fbpx
Connect with us

Igre

Preizkusili smo ZF akcijsko igro Scars Above

Published

on

S skupino igričarskih novinarjev in navdušencev stojim na dvorišču stare Beograjske trdnjave. Mraz, zima, dež. Na višjem delu kamnite ograje se pojavi predstavnik studia Mad Head Games in nas pozove, da mu naj sledimo. Za njim se odprejo velika lesena vrata izza katerih na prostost uide dim. V pričakovanju stopim v kamniti hodnik osvetljen z neonskimi lučmi. Na koncu hodnika nas čaka manjša temna dvorana s sarkofagi, slikami pošasti in vrstami PC-jev. To ni bila iniciacija v nek gaming kult. To je bil moj obisk predstavitvenega dogodka za igro Scars Above.

Scars Above je tretjeosebna akcijska pustolovščina postavljena v znanstveno fantastični svet prihodnosti, kjer se nad našim planetom pojavi misteriozni piramidast objekt, katerega človeštvo poimenuje The Metahedron. V igri igrate kot Kate, znanstvenica, ki je članice ekipe SCAR (The Sentient Contact Assesment and Response team), katere naloga je raziskati vesoljsko zadevo in na njej izvesti… znanost. Ko se vaša vesoljska ladja približa predmetu, vas ta posrka vase in ena, dva, tri, zbudite se na neznanem planetu.

Kate – Doktorica znanosti (ubijanja)

Kate v prvih minutah svojega obiska novega sveta kaj hitro spozna nekaj vesoljskih bitij, vidi par shizofrenskih pojav, odkrije ostanke starodavne civilizacije in čez slabih deset minut že ubija vesoljske stvore, ki ji hočejo vzeti življenje. Čeprav bi Kate v igri naj bila ta šibka znanstvenica, ki za preživetje uporablja primarno svoje znanstvene uvidke in znanje, je v resnici že od prve minute igranja Kate prava bojevnica. Takoj dobi v roke meč, da razreže zlonamerna bitja, potem hitro zatem pa še ogromno puško, ki strelja različne elementarne izstrelke.

Iluzija šibke, a iznajdljive, znanstvenice je posledično težko sprejeta. Kate uporablja tudi ikonični igričarski gib “preval”, ki našo protagonistko iz akademske doktorice spremeni bolj v Laro Croft. A brez skrbi, vsega lepega je enkrat konec, ko Kate ugotovi, da ji lahko zmanjka sape. Takrat se igra iz brezglave akcije spremeni v preživetveni horor in iluzija ranljive znanstvenice se delno vzpostavi. Kate ima namreč omejeno mero kondicije, ki se z vsakim prevalom, sprintom in zamahom radodarno troši. Mehanika mi je bila všeč, saj me je prisilila v bolj taktičen pristop k boju in me spomnila na dneve umiranja v Dark Soulsu.

To ni edina stvar, ki me je med mojim tri urnim igranjem prvih 3 poglavij spomnila na Dark Souls serijo. Igra ima namreč zelo “soulslike” tehniko shranjevanja. Med raziskovanjem planeta boste namreč naleteti na ogromne kamnite bloke, ki služijo kot vaše točke za shranjevanje. Ko se kamna dotaknete, Kate dobi nazaj zdravje in pripomočke, a vsi nasportiki se ponovno resetirajo. Napredovanje čez igro je posledično ena velika serija odklepanja bližnjic do prejšnjega kamna za shranjevanje ali iskanje novega.

Sherlock Holmes v vesolju

Skrivnost teh kamnov, vizij in splošnega dogajanja na tem eksotičnem planetu je na predstavitvi bila posebej izpostavljena. Kje je preostala SCAR skupina? Kdo so bitja, ki jih Kate vidi v vizijah? Zakaj se Kate na planetu pojavi veliko kasneje kot njeni kolegi? Zakaj me vse na tem planetu hoče brutalno ubiti? Vsa ta vprašanja do konca tretjega poglavja ostajajo neodgovorjena, tako da žal ne vem ali se zgodba igre poglobi, razširi, razreši ali ostane le še bolj misteriozna.

