fbpx
Connect with us

Igre

Pustolovščina, ki pa to ni – Preizkusili smo The Chant na PS5

Published

on

The Chant

Ob stresu sodobnega življenja in eksistenčnih krizah identitete, se v nas lahko pojavi želja po pobegu. Pobegu stran v naravo, stran od ljudi, se spoznati s svojim notranjim jazom in reflektirati pretekle travmatične izkušnje. Biti eno z naravo. Spoznati spiritualni svet. Dihati in meditirati. Uničiti medkozmična bitja in rešiti svet. Piti čaj. Delati jogo. The Chant vam večino teh aktivnosti žal ne bo omogočil, razen seveda uničevanja medkozmičnih bitij. Tega je v igri na pretek.

Nismo kult, ampak skupnost” – Kultist

The Chant je tretjeosebna akcijska pustolovščina v kateri igramo kot Jess. Jessijeva sestra je pred leti umrla in njena smrt lovi Jess še danes. V svojem poskusu premagati svoje pretekle travme, se Jess odzove na povabilo prijateljice Kim, ki jo povabi na odmaknjen otok na oddih. Na otoku se namreč razvija skupnost (beri: kult), ki želi preko tako imenovane Prism Science teorije pod vodstvom guruja uporabiti moč kristalov za razrešitev svojih stisk. Ob prvem skupnem obredu gredo stvari narobe in Jess se znajde na otoku groze, pošasti in smrti.

Na otoku se namreč odpirajo portali v drugo alternativno vesolje in neprijazna bitja so začela prihajati v naš svet. Jess se tekom igre prebija čez horde različnih pošasti in kultistov, vmes ko odkriva kaj se na otoku resnično dogaja in predeluje tudi svojo travmo izgube sestre.

Igra je dokaj odprte narave, saj omogoča, da obiščemo pretekle lokacije, čeprav za to pogosto ni potrebe. Skozi pridobivanje različnih kristalov se nam počasi odpirajo vedno novejši deli mape in sposobnosti. Otok na katerem se Jess znajde je vizualno čudovit z določenimi specifičnimi lokacijami, ki prinašajo tudi svojevrstne nasprotnike. Sam se imel priložnost igro izkusiti na PlayStation 5, kateri je grafično podobo igre lepo izpostavil.

Potek same igre je kljub odprtosti mape, dokaj linearen, kar je za tovrstno igro popolnoma v redu pristop. Škoda je le, da je ta sprehod čez igro dokaj kratek. Sam sem zaključne momente igre videl že po samo dobrih 5 urah, čeprav sem si pri igranju vzel čas in prebral ter pregledal vse kar ima igra za ponudit. Kakšnih par ur vsebine več ne bi škodilo, obenem bi pa dalo več prostora za raziskovanje unikatnega sveta, ki ga The Chant gradi.

Kriza identitete

The Chant je grozljiva igra, ampak tudi ne čisto. Je akcijska igra, ampak tudi ne čisto. Je pustolovska igra, ampak tudi to ne čisto. The Chant je mnogo žanrov kombiniranih v eno igro, a noben se ne zdi razvit do konca. Grozljivi elementi igre niso imeli ustrezne teže, saj Jess kot protagonistka deluje enostavno premočna. Čar pravih predstavnikov grozljivih iger, kot sta na primer Outlast in Resident Evil je, da je protagonist večino časa nemočen proti temnim silam, ki ga poskušajo ujeti. V The Chant tega občutka nemoči nisem dobil oziroma sem ga izgubil takoj ob prvem boju.

Jess zna namreč narediti orožja iz naravnih materialov, ki jih najde na otoku. Uporabljati zna tudi kup nadnaravnih moči, ki igro iz grozljivke hitro spremenijo v akcijo. V teh bojih srečamo zunajzemeljske pošasti, ki bi po zakonih narave morale Jess ubiti v enem udarcu, a potem izgubijo proti parim vejam, ki jih je Jess minuto prej zvila v šop in potem vihtela v boju. Iluzija je tako hitro zlomljena in občutek nevarnosti ne nosi več tolikšne teže, kot bi jo od grozljivega naslova pričakoval.

