Connect with us

Igre

Preizkušamo psihološko grozljivko Martha is Dead

Published

on

Martha is Dead je prvoosebni temačen psihološki triler, postavljen v Italiji leta 1944, ki briše meje med resničnostjo, vraževerjem in tragedijo vojne. Ko se konflikt med nemškimi in zavezniškimi silami krepi, najdejo oskrunjeno telo utopljene ženske … Marthe!

Razvijalec igre LKA, poznan po psihološki pustolovščini The Town of Light, se ponovno spušča v globine človeške psihe z zgodbo o sestrah dvojčicah Marthi in Giulii. V zgodbo so prepleteni elementi druge svetovne vojne z grozljivimi krvavimi prizori, ki niso za tiste s slabim želodcem. Igramo kot Giulia, sestra mrtve dvojčice Marthe, ki je hči nacističnega generala. Triler sem preizkusila na PlayStationu 5 in izkušnja je bila prvotno navdušujoča, potem pa je zaradi tehničnih težav nekako vse šlo po zlu.

Dni naših polovica je za mano

Ob zagonu igre, sem prvo dobila vprašanje, če želim cenzurirano verzijo igre ali ne. Zaradi namene snemanja, sem se raje odločila za prvotno opcijo, ampak nekako nisem opazila, da bi bilo karkoli cenzurirano, saj so prizori bili še vedno precej krvavi. To me še ni najbolj motilo, saj to je celoten pomen trilerja. Najbolj me je zmotilo, da se mi je igra kar naprej zapirala, ali pa sem morala celoten quest opraviti od začetka, ker sem se med igro zataknila ali pa me ni spustilo naprej in ni sproti shranjevalo. Najslabše narejena mehanika pa je bila vožnja s kolesom. V drugem delu igre sem se končno dokopala do njega, ampak sem hitro ugotovila, da mi ne koristi, saj sem se z njim lahko vozila samo po makadamu. Največ dogajanja pa je bilo v gozdu, kjer sem vsakič morala iti peš in zaradi tega so questi trajali predolgo. Prav tako je Giulijin tek preveč počasen in sem si včasih res zaželela, da bi imela več kondicije. Ogromno je raziskovanja in interakcij s predmeti, zato bi se mi zdelo smiselno, da bi bila vsaj mehanika hoje izpiljena.

Tu znašla sem se v temni loži

Ima pa nekaj dobrih plati, saj vsebuje odlično mehaniko razvijanja fotografij. V času druge svetovne vojne niso imeli tako napredne tehnologije. Takrat se je za fotografijo uporabljal film. Med samo zgodbo sem odkrivala različne filme, s katerimi sem eksperimentirala in odkrivala skrite dosežke. Naključno sem našla tudi skrite kozmetične predmete za kamero, s katerimi sem ji lahko spremenila izgled. Preizkusila sem celoten postopek razvijanja filma. Od osvetljevanja na papir, do razvijanja v različnih tekočinah in sušenja.

Prav nestrpno sem čakala kaj bom odkrila na fotografijah in ravno to je dalo igri šokantno vrednost.

Druga odlična mehanika pa je bila uporaba telegrafa, kjer si moral dešifrirati Morsejevo abecedo. S pomočjo telegrafa sem lahko komunicirala z vojaki in raziskala še drugo plat te zgodbe. Hkrati je tudi grafika te igre prečudovita, na PlayStationu 5 je izgledala res fenomenalno. Res sem začutila italijanski pridih v celotnem izgledu hiše in okolice. V gozdu sem prav tako slišala vsak korak, kar je naredilo igro še toliko bolj grozljivo. Zgodba vsebuje tudi nekaj italijanske folklore, ki lepo poveže mentalno stanje Giulie z dogajanjem.

zgrešena prava pot in vse neznano!

Čeprav je nekaj dobrih plati pa na žalost konec razočara. Rada imam nejasne ali dvoumne konce, ampak za to igro se mi nekako ni zdelo smiselno, da je tako nejasen. Konec je namreč takšen, kakšnega sem si ga interpretirala. Tako dolgo se pripoveduje zgodba, ki se niti dobro ne zaključi. Sem pa izgubila pozornost po nekje štirih urah igranja, zaradi prej navedenih crashev in ostalih težav. Celotna zgodba traja osem ur, če se ne ubadate preveč s fotografiranjem. Igra je bila obetavna in na začetku sem bila prav navdušena nad njo, ampak ne vem kaj se je zgodilo med igro. Več skritih predmetov in stranskih questov bi lahko naredili, da bi postala bolj zanimiva.