Ampak, če lahko kdo razreši vprašanja vesolja je to naša znanstvenica Kate. Kadar se namreč znajde v zagati, Kate uporabi svoje znanstvenica sposobnosti in zadevo reši na znanstven način. Za nas igralce to izgleda tako, da imamo v igri več mini iger, kjer po zaslonu poskušamo najti določen del naprave ali bitja, ki nam poda specifično informaicjo. Včasih moramo natančno pregledati kakšen predmet, ga obrniti ali pa kombinirati tudi s kakšnim drugim.

Mehanika tega znanstvenega dela ni pretirano izjemna, mi je pa delovala kot prijeten odmik stran od pobijanja gnusnih stvorov. Pri eni izmed ugank sem se tudi zataknil, a za mano je na srečo stala ekipa štirih razvijalcev, ki so mi z veseljem podali nasvet:

“V prejšnji sobi nisi pobral pravega predmeta.”

Hvala, razvijalci. S Kate sva bila preokupirana z eksotično verzijo oddaje “Preživetje v naravi”, da bi opazila čip, ki leži pod truplom sluzastega vesoljskega ščurka.

Simulator za merjenje

Streljanje mi je bilo všeč. Ubijanje stvorov je namreč izjemno težko, če igraš neumno in izjemno lahko, če igraš pametno. Takšen je bil tudi namen razvijalcev, ki so mi to filozofijo tudi potrdili. Pošasti na planetu so namreč posebej ranljive za določene elementarne učinke. Ranljive so tudi glede na okolje v katerem se znajdejo. Recimo na ledu. Če uporabim svojo ognjeno puško in prebijem led, bodo stvori padli noter in zmrznili. Če pada dež so stvori mokri. Torej preklopim na svojo električno puško in si dam duška. Pošasti imajo na pogosto tudi ranljive točke, ki zahtevajo specifični način napada. Kadar sem te zadeve upošteval, sem pošasti zadovoljno ubil v parih strelih brez težav. Kadar jih nisem, sem postal Kate pašteta.

Igra torej ni primerna za igralce, ki so vajeni hitrega streljanja, brezglavega napadanja in nasprotnikov, ki umrejo zaradi zadostnega števila zadetkov. Ta igra je bolj taktični simulator za merjenje. To niso moje besede, to mi je potrdil razvijalec. To pomeni, da ni namen, da prestrelim zimskega jetija 100-krat, da umre, ne, to pomeni, da potrebujem zgolj 4-5 strelov, ki so dobro namerjeni in jeti je forgeti.

Ko smo že ravno pri jetiju. Igra ima kar nekaj sovražnikov, ki služijo različnim vlogam. Mali pajki, ki napadejo v tropu, veliki tanki z eno šibko točko, hitri tigri, ogromni jetiji in vse vmes. Ta bitja so za znanstveno fantastični svet po izgledu in vedenju delovala zelo generična. Za eksotičen planet nekje v čudnem vesolju, sem pogrešal več unikatnosti, mogoče tudi barve. Pajki so na primer v sci-fi okolju preveč klišejski in spominjajo na razne Alien mladiče in Half-Life facoljubce. Menim, da bi pri dizajnu nasprotnikov lahko imeli več kreativnosti. Še posebej pri vizualnem delu.

Mogoče pa ti kreativni vesoljci pridejo v kasnejših delih igre, ko obiščemo tudi druge biome tega čudnega planeta. Osebno sem prišel zgolj do močvirskega in ledenega odseka, naj bi bil pa še nek podzemni del ter drugi.

Čeprav igra deluje v veliko pogledih generično, moram priznati, da ob koncu dogodka nisem hotel zaključiti igranja. Kadar sem brez napak izvedel kombinacijo strelov in uporabe okolja za največji možni napad nad bizarnimi kreaturami, sem se počutil kot en majhen znanstvenik. Mogoče nisem bil iniciran ravno v gaming kult, sem pa tisti dan zapustil Beograd z mislijo, da se veselim končnega produkta, ki ga bo Mad Head Games izdal 28. februarja naslednje leto.


FORSPOKEN igra za PS5

79,99 €

Igre

Atomic Heart naj bi v treh tednih dosegel več kot 5 milijonov igralcev

Published

on

Atomic Heart, znanstvenofantastična prvoosebna strelska igra razvijalca Mundfish, je v treh tednih presegla 5 milijonov igralcev. Tako vsaj trdi razvijalec.