The Chant ima tudi en kup sistemom (nadgradnja sposobnosti, nabiranje surovin, izdelava orožij…), ki sicer delujejo zadovoljivo, ampak noben ni pretirnao razširjen. V igri lahko na primer nadgradimo svoje sposobnosti, a nadgradnje niso zelo kreativne, zgolj povečajo moč določenih sposobnosti ali pa utrdijo enega izmed naših treh atributov – fizično zdravje, spiritualna moč in mentalno zdravje. Jess mora čez igro paziti na vse tri in ustrezno reagirati, kadar kakšen od njih pade na nulo. Kadar mentalno zdravje pade na nič, Jess na primer doživi panični napad in ni več zmožna napadati. Takrat se mora Jess umakniti od boja in umiriti svoje misli.

Igraj na svoje močne točke

Zanimiv del Psalmodija (slovenski prevod besed “Chant”) je zagotovo zgodba. Boji in uganke, ki so oboji dokaj osnovni, so mi vedno delovali bolj kot ovire na poti mojemu raziskovanju zgodbe in otoka. Osebno bi raje več časa v igri posvetil likom, njihovim motivacijam, zgodovini otoka in mističnosti kristalnih moči. V celotni igri se namreč nikoli nisem zares počutil kot mestno travmatizirano dekle, ki poskuša preživeti nemogoče grozljivost, ampak bolj kot Nathan Drake iz serije Uncharted, ki nasprotnike vedno premaga z nasmeškom na obrazu. Še Lara Croft je delovala bolj šibko v Tomb Raiderju iz leta 2013.

Ko sem mentaliteto igre enkrat premaknil iz grozljivke v akcijo je tudi izkušnja postala veliko bolj prijetna. Igro sem na koncu vzel kot dogodivščino za en večer, kjer odigram kratko zgodbo likov za katere nisem imel dovolj časa razviti pretirane navezanosti.

The Chant dobi oceno 6.5 od 10.


THE CHANT – LIMITED EDITION igra za PLAYSTATION 5

39,99 €

Igre

Akcijska streljačina Redfall bo zahtevala spletni način tudi za enega igralca

Published

on

Bethesdina prihajajoča nadnaravna strelska igra Redfall naj bi zahtevala stalno spletno povezavo tudi za solo igranje. Tako je zapisano v pogosto zastavljenih vprašanjih, ki jih je Bethesda objavila prejšnji teden in v katerih je tudi potrjeno, da bodo igralci za igranje igre potrebovali aktiven račun Bethesda.net. Po pričakovanjih, igralci niso bili preveč navdušeni.

Zahtevanje spletne povezave za igre v načinu za enega igralca je vedno vroča tema. Številne sodobne igre za enega igralca zahtevajo spletno prijavo ob prvem zagonu, nekatere pa zahtevajo občasno spletno preverjanje proti piratstvu. Igre, ki zahtevajo stalno spletno povezavo za samostojno igranje, so redkejše, večinoma zato, ker so bili razvijalci prisiljeni, da so jo odstranili.

Slika: Bethesda

Izdajatelji iger kot razlog za zahtevo, da se morajo igralci za samostojno igranje povezati z internetom, pogosto navajajo piratstvo ali goljufanje, a izgovor pri tistih, ki so igro plačali, ne zaleže. Spletna povezava je bila na primer potrebna za igro Diablo III in njeno kontroverzno dražbeno hišo s pravim denarjem, ki je bila popolnoma odstranjena iz igre, ko si je Blizzard premislil.

Tudi odvisnost igre od strežnikov je slaba zamisel, kar se je nedavno pokazalo ob daljšem izpadu dostopa do igre Gran Turismo 7 in manj nedavno ob velikih težavah s preobremenjenostjo strežnikov SimCityja ob začetku prodaje.

Vendar te odločitve niso trdno določene. Zombijevska strelska igra Back 4 Blood je ob izidu leta 2021 imela podobne zahteve, vendar je bil le dva meseca kasneje dodan način za igranje brez povezave. Celo SimCity je končno dobil način brez povezave skoraj leto dni po izidu.

Slika: Bethesda

Igra Redfall bo izšla 2. maja na konzolah Xbox Series X/S in osebnih računalnikih ter bo na voljo prek naročnine Game Pass.