Če povzamem, igra je bila obetavna in je obljubljala ogromno, ampak na žalost so jo uničili s tehničnimi težavami in slabimi mehanikami. Še te osnovne mehanike bi morale biti bolj izpiljene, da bi zgodba potekala gladko. Izgubila sem zanimanje za njo kar hitro, ampak sem vseeno nekako vztrajala do konca, ki pa ni bil niti pravi konec, saj ne vem kaj se je dejansko dogajalo. Konec me je pustil zmedeno in ogorčeno. Igra ni za vsaki želodec in bi jo bolj priporočala igričarjem, ki so vajeni takih prizorov, saj sem morala narediti precej krvave stvari, ki jih še nikoli nisem srečala v grozljivkah. Že začetek, ko ima Giulia nočne more o lupljenju obraza svoje mrtve sestre in si ga nadene na sebe, je kar grafičen.

 V mislih nanjo že se zdrznem v grozi

Igra Martha is Dead je podobna uspešnici Until Dawn razvijalca Supermassive Games. To je žanr iger, kjer je pripoved v ospredju. Za razliko od podobnih grozljivk Martha is Dead sicer ne ponuja veliko izbire s s tem povezanih posledic, je pa bistveno bolj vezana na fizično in psihično nasilje. Če vas zamika nasilje podobno kot v Žagi in si želite po svoje interpretirati konec zgodbe lahko kupite Martha is Dead v Big Bangu za 26,99 €.


MARTHA IS DEAD igra za PS5

26,99 €

Continue Reading

Igre

Slavni tat Arsene Lupin bo nastopil v igri Once a Thief

Published

on

Videoigra Arsene Lupin – Once a Thief je razkrila svoj prvi napovednik!

Pustolovsko večplatformno igro je razvil studio Blazing Griffin, ki že stoji za dvema epizodama detektivske serije Hercule Poirot. Tokrat razvijalci postavljajo igralce v vlogoslavnega vlomilca in tatu.

Arsene Lupin – Once A Thief ponuja poglobljeno potovanje v svet kultnega kavalirja. Potopite se v slavne zgodbe, ki so bile povzete po delu Mauricea Leblanca, in odkrijte, kako se je oblikovala legenda. Igrajte kot Lupin in detektiv Ganimard, njegov neutrudni nasprotnik, v zgodbah, kot sta Aretacija Arsèna Lupina in Herlock Sholmes pride prepozno.

Igra se na prvi pogled zdi podobna seriji Poirot istega razvijalca, a bistveno razliko je opaziti v umetniškem slogu, ki je bil izbran za prihajajočo igro. Medtem ko so igralni modeli v obeh igrah videti podobno, je vizualna estetika zapiskov in menija v Lupinovi igri precej bolj unikatna.

Arsene Lupin – Once a Thief izide konec leta 2024 na platformah PlayStation 5 in Nintendo Switch v fizični in digitalni izdaji ter na PC (Steam, Epic Game Store, GOG), PlayStation 4, Xbox One in Xbox Series X|S v digitalni izdaji. Prednaročila so že na voljo.

Continue Reading

Igre

Farming Simulator 22 brezplačno na Epicu!

Published

on

V trgovini Epic Games Store je na voljo brezplačna kopija priljubljene igre iz leta 2021 Farming Simulator 22 podjetja GIANTS Software.

Bi bili presenečeni, če bi vam povedali, da je serija iger Farming Simulator v Sloveniji zelo priljubljena? Najbrž ne. Veliki stroji, simetrična polja in cel kup zadovoljstva. Zdaj brezplačno samo za omejen čas!

