fbpx
Connect with us

Igre

Preizkušamo Cyberpunk 2077

Published

on

Po internetu so zadnjih nekaj let krožile šale, da je dejansko leto izida igre Cyberpunk 2077 skrito kar v njenem naslovu in da težko pričakovane igre, ki je bila prvič napovedana leta 2012, mogoče sploh ne bomo nikoli zares dočakali. Tri zakasnitve kasneje je igra sedaj končno ugledala luč sveta in s sabo prinesla izid poln zapletov, reklamacij in podrtih rekordov. 

Dobrodošli v Cyberpunk 2077 – Izjemen svet poln potenciala in hroščev, ki mogoče ne uresničiti vseh svojih visokih pričakovanj, a vseeno ponudi zadovoljivo mero zabave.

Za začetek je treba izpostaviti, da je izkušnja igranja zelo odvisno od tega na katerem sistemu boste igro preigravali. Namreč, na starejših različicah PlayStation 4 in Xbox One konzol ima igra tako slabo optimizacijo, da jo je PlayStation Store spletna trgovina teden dni po rekordnem izidu dejansko odstranila iz svoje ponudbe in ob tem igralcem ponudila možnost popolne reklamacije. Popolno reklamacijo so omogočili tudi Xbox igralcem.

Pri sledečem pregledu sem igro preizkusil na zmogljivem računalniku na katerem sem določene težave, kot je na primer padec sličic na sekundo, srečal veliko bolj redko, ali pa sploh ne, kot pa igralci na omenjenih konzolah. Igra je tekla brez zapletov, z le občasnimi vizualnimi hrošči kot so lebdeči predmeti ali nezmožnost pobiranja orožij s tal. S tem v mislih se lahko sedaj sprehodimo skozi ulice ogromnega mesta Night City.

Neonske luči, vrtoglavica in NPC-ji brez duše

Ko po navadi govorimo o velikost map, ki jih open-world igre ponujajo se debata pogosto vrti okoli tega, koliko površine lahko igralec razišče. Cyberpunk k tej debati prinese novo svežino, saj ima igra velik del svojega sveta v vertikalni dimenziji. Night City je visok, izjemno visok. Med vožnjo po neonsko osvetljenih ulicah sem se pogosto zalotil, pri gledanju navzgor nad ogromne megakorporacijske zgradbe, ki segajo do neba. Scena, ki jo igra s temi gromozanskimi zgradbami nariše je resnično edinstvena tako po izgledu kot tudi po svoji večplastnosti.

Zaradi svoje vertikalnosti ima mapa Night Citya namreč ponekod več nivojev. Včasih se na primer znajdeš v situaciji, kjer prideš do označenega mesta za začetek misije in ugotoviš, da je štartno mesto v resnici par nivojev pod ali nad tabo. Navigacija po mestu je zaradi tega lahko izjemno zabavna, še posebej ko odklenete določene telesne modifikacije, ki vam omogočajo višje skakanje ali pa celo opcijo dvojnega skoka. Sam se večkrat čez mesto raje tekel peš, četudi je razdalja do cilja bila bolj primerna za vožnjo z avtom, saj mi je tekanje po zapuščenih ulicah in industrijskih strehah dajalo občutek futuristične ninje, ki v stilu parkurja lovi nepridiprave.

Velik del mesta so zagotovo tudi njegovi NPC-ji. Njihovi izgledi so sicer resnično posebni in edinstveni, a njihovo vedenje deluje prazno in mehansko. Pogrešal sem naključne interakcije, dnevne rutine in pristne odzive na moja dejanja, ki bi mesto skupaj dali večji občutek avtentičnosti. Umetna inteligenca je v bistvu neobstoječa, tako za pešce, kot tudi za voznike. Avti na primer ne znajo obvoziti ovire na cesti. Umetna inteligenca policije je bila podobno prazna in posledično policaji v igri igrajo veliko manjšo vlogo kot bi lahko.

RPG ali akcijska pustolovščina?

Cyberpunk je RPG, kar pomeni, da lahko kreiramo svojega karakterja in sprejemamo odločitve s posledicami. To dvoje sicer je bilo prisotno, a pogosto v zelo osnovni obliki. Igra ima namreč drevesni sistem razvoja, ki pa žal ne doda veliko sposobnosti, ki bi vplivale na dejanske mehanike igranja, ampak služijo bolj kot preproste nadgradnje številk (večji damage, hitrejši časi heckanja itd.).

Svoj lik lahko sicer na začetku igre ustvarite po želji in ga kasneje poljubno oblečete, a mnogih opcij, ki bi jih v tovrstni igri pričakovali, kot na primer sprememba frizure in dodajanje tetovaž ali telesnih preobrazb, v igri žal ni. Nadležno je tudi to, da igra nima funkcije transmoginga, torej spreminjanja statistke določene opreme. To me je prisililo, da sem se pogosto moral obleči v popolnoma čudno kombinacijo oblačil, ki jih sploh nisem maral, samo zato, da sem maksimaliziral svoj oklep.