Mejnik je napovedal Robert Bagratuni, izvršni direktor in ustanovitelj podjetja Mundfish, vendar je več informacij, ki bi to potrdile, težko najti.

Kar lahko preverimo, je število igralcev na platformi Steam, ki spet ni tako visoko. Na Steamu naj bi bilo prodanih okoli 200.000 izvodov igre Atomic Heart, pri čemer je bilo ob izidu doseženih rekordnih 37.222 sočasnih igralcev. Od takrat se je število zmanjšalo in je v času pisanja tega članka padlo na približno 2.500.

Pri seštevku 5 milijonov igralcev so razvijalci najverjetneje upoštevali število prodanih kopij izvodov na vseh platformah, vključno z rusko različico storitve Steam, imenovano VK Play.

Generalni direktor Bagratuni je v svojem tvitu izrazil navdušenje studia nad sprejemom igre Atomic Heart in opozoril, da je ekipa na projektu delala že od leta 2017. V svojem tvitu je omenil tudi, da podjetje Mundfish trenutno dela na dodatkih DLC za igro.

Atomic Heart je na voljo za PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X in Series S, Xbox One, Microsoft Windows in Xbox Cloud Gaming.


RESIDENT EVIL 4: REMAKE PLAYSTATION 5

69,99 €

Continue Reading

Igre

Japonski oglas za Resident Evil 4 pokaže več, kot lahko prenesete

Published

on

Najnovejši promocijski napovednik za igro Resident Evil 4 je animiran v slogu risanke o Heidi.

V enominutnem posnetku z naslovom “Leon and the Mysterious Village” (Leon in skrivnostna vas) se glavni junak četrte Resident Evil igre Leon sprehaja po čudovitem španskem podeželju, v iskanju hčere ameriškega predsednika Ashley. Naivno prikazani Leon se približa skupini domačinov, vendar ga po nekaj neuspelih poskusih pogovora mož z lovkami, ki mu rastejo iz vratu, s sekiro udari po glavi. Kdaj in kje se ta reklama predvaja, nam ni často jasno.

Videoposnetek ne pove ničesar o igri, a dolgoletni navdušenci bodo takoj prepoznali prikupne anime različice nekaterih najbolj nepozabnih sovražnikov iz igre Resident Evil 4, kot so stric z žakljem na glavi in motorko, stric, ki se mu glava spremeni v lovke in stric z ogromnimi Wolverine bodali.

Predelava igre Resident Evil 4 izide 24. marca.


RESIDENT EVIL 4: REMAKE PLAYSTATION 5

69,99 €

Continue Reading

Igre

Objavljen je bil sveži zgodbeni napovednik za igro Lord of the Rings Gollum

Published

on

Ah, da. Kdo si ne želi videti Golluma, kako se sprehaja po Srednjem svetu? Novi zgodbeni napovednik igre prikazuje posnetke, ki so bili premierno prikazani na četrtkovi predstavitvi Nacon Direct.

Gollum je akcijska RPG igra, ki se odvija vzporedno z dogodki, opisanimi v knjigi Bratovščina prstana, in v kateri se igralci podajo na pot iskanja enega in edinega prstana. Igra ima izvirno zgodbo, ki igralce popelje v več predelov Srednjega sveta in v kateri nastopajo znani obrazi iz knjig J. R. R. Tolkiena.

Vir: Daedalic Entertainment

Igra Lord of the Rings Gollum je bila napovedana že leta 2019 in prvotno načrtovana za izid leta 2021, vendar je bila večkrat odložena. Približni datum izida je trenutno september 2023.


FORSPOKEN igra za PS5

79,99 €

Continue Reading

Igre

Starfield spet prestavljen, a izide še letos

Published

on

Končno je bil objavljen datum izida igre Starfield, ki bo predvidoma izšla 6. septembra 2023 za PC in Xbox Series X|S.

Od uradne najave leta 2018 je igra Starfield podjetja Bethesda eden od najbolj pričakovanih naslovov v zadnjem času na področju iger. To bo prvo novo vesolje po 25 letih studia Bethesda Game Studios, znanega po franšizah The Elder Scrolls in Fallout.