HOGWARTS LEGACY igra za PLAYSTATION 5

74,99 €

Continue Reading

Igre

EA zapira Apex Legends Mobile in ne ponuja nadomestil

Published

on

Igra Apex Legends Mobile bo prenehala delovati 1. maja 2023, ko spletna trgovina Apex Legends Mobile ne bo več dostopna, prav tako pa ne bo več na voljo prodaja katerih koli vsebin igre v spletnih trgovinah tretjih oseb. 

“Po močnem štartu je začela vsebina za igro Apex Legends Mobile zaostajati za zastavljeno letvico glede kakovosti, količine in kadence,” pojasnjuje EA v nedavnem zapisu na blogu.

“Zato smo po večmesečnem sodelovanju z našim razvojnim partnerjem sprejeli skupno odločitev, da našo mobilno igro ukinemo.  Čeprav smo razočarani, smo ponosni na igro, ki smo jo lansirali, hvaležni za podporo skupnosti Apex Legends in prepričani, da je to prava odločitev za igralce.”

Od včeraj so v igri onemogočeni vsi nakupi za pravi denar, igra pa je bila odstranjena iz spletnih trgovin. V 90-dnevnem obdobju pred ukinitvijo Apex Legends Mobile lahko igralci porabite obstoječe zlato Syndicate Gold in nadaljujete z igranjem celotne igre.

Vsi vaši nakupi bodo ostali na vašem računu, kjer boste lahko uživali do prenehanja igranja. Vaša obstoječa stanja virtualne valute v igri so še vedno na voljo in jih lahko porabite za vsebine v igri do 1. maja 2023. Žal vračila za nakupe za pravi denar ne bodo mogoča.

2. maja 2023 ob 01.00 ponoči bo Apex Legends Mobile prenehal delovati v vseh regijah in igre ne bo več mogoče igrati. Ta odločitev se nanaša na posamezno platformo in je neodvisna od uspeha igre na osebnih računalnikih in konzolah.


THE WITCHER 3: WILD HUNT – COMPLETE EDITION igra za Playstation 5

39,99 €

Continue Reading

Igre

Oglejte si 5 minut novega igranja igre Wild Hearts

Published

on

EA in Koei Tecmo sta objavila pet minut novega igranja igre Wild Hearts. Posnetek za PS5 prikazuje boj igralca z Zlatim viharjem, bliskovito hitro zverjo, ki lahko izkoristi moč vetra.

Igra o lovu na pošasti, ki bo izšla prihodnji mesec pod okriljem založbe EA Originals, je postavljena v domišljijsko fevdalno Japonsko, kjer se igralci s pomočjo karakurijev, prefinjenih mehanizmov, izdelanih iz izgubljene starodavne tehnologije, borijo proti velikanskim zverem, imenovanim Kemono.

Igralci lahko po deželi Azuma potujejo kot samotarski volk ali pa lovijo z največ dvema prijateljema, pri čemer je podprto navzkrižno igranje na vseh platformah.

“Žanr lovca na pošasti je razmeroma nov žanr,” je med novembrskim klicem o dobičku dejal Andrew Wilson, izvršni direktor družbe Electronic Arts. “Razmahnil se je. Je zrel za inovacije, ustvarjalnost in širitev, in to, kar vidimo, da počne ekipa, je vse, kar skupnost zahteva v tem žanru.

Igra Wild Hearts bo izšla 17. februarja 2023 za konzole PS5, Xbox Series X/S in PC prek storitev Origin, Steam in Epic Games Store.


DESTROY ALL HUMANS 2! – REPROBED – 2ND COMING EDITION igra za PS5

397,99 €

Continue Reading

Igre

Recenzenti so razburjeni zaradi klepetavih likov v igri Forspoken

Published

on

Mnenja o novi RPG igri Forspoken razvijalca Square Enix se kar vrstijo. Ob bližajočem se dnevu izida je nova intelektualna lastnina v središču pozornosti igričarskega sveta zaradi svojih (ne)presenetljivo nerodnih dialogov.

V igri Forspoken ima naša protagonistka govorečo zapestnico, s katero se vse preveč rada pogovarja. Lika redno izmenjujeta svoje misli, vendar se številni recenzenti strinjajo, da je dialog v teh izmenjavah dolgočasen in nadležen.

“Geoff Keighley bo moral za to igro izumiti povsem novo nagrado “OMG Please Shut Up”, ker, vau, ta igra ne ve, kdaj naj začepi,” je za Kotaku v svojem članku o nastavitvah igre Forspoken zapisala Claire Jackson.

