da se nasmeješ. Včasih se tudi zgodi, da lik ostane vkopan in se ne moreš premakniti dokler te nasprotnik ne udari. Enhanced verzija torej izboljša grafiko v zameno za nekaj smešnih, a ne glede na to, nezaželenih hroščev. 

Zaključne misli

Dolžina kampanje je okoli 12 ur, če niste dobro izurjeni v “Soulslike” igrah. Če pa ste, se zna zgoditi, da kampanja traja tudi manj kot 10 ur. Kar vas potem lahko pomirja je dejstvo, da je cena igre zgolj 30 evrov, a je Mortal Shell primerljivo zabavna tudi z nekoliko dražjimi igrami. 

Torej tukaj imamo za vas “Soulslike” igro, ki ni tako zahtevna kot se morda pričakuje, a ne glede na to sem se celotnih 10 ur igranja zelo zabaval. Mortal shell je dovolj raznolik, da se tudi vidim, kako jo večkrat preigravam, da preizkusim različne oklepe in orožja. Lahko rečem, da igro priporočam vsem, saj ni prezahtevna in je tako lahko privlačna vsem gamerjem.


MORTAL SHELL – ENHANCED EDITION PS5

39,99 €

Continue Reading

Pro nasveti by Mastercard

Oglas

Priljubljeno