Malce razočaran sem bil tudi nad uvodom igre, ki mi je ponudil tri različne začetke – Nomad, Streetkid in Corpo, ki bi naj vplivali na mojo celotno igralsko izkušnjo, a ti so mi žal spremenili le prvih 15 minut igre in kasneje dodali par pogovornih opcij, ki pa niso vplivale na dogodke v zgodbi. Nasploh pa sem se pri pogovornih opcijah pogosto tudi počutil, da so omejene, saj je zgodba ne glede na mojo izbiro šla dokaj enako dalje.

Igro bi posledično v resnici raje opisal kot akcijsko pustolovščino z dodanimi RPG elementi kot pa polnopravni RPG z elementi akcijske pustolovščine in s to mentaliteto sem jo tudi igral. Kot akcijska pustolovščina je igra izjemno zabavna, kot open-world RPG pa pusti še veliko prostora za izboljšave.

Anarhistični cyberpsiho

A kljub temu je zgodba dobra. Tako glavna kot tudi zgodbe, ki sem jih našel v stranskih misijah. Zanimivi liki in odbite misije so kreirale zadovoljivo igralsko zanko. Še posebej všeč mi je bil lik Johnny Silverhanda, ki ga v igri igra hollywodski igralec Keanu Reeves. Interakcija med mojim likom in karizmatičnim Johnnyijem me je pogosto nasmejala in je nasploh delovala avtentično. Sam sem njegovim željam posledično pogosto sledil in se pri tem tudi spreminjal v kvazianarhista s preveliko strastjo do orožja in nožev.

Kar nas pripelje do same mehanike streljanja in hekanja. Streljanje in hekanje sta aktivnosti, ki jih boste počeli velik del vašega časa v Night Cityju. Sam sem s streljanjem bil zadovoljen, zabavna mi je bila tudi uporaba topih orožij in katan, ki resnično dajo občutek, da igramo pobesnelega kiborga. Kjer sem pa našel ogromno prostora za izboljšave je hekerski sistem, ki ponuja dokaj osnovne funkcije kot sta izklapljanje kamer in odpiranje vrat. Hekerska mini igra je ravno tako zelo osnovna. Pri tem posledično ponovno izpostavljam. To je akcijska pustolovščina z RPG elementi, ne pričakovati polnopravnega RPG-ja.

K tej izjavi se pridružuje tudi predelava vozil. Igra ne omogoča predelovanja avtomobilov, kar je spet nekaj, kar bi v RPG-ju pričakovali. A namesto tega imamo res ogromno izbiro vozil, ki so pogosto dokaj unikatna. Vožnja z njimi je sicer zadovoljiva, ampak včasih mogoče malce »lebdeča«. Pozitivna stran vozniške izkušnje so meni osebno radijske postaje, ki igrajo res izjemne avtorske skladbe Cyberpunk vesolja. Glasbena produkcija v igri je res odlična.

Povzetek

Čeprav sem se v tem pregledu igre osredotočal bolj na stvari, ki igri mogoče manjkajo, moram kljub vsemu povedati, da mi je bilo igranje izjemno zabavno. Igralska zanka opravljanja misij, odkrivanja novih delov mesta in interaktiranja z liki v igri je zadovoljiva in na vsaki točki igre sem se resnično veselil prihoda na nov marker za misijo. Ima igra še vseeno prostor za razvoj? Absolutno. Gromozanski Night City kar kliče po priložnostih za dodatne vsebine, ki jih v obliki DLC-jev lahko v prihodnosti tudi pričakujemo. A to pomeni, da je igra danes zaradi tega slabša? Ni nujno. Sam bom igri na tej točki dal oceno 8 od 10 (spet s poudarkom, da je bila igrana na PC sistemu) in se rade volje vrnil med temne ulice distopične prihodnosti.


Vroča ponudba za gamerje

https://www.bigbang.si/upload/catalog/product/680286/cyberpunk-2077-pc-box-45448_5f5c484564ef7.jpg

CYBERPUNK 2077 PC

59,99 €

Igre

Zmagovalne igre nagrad The Game Awards znižane na Steamu

Published

on

Na spletni prodajalni storitve Steam so zdaj na voljo popusti za 9 let zmagovalcev nagrad za najboljše igre in nominirancev za leto 2023.

V noči iz četrtka na petek bodo potekale najbolj prestižne nagrade igričarske industrije. Ekipa Geoffa Keighleyja vsako leto naznani najboljše igre leta, dogajanje pa navadno popestrijo tudi napovedi prihajajočih vsebin. Ob tej priložnosti Steam trenutno ponuja popuste na izbrane zmagovalce zadnjih devetih let podeljevanja nagrad The Game Awards.