Zdi se, da dialog pogrne celo v primerjavi s podobno dinamiko v nedavni streljačini High on Life soustvarjalca Ricka in Mortyja Justina Roilanda.

“Nedvomno je besedilo v High on Life bolj boleče kot v Forspokenu. Toda zaradi priznavanja tega dejstva in zmožnosti, da se norčuje iz sebe, prinaša [High on Life] zanimivo izkušnjo. Tega žal ne moremo reči za Square Enixov RPG,” pravi Ahmed Mansoor iz portala eXputer.

Spet drugi nekako še trpijo to izkušnjo. “Nekaterim, tako kot meni, se bo morda Frey zdela osvežujoča protagonistka,” priznava Joel Tapia iz Twinfinite.

“Čeprav v zgodbi pove veliko ‘cringe’ stvari, so nekateri njeni odzivi na dogajanje nekoliko bolj prikupni, kot sem pričakoval.”

Na srečo lahko klepet zmanjšate na bolj obvladljivo raven, če pa ste pogumni, lahko pogostost klepeta tudi povečate. V razdelku Nastavitve dostopnosti se pomaknite na Nastavitve klepeta in med zadnjimi možnostmi izberite Nizka ali Minimalna.


FORSPOKEN igra za PS5

79,99 €

Continue Reading

Igre

Fizične kopije Witcher 3 izidejo naslednji teden za PS5 in Xbox Series X/S

Published

on

Različice igre za konzole nove generacije bodo na prodajne police v Evropi prišle 26. januarja.

Po več zamudah in zamenjavi razvijalca je bila posodobitev igre Witcher 3 za naslednjo generacijo decembra izdana kot samostojen nakup za PC, Xbox Series X/S in PS5 ter kot brezplačen popravek za igralce, ki so imeli igro v lasti na PC in konzolah prejšnje generacije.

Čeprav je bila izdana z nekaterimi tehničnimi težavami in so igralci opozarjali na različne napake, se nekateri kritiki strinjajo, da je to najboljša različica igre.

V četrtek je direktor globalne skupnosti CD Projekt Red Marcin Momot povedal, da studio pripravlja novo posodobitev za igro, ki se bliža koncu in naj bi bila kmalu izdana.

Oktobra lani je CD Projekt Red predstavil svoj razvojni načrt za bližnjo prihodnost, vključno z nadaljevanjem Cyberpunk 2077, novo trilogijo iger Witcher, stranskimi igrami Witcher in prvo izvirno intelektualno lastnino studia.

Po besedah razvijalcev bo prihajajoči dodatek Cyberpunk 2077 Phantom Liberty DLC, ki bo predvidoma izšel pozneje leta 2023, največja razširitev, ki jo je CDPR kadarkoli naredil, in bo presegla celo ogromni dodatek Blood and Wine iz igre The Witcher 3.


THE WITCHER 3: WILD HUNT – COMPLETE EDITION igra za Playstation 5

39,99 €

Continue Reading

Igre

Pripravi se na 60-minutno predstavitev igre Armored Core

Published

on

Ljubiteljem, ki iščejo naslednjo veliko informacijo o prihajajoči igri Armored Core 6: Fires of Rubicon podjetja FromSoftware, ni treba čakati dolgo, saj ima studio nekaj načrtovanega na prihajajočem sejmu Taipei Game Show.

Slika: Vonschlippe Reddit

Predstavitev igre Armored Core 6 bo trajala 60 minut, na njej pa bo nastopil tudi producent serije Armored Core in tržnik promocije Yasunori Ogura.

V živo bo na sporedu 3. februarja ob 21.00 po srednjeevropskem času, vendar še ni znano, ali bo predstavitev vključevala tudi angleške podnapise.

Tisti, ki si jo bodo želeli ogledati, jo bodo lahko spremljali prek prenosa:

Igra Armored Core 6 naj bi izšla leta 2023, na voljo pa bo na konzolah PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S in osebnih računalnikih prek storitve Steam.


NEED FOR SPEED: UNBOUND igra za PLAYSTATION 5

79,99 €

Continue Reading

Pro nasveti by Mastercard

Oglas

Priljubljeno