Postavite svojo kmetijo in s proizvodnimi verigami razširite svojo dejavnost v pravi kmetijski imperij. Izbirate lahko med več kot 400 stroji in orodji več kot 100 pravih kmetijskih znamk, kot so Case IH, CLAAS, Fendt, John Deere, Massey Ferguson, New Holland in Valtra. Uživajte v številnih brezplačnih modifikacijah, ki jih je ustvarila skupnost in jih je uradno preizkusil razvijalec GIANTS Software, vključno z mapami, ki v igro dodajo našo ljubljeno Slovenijo. 

V Farming Simulator 22 lahko svojo kmetijo vodite tudi s prijatelji in skupaj uživate v medplatformnem večigralstvu. Popolnoma zakonito. Priznajmo si, da je vaša kopija igre Farming Simulator verjetno piratska in modificirana. A zdaj imate priložnost, da se vkrcate na legalni vlak in prenesete uradno igro, da podprete razvijalca. 

Farming Simulator 22 lahko že zdaj trajno dodate v svojo knjižnico Epic Games Store. Ponudba se konča v četrtek, 30. maja, ob 19.30.

Continue Reading

Igre

Serija KINGDOM HEARTS izide 13. junija na platformi Steam

Published

on

Priljubljena serija KINGDOM HEARTS, ki združuje japonske like z Disneyjevimi risankami, bo 13. junija 2024 izšla na platformi Steam.

Ste že nostalgični? Uporabniki storitve Steam se bodo lahko kmalu pridružili Sori, Racmanu Jaku in Pepeju ter igrali dve zbirki iger KINGDOM HEARTS skupaj z nedavnim KINGDOM HEARTS III + Re Mind (DLC), ki sestavljajo sago Dark Seeker.

“S prenosom serije KINGDOM HEARTS na platformo Steam z veseljem pozdravljamo nove ljubitelje serije, saj je ta dostopnejša kot kdaj koli prej,” je v nedavnem sporočilu za javnost povedal Ichiro Hazama, producent serije KINGDOM HEARTS.

“V imenu celotne ekipe KINGDOM HEARTS bi rad delil naše navdušenje nad tem, da bo toliko novih igralcev odkrilo in uživalo v akciji, čarobnosti in prijateljstvu igre KINGDOM HEARTS prek storitve Steam. Seveda pa smo navdušeni tudi nad tem, da bodo lahko dolgoletni oboževalci ponovno doživeli te klasične igre na nov način.”

Celoten seznam iger KINGDOM HEARTS, ki prihajajo na Steam, je naslednji:

 • KINGDOM HEARTS HD 1.5 + 2.5 ReMIX
  • KINGDOM HEARTS FINAL MIX
  • KINGDOM HEARTS Re:Chain of Memories
  • KINGDOM HEARTS II FINAL MIX
  • KINGDOM HEARTS 358/2 Days (Predelane predposnete scene v HD ločljivosti)
  • KINGDOM HEARTS Birth by Sleep FINAL MIX
  • KINGDOM HEARTS Re:coded (Predposnete scene v HD ločljivosti)
 • KINGDOM HEARTS 2.8 Final Chapter Prologue
  • KINGDOM HEARTS Dream Drop Distance HD
  • KINGDOM HEARTS χ Back Cover (film)
  • KINGDOM HEARTS 0.2 Birth by Sleep – A fragmentary passage –
 • KINGDOM HEARTS III + Re Mind (DLC)
 • KINGDOM HEARTS INTEGRUM MASTERPIECE (vključuje vse zgoraj navedene zbirke)
Slika: Square Enix

Japonska serija iger igranja vlog je nastala v sodelovanju podjetij Disney in Square Enix. Od izida prve igre KINGDOM HEARTS marca 2002 za PlayStation 2 se je serija razširila s številnimi dodatnimi deli in je danes po vsem svetu prodala že več kot 36 milijonih enot.

Zbirka KINGDOM HEARTS bo za Steam na voljo od 13. junija 2024 ob 18.00.

Continue Reading

Igre

Igra Prince of Persia: The Lost Crown je prejela drugo brezplačno posodobitev

Published

on

Ubisoftova najnovejša iteracija igre o perzijskem princu Prince of Persia: The Lost Crown je pravkar prejela drugo od treh brezplačnih posodobitev vsebine. Ta dodaja dva nova načina in nekaj kozmetičnih dodatkov.