Slika: Steam

To je odlična priložnost, da svojo knjižnico dopolnite z nekaterimi največjimi izdajami leta 2023, kot sta Diablo 4 in Starfield, najdete pa lahko tudi popuste za hvaljene naslove, ki ste jih morda spregledali, kot so Valiant Hearts, Her Story ali Celeste. Med nekoliko bolj akcijskimi naslovi lahko najdemo igre STAR WARS Jedi: Survivor, Cyberpunk 2077, Dead Space (remake) in igro Doom ter pretepačini GUILTY GEAR -STRIVE- in letošnji Mortal Kombat 1.

Continue Reading

Igre

Statistike igralcev igre Baldur’s Gate 3 kažejo presenetljivo stopnjo dokončanja igre

Published

on

Igra Baldur’s Gate 3 je na voljo že tri mesece in razvijalec Larian je ob tej priložnosti objavil nekaj neverjetnih statističnih podatkov o igralcih in njihovih izbirah.

RPG, ki je spremenil pravila igre in si že prislužil naslov igre leta, močno presega pričakovanja industrije s svojo neverjetno statistiko. V objani na omrežju X je razvijalec Larian včeraj objavil grafiko s statističnimi informacijami o igralcih BG3 in njihovih odločitvah.

Nekaj najbolj zanimivih dejstev o igri:

  • 1,3 milijona igralcev je dokončalo igro (kar je glede na njeno celotno dolžino igre osupljivo).
  • Kar 94 % igralcev je ustvarilo svoj lik, namesto da bi igrali enega od vnaprej pripravljenih likov.
  • Med majhnim odstotkom igralcev, ki so se dejansko odločili igrati kot vnaprej pripravljen lik, je najbolj priljubljen Gale, sledijo mu Astarion, Karlach, Shadowheart, Wyll in Lae’zel.
  • V ustvarjalcu lika je bilo skupaj porabljenih 8196 let.
  • Paladin je najbolj priljubljen razred, sledijo coprnik, borec, zmikavt, barbar, veščec, čarovnik, godec, druid, menih, potikavec in svečenik.
  • Vilin je najbolj priljubljena rasa, sledijo ji človek, polvilin, tiefling, temni vilin, zmajerodni, polork, githyanki, škrat, palčekin polovnjak.
  • Shadowheart je najbolj priljubljen romantični interes, saj je 51 % igralcev doseglo konec njene romantične zgodbe, sledi Karlach in nato Lae’zel.
  • 66 % igralcev je Halsina prosilo, da v priljubljenem romantičnem prizoru ne bi bil v svoji… medvedji podobi, če so imeli možnost izbire.
  • Igralci so skupaj preživeli 51.662 let ob igranju igre Baldur’s Gate 3.

Continue Reading

Igre

Napovednik za igro Grand Theft Auto razkriva datum izida igre

Published

on

Napovednik za Grand Theft Auto VI, naslednji del izjemno priljubljene akcijske franšize iger, je bil predčasno objavljen na spletu, potem ko je danes ponoči ušel v javnost. V napovedniku je razkrito, da bo šesto poglavje franšize po navedbah razvijalca Rockstar Games izšlo leta 2025.

V času pisanja tega članka je težko pričakovani napovednik v le desetih urah zbral več kot 53.304.000 ogledov na YouTubu.

Prvotno naj bi bil napovednik objavljen v torek, 5. decembra, ob 18.00 po srednjeevropskem času, vendar je Rockstar Games v objavi na portalu X zapisal:

“Naš napovednik je ušel, zato si oglejte originalni posnetek na YouTubu.”

GTA 6, naslednje poglavje akcijske pustolovske franšize, je bilo dolgo pričakovano, saj je bil GTA 5 izdan leta 2013 — pred desetimi leti.

V napovedniku je predstavljena ženska protagonistka Lucia, za katero se zdi, da se s svojim partnerjem po zgledu Bonnie in Clyda podaja na kriminalno pot po natrpanih plažah, mestnih avtocestah in klubih.

Objavo napovednika so pozorno spremljali tako mediji kot internetna populacija. Številni streamerji in ustvarjalci vsebin so posneli svoje prve odzive na novico.

Igra Grand Theft Auto VI bo predvidoma izšla šele leta 2025.

Continue Reading

Igre

Blizzard naj bi igralce Diabla 4 spraševal, ali bi plačali 100 dolarjev za DLC

Published

on

Ko je podjetje Blizzard na konferenci BlizzCon v začetku meseca razkrilo prvo razširitev igre Diablo 4, je izpustilo eno ključno podrobnost. Vemo, da DLC Vessel of Hatred izide konec leta 2024 in da bo igri dodal novo regijo ter razred, ki še nikoli prej ni bil v igri Diablo. Ne vemo pa, koliko bo vsebina stala, in videti je, da cena še ni fiksna.