Vir: Bethesda

Čeprav je bil vsak predogled igre tehnično impresiven in je odlično gradil navdušenje igralcev, si je igra zaradi pogostih zamud ustvarila sloves naslova, ki ga nikoli ne bo. In naslov je zaslužen, saj je bil izid igre ponovno prestavljen. Bethesda je nazadnje napovedala, da bo igra izšla v prvi polovici leta 2023, kar pa žal ne drži več.

Kot je Todd Howard navedel v napovednem videoposnetku, bo igra Starfield uradne predstavitve deležna 11. junija 2023, ko si bodo igralci lahko veliko bolj podrobno ogledali, kaj jih čaka ob izidu igre 6. septembra.

Vir: Bethesda

HOGWARTS LEGACY igra za PLAYSTATION 5

74,99 €

Continue Reading

Igre

Hogwarts Legacy je še vedno najhitreje prodajana igra v Evropi

Published

on

Izid igre Hogwarts Legacy je šesti najuspešnejši v zadnjih šestih letih, poroča GamesIndustry.biz.

Po samo treh tednih prodaje je igra Hogwarts Legacy že peta najbolje prodajana igra v zadnjih 12 mesecih, za igrami FIFA 23, Call of Duty: Modern Warfare 2, Grand Theft Auto 5 in Elden Ring.

Podatki o prodaji vključujejo prodajo iger v fizični obliki na večini glavnih evropskih trgov ter prodajo digitalnih iger večine glavnih založnikov na vseh evropskih trgih.

Naslednja najbolje prodajana nova izdaja je vojna strelska igra Atomic Heart na 9. mestu. Na lestvico sta se ponovno povzpeli igri The Last of Us Part 2 in The Last of Us Remastered, ki ju je spodbudila televizijska serija HBO, posneta po teh igrah. Prodaja drugega dela se je v primerjavi s februarjem lani povečala za 317 %, prodaja igre Remastered pa za 285 %.

Vir: GamesIndustry.biz


HOGWARTS LEGACY igra za PLAYSTATION 5

74,99 €

Continue Reading

Igre

Oglej si 14 minut novega igranja igre Dead Island 2

Published

on

Dogajanje v igri se na začetku odvija v Bel Airu v Los Angelesu (ZDA). Prikazuje Dani, eno izmed šestih popolnoma prilagodljivih likov, med katerimi lahko igralci izbirajo. Dani je primerna za bližnji način bojevanja in si želi priti do hotela Halperin.

Vir: Deep Silver

“Oborožena z vrsto orožij, od katerih ima vsako svoj edinstven, brutalen način bojevanja in neskončne možnosti za nadgradnje, se izganjalka Dani sreča s standardnimi zombiji (Walkers, Shamblers, Runners), variacijami (eksplozivni hodci) in apeks zombiji (hipermutirani zombiji), ki imajo vsi edinstvene moči in vedenje,” pravijo pri Deep Silver.

“Igralci bodo videli tudi, kako izkoriščanje napadov in kombiniranje močnega nabora kartic spretnosti, izboljšanje sposobnosti in prilagajanje slogu igranja pomagajo Dani, ko se prebija skozi prvi del igre.”

Izganjalci so sicer okuženi, a ostajajo pri svoji zavesti in volji, dokler ne uporabijo način Fury Mode, da aktivirajo svoj poškodovani DNK za še bolj brutalne napade.

Ob vsem povedanem in prikazanem jedro igre ostaja zvesto izvirniku, medtem ko nas dodatek kartic spretnosti spominja na igre, kot je Back 4 Blood. Upajmo, da se bo Dead Island 2 odrezal bolje od slednje, saj je razvijalec Back 4 Blood, podjetje Turtle Rock Studios, nedavno končalo razvoj igre.

Vir: Deep Silver

Po letih zamud je igra Dead Island 2 končno pripravljena na izid, pravzaprav je podjetje Deep Silver celo za en teden prej prestavilo datum izida nadaljevanja.

Dead Island 2 bo izšel 21. aprila za sisteme PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One in PC prek trgovine Epic Games Store.


DEAD ISLAND 2 – HELL-A EDITION PS5

99,99 €

Continue Reading

Pro nasveti by Mastercard

Oglas

Priljubljeno