Igralci lahko zdaj dostopajo do dveh novih izzivov, v katerih se borijo s šefi. Da začneš novo vsebino se moraš pogovoriti z Artabanom v The Havenu. Prvi izziv Boss Revenge igralcem omogoča, da se ponovno spopadejo s prej premaganimi šefi. Igralci lahko eksperimentirajo z višjo ali nižjo težavnostjo, njihovi najboljši poskusi pa bodo zbrani v prikazu statistike.

Potem je tu način Boss Rush, v katerem igralci poskušajo premagati vseh osem šefov v igri enega za drugim. Med igranjem tega izziva lahko med posameznimi srečanji igralci menjajo amulete in moči Athra.

Posodobitev Lost Crown dodaja tudi nov sistem hitrega potovanja in dva nova Sargonova kostuma, ki ju lahko odklenete v načinu Boss Rush. Eden temelji na prinčevi obleki iz ponovnega zagona igre Prince of Persia iz leta 2008, drugi pa predstavlja pomanjkljivo oblečenega princa.

Posodobitev Boss Attack igre Prince of Persia: The Lost Crown je na voljo na konzolah Switch, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S in PC.

Vir.

Continue Reading

Igre

GTA 6 ne bo izšel še nekaj časa

Published

on

Grand Theft Auto 6 bo izšel jeseni 2025. Oboževalci bodo morali še malo počakati.

Podjetje Take-Two Interactive, založnik iger, ki ima v lasti Rockstar Games, je pred kratkim objavilo sporočilo za javnost, v katerem je podrobno opisalo svoje finančne rezultate in jih kasneje pojasnilo na klicu o dobičku.

Ob taki priložnosti zna marsikateri igričarski studio deliti več informacij o svojih načrtih, a zdi se, da Rockstar Games še ni na tej točki. Čeprav so oboževalci pričakovali novice o GTA 6, jih je Rockstar ekipa namesto tega pozdravila z objavo o igri Red Dead Online (RDO) na omrežju X. Zdi se, da najava povečanja XP za igralce RDO, ni povsem zadovoljila oboževalcev GTA VI, ki so upali na bolj gangstersko usmerjene novice.

“Moje življenje je uničeno,” se je na objavo o RDO odzval eden od računov, osredotočen na igro Grand Theft Auto IV.

Vseeno pa je klic o zaslužkih vsaj približno postavil obdobje, ko lahko pričakujemo naslednji del serije GTA. Na podlagi najnovejših informacij bo Theft Auto 6 izšel jeseni leta 2025. To je čez malo več kot leto dni, a tudi več kot 12 let od prvotnega izida igre GTA 5.

Continue Reading

Igre

Igra Manor Lords prodala že dva milijona izvodov

Published

on

V manj kot treh tednih po začetku prodaje je poljska simulacijska igra Manor Lords po spletnih trgovinah skupno prodala več kot dva milijona izvodov.

Srednjeveška igra grajenja mesta je samo na platformi Steam v otvoritvenem vikendu zbrala več kot 173.000 sočasnih igralcev. Prvi milijon prodanih izvodov je bil dosežen že naslednji dan, od takrat pa je igra zbrala zavidljivo število privržencev. Igro so preizkusili tudi streamerji in modderji, na omrežjih X in TikTok pa se pojavljajo memi in videoposnetki z namigi za igranje.

“Čudovito je, da je toliko igralcev poskusilo igro Manor Lords,” pravi direktor založbe Hooded Horse Tim Bender. “Imeli smo precej optimistična pričakovanja in celo divje upe, vendar je tako hitro doseženih dva milijona izvodov igre Manor Lords preseglo tudi te.”

V času pisanja tega članka ima igra na platformi Steam nekaj manj kot 24.000 sočasnih igralcev. Prav tako velja omeniti, da je igra še vedno v razvoju in da se lahko nekatere funkcije spremenijo ali dodajo pred končno izdajo igre.

Manor Lords je na voljo v zgodnjem dostopu za osebne računalnike prek storitev Steam, GOG, Epic Games Store in Microsoft Store za 39,99 EUR.

Continue Reading

Pro nasveti by Mastercard

Oglas

Priljubljeno