YouTube kanal Bellular News je delil posnetek, v katerem predstavlja vsebino nedavne Blizzardove ankete. V anketi je tudi nekaj vprašanj o različnih možnih cenah za dodatek DLC in o tem, kaj bi vsaka cena vključevala. 50, 70, 80 in 100 dolarjev so štiri različne cenovne ravni, pri čemer vsaka od njih ponuja dodatne spodbude skupaj z dostopom do razširitve.

Med bolj zaskrbljujočimi predlaganimi bonusi je zgodnji dostop do spremljevalcev NPC, do katerih bi kupci lahko dostopali eno celo sezono pred ostalimi igralci. Potem so tu še stvari, kot so dodatna valuta v igri Diablo 4, vključitev premium/pospešene bojne prepustnice, kozmetični izdelki, kot so krila, preobleke za mestne portale, ipd. Seznam vključuje tudi zgodnji dostop do razširitve, podobno kot ob izdaji osnovne igre.

Blizzard se očitno zanima tudi za dodajanje različnih jahalnih živali, ki niso konji. Ne le, da bi igralci dobili edinstveno žival, dražji nivoji omogočajo, da se videz živali razvija z dosežki.

Kot vedno pri tovrstnih raziskavah velja informacije jemati z rezervo, saj se bo vsebina paketov do končne izdaje verjetno spremenila.

Continue Reading

Igre

Netflix bo 14. decembra v svojo zbirko iger dodal trilogijo GTA

Published

on

Velikan na področju pretakanja vsebin je pravkar objavil, da bo Rockstarjeva trilogija Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition prišla na platformo 14. decembra. Igre bodo za naročnike Netflixa brezplačne, tako kot preostale igre v knjižnici. Vsak od treh naslovov, vključenih v zbirko, je bil posodobljen za mobilne naprave.

Zbirka vključuje kultne igre Grand Theft Auto III, Grand Theft Auto: Vice City in Grand Theft Auto: San Andreas. Igre bo mogoče igrati prek aplikacije Netflix, na voljo pa bodo tudi kot samostojne aplikacije na sistemih Android in iOS.

Netflix je za svojo vedno večjo knjižnico pridobil vse vrste iger, od zelo priljubljene igre roguelike Hades do prav tako priljubljene igre Dead Cells. Zbirka platforme vključuje tudi igre Braid, Death’s Door, Katana Zero in druge uspešne neodvisne igre.

Ni jasno, ali se Netflixova igričarska strategija obrestuje, saj po poročilu CNBC iz oktobra 2023 manj kot 1 % vseh Netflixovih naročnikov dnevno igra igre na platformi.

Vir.

Continue Reading

Igre

Zagotovi si brezplačno kopijo najbolj podcenjene igre Assassin’s Creed

Published

on

Assassin’s Creed Syndicate je trenutno na voljo brezplačno od zdaj do 6. decembra 2023 za vse, če imajo račun Ubisoft Connect (prav tako brezplačen).

Za pridobitev brezplačnega izvoda sledite tej povezavi in nato zahtevatje svojo kopijo s klikom na gumb Ubisoft Connect, nakar boste preusmerjeni v zaganjalnik, če ga že imate, ali pa boste dobili povezavo za njegov prenos.

Če se ključ za Syndicate ne uporabi samodejno, morate na levi strani zaganjalnika Ubisoft Connect najti obvestilo “Claim Assassin’s Creed Syndicate” in ga klikniti. Syndicate bo s tem za vedno na voljo brez plačila. Velikost prenosa je približno 46 GB.

Assassin’s Creed Syndicate je zadnja tradicionalna igra pred Originsom in ima po mnenju mnogih najboljše gibanje v celotni franšizi. London v času kraljice Viktorije, v katerem se odvija zgodba, je živahen, glavna lika v zgodbi pa žal nekoliko manj. Čeprav igra še danes lepo izgleda, po zaslugi vodnih efektov, luž in splošne atmosfere, se nanjo med ostalimi igrami v seriji iz nekega razloga vedno pozabi.

Tukaj je kratek povzetek igre Assassin’s Creed Syndicate:

“London, 1868. Industrijska revolucija sproži neverjetno obdobje izumov, ki s tehnologijami, ki so se nekoč zdele nemogoče, spremenijo življenja milijonov ljudi. Zaradi priložnosti, ki se ustvarijo v tem obdobju, ljudje hitijo v London, da bi se vključili v ta novi svet, ki ga ne obvladujejo več kralji, cesarji, politiki ali vera, temveč nov skupni imenovalec: denar.”

Continue Reading

Pro nasveti by Mastercard

Oglas

Priljubljeno